lucius Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 a bios ?: ) jest sens updejtowac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Njoi002 Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 a bios ?: ) jest sens updejtowac ? ja zmienilem biosa na nowego tzn. 12, ze strony abita, dzieki niemu mozna ustawic pierwszy timming Cl na mniej niz 4, poza tym temp. procka podskoczyla mi o 10stopni, spowrotem zainstalowalem starszy bios, (ten ktory juz byl wgrany na plycie) temp. sie obnizyla a tak niskich timmingow i tak nie potrzebuje ustawiac wiec jest mi nie potrzebny. Wedlug mnie nowy bios nie warty jest zainteresowania, ale moze sie myle. Slyszalem tez o jakiejs nowej beta wersji biosu ale nie znalazlem jej, moze ona jest dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucius Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 dzienki ; d . btw: troche nie czaje bazy z tym FSB . nie da sie tego zmienic w biosie i dodatkowo gdy czytalem opis skrecenia 2160 jednego kolesia , to on w ogole nie zmienial FSB :) . zmienil tylko zegar w biosie i gg :) . btw2: co jakiej temp. moze mi dojsc procek ? ;) bo obecnie na stresie ma kolo 50c i nie wiem czy jak go skrece na jakie 2.6 to nie bedzie mial za duzo. i tez sie zastanawiam czy moje ocz platinium dadza rade na 960mhz przy 2.6. czy moze zostawic 1:1 i 800mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Njoi002 to że Ci sie temperatura podniosła to nie znaczy że magicznie w nowym biosie procesor zaczął sie gotować tylko zmieniły sie odczyty z czujników. Procesor kręcisz do póki nie zacznie sie wieszać-na standardowym napięciu na pewno go nie zagotujesz nawet na boxie. Pomiary widzisz sam że są różne zależne od biosu to weź ręką złap radiator najbliżej płyty i zobaczysz czy jest gorący czy letniawy. FSB musisz zmieniać, kurde masz instrukcje obsługi od płyty to jaki problem :/ chyba jesteś zaleniwy i za dużo pytasz a mało szukasz/sprawdzasz sam masz zakładke SOFTMENU SETUP i tam External Clock - z tego co pamietam dajesz na tym enter, wpisujesz daną cyfre (z cyfr ułożonych poziomo na klawiaturze) jeszcze raz enter - zatwirdzasz F10 i cała filozofia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Njoi002 Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 na poczatku tego tematu napisane jest: # CPU Support Intel® Core™ 2 Extreme/Duo/Quad processors with 1333/1066/800MHz FSB czy to znaczy ze plyta moze miec "Rated FSB" ktore odczytuje z CPU-Z, maksymalnie 1333Mhz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucius Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 hm , ale przeciez taktowanie to nie FSB ? taktowanie to wiem :) , na tym polega krecenie ze sie zmienia albo taktowanie albo mnoznik . ale to przeciez nie FSB ?; d a nawet napewno to ludzie zawsze pisza o fsb-ach max okolo 500mhz a przy mnozniku x10 jaki jest w 2180 to byloby 5.0 na rdzeniu . co jest niemozliwe , 500 to maja najczesniej przy ponad 3.0 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 (edytowane) ja zmienilem biosa na nowego tzn. 12, ze strony abita, dzieki niemu mozna ustawic pierwszy timming Cl na mniej niz 4, poza tym temp. procka podskoczyla mi o 10stopni, spowrotem zainstalowalem starszy bios, (ten ktory juz byl wgrany na plycie) temp. sie obnizyla a tak niskich timmingow i tak nie potrzebuje ustawiac wiec jest mi nie potrzebny. Wedlug mnie nowy bios nie warty jest zainteresowania, ale moze sie myle. Slyszalem tez o jakiejs nowej beta wersji biosu ale nie znalazlem jej, moze ona jest dobra. :lol2: dobre Myślisz że temp się zmieniają z biosem? To tylko inna kalibracja czujników a temp ta sama. Radze zainstalować najnowszy bo wskazania będą bliższe prawdzie. Jak teraz masz 10st mniej to tylko się oszukujesz że jest chłodny a na prawde ma gorąco pod czapką. na poczatku tego tematu napisane jest: # CPU Support Intel® Core™ 2 Extreme/Duo/Quad processors with 1333/1066/800MHz FSB czy to znaczy ze plyta moze miec "Rated FSB" ktore odczytuje z CPU-Z, maksymalnie 1333Mhz ?? To oznacza że płyta obsługuje procesory z fabrycznym fsb 1333MHz. A ręcznie możesz ustawić znacznie więcej. Przeważnie te płytki robią coś koło 500MHz fsb czyli 2000MHz w trybie poczwórnego przesyłania danych. (1333/4 = 333MHz rzeczywistego taktowania szyny fsb) Edytowane 13 Października 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Nie odpalajcie na abicie spalonych grafik [; http://i22.tinypic.com/20af894.jpg http://i24.tinypic.com/2061bo.jpg http://i23.tinypic.com/30m4efs.jpg http://i22.tinypic.com/msn489.jpg :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucius Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 (edytowane) kurcze mam pytanie :) bo bawilem sie dzis troche oc mojego e2180 z srednim skutkiem :) . mianowicie bez zmiany napiecia nie idzie na 2.6 ( 10x260 ) . na 2.5 wlasnie dziala i chyba jest stabilnie ; d lecz niepokoi mnie jeden fakt , otoz po 3dmarku 05 speedfan pokazuje mi przy AUX i CORE plomyki bo maja ponad 50c . czy to zle ? CORE odkrylem to jest temp. grafiki . ale nadal nie wiem co to AUX - wydaje mi sie ze to jest PWM temperature . ale nie wiem co to dokladnie znaczy ; bo procek ma okolo 45 przy stresie i jest oznaczony CPU w speedfanie ; p a tak w ogole o co chodzi w everescie z everest -> komputer -> czujnik -> wartosci napiec -> +12V - 9.18V ( moze byc czy zle ze tak malo ?) Edytowane 14 Października 2007 przez lucius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Nie odpalajcie na abicie spalonych grafik [; http://i22.tinypic.com/20af894.jpg http://i24.tinypic.com/2061bo.jpg http://i23.tinypic.com/30m4efs.jpg http://i22.tinypic.com/msn489.jpg :mrgreen: O co z tym chodzi :?: Kto takie "testy" spalonych grafik robi i w jakim celu :?: Efekty sa oplakane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 kurcze mam pytanie :) bo bawilem sie dzis troche oc mojego e2180 z srednim skutkiem :) . mianowicie bez zmiany napiecia nie idzie na 2.6 ( 10x260 ) . na 2.5 wlasnie dziala i chyba jest stabilnie ; d lecz niepokoi mnie jeden fakt , otoz po 3dmarku 05 speedfan pokazuje mi przy AUX i CORE plomyki bo maja ponad 50c . czy to zle ? CORE odkrylem to jest temp. grafiki . ale nadal nie wiem co to AUX - wydaje mi sie ze to jest PWM temperature . ale nie wiem co to dokladnie znaczy ; bo procek ma okolo 45 przy stresie i jest oznaczony CPU w speedfanie ; p a tak w ogole o co chodzi w everescie z everest -> komputer -> czujnik -> wartosci napiec -> +12V - 9.18V ( moze byc czy zle ze tak malo ?) Temperatury w normie. Odczyt napięcia najprawdopodobniej błędny. Jakby linia 12V miała 9 to by sie komp raczej nie uruchamiał. Może używasz starej wersji Everesta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 kurcze mam pytanie :) bo bawilem sie dzis troche oc mojego e2180 z srednim skutkiem :) . mianowicie bez zmiany napiecia nie idzie na 2.6 ( 10x260 ) . na 2.5 wlasnie dziala i chyba jest stabilnie ; d lecz niepokoi mnie jeden fakt , otoz po 3dmarku 05 speedfan pokazuje mi przy AUX i CORE plomyki bo maja ponad 50c . czy to zle ? CORE odkrylem to jest temp. grafiki . ale nadal nie wiem co to AUX - wydaje mi sie ze to jest PWM temperature . ale nie wiem co to dokladnie znaczy ; bo procek ma okolo 45 przy stresie i jest oznaczony CPU w speedfanie ; p a tak w ogole o co chodzi w everescie z everest -> komputer -> czujnik -> wartosci napiec -> +12V - 9.18V ( moze byc czy zle ze tak malo ?) AUX to PWM czyli układy zasilania ;] U mnie Speedfan pokazywał 6.9v na 12, a miernik 12.11-12.10. Nie wierz programom jeśli chodzi o napięcia [; O co z tym chodzi :?: Kto takie "testy" spalonych grafik robi i w jakim celu :?: Efekty sa oplakane...Chodzi w tym o to, zeby nie wkładać padniętej grafiki do tej płyty [; W celu sprawdzenia jak się mobo zachowa. Inne płytki w których siedziała padnięta grafika po prostu nie bootowały. Za to abit zbootował, tylko się trochę przypalił :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Njoi002 Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 rafa ja juz to wiem:) nie musisz udawac takiego madrego i blyskotliwego i powtarzac po ZONK000 OC Njoi002 to że Ci sie temperatura podniosła to nie znaczy że magicznie w nowym biosie procesor zaczął sie gotować tylko zmieniły sie odczyty z czujników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Jak ma ktoś kompa na pająka :D albo nie wiem jak :P czy mógł by mi zmierzyć rozstaw mocowania radiatorka na mosy ? bo ja za cholere nie wjade tam żadną miarką :D i czy wszystkie abity mają taki sam rozstaw ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Może to ci coś pomoże. Jest do wszystkich wersji więc rozstaw musi byc ten sam. http://www.watercooling.de/catalog/pdf_dat...8b8d46dad2bb260 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 To już widziałem na stronie. Wymiary spodu są jak najbardziej przydatne, ale rozstaw by mi się przydał a tam się nie doczytałem :( A tej rurki HP nie da się ściągnąć żeby podzielić chłodzenie na 3 części ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Przyszła jesień, temperatury spadły, teraz jak przewietrze dobrze pokój i temp. spadnie do jakieś 17-18*, to P35-E ma problem z uruchomieniem po dłuższym przestoju w zimnym pokoju. First boot, wiatraki i dyski pracują, ale na second boota trzeba poczekać jakieś 3-5 minut, prawdopodobnie dopóki kondensatory sie nie nagrzeją o czym ktoś już wspominał w tym temacie. Zastanawiam się tylko czy bios Beta pomoże, który nie miał double boota tak jak bios 1.2. Czy komuś jeszcze przeszkadzają niższe temperatury otoczenia? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Jeśli to wina kondensatorów to mało prawdopodobne żeby bios miał jakiekolwiek znaczenie dla niskich temperatur. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Przyszła jesień, temperatury spadły, teraz jak przewietrze dobrze pokój i temp. spadnie do jakieś 17-18*, to P35-E ma problem z uruchomieniem po dłuższym przestoju w zimnym pokoju. First boot, wiatraki i dyski pracują, ale na second boota trzeba poczekać jakieś 3-5 minut, prawdopodobnie dopóki kondensatory sie nie nagrzeją o czym ktoś już wspominał w tym temacie. Zastanawiam się tylko czy bios Beta pomoże, który nie miał double boota tak jak bios 1.2. Czy komuś jeszcze przeszkadzają niższe temperatury otoczenia? Pozdrawiam. U mnie jest to podobnie... Tyle że np. dziś włączyłem kompa i w ogóle się nie włączył nawet po godzinie! . Zdążyłem zrobić obiad i się umyć... Suszarka jak zwykle pomogła... Nie jesteśmy jedynymi z podobnymi problemami. Napisałem już w tej sprawie do Abita... Ps. Bios tutaj nic nie da niestety.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale dziś nie chciał mój Pro zaskoczyć :D po wyciągnięciu pamięci i wsadzeniu zaskoczył :D objaw był taki że się włączał wiatraki zwalniały wyłączał się i od nowa start i tak stał na czarnym ekranie :D Ma to coś do temperatury ? czy zbieg okoliczności ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Ja z moją IP35-E tez mialem przeboje z odpaleniem po przestoju. 1 raz jak przyszla ze sklepu to tez godzina minela zanim sie rozgrzala i nabrala pokojowej temp. Potem jak zawozilem kompa na stancje to ponad godzine siedzialem i wciskalem Powera ;) WKURZAJACE to jest. Jeszcze tylko double boot by mogli zlikwidowac i plytka bez wad :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Ja dziś wróciłem z pracy i włączam kompa, odpala się normalnie i... wisi na POST'cie. Reset - i nic. Znowu restet, ale dalej to samo. Pomyslałem, że może proc zbynio przetaktowany i robie reset CMOS. jEDNAK pózniej dociera do mnie, że wczoraj wieczorem chodził normalnie, hmm....... Po resecie CMOS reset i dopiero wtedy wstał. Ciekawe co będzie jutro jak wrócę z roboty <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 OMG ale sie topik zalu robi :D Osobiscie jeszcze nie doswiadczylem problemow z plyta ale czytajac wasze posty zaczynam sie powoli bac :wink: W zasadzie zeby podratowac troche opinie o IP35-E powiem ze przez 4 miesiace uzytkowania nie mialem ani jednej krzywej akcji - zawsze wstaje, nigdy nie wisi na POST, nigdy nie gubi ustawien - oby tak dalej :D Moze to nowy bios cos kaszani? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 OMG ale sie topik zalu robi :D Osobiscie jeszcze nie doswiadczylem problemow z plyta ale czytajac wasze posty zaczynam sie powoli bac :wink: W zasadzie zeby podratowac troche opinie o IP35-E powiem ze przez 4 miesiace uzytkowania nie mialem ani jednej krzywej akcji - zawsze wstaje, nigdy nie wisi na POST, nigdy nie gubi ustawien - oby tak dalej :D Moze to nowy bios cos kaszani?U mnie dokladnie tak samo, od kiedy kupilem zadnego problemu z nia nie mialem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 (edytowane) Bo my mamy wersje Special Edition, ktora trzeba umiec sie poslugiwac ;) Prawie jak PRO :D Edytowane 15 Października 2007 przez Symbian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nytalith Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 (edytowane) bo my jestesmy taka ip35'owa elyta ;D A na serio to tez nie wiem, te plytki chyba albo sie kocha albo nienawidzi. Albo sa stabilne, niema z nimi problemow albo sie sypia kompletnie. Moze to jest kwestia rewizji? Edytowane 15 Października 2007 przez Nytalith Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 W sumie to chorowalem od dluzszego czasu na ta plytke, jakos mam slabosc do Abita, no i plytka swietnie wyglada, ale jednak mocno mnie te kilka postow o problemach ze wstaniem plyty zniechecilo. EVGA jaka jest, taka jest, ale jednak wstaje bez gadania, a jak sie przesadzi z OC, to sama wstaje na standardzie. Kurde, szkoda, bo mi sie jebitnie ten Abit podoba... No i na nim w koncu mozna z ramem poszalec, bo 2,1V na EVGA troche bidne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 vmodzik i nic nie stoi na drodze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Jeszcze tylko double boot by mogli zlikwidowac i plytka bez wadNo to go w koncu nie zlikwidowali??? Przecierz wcześniej inni pisali że już nie ma... DziubekR1 - to sobie model bez E spraw i nie będzie problemów z rozruchem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Nie ma w beta biosie... A że niektórzy myślą, że beta bios to zło no to mają dalej double booty :mur: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...