Skocz do zawartości
Bolo8888

Abit Ip35-e, Ip35 "dark Rider", Ip35-pro "snake"

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Wysłałeś płyte na gware i opisałeś problem właśnie tak że musiałes wyłączyć sieciówkę bo nie mogłeś podkręcać powyżej 400 MHz? Nie licz na to że oni to sprawdzą, nawet by mogli od razu spowrotem odesłac płyte jako że była podkręcana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy posiada ktoś IP35P?

Po szybkim przejrzeniu tematu, doczytałem tylko, że jest to jakaś budżetówka i tyle.

Nadaję się to do czegoś, czy lepiej odpuścić?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłałeś płyte na gware i opisałeś problem właśnie tak że musiałes wyłączyć sieciówkę bo nie mogłeś podkręcać powyżej 400 MHz? Nie licz na to że oni to sprawdzą, nawet by mogli od razu spowrotem odesłac płyte jako że była podkręcana.

Spoko w sklepie pracuja znajomi :P

A robi sie to tak - paralizator i walisz po laminacie obok ukladu zasilania. Plyta do wyrzucenia i dostajesz nowke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem ze swoją płytą, a konkretnie z dźwiękiem. Wszystko było ok, ale od paru dni coś się stało i w ogóle nie mam dźwięków systemowych w windowsie xp home edition. Po wejściu w system mogę słuchać normalnie imuzę z mp3 i oglądać filmy ale nie mam żadnych dźwięków systemowych i tak samo nie mam głosu np. przy oglądaniu filmików na youtube :angry: . Sprawdzałem ustawienia w opcjach dźwięku ale i tak nic to nie dało... Zrobiłem formata z różnych płyt i dalej lipa... Można coś z tym zrobić (tylko nie piszcie żebym kupił sobie nową kartę muzyczną ;) ) ??? Coś czuję, że trzeba będzie w końcu zmienić tego Abita na MSI lub Asusa...

Edytowane przez floro5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego problem FSB reset jest mało popularny bo użytkownik nawet NIE WIE, że go ma. FSB reset występuje na mobo nawet bez OC. Płyta w tym przypadku wstaje z FSB o dziwnej prędkości 1995MHz zamiast 2000MHz w przypadku procka 333 przy aktywnym EIST/C1E

Link do innego forum, gdzie user dał screen z niepodkręconego procka a gdzie można zauważyć klasyczny FSB reset. W poście nr 4 user podaje screen gdzie można zaobserwować anomalię.

KLIK

ABIT sprzedaje uszkodzone płyty moim zdaniem. Problem jest marginalny bo mało osób OCuje kiedy problem widać wyraźnie.

Oto screen, o którym mowa:

Dołączona grafika

Zwróćcie uwagę na wiersz Szybkość procesora => częstotliwość taktowania proc...

Przy normalnym starcie mobo wynosi równe 2000MHz przy załączonym EIST a w przypadku FSB reset jest to 1995MHZ bez OCowania tak jak w tym przypadku. Po OC widać to wyraźnie bo np. kiedy OCujemy procek z FSB 333 na 400 to wtedy w spoczynku proc ma 2400 MHz a przy FSB reset jest tak jak bez OC 1995MHz => różnica wyraźna. Natomiast bez OC trudno zauważyć tą usterkę => mało osób OCuje i w dodatku nie zauważają uszkodzenia => to po co przyznawać, że istnieje :lol2:

Dlatego nie będzie biosu naprawiającego tą usterkę...

Edytowane przez Tajfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niby w jakim miejscu gwarancji jest napisane, że nie można podkręcać?? Po to są w biosie opcje do podkręcania żeby ich używać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem gorsza niż zwykłe ip35/-e być nie powinna, choć wygląda na biedniejszą. Ale z kolei jakość wykonania zwykłej ip35-e jest podła, a abity z czerwonym laminatem to zawsze było to. :P

Dziś płytkę zamówiłem (za całe 210zł). Jak coś będzie źle, to dorwę Cię na mieście!111 :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, mam już mobo w rękach - pcb nie wygląda tak biednie.

Na pierwszy rzut oka, intel wcale nie jest wydajniejszy od amd (przynajmniej w tych zastosowaniach, do których używam kompa). Ogólnie bez rewelacji, jakieś wyniki postaram się wrzucić w sobotę/niedzielę.

Nei, jestem z krainy 1000 jezior :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Niedawno wymienilem padnietego Asusa P5K na Abita IP35-E i pojawil sie problem. Posiadam pilota Maxter z czujnikiem USB i do jego oblugi uzywam programu IrPC. Problem w tym ze po kazdym restarcie komputera przestaje mi wykrywac czujnik do pilota. Jedyne rozwiazanie to wyjecie i wpiecie go na nowo do tego samego portu USB. Probowalem na wszystkich mozliwych portach i dzieje sie to samo. Ten sam czujnik dzialal bez zarzutu na (RIP)Asusie P5K. Wgralem najnowszy bios ale to tez nie pomoglo. Jakies sugestie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Niedawno wymienilem padnietego Asusa P5K na Abita IP35-E i pojawil sie problem. Posiadam pilota Maxter z czujnikiem USB i do jego oblugi uzywam programu IrPC. Problem w tym ze po kazdym restarcie komputera przestaje mi wykrywac czujnik do pilota. Jedyne rozwiazanie to wyjecie i wpiecie go na nowo do tego samego portu USB. Probowalem na wszystkich mozliwych portach i dzieje sie to samo. Ten sam czujnik dzialal bez zarzutu na (RIP)Asusie P5K. Wgralem najnowszy bios ale to tez nie pomoglo. Jakies sugestie ?

Tak też to zauważyłem, kolejna wada biosu. Naprawde chyba pijany skośny kompilował ten bios, że to działa mimo tylu bugów to aż pod wrażeniem jestem :blink:

Chyba narazie jedyne wyjście to podczas startu/restartu systemu wyjmować urządzenie. Jak podłącze irde i zrestartuje kompa to wogóle nie rusza = nie przechodzi POSTu.

Edytowane przez Tajfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe pytanie odnośnie Biosu IP35-E:

ICH - Napięcie południowego?

MCH - Napięcie północnego?

Jakie (średnio) napięcie powinno być na mostkach jeśli chce uzyskać FULL stabilność przy 3GHz 9x334Mhz?

EDIT: I czy zbyt niskie (stockowe) napięcie na mostku północnym może być przyczyną resetów komputera przy wspomnianym wyżej 9x334MHz podczas testu orthosem (Stress CPU)

Edytowane przez PonuryMurzyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe pytanie odnośnie Biosu IP35-E:

ICH - Napięcie południowego?

MCH - Napięcie północnego?

Jakie (średnio) napięcie powinno być na mostkach jeśli chce uzyskać FULL stabilność przy 3GHz 9x334Mhz?

EDIT: I czy zbyt niskie (stockowe) napięcie na mostku północnym może być przyczyną resetów komputera przy wspomnianym wyżej 9x334MHz podczas testu orthosem (Stress CPU)

Stadartowe, nie pamietam jakie bo nie siedze teraz przy swoim kompie. Chyba bylo 1.20 i 1.50. Podnies sobie za to VTT na 1.25 chyba (tam sa dwa voltage do wyboru).

Jesli podniesienie VTT nie pomoze to dovoltuj procka. Napisz jakie masz napiecie na procku i ramach Bo to ze sie komp restartuje to moze byc wina wielu rzeczy.

Edytowane przez mravel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie ip35-e jest rewelacyjna. Do niedawna mialem e2140 "puszczone" na 8x400 czyli 3,2GHz bios nr.11. Podwójny start był. W zeszlym tygodniu kupilem E7200. Biosa zaktualizowalem do 18ki z poziomu Windows (troche stresu ale wszystko poszlo ok:)) Standardowo proc leci na 1,14 V - tyle ustawił bios. Po podniesieniu napiecia do 1,3V w biosie (cpu-z pokazuje 1,28) proc robi stabilne 3,65 Ghz. Na 3,8 GHz po 30 min orhos sie wywalil. Mysle ze podniesienie napiecia o 0,02V rozwiazalo by sprawe ale juz sie nie bawilem. Pamieci mam kingstony 667 (2x1g i 2x512) chodza stabilnie przy 1,95v na 800. Podwojny start zniknął, FSB reset tez nie mam a codziennie wylaczam listwe. Wiec sie nie zastanawiać tylko kupować tą płytę bo warto :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam zakupiłem pod płytę Ip35-pro procesor Q9550 problem w tym, że pokazuję złą częstotliwość z względu na brak możliwości ustawienia mnożnika 8,5. Trzeba by było zrobić upgrade biosu, ale w jaki sposób jeśli nie ma się FDD i wszystko na SATA.

Kolejna sprawa, czy po zmianie procesora trzeba zrobić format ?? Przechodziłem z Q6600 na Q9550.

W ogóle to jakieś jaj z temperaturą mam procesor ma 8 stopni np, tak wskazuje mi płyta. Temperatura jąder zaś pokazuje już ok, ale np też nie jest do końca dobrze bo jądro 1,2 i 4 mają po około 53 stopnie a jądro 3 ma 35 stopni nie wiem o co tu chodzi.

Chciałem zrobić 3dmarka2006 i też [gluteus maximus] bo Vista sie nagle zawiesza i działa tylko twardy reset nie wiem co jest grane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie do tego jest program flashmenu od abita, ale widzę że masz vistę x64 a z tym systemem używanie tego często się źle kończy... możesz zrobić bootowalnego pendrivea (robiłem i działało) albo bootowalną płytkę cd (robiłem i za cholerę nie działało, ale ponoć to proste ;-) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie do tego jest program flashmenu od abita, ale widzę że masz vistę x64 a z tym systemem używanie tego często się źle kończy... możesz zrobić bootowalnego pendrivea (robiłem i działało) albo bootowalną płytkę cd (robiłem i za cholerę nie działało, ale ponoć to proste ;-) )

Ja siedze na Viscie x64 i flashowanie biosu dziala jak powinno Uruchamiasz program jako administrator i modlisz sie by nie wylaczono pradu :)

Co do temp to sie nie przejmuj, zmien program do odczytu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież 800MHz podkręcasz spokojnie do 1000MHz z hakiem i to działa - czemu miałoby nie działać (chyba, że przepałujesz z OC i dasz za mało voltów). Opłacalność zależy od przeznaczenia komputera. Jeśli syntetyki to się opłaca a jeśli gry i programy to różnica między 800MHz a nawet 1200MHz będzie praktycznie niezauważalna (w grach 1-2fps a w programach brak różnicy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam(znowu) i chciałbym zaserwować wam kolejny post z cyklu "Co jest z moim kompem?". Otóż sprawa wygląda tak. Mój E2160 na napięciu 1.345 uzyskuje względnie stabilne 2.9GHz. Sprawa natomiast komplikuje się, gdy zarzuce mu FSB 334, bo wtedy o względnej stabilności możemy mówić dopiero przy 1.4V(przy niższym albo sie resetuje, albo orthos pika), przez co procesor pracuje z temperaturą dochodzącą do 75 stopni. Skąd taka różnica w wymaganym napięciu? Przez to 100MHz? Zwiększyłem voltarz VTT i to samo. Może dovoltować MCH?

EDIT:

I jeszcze takie głupie pytanie: Czym różni się 'pikanie' orthosa od zwykłego resetu, tzn jakie są przyczyny tego pierwszego a jakie tego drugiego?

Edytowane przez PonuryMurzyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie zbliżasz się do kresu możliwości procesora. To normalne. Każdy procek na końcu potrzebuje dużo więcej papu żeby dalej z tego niewiele oddać nam.

Czyli duży wzrost poboru prądu malutki wzrost mocy.

Reset kompa to totalnie zawieszony sprzęt i system (chyba oczywiste), a sygnały od orthosa to pierwsze wykryte niestabilności np błędy w obliczeniach itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dorzucenie voltów na MCH nic nie zmieni? Cóż, będę musiał pomyśleć o chłodzeniu i dać mu to 1.4...

Nic nie zmieni. "Koncza" sie po prostu możliwości proca. Trafil Ci sie kiepski. Lepiej chyba sprobowac sprzedac tego proca i kupic innego. Ja mialem na takiej plycie jak ty E2140 i E2180 i oba robily 3,2GHz na 1,3V. Zwiekszenie napiecia prakrycznie nic nie dawało(procz wiekszego ciepła i zuzycia pradu :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi