rafa Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 wolfszary - to nie Pentek 4... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu. Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Skoro już wcześniej coretemp takie pokazywał to może świadczyć, że takie były tyle, że płyta źle je czytała, a teraz to poprawiono. Skoro masz wszędzie identyczne to chyba lepiej niż wszędzie inne ? Oczywiscie, ze lepiej pod warunkiem ze odczyty sa prawidlowe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wolfszary Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Aby NCQ działało należny ustawić w Integrated Peripherals -> OnChip SATA Device opcję AHCI, czy można zwyczajnie IDE? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Mam pytanko do posiadaczy Abita Ip35-e. Ile 3-pinowych wtyczek na wentylatory jest na tej plycie? Czy kazdym wentylem da sie na tej plycie "sterowac" z poziomu biosu/speedfana czy tylko na tym od procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAF82 Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 (edytowane) 3 pinowych są 3 i jedna 4 od procesora sterować można tą od procka i podobno jeszcze tą 3 pinową od systemu przynajmniej u mnie jest taka możliwość w biosie. Edytowane 6 Września 2007 przez RAF82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Zamontowalem wreszcie IP35Pro, przesiadka po roku z P5W DH Deluxe. Efekt? Wreszcie ulga ;] Nareszcie szybki boot, bezproblemowa obsluga 4x1GB HZ, brak z d.py wzietych resetow, duzo logiczniejsze rozmieszczenie elementow na plycie i ogolnie duzo lepsze wrazenia. Udany wybor :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Czy ktoś może mi powiedzieć coś o tym double boot ? bo czytam topic ale tam same posty typu jest i koniec :? chciałbym się dowiedzieć co to jest ponieważ u siebie nic dziwnego nie zauważyłem ( podobno seria ip35 takie coś ma :D ) Jak jestem ślepy to sorry :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caehl Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 (edytowane) Ano nic nie zauwazyłes, bo masz ip35 pro, gdzie double boot nie wystepuje, jeno ip35-e i ip35 go mają. Komp sie włącza, po ok 3sek wyłącza, po czym włącza na stałe;) Wystepuje przy włączaniu kompa, wychodzeniu z biosu (niezależnie od zapisywania ustawien) i twardym resecie, no ale jest nowy biosik czesciowo eleminujący ta przypadłosc. Koniec orędzia;) Edytowane 7 Września 2007 przez Caehl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 częściowo eliminujący?... tzn? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Czy ktoś może mi powiedzieć coś o tym double boot ? bo czytam topic ale tam same posty typu jest i koniec :? chciałbym się dowiedzieć co to jest ponieważ u siebie nic dziwnego nie zauważyłem ( podobno seria ip35 takie coś ma :D ) Jak jestem ślepy to sorry :wink: tak sobie zerknalem z ciekawosci na cene plyty w wersji pro, cos ci sie stalo ze ja kupiles? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Cudo ten bios. W koncu WSZYSTKO jest tak jak nalezy. Milo bylo zobaczyc jak szybko wlacza sie komp bez dual boota. Juz do niego przywyklem, niektorzy nawet szukali jego pozytywnych stron (ktos tam napisal, ze przynajmniej widzi od razu czy komp po oc wstaje - prawdziwa desperacja ;-) ) Wszystkie timingi sa na swoim miejscu. Po prostu jest tak jak ma byc. Nie wiem co jeszcze mozna poprawic. BTW. Zauwazylem jeszcze jedna funkcje w biosie. (Albo wczesniej przegapilem.) W ustawieniach zintegrowanej dzwiekowki mozna wybrac, czy ma byc rozpoznawana jako HD Audio czy AC97. Ciekawe po co to jest. Jesli to by nie obnizylo jakosci dzwieku, to chyba przejde na AC97 bo sterowniki do HD audio zra az 25mb ramu. :| W ogole mam wrazenie ze Moje stare Ac97 na ALC'u 650 w epoxie na via kt600 brzmialo troszke lepiej niz te HD na ALC888, ale slon mi na ucho nadepnal wiec pewnosci nie mam. Pewne jest, za to ze stery do HD mi sie nie podobaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Z tym dźwiękiem chyba masz racje - czytałem jedną taką recenzje i właśnie tam jako minus płyty napisali, że dźwięk nie jest takiej jakości do jakiej nas przyzwyczaił Abit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpeu Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 (edytowane) tak sobie zerknalem z ciekawosci na cene plyty w wersji pro, cos ci sie stalo ze ja kupiles? :DWiem, że pytanie nie kierujesz do mnie, ale odpowiem. Podałem w sklepie IP35-E, koleś powiedział, że jest, to zamówiłem resztę części i potem zauważyłem, że dostałem IP35-Pro za.... 550 zł :-) Więc żal było nie brać. A ten AC'97 jest w wersji BIOSU 11, czy tylko w tych betach co eliminują double boota? Edytowane 7 Września 2007 przez xpeu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 tak sobie zerknalem z ciekawosci na cene plyty w wersji pro, cos ci sie stalo ze ja kupiles? :Dnie skomentuję tej wypowiedzi ... Dodam tylko że PRO jest jednak wiele lepszą od tańszych wersji, bez awaryjna , żadnych double botow, restartów i innych dupereli .... Jest warta swojej ceny i tyle z mojej strony, nie mam zamiaru znowu wałkować tego po co to kupiłeś jak mogłeś za 100x mniej kupić jakiś syf tylko do dużego oc .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caehl Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 częściowo eliminujący?... tzn? Bo jednak ciągle double boot występuje, jak napisał kolega Lanc: "It will also boot up twice when (1)CCMOS (2) AC-OFF (3) Changing DRAM Timing" :wink: Szczerze mówiąc niepokoi mnie troche dziwne padanie tych płyt, wiele osób pisze ze wkładało/wyciągało jakąś karte ze slotu PCI, lub robiło jakąś inną bardzo prostą operacje a tu płyta na drugi raz nie startuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Bo jednak ciągle double boot występuje, jak napisał kolega Lanc: "It will also boot up twice when (1)CCMOS (2) AC-OFF (3) Changing DRAM Timing" :wink: Szczerze mówiąc niepokoi mnie troche dziwne padanie tych płyt, wiele osób pisze ze wkładało/wyciągało jakąś karte ze slotu PCI, lub robiło jakąś inną bardzo prostą operacje a tu płyta na drugi raz nie startuje. Pierwsze slysze... ja tam na moim Ip35 zalewalem sloty woda... (kazdy pamieta akcje z gdanska gdzie pokazywalo mi ze mam odpiety kabel z zasilania kart a w porcie pciex plywala woda :P)... plyta zywotna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modman Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Witam , czy jak sie ma 4x1 GB na Abit IP35-E to będą działać , chodzi mi o ram GOODRAM 667Mhz? , i czy wystarczy zasilacz HuntKey do tej płyty?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 nie skomentuję tej wypowiedzi ... Dodam tylko że PRO jest jednak wiele lepszą od tańszych wersji, bez awaryjna , żadnych double botow, restartów i innych dupereli .... Jest warta swojej ceny i tyle z mojej strony, nie mam zamiaru znowu wałkować tego po co to kupiłeś jak mogłeś za 100x mniej kupić jakiś syf tylko do dużego oc ....Ta, a tansze padaja jak muchy :P Double boota z nowym biosem juz nie ma. Pro to tylko inne chlodzenie i uGuru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zakinho Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 czy warto zakutalizowac bios przy ip35-e ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 (edytowane) Ta, a tansze padaja jak muchy :P Double boota z nowym biosem juz nie ma. Pro to tylko inne chlodzenie i uGuru.- więcej złącz pod wentyle - sterowanie każdym wentylem według uznania - lepszy bios - troche więcej opcji - lepsze komponenty użyte do budowy - dużo lepsze wyposażenie - 5 profili biosu do zapamiętania Jak dla mnie to dużo więcej...tymbardziej że ze wszystkiego kożystam... @zakinho - nie tylko warto ale powinno się! Edytowane 7 Września 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zakinho Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 czy ten bios m630a -13 mozna fleshowac przez flashmenu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 (edytowane) Ano nic nie zauwazyłes, bo masz ip35 pro, gdzie double boot nie wystepuje, jeno ip35-e i ip35 go mają. Komp sie włącza, po ok 3sek wyłącza, po czym włącza na stałe;) Wystepuje przy włączaniu kompa, wychodzeniu z biosu (niezależnie od zapisywania ustawien) i twardym resecie, no ale jest nowy biosik czesciowo eleminujący ta przypadłosc. Koniec orędzia;)W nowym biosie nie ma double boot'a. Występuje tylko i wyłącznie jeśli po wyłączeniu komputera wyłączymy listwę (ja tam nigdy nie wyłączam, bo to tam coś podobno szkodzi czy co [; ) Jeśli nie wyłączymy listwy to możemy zapomnieć o double boocie ;) częściowo eliminujący?... tzn?Patrz wyżej. Cudo ten bios. W koncu WSZYSTKO jest tak jak nalezy. Milo bylo zobaczyc jak szybko wlacza sie komp bez dual boota. Juz do niego przywyklem, niektorzy nawet szukali jego pozytywnych stron (ktos tam napisal, ze przynajmniej widzi od razu czy komp po oc wstaje - prawdziwa desperacja ;-) ) Wszystkie timingi sa na swoim miejscu. Po prostu jest tak jak ma byc. Nie wiem co jeszcze mozna poprawic. BTW. Zauwazylem jeszcze jedna funkcje w biosie. (Albo wczesniej przegapilem.) W ustawieniach zintegrowanej dzwiekowki mozna wybrac, czy ma byc rozpoznawana jako HD Audio czy AC97. Ciekawe po co to jest. Jesli to by nie obnizylo jakosci dzwieku, to chyba przejde na AC97 bo sterowniki do HD audio zra az 25mb ramu. :| W ogole mam wrazenie ze Moje stare Ac97 na ALC'u 650 w epoxie na via kt600 brzmialo troszke lepiej niz te HD na ALC888, ale slon mi na ucho nadepnal wiec pewnosci nie mam. Pewne jest, za to ze stery do HD mi sie nie podobaja.A no nie było takiej opcji :) Trzeba zobaczyć czy jest jakaś różnica w działaniu [; Pierwsze slysze... ja tam na moim Ip35 zalewalem sloty woda... (kazdy pamieta akcje z gdanska gdzie pokazywalo mi ze mam odpiety kabel z zasilania kart a w porcie pciex plywala woda :P)... plyta zywotna.Płyta do teraz działa u mnie, to tak dla potwierdzenia :P czy ten bios m630a -13 mozna fleshowac przez flashmenu ?Tak, tylko żeby Flashmenu widziało plik to musisz zmienić końcówkę na *.bin. Edytowane 7 Września 2007 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAF82 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Ja także mogę potwierdzić double boot nie występuje na tym nowym biosie.U mnie po odłączeniu listwy też go nie ma. A co do aktualizacji przez flashmenu to po niej trzeba zresetowć ustawienia biosa bo płyta może nie chcieć sie uruchomić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 no wlasnie;D myslalem ze zawalu dostane jak po reboocie zaczelo pikac i czarny ekran.. nie wczytalem sie w komunikat przed flashowaniem. pierwsze co mi sie rzucilo w oczy, a raczej "w uszy" to fakt, ze teraz wentyl na procku kreci sie caly czas w okolicach 2000rpm, na poprzednim biosie bylo to zalezne od temp. chyba ze pogrzebac musze w ustawieniach wentyla w nowym biosie. ten szum teraz juz doskwiera :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAF82 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Wystarczy ponownie ustawić automatyczną kontrole prędkości wentylatora w biosie i będzie znowu cicho :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 (edytowane) a dokladniej? bo automatyczna kontrola jest z tego co zauwazylem w standardzie.. zmienilem temp od ktorej ma sie krecic na 100% z 50 stopni na 65 (tolerancja 5 stopni) i to pomoglo. jest identycznie jak przed flashem. ok 1300 obrotow w "idlu" i ok 2000 pod obciazeniem. ojj chyba jednak trzeba bedzie pomyslec na zestawem blackwater;) edit: i jeszcze jedna ciekawostka: w speedfanie temp dla cpu 51 stopni, dla rdzeni po 34.. Edytowane 7 Września 2007 przez Mumin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAF82 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 u mnie w spoczynku 878rpm a pod obciążeniem 1800rpm tylko ja mam włączone oszczędzanie energi i zainstalowany AbitEQ program dołączony na cd ze sterownikami od płyty.Ustawienia w programie CPU FAN zaznaczone Enable FANEQ Target temperature 55C, temperature tolerance 3C,start control 80%,stop control 50%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 z kad mozna pobrac ten bios m630a -13 ?? na stronie abita go nie widze:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 (edytowane) @Pixelik Nie widzisz bo to beta ;) Stronę wcześniej jest link. Edit: 2 strony wcześniej :lol: Edytowane 7 Września 2007 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 u mnie sa problemy po wrzuceniu tego biosa:/ nie chce odpalac grafiki. raz odpali potem nie chce i duzo zachodu zeby znowu ruszyl, i wywala bledy bot sectora. ogolnie nie polecam go:) 2 razy wrzucalem i sa jazdy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...