Symbian Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 No no ładnie napisałeś, podziękówka tylko oby oni to poważnie wzięli na poważnieChyba wzieli sobie to na powaznie Szanowni Panowie Inzynierowie firmy Abit poniewaz usuneli BIOS 13 z serwera. Pewnie go poprawiają w pocie czoła :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Wady jakie zauwazylem po tygodniu uzywania wersji PRO: - zauwazylem ze po wyjsciu z dungeon keeper cos sie jebie z uguru i przestaje czytac temp z cpu, tzn pisze ze np cep ma caly czas 40* - nie zaleznie od tego co robie, czy lata orthos czy slucham muzy caly czas jest 40*, a co sie z tym wiaze nie reguluje predkosci wiatraka. :( - straszne przebicia na zintegrowanym dzwieku dopoki nie przykrecimi plyty do czegos metalowego. :( - nie wiem akurat czego to wina ale u mnie cpu-z niekiedy powoduje zwis po kilku sekundach od odpalenia go. Da sie jakos przelaczyc zintegrowany dzwiek w AC97 a nie HD Audio? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Orientuje sie ktos jak wypada porownanie mobo Abita IP35 do DFI Infinity Blood-iron P35-T2RL ? Ciezko sie zdecydowac na konkretny zakup. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpeu Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 (edytowane) - nie wiem akurat czego to wina ale u mnie cpu-z niekiedy powoduje zwis po kilku sekundach od odpalenia go. Da sie jakos przelaczyc zintegrowany dzwiek w AC97 a nie HD Audio? CPU-Z nigdy mi nie zawiesił komputera, jedynie co to może się długo włączać, a co do AC97 to podobno w nowym biosie jest ta opcja (sam nie wiem bo nie robilem jeszcze aktualizacji) Edytowane 9 Listopada 2007 przez xpeu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 CPU-Z nigdy mi nie zawiesił komputera, jedynie co to może się długo włączać, a co do AC97 to podobno w nowym biosie jest ta opcja (sam nie wiem bo nie robilem jeszcze aktualizacji) U mnie sie dlugo wlacza i niekiedy powoduje zwisy tak ze nawet nie mam jak jebnac screena z wynikami. Z tego co widze w najnowszym biosie to jest tylko opcja czy gniazda na panelu przednim maja dzialac w HD czy AC97. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 (edytowane) Wady jakie zauwazylem po tygodniu uzywania wersji PRO: - zauwazylem ze po wyjsciu z dungeon keeper cos sie jebie z uguru i przestaje czytac temp z cpu, tzn pisze ze np cep ma caly czas 40* - nie zaleznie od tego co robie, czy lata orthos czy slucham muzy caly czas jest 40*, a co sie z tym wiaze nie reguluje predkosci wiatraka. - straszne przebicia na zintegrowanym dzwieku dopoki nie przykrecimi plyty do czegos metalowego. - nie wiem akurat czego to wina ale u mnie cpu-z niekiedy powoduje zwis po kilku sekundach od odpalenia go. Da sie jakos przelaczyc zintegrowany dzwiek w AC97 a nie HD Audio? Pkt 1 i 3 nie dotyczy płyty wogóle, tylko ty masz jakiś problem w systemie. Co do audio to najnowszy bios wprowadza "przełącznik" trybu. O jakości dźwięku nie moge sie wypowiedziec bo nigdy go nie uruchamiałem. Przedewszystkim zacznij od zaktualizowania biosu do najnowszej wersji a potem sprawdź czy nie ma nowszej wersji uguru. Ja miałem starszą na płytce niż była dostepna w necie. EDIT - widze że już to zrobiłeś. Mnie też CPUZ nigdy problemów nie robił. Edytowane 10 Listopada 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 To HDaudio i Ac97 to nie tryby kodeku dźwiękowego, tylko wybór rodzaju gniazdka ktorym podlaczasz mic-in i gniazdko headphone z przedniego panelu obudowy do plyty glownej. To nie ma nic wspolnego z jakoscia dzwieku ani w ogole z kodekiem. t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanbastek Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Witam. Ja mam chyba problem z ramem. IP35 i E6550 najwyraźniej nie polubiły się z Geilem (dual ultra 4-4-4-12 800). Na takich timingach XP nie startuje, napięcia ustawiałem w zakresie 2.0 - 2.3V (naklejka na radiatorach kości mówi 2.1V). Przy ustawieniach z SPD system pracuje, ale potrafi nagle wyrzucić blue screen i po zawodach. Ma ktoś takie kości w takim albo podobnym zestawie i działają 'normalnie'? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Oczywiscie ze dzialaja normalnie. Napiecie dla nich minimalne stabilne to takie jakie zaleca producent czyli 2.1V (na nizszym beda niestabilne). Mi spokojnie chodza na IP35-E. A jaki masz bios? Jesli wgrałes najnowszy 13 ktory byl przez jakis czas dostepny na stronce Abita to uciekaj z niego na wczesniejszy bo tam najwyzsze mozna dac 1.95V niewazne jakie dasz w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Mi także działają git-na standardowym taktowaniu ustaw 2,1V i mają działać. Na biosie 13 który został już usunięty ze strony producenta wywalały mi sie ale to właśnie przez to że płyta podaje cały czas 1,956V. Ja na razie dałem biosik 12 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Keogh Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Mam problem z moja mobo. Czasami sensory temp zawieszaja sie. Tzn. wlaczam sobie uGURU jest 38 st. C i odpalam Orthosa a temp ani drgnie, wiatraki nie przyspieszaja. Zazwyczaj jest wszystko OK, ale zdaza mi sie taki bug. Wie ktos o co chodzi? BIOS mam najnowszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Oł je. Czyżby kolejny bug we wspaniałym 1.3? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanbastek Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Mam 2 komplety tych Geili. Posprawdzam jak sprawują się pokedyńczo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Keogh Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Ale ja mam Abit IP35 PRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Mam problem z moja mobo. Czasami sensory temp zawieszaja sie. Tzn. wlaczam sobie uGURU jest 38 st. C i odpalam Orthosa a temp ani drgnie, wiatraki nie przyspieszaja. Zazwyczaj jest wszystko OK, ale zdaza mi sie taki bug. Wie ktos o co chodzi? BIOS mam najnowszy.Uguru też najnowsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 (edytowane) BIOS 1.4 beta do IP35/e Czyżby moje żale do kogoś trafiły? ;-) Z tego co wyczytałem na forum abita to: 1. napięcie pamięci naprawione 2. cpu-z znów pokazuje prawidłowo jaki southbridge ma płyta 3. jest nowy dzielnik pamieci 1:1.6 4. na nowym biosie płyta ma minimalnie gorsze wyniki w testach syntetycznych: SuperPi 1M test results:BIOS---------1.-------2.-------3.-------4.-------5.--------Avg.v.12-------19.125--19.093---19.078---19.078---19.078---19.088v.13beta---19.140--19.079---19.079---19.094---19.094---19.089v.14beta---19.172--19.141---19.140---19.157---19.140---19.146*Averages were obtained by throwing out the highest & lowest time, then averaging the remaining three times.SuperPi 32M test results:v.12-------17min, 26.344secv.13beta --17min, 26.594secV.14beta --17min, 21.391secIf I had time to do more 32M times, that anomaly may work itself out, but I don't.WinRar benchmark: --------Time to reach 100M------Speedv.12---------2:35--------------642KB/sv.13beta-----2:35--------------643KB/sv.14beta-----2:36--------------641KB/s EDIT: 5. Są 2 nowe dzielniki: 1:1.60+ i 1:2.00+. Nie mam pojęcia co oznacza ten plus. Szczególnie, ze teraz jest 1:2 z plusem i bez plusa, no ale co to zmienia- nie wiem. Z reszta i tak nie używam innego dzielnika niż 1:1 więc mi to wisi. 6. Klawiatura USB teraz domyślnie jest wspierana przez BIOS a nie system, czyli można wchodzić do trybu awaryjnego itp. bez zmiany tego ustawienia w biosie. Mała zmiana, a duży plus u mnie. :) 7. Pojawiła się opcja wyłączająca kompa podczas FAN_Fail alarm. Na szczęście domyślnie wyłączona. 8. VDIMM domyślnie ustawione jest na Auto zamiast na 1.8 Czy to może znaczyć, że jeśli pamięci wymagają do pracy więcej niż 1.8v to płyta podbije napięcie? 9. Po flashu trzeba skasować cmos. Już myślałem, że mi płytę ubiło, ale na szczęście Clrcmos pomógł. 10. Data kompilacji 06.11.07 Dobry wynik. ;-) Edytowane 11 Listopada 2007 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Za to w 32M próbce spi jest sporo lepiej. Jak tak intensywnie pracują to może do pro też coś wykombinują :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Mam problem z moja mobo. Czasami sensory temp zawieszaja sie. Tzn. wlaczam sobie uGURU jest 38 st. C i odpalam Orthosa a temp ani drgnie, wiatraki nie przyspieszaja. Zazwyczaj jest wszystko OK, ale zdaza mi sie taki bug. Wie ktos o co chodzi? BIOS mam najnowszy. Ja mam dokladnie to samo na najnowszym biosie i najnowszym uguru. :( U mnie za to jeszcze czasami podczas bootowania uguru zapomni zmniejszyc predkosci wiatraka i jedyne co pomaga to reset biosu i wylaczenie kompa z sieci na minute-dwie. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paczka01 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Nowy bios rozwiązuje problem napięcia na pamięciach, poprawiony też jest duall boot - występuje tylko po zapisaniu czegoś w BIOSie , właściwie to nie wiem, co jeszcze można poprawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Nowy bios rozwiązuje problem napięcia na pamięciach, poprawiony też jest duall boot - występuje tylko po zapisaniu czegoś w BIOSie , właściwie to nie wiem, co jeszcze można poprawić. właśnie u mnie dual boot nie występował całkowicie jedynie na oficjalnej trzynastce a na tej becie 14 nie występuje tylko przy uruchom ponownie <_< Napięcia faktycznie działają jak należy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Support abita wyslal mi na maila ( :o ) nowa bete 1.4 porzednia miala numerek 04 ta jest 05. Niestety jestem w szkole i cos nie moge wrzucic tego biosu na megauploada ani rapidshare'a nie wiem co jest grane. Jak tylko wroce do domu to sie z wami nim podziele. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Witam, myślałem że to kwestia systemu, ale świeży system i dalej tak dziwnie się otwiera Abit uGuru występuje to tylko tak podczas strartu systemu, jak go zamknę ręcznie i otworzę na nowo jest ok :D Programik pobrany świeżo ze strony abit. bym zapomniał na poczatku tak nie było , dopiero po wgraniu wszystkich strerów cos takiego się z nim dzieje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 (edytowane) v1.4 b05 Tak jak obiecałem wrzucam wam tą nową betę 05. Nie wiem co zmienia i nie testowałem jej jeszcze. Jak ktoś ma się czas pobawić, to będę wdzięczny. :) PS. przed flashem trzeba zmienić rozszerzenie .B05 na .BIN BTW. Chyba mam go jako pierwszy na świecie, a jeśli tak to znaczy, że wy jesteście drudzy. ;-) EDIT: Bios działa. jedyna różnica jaką zauważyłem, to brak tych dziwnych dzielników biosu, w związku z czym nie ma już dzielnika 1:1,60 co do którego nie jestem pewien czy w ogóle działał, bo nigdy nie przekroczyłem 1:1. ;-) Anyway, chyba nie opłaca się flaszować. Różnicy w wydajności też niet. Data kompilacji: 09.11.2007 Edytowane 13 Listopada 2007 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 (edytowane) W razie problemików z rapidem macie także tutaj (zmieniłem już rozszerzenie na BIN) http://www.sendspace.com/file/qqfwoz Po południu potestuje i napisze czy cosik zauważyłem znaczącego w porównaniu do poprzedniej betki :D Edytowane 14 Listopada 2007 przez ZONK000 OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanbastek Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 No i dziwne. Pojedyncze komplety moich geili (2x512 i 2x1024) pracują na moim ip35 na 4-4-4-12 @ 2.1V bez problemów, a razem nie chcą :( Co może być przyczyną? Bios mam z 24.05.2007 więc to chyba v. 11. Update do 12 by pomógł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Czy ktos sprawdzał betę 5 biosu 1.4? Osobiście mam wgrany "nieszczęśliwy" 1.3, ale nie mam problemu z niestabilnymi pamięciami choc wg producenta powinienem dać 2.1~2.2V. Dajcie znać B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 No i dziwne. Pojedyncze komplety moich geili (2x512 i 2x1024) pracują na moim ip35 na 4-4-4-12 @ 2.1V bez problemów, a razem nie chcą :( Co może być przyczyną? Bios mam z 24.05.2007 więc to chyba v. 11. Update do 12 by pomógł? Polecam je przetestowac memtestem , ale nie standardem a testem numer 10. Mialem to samo , niby stabilne (ale na 965) w windzie , niby gry chodza ale.. Wlasnie , ale. Pamieci ze soba powodowaly bledy CRC. Memtest na defie i goldmemory tego nie lapal , orthos tak w windzie. Sprawdzilem tym testem i co sie okazalo? To , ze jedna kosc miala 45000 bledow. Osobno niby lazily , ze soba nie chcialy. To pozniej sprawdzilem 2x512+1GB z drugiego dokupenia - smiga. 2x512+1GB z pierwszego dokupienia - bledy , zwisy , problemy ,wysypujace sie gry , a moje 2x512 sa ze mna juz 2 lata i w pelni sprawne wiec wiadomo co mi zostalo. No i potwierdzilo mi bledy CRC z windy > test numer 10 i podane 45000 bledow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 tak jak Sysak pisze-dzielniki te z plusikami dziwne wyrzucili, napięcia chodzą git (po tej historii abita z biosem oficjalnym 13 już zawsze po updejcie biosu będę mierzył miernikiem <_< ) tak poza tym wszytko to samo co w becie 14 z numerkiem 4 także niema co wgrywać nowego jak ktoś tą ma :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Zauważyłem pierwszą dużą różnicę in plus względem bety 04. Nie ma double boota po odłączeniu kompa od prądu. W 14.b04 i wcześniejszych po podłączeniu zasilania musiałem 1. Włączyć komputer 2. Wyłączyć bo był czarny ekran tylko 3. Włączyć jeszcze raz 4. Przeczekać double boota 5. Mogłem zobaczyć posta. Teraz: 1. Włączam 2. Widzę posta. Całkiem fajniusio. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Zauważyłem pierwszą dużą różnicę in plus względem bety 04. Nie ma double boota po odłączeniu kompa od prądu. W 14.b04 i wcześniejszych po podłączeniu zasilania musiałem 1. Włączyć komputer 2. Wyłączyć bo był czarny ekran tylko 3. Włączyć jeszcze raz 4. Przeczekać double boota 5. Mogłem zobaczyć posta. Teraz: 1. Włączam 2. Widzę posta. Całkiem fajniusio. ;-) szkoda że ja nie mogę tego samego powiedzieć :sad: nie wiem o co chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...