rafa Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) Może kwestia ustawień pamięci. Wszyscy polecają (na zagranicznych forach też) a tylko Tobie coś nie pasuje :) Edytowane 8 Września 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 hmmm mi też cosik nie pasuje :sad: mam tak że gdy wyłączę listwę to przy uruchomieniu komputera głośniczek długie sygnały daje, gdy wyłączę listwę i ponownie włączę uruchamia sie już normalnie. Jak już sie normalnie uruchomi to przy wychodzeniu z biosa i uruchom ponownie włącza sie elegancko za pierwszym razem. I nie wiem czy spróbować wgrać jeszcze raz nowego biosa czy dać jakiegoś starszego bo teraz jest gorzej niż było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 hmmm mi też cosik nie pasuje :sad: mam tak że gdy wyłączę listwę to przy uruchomieniu komputera głośniczek długie sygnały daje, gdy wyłączę listwę i ponownie włączę uruchamia sie już normalnie. Jak już sie normalnie uruchomi to przy wychodzeniu z biosa i uruchom ponownie włącza sie elegancko za pierwszym razem. I nie wiem czy spróbować wgrać jeszcze raz nowego biosa czy dać jakiegoś starszego bo teraz jest gorzej niż było. Dzisiaj mi się zdarzyło to samo. Po odłączeniu listwy na 5sek i włączeniu odpalił normalnie. Wracam do oficjalnej wersji. Abit musi jeszcze trochę popracować. PS Jakie masz pamięci? Być może to jest z nimi związane. Ja mam Patrioty SLK Dual channel 2x1GB 800Mhz CL5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zakinho Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 mam pytanko czy podasz podkrecania pamieci i procka warto dawac wiecjej V na plyte ??? jak tak to ile wiecej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Dzisiaj mi się zdarzyło to samo. Po odłączeniu listwy na 5sek i włączeniu odpalił normalnie. Wracam do oficjalnej wersji. Abit musi jeszcze trochę popracować. PS Jakie masz pamięci? Być może to jest z nimi związane. Ja mam Patrioty SLK Dual channel 2x1GB 800Mhz CL5 Pamięci takie jak poniżej: GEIL 800MHz ULTRA 2*1GB - wgrałem drugi raz ten sam bios i teraz niema takiego sygnału tylko startuje tak jak na początku podwójnie <_< może jakbym wgrał jeszcze raz było by git wreszcie :-P :-P :-P poczekamy chwilke może na oficjalny - nie pali sie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Może kwestia ustawień pamięci. Wszyscy polecają (na zagranicznych forach też) a tylko Tobie coś nie pasuje wrzucilem bios i plyta nie wstaje to chyba nie powiesz ze jest ok?! :] za 30 razem udalo sie i ruszyla na def ustawieniach. przy restarcie wywalilo cos o boot error a po wgraniu pisalo ze wszystko OK juz dziwne ale potem jeszcze raz ruszyla wiec wgralem poprzedni bios jaki byl i teraz juz wogole nie wstaje. i na90% bedzie ja czekac serwis w poniedzialek. wiec ogolnie odradzam tego biosa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 poczekajcie cierpliwie na oficjalny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
לוק Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 przepraszam jak kogos zirytuję ale jakos przelecialem temat i nie znalazlem chodzi mi o to ze płytka IP35-E oficjalnie nie wspiera pamiątek 1066 ale czy da sie przez podkrecanie ustawic takie wartosci chodzi mi wlasciwie o to jaki jest max dla pamieci na tej plytce, bo nie wiem co ewentualnie do niej brac ddr 800, 900 czy 1066 a chcialbym jak by sie dalo te 1066 ale wlasnie nie wiem czy plyta da rade przez podkrecanie tyle dojechac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1Sweet Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 (edytowane) przez podkrecenie to da rade 4x tyle dojechac :D tyle ze nie wiadomo czy odpali na default... by trzeba było chyba wsadzic jakies "zwykłe" 533-800mhz ustawic w biosie taktowanie mnoznikiem na 1066 i wsadzic te "mocniejsze" ;) Edytowane 10 Września 2007 przez S1Sweet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
לוק Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 dokladnie:D to jedyna chyba mozliwosc, ale wlasnie o to mi chodzilo, wielkie dzięki :), dalej jakos bede kombinowal, tzn nigdy nie milem doczynienia z podobnymi plytkami wiec jestem kompletnym laikiem, wnioskuje jednak ze na tej plycie czestotliwosc ustawia sie za pomoca dzielników i nie ma w biosie takiej opcji jak np. ddr 667, 800 tylko ustawiamy albo na default albo dzielnik-tak? czy mozna poza dzielnikiem ustawic jakos, ale chyba nie bo na takich chipsetach to tylko CPU:DDR czy moze kompletnie sie myle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1Sweet Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 nie mylisz sie ;) tylko dzielnik cpu:ram :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 (edytowane) Poprawka - mnożnik fsb:ram! Przy ustawieniu max mnożnika x2 i fsb 500 uzyskamy pamięci PC2-2000!!! a najszybsze moduły ledwo 1200 przekraczają :D Edytowane 10 Września 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Poprawka - mnożnik fsb:ram! Przy ustawieniu max mnożnika x2 i fsb 500 uzyskamy pamięci PC2-2000!!! a najszybsze moduły ledwo 1200 przekraczają :D ledwo 1200???? hmm ... 1200 dla micronów D9 to żaden problem. Można oczywiscie i wyżej 1300 a widziałem nawet 1400 po odpowiednim dovoltowaniu. Do tego potrzebna jest jeszcze płyta, która takie ramy odpowiednio pogoni - z tym to niestety różnie bywa. A po co x2? może okazać sie, że 1:1 jest szybsze. Wszsytko zależy od płyty. Ramki najlepiej wypożyczyć do testów jeżeli to możliwe lub wypytać co słusznie niektórzy czynią :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 dokladnie:D to jedyna chyba mozliwosc, ale wlasnie o to mi chodzilo, wielkie dzięki :), dalej jakos bede kombinowal, tzn nigdy nie milem doczynienia z podobnymi plytkami wiec jestem kompletnym laikiem, wnioskuje jednak ze na tej plycie czestotliwosc ustawia sie za pomoca dzielników i nie ma w biosie takiej opcji jak np. ddr 667, 800 tylko ustawiamy albo na default albo dzielnik-tak? czy mozna poza dzielnikiem ustawic jakos, ale chyba nie bo na takich chipsetach to tylko CPU:DDR czy moze kompletnie sie myle?Memki 1066 odpalają na tej mobo bez żadnych problemów ;) Także nie ma się co martwić ;] Poprawka - mnożnik fsb:ram! Przy ustawieniu max mnożnika x2 i fsb 500 uzyskamy pamięci PC2-2000!!! a najszybsze moduły ledwo 1200 przekraczają :D Mówisz ofc o najszybszych kupnych ? Bo 1200 (i więcej) to robią prawie każde D9GMH na ~2.5-2.6v przy CL5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 O żadnych konkretnych nie mówie :D lukaszrobert zapytał o możliwości ustawienia pamięci na płycie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 O żadnych konkretnych nie mówie :D lukaszrobert zapytał o możliwości ustawienia pamięci na płycie ;) Taaa? ;) to daj dowód, że ta płyta pociągnie tak pamięci :D Już nawet nie musi być 2000, wystarczy mi 1600 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Napisałem wyżej. fsb 500 i mnożnik x2 i mam 2000. To oczywiście teoretyczne możliwości dostępne w biosie. Nie wiem czego się uczepiłeś... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 A ja mam pytanie: Czy to normalne, że na e2140 przy zmianie fsb na 266 bądź 300 mam jakieś wycie i komp nie wstaje, albo raz wstaje raz nie ? Widziałem, że ludzie mają 375 ma V stock. Otóż wcześniej nie miałem Intela, ani 2 rdzeniowca i nie wiem, czy tutaj może trzeba coś jeszcze zmieniać (napięcia narazie nie ruszałem, ale chyba 266 powinno pójść ??, ram mam ciągle na default 667). Czy to może być ta dziura w fsb o której tu część ludzi wcześniej pisała, choć nie do końca wyjaśnili co to jest ? W jaki sposób podkręcacie swoje procki w biosie ? (tzn. co zmieniacie i co robicie jak nie wstaje ?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Jak ram masz na 667 to przy 266 lub 300fsb ile mają taktowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 (edytowane) Jak ram masz na 667 to przy 266 lub 300fsb ile mają taktowanie? Ja ustawiłem default i tam te 667mhz bez względu jaka szyna cpu. Czy to źle jak tak ustawiam na sztywno, lepiej dzielniki ustawiać za każdym razem ? Edytowane 11 Września 2007 przez cripple Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Nie da się ustawić na sztywno ramu O_o Jak masz ustawione Default to ram ma chyba 1:1,25, co przy 300 fsb daje już pokaźne Mhz. Ustaw 1:1 i kręć proca, przy okazji daj na memki jakieś 2.1v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Nie da się ustawić na sztywno ramu O_o Jak masz ustawione Default to ram ma chyba 1:1,25, co przy 300 fsb daje już pokaźne Mhz. Ustaw 1:1 i kręć proca, przy okazji daj na memki jakieś 2.1v. Dzięki to już wiem w czym problem. A w biosie pisze wyraźnie default (667mhz) i nie ważne jaką szynę cpu ustawię, więc myślałem, że to jakoś tam sobie działa ... Ok to trzeba inaczej testować. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1Sweet Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 to zmien to default i ustaw mnoznikiem na ~667mhz i daj napiecie 1.9 lub odrazu z 2.1 i wyłącz funkcje w CPU Feature: od C1E w doł do Eist (ustaw na disabled) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 (edytowane) Ok spróbuję ... ehh 2 posty mi poszły zamiast 1, coś mi net bardzo źle działa. Jaki sterownik do LANu używacie ? Ten Marvella co dają z płytą ? Edytowane 11 Września 2007 przez cripple Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 (...)Jaki sterownik do LANu używacie ? Ten Marvella co dają z płytą ? Ten co daja na www ;) link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 (edytowane) a mi sie udalo jednak biosik zaprogramowac na programatorze:D wiec na serwis nie leci;) to czekamy az oficjalnie abit wyda ten bios:))) no ale pare zmian zanim wywalilo widzialem np command rate mozna bylo ustawic tylko ze jak sie ustawilo 1T to i tak plyta dawala 2T :/ Edytowane 11 Września 2007 przez Pixelik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 A no można ustawić 1T/2T. Też to ostatnio zauważyłem po flashu biosa, ale nie byłem pewny czy wcześniej tej opcji nie widzialem [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 (edytowane) Na dzielniku 1:1 mój lata na 363x8 bez podnoszenia napięcia na procq, 375x8 po podniesieniu o 0.2, a na 400 nie wiedziec czemu wstaje bez problemu na tym napieciu, ale winda cos sie wiesza ( jak podnioslem napiecie do 1.32 dalej sie wiesza). Teraz jak sadzicie to wina niedowoltowania proca czy moze czegos innego ? Bo jak niedovoltowania to ja sobie odpuszcze, bo i tak przy 375x8 juz ponad 50 C bylo. Jest szansa uzyskac np. 2900 przy 4xx na mnozniku 7 ? Narazie orthosem testuje stabilnosc tego co mam i pytam, by widziec co dalej testowac. Mozecie mnie oswiecic i napisac mi co to te command rate ?? Co to daje konkretnie ? I moze mi ktos powiedziec w jakim celu CPU-Z pokazuje jakies rated fsb i co to w ogole jest ? Edytowane 11 Września 2007 przez cripple Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Napisałem wyżej. fsb 500 i mnożnik x2 i mam 2000. To oczywiście teoretyczne możliwości dostępne w biosie. Nie wiem czego się uczepiłeś... Mnozniki to byly w AMD, tu jest Intel i sa dzielniki. Teoretycznie to mozna wiesz wiele ustawic, a praktycznie nawet majac DDR2 "potrafiace" 2000MHz na CL 11 pewnie to nie zadziala bo nie wydoli chipset, bedzie za male/za duze vdimm/vsfb ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 cripple pewnie jak wiekszosc ma walla na 400 i wiecej nie zrobi! i nie wazne jakie napiecie mu dasz. i poczytaj troche bo jest temat o P21x0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...