Skocz do zawartości
Bolo8888

Abit Ip35-e, Ip35 "dark Rider", Ip35-pro "snake"

Rekomendowane odpowiedzi

moje boje z e2160 :-P

wczoraj zmotywowany wypowiedzią Sysaka o nowym biosie wgrałem go, a następnie zmieniłem wszystkie wentylatory w ( 3 x 1200rpm) budzie na 3 sztuki ponad 1500obrotowe dorzuciłem też 2 które mają być na boku nie śmiać się ścianka boczna jeszcze nie wróciła z przeróbki :-P wygląda to tak prowizorycznie :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...4af3cd4da5.html

i zacząłem kręcić bez tych 2 wiatraków prowizorycznych dodam iż wszystko wygląda codziennie (24/7) tak :

3330mhz

370 x 9

dram speed : 1:1.25 (930mhz)

pci express frequency 100

cpu core voltage 1,4225v

ddr 2 voltaege 2,20v

cpu vtt voltage 1,35v

ich 1,50v voltage 1,50v

mch 1,25v voltage 1,450v

więc ustawiłem wszystko tak :

3420mhz

380 x 9

dram speed : 1:1.25 ( 950mhz)

cpu core voltage 1,4625v

ddr 2 voltaege 2,30v

cpu vtt voltage 1,45v

ich 1,50v voltage 1,55v

komp chodził 3h na orthosie bez żadnego zwieszenia , potem poszedłem spać i niestety rano komp był już zresetowany :-( mostki na płycie są ciepłe a ja nie mam jeszcze ustawionych odpowiednio wentylatorów , może ktoś się podzielić swoim ustawieniem zakładki soft menu interesuje mnie ustawienie 370 x 9 na e2160 i więcej :-)

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieeee nie moge z nimi przecież sprzedaż zepsutych płyt jest nielegalna! Może zgłosić to w izbie handlowej, że Abit ściąga tu zepsuty sprzęt i sprzedaje czy cóś.

Tutaj jest ten nowy bios ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/bios/ip35/m630a16.zip

Edytowane przez Tajfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieeee nie moge z nimi przecież sprzedaż zepsutych płyt jest nielegalna! Może zgłosić to w izbie handlowej, że Abit ściąga tu zepsuty sprzęt i sprzedaje czy cóś.

Tutaj jest ten nowy bios ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/bios/ip35/m630a16.zip

Ten link jest właśnie na tajwański serwer - nie chodzi :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje boje z e2160 :-P

wczoraj zmotywowany wypowiedzią Sysaka o nowym biosie wgrałem go, a następnie zmieniłem wszystkie wentylatory w ( 3 x 1200rpm) budzie na 3 sztuki ponad 1500obrotowe dorzuciłem też 2 które mają być na boku nie śmiać się ścianka boczna jeszcze nie wróciła z przeróbki :-P wygląda to tak prowizorycznie :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...4af3cd4da5.html

i zacząłem kręcić bez tych 2 wiatraków prowizorycznych dodam iż wszystko wygląda codziennie (24/7) tak :

3330mhz

370 x 9

dram speed : 1:1.25 (930mhz)

cpu core voltage 1,4225v

ddr 2 voltaege 2,20v

cpu vtt voltage 1,35v

ich 1,50v voltage 1,50v

mch 1,25v voltage 1,450v

więc ustawiłem wszystko tak :

3420mhz

380 x 9

dram speed : 1:1.25 ( 950mhz)

cpu core voltage 1,4625v

ddr 2 voltaege 2,30v

cpu vtt voltage 1,45v

ich 1,50v voltage 1,55v

komp chodził 3h na orthosie bez żadnego zwieszenia , potem poszedłem spać i niestety rano komp był już zresetowany :-( mostki na płycie są ciepłe a ja nie mam jeszcze ustawionych odpowiednio wentylatorów , może ktoś się podzielić swoim ustawieniem zakładki soft menu interesuje mnie ustawienie 370 x 9 na e2160 i więcej :-)

Wow. Nieźle Ci lata ten E2160. Pomaga Ci coś zwiększanie napięcia mch i vtt, czy tak dla pewności podbiłeś? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sysak - nie wiem po prostu jak to dalej ustawić, zastanawiam się nad zmianą chłodzenia na Thermaltake Blue Orb II tylko nie wiem czy wejdzie to wtedy obniżyłaby się pewnie temperatura na procu i byłoby lepsze chłodzenie mostktów to może zrobiłbym ponad 3500mhz , co mam przestawić żeby poleciał wyżej stabilnie ??? ( wytrzymuje 3 - 4 h orthosa ) wszystkie spi robi tak samo z 3dmarkami bezbłędnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra - to co zauważyłem na szybko przy testowaniu BIOSu 1.6 na ABIT IP35-E :

Poprawki:

- Brak double boot (całkowity - nawet przy zmianie jakiegokolwiek parametru w biosie oraz przy całkowitym odcięciu zasilania - przynajmniej na okres godziny)

- Naprawiono "zapominanie" przetaktowania FSB przez płytę po odłączeniu zasialnia (na zasilaczu bądź listwie lub przy całkowitym braku prądu w sieci)

- Odrobinę niższe napięcie potrzebne mojemu CPU do osiągnięcia 3.6GHz - tutaj trzeba by jednak było podziałać miernikiem - więc bez przedwczesnego entuzjazmu.

To tak na szybko ale myślę że w końcu się wzięli do roboty ;)

Edytowane przez URSUS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sysak - nie wiem po prostu jak to dalej ustawić, zastanawiam się nad zmianą chłodzenia na Thermaltake Blue Orb II tylko nie wiem czy wejdzie to wtedy obniżyłaby się pewnie temperatura na procu i byłoby lepsze chłodzenie mostktów to może zrobiłbym ponad 3500mhz , co mam przestawić żeby poleciał wyżej stabilnie ??? ( wytrzymuje 3 - 4 h orthosa ) wszystkie spi robi tak samo z 3dmarkami bezbłędnie

A masz pewność, że to procek powoduje zwiechy? Może ramy? Spróbuj dzielnik 1:1 ustawić, żeby być pewnym. Płyta chyba nie ogranicza, bo FSB rzędu 380 to dla niej pryszcz (obniż napięcie dla mostków- moja robi 400 bez podnoszenia niczego) Jeśli to procek to zmiana chlodzenia może pomoże (sprawdź jakie masz temperatury teraz przy długim grzaniu), a może nie (bo E2xxx maja FSB walla, procek się konczy i ani napięciem ani chłodzeniem go nie popchasz do osiągniecia wyższej czestotliwości. Spróbuj otworzyć budę i dać jakiś nawiew na to co jest teraz. Jak pomoże, to wiesz, że warto sie chłodzeniem zainteresować, jak nie, to myślę, że zjechanie Z FSB o 2MHz powinno pomóc. 3402MHz to i tak super-wysoki wynik jak na tego procka. Moi 2 kumple mają taki sprzęt i jeden się męczył, żeby mu to 2.8Ghz (na Ip-35-e) chodziło, drugi z trudem do 2.95 doszedł (na ip35) ja z moim e2140 na starym steppingu robiącym 3.2GHz (w dobre dni 3.25, a kiedyś nawet 3.3 ;-) ) uważam sie za szczęśliwca, a Twoj zamiata 3.4 prawie że. Nie daj się i walcz, bo masz z czym. :)

EDIT

Napięcie ICH to napięcie dla mostka południowego, a MCH to północny. Nie podnoś ich bo w Twoim wypadku nie trzeba. Z ta zmiana dzielnika to tylko propozycja, żeby spróbować. Zawsze lepiej być pewnym co Cie ogranicza.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sysak - ale jak napięcia wszystkich mostków na default ???

ram na 1:125 na 3330mhz chodzi na 930mhz i nie ma problemu więc to chyba nie o to chodzi , chłodzenie i tak już jest poprawione , nie wiem dokładnie jaki błąd wyskoczył w orthosie bo po około 3h poszedłem spać a rano jak się obudziłem komputer był już zresetowany.

trzeba przyznać że na płycie zmniejszył się vdrop po wgraniu najnowszego biosu. u mnie wynosi jakieś 0,5v

nowe wieści z moich zmagań zmniejszyłem napięcia na mostkach, wentylatory na ponad 1600obr a freeezer ponad 2600obr i po całej nocce orthosa mam stabilne 3420mhz :-) a wygląda to tak :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...f67c9aed12.html

w tej chwili mam ustawione 3510mhz i zaraz zabieram się do testów :-)

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladnie :) o to chodzi! ja tez sprobuje dzisiaj mojego E214 na nowym biosie popedzic. Moze przy mniejszym dropie znow bedzie robil 3300mhz...

EDIT: Jak robisz test orthosem to dawaj sobie priority 4 jesli podczas testu uzywasz kompa i z 8-10 jak nie uzywasz (nic sie wtedy ne da robic, ale im wieksze priority ma orthos tym lepiej obciaza, poza tym ja uzywam testu large FFT, bo ponoc niby obciaza tez ram, ale w sumie nie wiem czy on jest lepszy.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak ten nowy bios chodzi resetuje się FSB po odłączeniu zasilania np. na noc?

Na razie odłączenie od fazy na dłużej testuje się - na razie jest 16 godzin - jak wrócę z pracy to napiszę w tym poście.

Edit:

Po 19 godzinach odcięcia płyty od prunda - dalej trzyma zadane ustawienia FSB. Brak double boot.

N-a-r-e-s-z-c-i-e.

Dla mnie ten bios to postęp.

Edytowane przez URSUS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sysak - na 3510mhz większość chodzi tzn : 3dmarki 2001 i 2003 , wszystkie wartości super pi liczy , niestety kończy się na 3dmark 2005 :-( orthosa jeszcze nie testowałem. a co do ustawień orthosa zawsze robie na takich i jest ok :-) , czekam na bok jak wentylatory będą zamontowane na plexi i odpowiednio ustawione to napewno temperatury jeszcze spadną i może zrobię te 100% oc.

a teraz pytanie czy ThermalTake Silent Tower 102 wejdzie na IP35 i nie będzie z niczym kolidować, oraz czy mi nie złamie płyty :-P i czy opłaca się go wkładać zamiast freezera , chciałbym go wrzucić do budy z 12cm wiatrakiem 1600rpm tylko nie wiem czy się zmieści na mobo :-(

temperatury w stresie powinny polecieć w dół o 5 stopni jeśli można brać pod uwagę ten test :

http://www.frazpc.pl/artykuly/403/Powrot/l...RMALTAKE/ORB/II

ewentualnie czy wejdzie Thermaltake Blue Orb II ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg tej strony KLIK Support Wolfdale Processor oferował już BIOS w wersji 13 więc co oni uaktualniali w 16??? U mnie na dzieńdobry mnożnik procka wykrywa jako 8,5 zamiast 8 jak było w 15-tce jak narazie to tylko napięcie CPU się poprawiło. Chyba to nie jest oficjalna wersja tego biosu bo bez sensu dodawać coś co już jest w dodatku z bugami :blink:

Edytowane przez Tajfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykrywa 8.5 i nie można zmienić na 8?

Można tylko chyba nie powinno tak być prawda. Trzeba użyć "Load optimal defaults".

Przetestowałem wszystko i moim zdaniem ta beta 16 była lepsza jutro się okaże czy resetuje się FSB, aha syrena jak w karetce "R" też została. Czyli tak naprawde zawracanie gitary bo nic nie zmienili...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą syreną to zamiast pierniczyć drugi raz to samo, może byś ruszył tyłek i wyłączył w biosie zabezpieczenia które ją uruchamiają?... :lol: Ale to tylko moje zdanie... ;-)

Pomyśl trochę logicznie, jakbym nie próbował tego wyłączyć to bym chyba nie pisał nie miszczu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy moze ktos spotkal sie z "nie wlaczaniem sie plyty" po wylaczeniu komputera?

Ostatnio kompik mi sie zawiesil i po restarcie nie wstal. Wyjalem kabel sieciowy, wlozylem spowrotem i ... komp nie reaguje wogole na przycisk POWER na obudowie.

Troche zabawy. Okazalo sie ze ClearCMOS rozwiazal problem. Odpalilem komputer bez OC na procku, ustawienia domyslne pochodzil, wylaczylem i na drugi dzien... to samo. Znow ClearCMOS pomaga. Bios ver 15 Upgrade na ver 16 nie pomogl. Spotkal sie ktos z takim bajerem? Zaznaczam ze czasem po wylaczeniu dziala POWER ON a czasem cisza :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz wporzadku, temperatury OK Po wlaczeniu i zapuszczeniu superPI na 3h komp chodzi stabilnie. Nie wiem co jest. I jak pisalem wylacze go i zostawie na dluzej niz 30 min to juz sie nie wlaczy trzeba clearcmos zasadzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie walnęłem flasha z 14 na 16 i jedyny skutek taki, że CPU-Z teraz widzi 400x6 zamiast 400x8. A zarówno bios, Vista jak i coretemp mówią że to jednak 3.2GHz czyli 400x8.

A tak swoją drogą, co oznacza

1. Update CPU Micro code.

???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie walnęłem flasha z 14 na 16 i jedyny skutek taki, że CPU-Z teraz widzi 400x6 zamiast 400x8. A zarówno bios, Vista jak i coretemp mówią że to jednak 3.2GHz czyli 400x8.

A tak swoją drogą, co oznacza

???

masz włączone EIST i speed step i bez obciążenia płyta obniża procesorowi mnożnik i napięcie zeby obniżyc zużycie energii. Spróbuj włączyć cpuz mając jednocześnie włączonego orthosa albo superpi i się przekonaj.

Updated micro code - w sumie sam nie wiem co to oznacza, ale prawdopodobnie zmienili coś w zeby lepiej penryny i wolfdale plyta obsługiwala.

BTW. Na nowym biosie procek robi 3.32GHz (415x8). Po 2h testu w orhosie był stabilny. Dzisiaj zapuszczę na noc i zobaczymy co to będzie. :) Poza tym po raz pierwszy w życiu udało mi się zabootować na FSB 425 ale o stabilności nie było mowy. 3400mhz ten procesor nie zrobi.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz włączone EIST i speed step i bez obciążenia płyta obniża procesorowi mnożnik i napięcie zeby obniżyc zużycie energii. Spróbuj włączyć cpuz mając jednocześnie włączonego orthosa albo superpi i się przekonaj.

I jedno i drugie mam wyłączone. I jak pisałem tylko cpuz podaje niepoprawne wartości, inne programy w porządku.

Druga właściwość nowego biosu - po zmianie kolejności bootowania i zapisaniu ustawień (F10) wszystko gaśnie i włącza się syrena alarmowa -długie piszczenie w odstępach ok 5 sekund :? Pomaga tylko odcięcie zasilania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jedno i drugie mam wyłączone. I jak pisałem tylko cpuz podaje niepoprawne wartości, inne programy w porządku.

Druga właściwość nowego biosu - po zmianie kolejności bootowania i zapisaniu ustawień (F10) wszystko gaśnie i włącza się syrena alarmowa -długie piszczenie w odstępach ok 5 sekund :? Pomaga tylko odcięcie zasilania.

Miałem takie piszczenie kiedy przecholowałem z pamięciami, posprawdzaj pamięci może pomoże.

Udało się komuś załączyć 1T na tej płycie podobno P35 tego nie obsługuje :mur: mimo, że ma tą opcję w biosie.

Testuje ten bios już drugi dzień i o dziwo nie skasowało mi się jeszcze FSB a to najbardziej mnie denerwowało żeby jeszcze udało mi się wyłączyć tą syrene po restarcie jakoś to by było tak jak na AMD bezproblemowo :lol2: Wyczytałem, że niedokładne założenie radiatora może powodować taki efekt więc spróbuje jeszcze raz go założyć i zobaczymy.

EDIT: Ehh jednak FSB się kasuje płyta jest zabugowana na max i nie nadaje się do OC 24/7 bo ustawia FSB jakie chce nawet nie def.

Dołączona grafika

Edytowane przez Tajfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi