Skocz do zawartości
Bolo8888

Abit Ip35-e, Ip35 "dark Rider", Ip35-pro "snake"

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie ustawienia kontrolera SATA w trybie AHIC.

Niestety moja nagrywarka Pioneer DVR-212 nie chce wypalać przy powyższym ustawieniu kontrolera. Albo wali BSOD lub zatrzymuje się po załadowaniu bufora. W truybie IDE działa ok.

Czy jest możliwe wymuszenie pracy dysku w AHIC, a nagrywarki w IDE na mojej IP35?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

N apewno nie na jednym kontrolerze. Jak już włączasz AHCI to działa dla wszystkich napędów. Zostaw IDE dla nagrywarki a dysk na SATA.

Głypie pytanie, ale jak to zrobić? Przesiadłem sie z socketA z IDE :-|

Domyślam sie, że w IP35 AIHC obsługuje mostek ICH9R, a dodatkowe porty obsługuje kontroler SATA Jamicona. Mam go włączonego - jako Onboard SATA, ale w który port mam wpiąć nagrywarkę, żeby chodziła jako IDE obsługiwana przez ten dodatkowy kontroler.

Jęsli pisze głupoty, to prosze o wyrozumiałość i zrozumienie, ale jak napisałem są to rzeczy dla mnie nowe.

Edytowane przez adnet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby :) Tak wlasciwie to odpalac nie chce tylko jesli odlacza sie kompa od zasilania, tak? U mnie zawsze listwa wlaczona, wiec tego problemu nie doswiadczylem :-P

właśnie nie!! nieodłączanie od prądu chroni cię tylko przed podwójnym startem a płyta i tak "marznie" :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pyt.:

Jak ręcznie ustawię FSB na 333 (mój proc to E6750) to dostaję koumikat "unknow cpu" i dalej się nie uruchamia. Na default abit daje 340. Co robię źle?

Czasami winda wiesza się podczas ładowania, co może być przyczyną? HDD to samsung na SATA, w bios aktywny tryb AHCI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ke? Podwojny start jest niezaleznie od podlaczenia do pradu...

no nie bardzo, ABIT IP35-E z biosem 14 niema podwójnego startu tylko gdy go nie odłączamy od prądu, rano jak wstaje (na noc listwe wyłączam) i złom nie chce się odpalić bo na zimnie mu sie nie chce to potrafi wystąpić nawet poczwórny start :? :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moim ip35-e zawsze wstaje podwójnie - czyli listwę wyłączałem czy nie. a skoro jest podwójny u mnie zawsze to przy tym mobo nauczyłem się wyłączać listwę - wkurza mnie świecąca rolka myszy przy wyłączonym kompie :D (mycha na usb)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moim ip35-e zawsze wstaje podwójnie - czyli listwę wyłączałem czy nie. a skoro jest podwójny u mnie zawsze to przy tym mobo nauczyłem się wyłączać listwę - wkurza mnie świecąca rolka myszy przy wyłączonym kompie :D (mycha na usb)

Po to sa zworki na płycie żeby zasilanie USB po wyłączeniu odciąć! I to dowolnego portu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po to sa zworki na płycie żeby zasilanie USB po wyłączeniu odciąć! I to dowolnego portu ;)

właśnie mi to pasuje ze wyłączam listwę bo kiedyś zapominałem, a strzeżonego itd. kumpel nie wyłączył listwę na noc, burza była i za bardzo się nie przydała (znaczy listwa :D) - komp zjarany...

Edytowane przez Liga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pyt.:

Jak ręcznie ustawię FSB na 333 (mój proc to E6750) to dostaję koumikat "unknow cpu" i dalej się nie uruchamia. Na default abit daje 340. Co robię źle?

Czasami winda wiesza się podczas ładowania, co może być przyczyną? HDD to samsung na SATA, w bios aktywny tryb AHCI.

Hmm, a to z IP35 takie jajka są ? Wlasnie, czy zasilanie w IP35-E wystarczy do spokojnego OC jakiegos C2D 6750 ? Bo nie jestem pewien czy nie bedzie zbyt duzego V-Droopa przy jakis wyzszych GHz :?: W kazdym razie z E4300 daje sobie rade bez problemu no ale to inna klasa ;) Edytowane przez Symbian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Co do Vdroopa to sobie poczytajcie artykuł o podkręcaniu QX9650 na AnandTech, to może dowiecie się czemu on służy i przestaniecie tak narzekać.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, a to z IP35 takie jajka są ? Wlasnie, czy zasilanie w IP35-E wystarczy do spokojnego OC jakiegos C2D 6750 ? Bo nie jestem pewien czy nie bedzie zbyt duzego V-Droopa przy jakis wyzszych GHz :?: W kazdym razie z E4300 daje sobie rade bez problemu no ale to inna klasa ;)

Ciezko poczytac topic? Pod wzgledem poboru energii E4300 i E6750 niewiele sie roznia (2mb cache az takiej roznicy nie robi), a E6750 + IP35-E jest jednym z najpopularniejszych zestawow.

no nie bardzo, ABIT IP35-E z biosem 14 niema podwójnego startu tylko gdy go nie odłączamy od prądu, rano jak wstaje (na noc listwe wyłączam) i złom nie chce się odpalić bo na zimnie mu sie nie chce to potrafi wystąpić nawet poczwórny start

Skoro wylaczasz listwe, to z twojego postu wynika, ze odlaczenie od pradu ma wplyw na problemy ze startem, a to stoi w sprzecznosci z twoim poprzednim postem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam dylamat dotyczacy temperatur na Abicie IP35. Procesor Pentium Dual Core E2140 1,6 GHz @ 3,2 GHz 1,425 V. Wskazania temperatury (odczyt z rdzeni) czy to na box'owym chlodzeniu czy na Freezer 7 Pro sa kosmiczne. W iddle w ganicach 50 - 60 stopni a w stresie dochodza do 80 -90 stopni . Na ustawieniach standardowych tj. 1,6 GHz i napieciu 1,325 nieznacznie mniejsze. Wgrywane 3 biosy na kazdym tak samo. Dodam ze radiator jest zimny nawet u samego dolu a procesor 100 % stabilny. Czy procek ma naprawde taka temperature czy sa to przeklamania ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Te proce to grzałki są. Mój E2160 M0 @ 3.4 GHz 1.36 V z Freezerem 7 Pro na max obortów sie grzał do nawet 78 stopni w ORTHOSIE (jeszcze stara wersja Core Temp z Tmax 85*). Na innej płycie to było swoją drogą.

Dlatego właśnie się z nim pożegnałem.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam dylamat dotyczacy temperatur na Abicie IP35. Procesor Pentium Dual Core E2140 1,6 GHz @ 3,2 GHz 1,425 V. Wskazania temperatury (odczyt z rdzeni) czy to na box'owym chlodzeniu czy na Freezer 7 Pro sa kosmiczne. W iddle w ganicach 50 - 60 stopni a w stresie dochodza do 80 -90 stopni . Na ustawieniach standardowych tj. 1,6 GHz i napieciu 1,325 nieznacznie mniejsze. Wgrywane 3 biosy na kazdym tak samo. Dodam ze radiator jest zimny nawet u samego dolu a procesor 100 % stabilny. Czy procek ma naprawde taka temperature czy sa to przeklamania ??

Te proce to grzałki są. Mój E2160 M0 @ 3.4 GHz 1.36 V z Freezerem 7 Pro na max obortów sie grzał do nawet 78 stopni w ORTHOSIE (jeszcze stara wersja Core Temp z Tmax 85*). Na innej płycie to było swoją drogą.

Dlatego właśnie się z nim pożegnałem.

macie albo źle założone chłodzenie albo zła/brak pasty termoprzewodzącej ( ta pasta na freezerze to syf imo to samo na boxie. ) nie wyobrazam sobie zeby przy tak dosc niskim Vcore procek osiagał takie temperaturki. macie jakies wietrzenie budy ? podajecie temperatury z FANem rozkreconym na 100% czy 30% ?

EDIT:

@Bartek86 jaki zasilacz?

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

macie albo źle założone chłodzenie albo zła/brak pasty termoprzewodzącej ( ta pasta na freezerze to syf imo to samo na boxie. ) nie wyobrazam sobie zeby przy tak dosc niskim Vcore procek osiagał takie temperaturki. macie jakies wietrzenie budy ? podajecie temperatury z FANem rozkreconym na 100% czy 30% ?

EDIT:

@Bartek86 jaki zasilacz?

Zasilacz Chieftec CFT 500, buda otwarta, pasta standardowa na box'sie i na frezerze. W stresie 100 % obrotow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może źle zamontowałeś albo krzywa czapa :unsure:

moj przy 1.5275V nie ma takiej temp...

przy normalnej temp w pokoju @ 1.4875V@3304 mam 65°C MAX wentyl @ 80% 2x80@5V - mozesz zobaczyć jak to wyglada u mnie mam fote budy w sigu ( ale bez zadnych nowoscie takze.... imo krzywa czapa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest niemozliwe zeby te Pentki tak sie nagrzewaly. Zaloz jeszcze raz chlodzenie, przesmaruj IHS ale tak ze na srodku ziarenko ryzu. Najlepiej to sprawdz jak usuniesz z procka paste to czy jest prosty, jak nie to .. szlif? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi