Skocz do zawartości
Bolo8888

Abit Ip35-e, Ip35 "dark Rider", Ip35-pro "snake"

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde, przyszla do mnie ta plyta, poskladalem wszystkie czesci z syga do kupy i na poczatku wszystko chodzilo ok. Wlaczylem sobie CODa nowego zeby zobaczyc jak dziala i za jakies 5 minut bsod...

Czasami tez zdarza sie ze reset nastepuje podczas pracy w systemie, ni z tego ni z owego. Po resecie bios czasem piszczy dlugimi sygnalami ;x Czytalem troche ten topic i wiem ze ten abit to raczej kaprysna plyta, dlatego jeszcze nie panikuje i mam nadzieje ze cos uda sie wymyslec?

Dodaje screeny z biosu i cpuz bo cos mi sie wydaje ze proc i pamieci nie sa ustawione tak jak nalezy, a sam nie znam sie jeszcze tak dobrze..

edit. Znacie moze jakis program ktory monitoruje temp. i zapisuje wartosci do pliku, lub cos podobnego?

post-148217-1225461763_thumb.jpg

post-148217-1225461792_thumb.jpg

post-148217-1225462383_thumb.jpg

Edytowane przez malyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, na pewno? Mnie zastanawia dlaczego w cpuz jest mnoznik x6 (core temp pokazuje to samo), no i nie jestem pewny jak powinny byc te pamieci poustawiane. Czytalem faq na forum, ale nic z tego nie rozumiem :/

gralem znowu w coda - po godzinie ani sladu bsod. Robilem stress furmarkiem i tez zadej zwiechy.

wlaczylem teraz kompa zeby sprawdzic czy ktos odpisal i na dzien dobry czarny ekran. Zadnego resetu, bsodow itp. system sie odpalil, widze pulpit i nagle bah - czarno o_O

Edytowane przez malyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

malyna napisał(a):

hm, na pewno? Mnie zastanawia dlaczego w cpuz jest mnoznik x6 (core temp pokazuje to samo), no i nie jestem pewny jak powinny byc te pamieci poustawiane. Czytalem faq na forum, ale nic z tego nie rozumiem :/

gralem znowu w coda - po godzinie ani sladu bsod. Robilem stress furmarkiem i tez zadej zwiechy.

wlaczylem teraz kompa zeby sprawdzic czy ktos odpisal i na dzien dobry czarny ekran. Zadnego resetu, bsodow itp. system sie odpalil, widze pulpit i nagle bah - czarno o_O

Zmienia sie mnoznik bo masz wlaczone C1E i EIST - funkcje odpowiadajace za zmniejszenie mnoznika gdy komp jest w spoczynku.

Co do timingow pamieci to raczej nie mozliwe zeby nie dzialaly na takich timingach - no chyba ze sa fabrycznie walniete.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie zapomnialem o tej opcji :)

Moze to nie ma zadnego wplywu na te resety, ale w menedzerze urzadzen mam Audio Device on High Definition Audio Bus ze ?, wyczytalem ze to jakies stery od Radeona - zainstaluje i zobaczymy co sie stanie ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj gralem jakies 2-3h w coda, a pozniej zostawilem kompa na noc do sciagania i zadnych zwisow nie bylo. Dzisiaj wlaczam i znowu cyrki.. Ustawilem timingi na 4-5-4-15 zgodnie ze specyfikacja, a napiecia na testowalem juz od 1.85 do 2.10 i zwisy jak byly tak sa :/

Nie wiem, jak nie stanie sie jakis cud, to chyba pogonie ta plyte i wezme cos "normalniejszego"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

malyna napisał(a):

Wczoraj gralem jakies 2-3h w coda, a pozniej zostawilem kompa na noc do sciagania i zadnych zwisow nie bylo. Dzisiaj wlaczam i znowu cyrki.. Ustawilem timingi na 4-5-4-15 zgodnie ze specyfikacja, a napiecia na testowalem juz od 1.85 do 2.10 i zwisy jak byly tak sa :/

Nie wiem, jak nie stanie sie jakis cud, to chyba pogonie ta plyte i wezme cos "normalniejszego"

A jak masz BSOD to co tam za komunikat masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

malyna napisał(a):

Wydaje mi sie, ze raczej nie bo wtedy mialbym chyba ogolnie problemy z odpaleniem kompa..

Przy odpaleniu gierki komp pracuje pelna para i pobiera max energi. Mozliwe ze twoja zasilka po dluzszym czasie (2-3minuty load'u) nie wytrzymuje i obniza napiecie co powoduje resecik

Edytowane przez mravel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak znajde kogos z dobra zasilka to na pewno sprawdze, tymczasem wymienilem pamieci na stare corsairy - narazie bez resetow..

edit. Po wszelkich kombinacjach na 99% chodzi o pamieci. Jak wyciagnalem korsarze i podpialem ocz juz przy pierwszym starcie przywital mnie bsod (IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL...) poczytalem chwile obledzie, poodlaczalem wszystko oprocz myszy, klawy, dysku w nadziei ze moze jakies konflikty sprzetu czy cos, ale nic nie pomoglo. Sprawdzalem jeszcze przy zimnym i cieplym kompie kazdy komplet memkow zeby wykluczyc wszystkie mozliwosci no i final jest taki ze mobo nie lubi sie z tymi pamiatkami, a szkoda..

Ocz'ty pozniej jeszcze meczylem memtestem przez 2h i podpinalem u kumpla na wypadek gdyby mialy okazac sie walniete, ale zero bledow, wiec komplet jest sprawny = wystawiam je na sprzedaz, a sobie wezme chyba a-daty v ee

Edytowane przez malyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym jeszcze sprawdził czy te pamięci nie są uwalone, bo opchniesz komuś szmelc i będą problemy. Mój kumpel kupił te pamięci i tą płytę i też były bsody. Z innymi memkami działała więc stwierdził że z pamięciami coś nie tak i odesłał na gwarancje. Okazało się że jedna kostka była uwalona od nowości. Dostał nowy komplet tego samego i było si. Choć i tak potem je spylił i kupił zwykłe kingstony na kostkach elpidy bo kręciły się dużo lepiej niż to goofno z ocz. ;-) tyle w tym temacie. miłego użytkowania tej fajnej płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jest to mój pierwszy post na forum, aczkolwiek na pewno nie ostatni :) Nie wiem czy w dobrym miejscu zadaję pytanie, jednak takie są moje przypuszczenia. Jestem raczej początkującym Overclockerem, więc proszę o wyrozumiałość, jeśli moje pytanie wyda się śmieszne. Problem polega na tym iż Posiadam Abita IP35 ( wgrany najnowszy BIOS ). Procesor obecnie pracuje na 3Ghz V 1.425. Z uwagi na to, że moje chłodzenie pozwala na więcej postanowiłem mocniej go podkręcić ( ok 3.3Ghz ). Ustawiłem napięcie na 1.485, jednak program CPU-Z pokazuje napięcia pod max obciążeniem od 1.433 do 1.440. Czy w ogóle zwracać uwagę na napięcia jakie pokazuje ten program, czy po prostu patrzeć na to co ustawiłem w BIOS'ie? Bo wygląda to tak jakby moja MB aplikowała zawsze nieco mniejsze napięcie.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ryu napisał(a):

Witam, jest to mój pierwszy post na forum, aczkolwiek na pewno nie ostatni :) Nie wiem czy w dobrym miejscu zadaję pytanie, jednak takie są moje przypuszczenia. Jestem raczej początkującym Overclockerem, więc proszę o wyrozumiałość, jeśli moje pytanie wyda się śmieszne. Problem polega na tym iż Posiadam Abita IP35 ( wgrany najnowszy BIOS ). Procesor obecnie pracuje na 3Ghz V 1.425. Z uwagi na to, że moje chłodzenie pozwala na więcej postanowiłem mocniej go podkręcić ( ok 3.3Ghz ). Ustawiłem napięcie na 1.485, jednak program CPU-Z pokazuje napięcia pod max obciążeniem od 1.433 do 1.440. Czy w ogóle zwracać uwagę na napięcia jakie pokazuje ten program, czy po prostu patrzeć na to co ustawiłem w BIOS'ie? Bo wygląda to tak jakby moja MB aplikowała zawsze nieco mniejsze napięcie.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Poczytaj o vdropach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje, znalazłem nieco informacji na ten temat, już wiem co to jest i czym jest spowodowane, jednak nie do końca rozumiem, czy jest się czym przejmować? Z tego co wyczytałem, w różnorakich poradnikach o O/C PDC 65nm nie powinienem przekraczać V 1.5 oraz temp ok 65 stopni. Chodzi mi o to, że jeśli mój Vdrop wynosi 0.45V to czy po prostu mogę ustawić 1.545, a napięcie właściwe będzie wynosić 1.5 V. Obiło mi się też o uszy, jakoby najnowsze BIOS'y miały zaniżać napięcie.

Edytowane przez Ryu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,mam problem kupiłem abita ip35-e,e2180,i 2x2gb kingstona 800mhz cl5,reszte sprzetu mam jeszcze ze starego kompa tz. 8600gt,dysk samsunga i zasiłke chieftec 420w,złozyłem wszystko do kupy podłączyłem i lipa,nie wstaje,płyta wstaje dwa razy i jak za drugim razem się włączy to czuje po radiatorze ze proc się nagrzewa ramy tez i dysk przez pare sekund trochę pracuje,lecz monitora nie odpala,wiatraki chodzą tylko na maksa i dwie diody na płycie się świecą ,przekładałem ramy w różne sloty,razem i pojedyńczo,proca i radiator tez ponownie wkładałem i nic,wiecie co może się dziać,może bios?,ale procek dość stary więc powinna go wykryć,tam mi się wydaje, juz mnie krew zalewa z tym,walcze trzeci dzień i nic:(

dodam ze bios oczywiście resetowałem pare razy

Edytowane przez piniek69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piniek69 napisał(a):

Witam,mam problem kupiłem abita ip35-e,e2180,i 2x2gb kingstona 800mhz cl5,reszte sprzetu mam jeszcze ze starego kompa tz. 8600gt,dysk samsunga i zasiłke chieftec 420w,złozyłem wszystko do kupy podłączyłem i lipa,nie wstaje,płyta wstaje dwa razy i jak za drugim razem się włączy to czuje po radiatorze ze proc się nagrzewa ramy tez i dysk przez pare sekund trochę pracuje,lecz monitora nie odpala,wiatraki chodzą tylko na maksa i dwie diody na płycie się świecą ,przekładałem ramy w różne sloty,razem i pojedyńczo,proca i radiator tez ponownie wkładałem i nic,wiecie co może się dziać,może bios?,ale procek dość stary więc powinna go wykryć,tam mi się wydaje, juz mnie krew zalewa z tym,walcze trzeci dzień i nic:(

Wersja E ma problem ze startem jak jest jej zimno, jesli to to [niestety nie pamietam dokladnie jak to sie objawia ale wczesniej ktos to juz opisal] to musisz podgrzac mobo wokol socketa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piniek69 napisał(a):

dodam ze bios oczywiście resetowałem pare razy

A czy PCSpeaker daje jakieś sygnały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi