solmyr Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Probowales uzyc profili?nie wiedziałem ze są jakieś profile:> jak wrócę z pracy to pogodzę się z manualem:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 pytanie do użytkowników wersji pro niezbyt sprawnie dziala uguru, mianowicie przy wiekszych zmianach FSB sie wiesza :? nie powiem zebym byl zadowolony bo specjalnie po to kupilem pro zeby sobie w uguru wybrac profil jaki mi jest akurat potrzebny no i zonk musze dokladnie sprawdzic ale wydaje mi sie ze nie mozna zmienic fsb o wiecej niz jakies 120mhz w stosunku do tego na jakim fsb sie odpalilo kompa a moze ktos sobie z tym poradzil ? a moze nowy beta bios 16 to naprawia ? no to sprawdziłem i straszna lipa :( fsb można zmienić o max 74-76Mhz, większa zmiana powoduje zwis, niezależnie czy od razu zmieniam o taką wartość czy po kilka Mhz, np. ustawiam w biosie fsb 350, odpalam windowsa i uguru mogę zmienić 350+/-75 większe zmiany to zwis kompa bezsens totalny, po to przecież miało być uguru :( bios 16 nic nie zmienił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 no to sprawdziłem i straszna lipa :( fsb można zmienić o max 74-76Mhz, większa zmiana powoduje zwis, niezależnie czy od razu zmieniam o taką wartość czy po kilka Mhz, np. ustawiam w biosie fsb 350, odpalam windowsa i uguru mogę zmienić 350+/-75 większe zmiany to zwis kompa bezsens totalny, po to przecież miało być uguru :( bios 16 nic nie zmienił To jest uGuru tylko ze Twoj procek ma pewnie az tak nisko walla - a tego juz nie przeskoczysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 To jest uGuru tylko ze Twoj procek ma pewnie az tak nisko walla - a tego juz nie przeskoczysz.nie mam zadnego walla procek chodzi z roznymi fsb 266 300 320 350 375 400 az to 486 kazda wartosc dziala jesli w biosie ustawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 nie mam zadnego walla procek chodzi z roznymi fsb 266 300 320 350 375 400 az to 486 kazda wartosc dziala jesli w biosie ustawie No to skoro wiesz ze procek ma walla na 486 a z uGuru sie sypie na 425 to: - sciagasz nowsza wersje u guru i probujesz nowsza - dajesz wiecej papu - podkrecasz spod biosa a nie spod uguru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 nie wiedziałem ze są jakieś profile:> jak wrócę z pracy to pogodzę się z manualem:P A ktora mobo ? Jesli E albo IP35 to polecam najnowszego biosa. A jesli nie no to popróbuj z profilami tak jak radzi kuebk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 (edytowane) No to skoro wiesz ze procek ma walla na 486 a z uGuru sie sypie na 425 to: - sciagasz nowsza wersje u guru i probujesz nowsza - dajesz wiecej papu - podkrecasz spod biosa a nie spod uguru kompletnie mnie nie rozumiesz :) sie sypie przy kazdej wartosci FSB jesli zmienie o 74mhz i wiecej niezaleznie czy w górę czy w dół, rozumiesz ? ;) a poruszam się w wartościach stabilnych dla mojego proca (jego max to 7x484) odpalam na 300 zmieniam na 375 i ... bum , odpalam 300 i zmieniam na 370 i jest ok odpalam 350 i zmieniam na 275 i ... bum . odpalam na 350 i zmieniam na 280 i jest ok odpalam na 350 i zmieniam na 425 i ... bum , odpalam na 350 i zmieniam na 420 i jest ok odpalam na 400 i zmieniam na 475 i .. bum , odpalam na 400 i zmieniam na 470 i jest ok (a w biosie moge dojsc nawet do 484 stabilnie) odpalam na 400 i zmieniam na 325 i ... bum , odpalam na 400 i zmieniam na 330 i jest ok teraz rozumiesz ? :) jesli zmienie FSB o wiecej niz 74 niezaleznie czy na plus czy na minus, niezaleznie od poczatkowego FSB, to sie wiesza, napiec nie ruszam (jest ustawione tak aby byl procek stabilny na najwyzszym taktowaniu), timingi pamieci na sztywno, albo auto i tez nic nie zmienia uguru najnowsze bios 14 i 16b4 procek chodzi stabilnie na kazdej FSB do 484 jesli zmieniam w biosie a dlaczego chce pod windowsem ? no bo po co mi 3.4 ghz jak sobie oglądam www, wolałbym mieć ustawione 2ghz i wentylatory ledwo krecace sie i miec cisze, rozdądne chyba ? :) a jak mam ochote pograc to daje ile fabryka pozwala i gram i nie musze za kazdym razem resetowac kompa ojj chyba intel duzo sie musi od amd nauczyc, amd moge pod windowsem zmieniac od 4x200 do 9x300 czyli od 800mhz (wszystkie wentylatory stoją, cisza kompletna, w sam raz zeby zostawic kompa na noc jak cos sciaga) do 2700mhz widze ze masz ip35pro moglbys zrobic eksperyment i sprobowac zmienic fsb wlasnie o wartosc 74 a potem ciut wiekszą ? oczywisci w granicach mozliwosci OC twojego procka czyli podsumowując jakiekolwiek FSB+75 zwis , jakiekolwiek FSB-75 zwis , jakiekolwiek FSB+74 ok , jakiekolwiek FSB-74 ok. Edytowane 24 Grudnia 2007 przez IceMan75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 (edytowane) Witam ! Czy IP35-E ma też problemem z piszczeniem cewek tak jak IP35 ? Jest to dla mnie dość ważna kwestia, no i czy nie lepiej zastanowić się nad Asusem P5KC zamiast IP35-E. Pozdrawiam rafwlkp Edytowane 24 Grudnia 2007 przez rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 (edytowane) Witam ! Czy IP35-E ma też problemem z piszczeniem cewek tak jak IP35 ? Jest to dla mnie dość ważna kwestia, no i czy nie lepiej zastanowić się nad Asusem P5KC zamiast IP35-E. Pozdrawiam rafwlkp Osobiscie nie slyszalem o piszczaczych cewkach. Ale jak cos to juz predzej na E cos bedzie piszczec niz na normalnej wersji. IceMan75 - lol ja mam to samo. :D Edytowane 24 Grudnia 2007 przez kuebk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 http://egielda.com.pl/?str=art&id=2521-29 => Przy Abit IP35 rev. 1.00 posze w minusach: Piszczące cewki przy zasilaniu CPU Więc pytam sie czy w IP35-E ten problem też występuje. Chyba że w teście mieli akurat "trafione" mobo. Proszę userów wersji E o pomoc. Pozdrawiam rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Witam ! Czy IP35-E ma też problemem z piszczeniem cewek tak jak IP35 ? Jest to dla mnie dość ważna kwestia, no i czy nie lepiej zastanowić się nad Asusem P5KC zamiast IP35-E. Pozdrawiam rafwlkp Mam IP35-E i ani minimalnie ich nie słychać. Pamiętam jak we wcześniejszym ASUSie A7N8X-X piszczały przy dobrym OC bartona kochanego to nawet po zalaniu ich sylikonem ciężko się z pokoju z komputerem przebywało :-P :-P :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 IceMan75 - lol ja mam to samo. :Dbuhehehe ja narazie doszedlem do tego ze to na 90% pamieci sie wywalaja a nie procesor tylko nie wiem co nie halo mialo by byc z pamieciami jak mnoznik/dzielnik pamieci jest na stale w biosie, cpu-z tez tak pokazuje no cóż, mam zajęcie na święta :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 A jak się ma IP35-E do P5KC ? Będzie jakakolwiek różnica miedzy tymi mobo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 http://egielda.com.pl/?str=art&id=2521-25 W recenzji nie ma nic o piszczących cewkach, pisze natomiast że w Gigabyte jakimś tam piszczały. Swoją drogą jest tu na forum jakieś FAQ/kompedium wiedzy dla tych płyt? Typu w jakich slotach lepiej pamięć działa, jak ustawiać rożne opcje BIOS-u itp itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 No dziwne, w podsumowaniu na samym końcu pisze o piszczących cewkach ;) Widać błąd autora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 buhehehe ja narazie doszedlem do tego ze to na 90% pamieci sie wywalaja a nie procesor tylko nie wiem co nie halo mialo by byc z pamieciami jak mnoznik/dzielnik pamieci jest na stale w biosie, cpu-z tez tak pokazuje no cóż, mam zajęcie na święta :D Na jakiej podstawie do tego doszedles? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 A jak się ma IP35-E do P5KC ? Będzie jakakolwiek różnica miedzy tymi mobo? odczujesz gigantyczną różnice jeśli trafisz na IP35-E która nie startuje w niskiej temp. powietrza :D masz o tym trochę napisane wcześniej to poczytaj-tego tobie nie życzę bo to nie jest miła i przyjemna czynność używać suszarkę zamiast do włosów to do grzania mobo :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Właśnie poczytałem troszke...kurde coraz bardziej korci mnie wybrać tego Asus'a...no cóż, poczytam jeszcze kilkanaście stron i dokonam wyboru. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Piszczące cewki zdarzają się żadko i nie są ani dokuczkliwe ani nie piszczą cały czas więc nie ma co przesadzać. Ja miałem piski na IP35pro ale tylko pod dużym OC i podczas dużego obciążenia całego komputera np 3D marki. Podczas grania lub testu Orthosem nigdy! nie piszczały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Na jakiej podstawie do tego doszedles?puszczałem orhosa i test cpu sie nie wywalał (przez 2-3 minuty tylko sprawdzałem) a pamięci nawet po kilku sekundach generalnie jest tak, zmiana o 74mhz i jest stabilnie (chyba :D) , zamiana o 75-76mhz i orthos wywala mi od razu bledy na pamieciach, a czasami komp sie zawiesi, zmiana powyzej 76 to raczej zwis natychmiastowy wygląda więc na to że przy zmianie FSB przez uguru coś z ustawieniami pamięci się zmienia, tylko że cpu-z pokazuje dalej 1:1 i powinno być ok, chyba że timingi szaleją, ale nie wiem czym sprawdzić aktualne timingi jakie sobie plyta ustawila zamierzam zrobić taki test, na podstawie wydajności sprawdzę czy timingi się zmieniają ustawie w biosie pierw 7x480 przy dzielniku 1:1 i zrobie test wydaności pamieci potem w biosie ustawie 7x410 1:1 i dopiero w uguru zmienie fsb na 480 i zrobię test jeśli wyjdą takie same wyniki tzn ze nic sie nie zmiania, jeśli coś się zmieni to będzie znaczyło że coś się dzieje z timingami albo nie wiem czym jeszcze ;) inny pomysł to może częstotliwość pci się zmienia ? standartowo jest to 33,3mhz, a po podkreceniu w uguru moze sie zmienia i dlatego wywala się ? szkoda że nie ma w biosie opcji zeby na sztywno to ustawic, w starszych plytach to było no nic, walczę dalej, dobrze że mam 2 kompy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 IceMan75 - czestotliwosc pci jest juz jakis czas zablokowana na stale na 33.3mhz, zreszta co to ma do pamieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 nie wiem, ale szukam przyczyny wieszania sie :) moze troche na siłe ;) no cóż narazie w biosie ustawiłem sobie fsb 400 a w uguru 3 profile 330,400,470 chwilowo nie mam juz sily ;) jutro sie zajme dalej tym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karoopl Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 (edytowane) Witajcie. Używa ktoś z Was może przejściówki SATA->ATA? Bo mam problem, za cholerę nie chce mi odnaleźć nagrywarki podpiętej pod sata, przy włączaniu jest tylko "Detecting IDE Drivers" i tak stoi z 2-3 minuty po czym normalnie uruchamia się Windows, szkoda, że napęd nie jest widziany przez OS'a. Próbowałem kilka ustawień w biosie, manewry ze zworkami, portami na płycie... Jakieś pomysły? Pozdro ;) EDIT: Zapomniałem dodać: płyta IP35, bios v14. Edytowane 25 Grudnia 2007 przez Karoopl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Mój pomysł to podłączyć ją zwyczajowo pod IDE ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Witajcie. Używa ktoś z Was może przejściówki SATA->ATA? Bo mam problem, za cholerę nie chce mi odnaleźć nagrywarki podpiętej pod sata, przy włączaniu jest tylko "Detecting IDE Drivers" i tak stoi z 2-3 minuty po czym normalnie uruchamia się Windows, szkoda, że napęd nie jest widziany przez OS'a. Próbowałem kilka ustawień w biosie, manewry ze zworkami, portami na płycie... Jakieś pomysły? Pozdro ;) EDIT: Zapomniałem dodać: płyta IP35, bios v14. Ja mam dwa dyski ATA i jeden napęd i chciałem podłączyć napęd na przejściówce i też za cholerę nie będzie działał :angry: LG działa bez problemu a LITE-ON niema szans. I chcąc niechcąc podpiąłem dysk ten na którym mam system normalnie, napęd normalnie a drugi dysk przez przelotkę i działa niby wszystko elegancko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karoopl Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Mój pomysł to podłączyć ją zwyczajowo pod IDE ;)Mam dwa dyski IDE + naped... Ja mam dwa dyski ATA i jeden napęd i chciałem podłączyć napęd na przejściówce i też za cholerę nie będzie działał :angry: LG działa bez problemu a LITE-ON niema szans. I chcąc niechcąc podpiąłem dysk ten na którym mam system normalnie, napęd normalnie a drugi dysk przez przelotkę i działa niby wszystko elegancko.Nagrywarka to LG, przejsciowke taka klik Jakas zworke masz wlozona w naped? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos2004 Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 U mnie było tak samo z przejsciówką jak chciałem podłaczyć napęd ata pod slot sata w mobo. Jak tak podlaczyłem to mi sie dioda od hdd ciagle świeciła i komp stał na wykrywaniu sprzetu. Podlacz jeden z dyskow przez ta przejsciowke a nagrywarke podlacz normalnie pod ide i powinno wszystko smigać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karoopl Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 (edytowane) U mnie było tak samo z przejsciówką jak chciałem podłaczyć napęd ata pod slot sata w mobo. Jak tak podlaczyłem to mi sie dioda od hdd ciagle świeciła i komp stał na wykrywaniu sprzetu. Podlacz jeden z dyskow przez ta przejsciowke a nagrywarke podlacz normalnie pod ide i powinno wszystko smigać. Troche kombinacji i dysk chodzi na przejsciowce ;P Chyba jednak nagrywarka umarla, bo na ide jej nie wykrywa *_* Edytowane 26 Grudnia 2007 przez Karoopl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 A ja mam takie pytanko, jakie FSB można na IP35 osiągnąć bez dodatkowego nawiewu? Konkretnie mnie interesuje 400 i 450 MHz, czy trzeba już zadbać o dodatkowe chłodzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Na mojej IP35-E nie trzeba stosowac zadnego nawiewu zeby tyle osiagnac wiec mysle ze na IP35 bez najmniejszego problemu tyle pojdzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...