Jump to content
Bolo8888

Abit Ip35-e, Ip35 "dark Rider", Ip35-pro "snake"

Recommended Posts

Tak. W prawdzie nigdy mi się nie przyda tras mniejszy niż 9, ale powinien być dostępny.

BTW. Naszła mnie myśl, żeby wgrać do IP35-E bios od IP35-Pro. Trochę go zmodować (wyłączyć i ukryć opcje od RAIDu, Firewire, eSata, czy co tam jeszcze Pro ma, a -E nie ma) i wgrać. Czy to chociaż teoretycznie jest możliwe?

Edited by Sysak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak. W prawdzie nigdy mi się nie przyda tras mniejszy niż 9, ale powinien być dostępny.

BTW. Naszła mnie myśl, żeby wgrać do IP35-E bios od IP35-Pro. Trochę go zmodować (wyłączyć i ukryć opcje od RAIDu, Firewire, eSata, czy co tam jeszcze Pro ma, a -E nie ma) i wgrać. Czy to chociaż teoretycznie jest możliwe?

Tobie nie, ale po co komuś Microny bez tRAS 2-4. Wiadomo, że można MemSeta użyć, ale do 24/7 za każdym bootem MemSet? :mur:

Można spróbować. Jeśli kość BIOSu nie jest wlutowana to czemu nie. Reflash na allegro kosztuje 7zł. Gorzej jak BIOS ubije płytę, ale wątpię.

Edited by Damikor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Całkowicie normalne zachowanie, IP35 i IP35-E tak mają i tyle, nic nie zrobisz w tym temacie jak na razie bo sam Abit tez nie czyni, w IP35 pro takiego czegos nie ma.

Jesteś pewien że IP35 ma podwójny start?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszy R.I.P. :wisielec: :cry:

E6300 pierwszy tydzień, Abit IP35-E, 2x1GB A-Data Vitesta Extreme 2x1GB 800 4-4-4-12

Dostała 500x6 w celu sprawdzenia walla, 1:1, 1.65V na MCH, 2.1V na memkach (które są na ProMOSie, więc 2.1V dla nich to nic). Timingi 5-5-5-15. Był black screen czyli wall. Na 400x7 wstawała wcześniej. Potem dostała 450x6, 1:1, 1.45V na MCH, 2.1V na memkach. Timingi 5-5-5-15. Black screen. Kumpel zgasił zasilanie i zrobił reset CMOSa podpierając rękę na mobo (zwarcie) i teraz dioda dalej się świeci, ale mobo nie reaguje na przycisk power w budzie. Nic nie śmierdzi także.

Edited by Damikor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja znalazłem coś jeszcze gorszego niż Damikor. U mnie nie ma CL=3! :| Wy też tak macie?

 

Mam też problem z O/C procka. W prawdzie i tak jestem zadowolony z wyników, bo robi 3.2GHz (FSB=400) bez podnoszenia napięcia, a teraz jadę na 3.3GHz (FSB=412) z lekko podbitym do 1.35V i jak będzie ok, to może uda się je zmniejszyć i jeszcze zejść z timingami do 4.4.4.X, ale przy FSB powyżej 420MHz komputer nie chcę w ogóle startować. Nie ważne jakie dam napięcia, nie chce ruszyć. I nie jest to wall, bo komputer zawiesza się przy poście, wyświetlaniu informacji o biosie karty graficznej, czasem nawet dojdzie do ładowania windy. Dopiero przy 425MHz kompletnie nie wstaje. Chyba, że tak właśnie wygląda wall...

Edited by Sysak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brak CL 3 to norma, ponoc maja dodac przy nowym biosie. Mi to wyglada na wall, w koncu to tylko PE.

 

Albo jestem slepy albo u mnie 1.35V to minimum :huh:

zależy od procka na mobo. też teraz mam tyle MIN, na e2160 miałem 1,325v Edited by ma1y

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerobiłem modbinem bios od ip35-e. Udało mi się odblokować 2 ukryte opcje: CL=3 i ustawienia Strapa (533,667,800,1066 i 1333) Teraz waham się czy flashować czy nie... ;-) Może wieczorem... Jak coś, to rano pójdę z płytą do serwisu, żeby zaprogramowali oryginalny bios. :twisted:

Edited by Sysak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerobiłem modbinem bios od ip35-e. Udało mi się odblokować 2 ukryte opcje: CL=3 i ustawienia Strapa (533,667,800,1066 i 1333) Teraz waham się czy flashować czy nie... ;-) Może wieczorem... Jak coś, to rano pójdę z płytą do serwisu, żeby zaprogramowali oryginalny bios. :twisted:

Przecież modbin jest tylko do biosów awarda, a w IP35-e jest bios Phoenixa. Jak to zrobiłeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co wiem award i phoenix to to samo, albo są spokrewnione. W każdym razie bios jest kompatybilny z Awardem 6.00. Otwarłem go bez problemów modbinem, znalazłem co trzeba. Ustawiłem selectable i zapisałem. Otwarłem go nawet przez Abit Flashmenu i chciał go flashować, ale kiedy spytał czy ma to zrobić kliknąłem nie, bo nie chcę przeżyć dziś nieplanowanego dnia bez komputera. Wieczorem go wgram, przetestuję i dam znać jak działa. Trzymajcie kciuki.

 

Aha. Otwierałem też modbinem bios od pro i jest jakiś dziwny. Ma dziwny układ i nie widać wszystkich rzeczy, ale za bardzo się mu nie przyglądałem. W kaźdym razie jest całkiem inny niż w -e.

Edited by Sysak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jakiś posiadacz mógłby to jeszcze potwierdzic?

Potwierdzam, niestety IP35 ma również podwójny start (ale już się przyzwyczaiłem ;) )

 

Albo jestem slepy albo u mnie 1.35V to minimum :huh:

U mnie to samo - minimum vcore 1.35v

zależy od procka na mobo.

Mam ten sam procek (E6750) i na IP35 minmum vcore to dokładnie 1.3375v

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co to jest ten podwójny start bo się jeszcze nigdy z tym nie spotkałem?

Po prostu podwójny start komputera. W praktyce wygląda to następująco:

Wciskamy przycisk power aby uruchomić kompa, komp startuje (zapalają się diody itp.) i po kilku sekundach totalnie gaśnie, po czym znowu (samoczynnie) się uruchamia i już dalej normalnie aż do startu systemu.

 

Na początku trochę to dziwne, a nie którym może się nawet wydawać że coś nie tak z kompem ale można się przyzwyczaić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale ten podwójny start to nie chodzi tylko o przyzwyczajenie sie, chodzi o dyski, dla których zdrowe to nie jest.

Tak jak np. na mojej płycie po zapisaniu opcji OC w BIOS-ie komp sie wyłącza i ponownie startuje, a jak sie przesadzi to znowu sie wyłącza i startuje na default, dlatego przy OC trzeba odłączać dysk, co jednak przeszkadza bo komp może sporo wstawać, ale już pare ustawień wcześniej może nie być stabilny po wejściu do Windowsa.

Dziwie sie że takie rzeczy jeszcze mają miejsce w obecnych mobo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez przesady! Ile razy dziennie włączasz komputer 1-2? Nic dyskom nie grozi.

Ciekawi mnie tylko od jakiego pułapu OC występuje ten podwójny start. Chyba nie ma tego na default?

 

Spokojnie może Sysak poszedł spać :D

Edited by rafa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...