Skocz do zawartości
Bolo8888

Abit Ip35-e, Ip35 "dark Rider", Ip35-pro "snake"

Rekomendowane odpowiedzi

A mnie ręce opadają.

Dołączona grafika

Nieważne który komplet ramów, nieważne w których slotach, osobno działają. Razem nie.

Dziś nawet zmieniłem BIOS na 12. Nic nie dało.

Czy ten mój ip35 może być uszkodzony?

Edytowane przez vanbastek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem pierwszą dużą różnicę in plus względem bety 04. Nie ma double boota po odłączeniu kompa od prądu. W 14.b04 i wcześniejszych po podłączeniu zasilania musiałem

1. Włączyć komputer

2. Wyłączyć bo był czarny ekran tylko

3. Włączyć jeszcze raz

4. Przeczekać double boota

5. Mogłem zobaczyć posta.

Teraz:

1. Włączam

2. Widzę posta.

Całkiem fajniusio. ;-)

Potwierdzam ! Po wgraniu beta biosa 1.4-05 double boot nie występuje po włączeniu kompa, który nie miał dostępu do prądu. Dla mnie to wielka radość, bo zawsze wyłączałem listwę. Mam nadzieję, że to już się nie zmieni w następnych wersjach. Jak na razie więcej mi do szczęścia nie brakuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Nieważne który komplet ramów, nieważne w których slotach, osobno działają. Razem nie.

Dziś nawet zmieniłem BIOS na 12. Nic nie dało.

Czy ten mój ip35 może być uszkodzony?

Przy fsb 400 masz standardowe napięcie na MCH? Spróbuj podnieśc może pomoże.

U mnie już od 360 musze podnosic V.

Co do PS2 to o ile dobrze pamiętam zawsze było ciągle zasilane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przy 400 mam standardowe i smiga jak trzeba.

Co do tego ze niektorzy w 1.4b05 maja double boota po odlaczeniu zasilania a niektorzy nie, to moze to zalezy od tego czy resetowaliscie cmos? Ja i inne osoby, ktorym problem zniknal pisaly ze resetowaly cmos po flashu. A ty ZONK000 OC ? Sprawdz i napisz czy pomoglo.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przy 400 mam standardowe i smiga jak trzeba.

Co do tego ze niektorzy w 1.4b05 maja double boota po odlaczeniu zasilania a niektorzy nie, to moze to zalezy od tego czy resetowaliscie cmos? Ja i inne osoby, ktorym problem zniknal pisaly ze resetowaly cmos po flashu. A ty ZONK000 OC ? Sprawdz i napisz czy pomoglo.

resetowałem resetowałem i dalej podwójny start <_<

hmm może go wrzucę jeszcze raz i coś sie zmieni :D :D

chociaż w sumie mi nie tyle przeszkadza ten podwójny start co start na zimnym kompie a to już ciężka sprawa niestety

Edytowane przez ZONK000 OC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy fsb 400 masz standardowe napięcie na MCH? Spróbuj podnieśc może pomoże.

U mnie już od 360 musze podnosic V.

Co do PS2 to o ile dobrze pamiętam zawsze było ciągle zasilane.

FSB to ja akurat mam na 340MHz. Z siakiegoś dzielnika na ramy wychodzi wtedy 408MHz. Przestanę się przejmować. Zrodził się pomysł zakupu dwóch kompletów PDP 2x1GB :D Jedne z geili przełożę do kompa z brisbanem, a resztę pogonię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgralem 1.4 i na "dzien dobry" double boot :D

Nie ma co, zmiany jak ch.. ;)

nie ch... mi tutaj, bo to, że po flashu jest double boot to norma, tak samo jak przy zmianie timingow pamieci tego nie zmieni nawet bios v666. Na forum abita znalazłem troche cennych informacji o niektorych problemach z plyta. Jak znajde troche czasu to się podzielę, a może nawet jakieś FAQ skrobnę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra Panie mod. u mnie double boot zniknal i jest good. ;)

Jakas rada co robic jak na drugim kompie (identyczny konfig) nadal sa double po wlaczeniu zasilania (listwa na noc off ale u mnie nie ma to wplywu) ?

Edytowane przez Piciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio postanowiłem zmodernizować kompa. Obecna konfiguracja

Abit P35-e

Dual Core E2140

Palit 8600GT

2x1GB Corsair XMS2 667 MHz CL4

Samsung 320 GB SATA

+ części ze starego kompa:

Seagate 40 GB ATA

LG DVD-RW ATA

Sound Blaster Digital 5.1 Live

Fortron 350W

jakaś sieciówka na PCI.

Stare części świetnie działały na poprzedniej konfiguracji:

Epox 4BDA533 + 512 MB RAM noname + Gigabyte Radeon 9550

Przez 2 lata nie przypominam sobie żebym widział blue screena czy komp się sam zresetował...

W nowej konfiguracji jest problem. Około 3 razy dziennie mam resety, blue screeny z komunikatem:

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

http://img221.imageshack.us/img221/2995/img0001nf3.jpg

http://img230.imageshack.us/img230/4347/img0002te0.jpg

Wgrywałem już 3 Windowsy:

XP bez SP

XP z SP2

i Black XP 4.0 ważący ponad 4 GB.

Na każdym ten sam problem.

Temperatura proca w stresie nie przekracza 42C, wcześniej dochodziła do 56C ale była to moja wina, źle założyłem chłodzenie.

Ramy MEMTESTEM przeszły 15 testów, więcej nie sprawdzałem bo raczej to nie ma sensu.

Dysk 320 GB jest podzielony na 4 partycje. Problemem chyba nie jest użycie szybkiego formatowania NTFS przy takim dysku? Szkoda mi było całego dnia i dałem szybkie formatowanie...

Napięcia sprawdzałem tylko programowo (wiem, że o ... można je rozbić ale nie mam miernika, zresztą na starym kompie FORTRON wyśmienicie się sprawował a w kalkulatorach nowy komp pobiera 300W). Zasialacz ma 20 pinowa wtyczkę zasiającą włożoną do 24 pinowej na płycie (przejściówka nic nie pomaga). Drugie wejście 4 pinowe zasilacza jest podłączone do 8 pinowego na płycie (przejściówki nie mam). W zasilaczu wszystkie wtyczki molex są wykorzystane, na jednym z ramieni są one podłączone do płyty głównej i do dysku sata. Używam też przejściówki z molex na złącze sata do dysku.

Co dziwne komputer raczej nie resetuje się podczas grania. Raz się tak tylko zdarzyło. Głównie ma to miejsce przy oglądaniu filmów (film zwalnia na kilka sekund, dźwięk się tnie po czym blue screen i podczas ściągania torrentów przez Flashgeta).

Szukałem w necie na temat błędu:

ram, dysk, płyta, przegrzewanie proca.... Dużo tego...

Przeczytałem wczoraj 49 stron tego tematu (ciekawa lektura...) ale rozwiązania swojego problemu nie znalazłem....

Miał ktoś podobny problem lub ma pomysł jak rozwiązać mój?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie czytałem wszystkich 49 stron, ale ostatnie kilkanaście. Nie ma prawie żadnych komentarzy odnośnie wersji IP35 bez E/Pro. Zadam więc pytanie: Czy są jakiekolwiek problemy z tą płytą? Stabilność? Zimny start? Double post (to akurat może być, jest mi obojętnie) itp? 450zł za płytę to dużo więc chciałbym aby była dobra oczywiście również do OC (bez hardcore).

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie czytałem wszystkich 49 stron, ale ostatnie kilkanaście. Nie ma prawie żadnych komentarzy odnośnie wersji IP35 bez E/Pro. Zadam więc pytanie: Czy są jakiekolwiek problemy z tą płytą? Stabilność? Zimny start? Double post (to akurat może być, jest mi obojętnie) itp? 450zł za płytę to dużo więc chciałbym aby była dobra oczywiście również do OC (bez hardcore).

pozdrawiam

Nie musisz ogrzewac suszarka wersji bez E zeby odpalila. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie byłbym taki pewien. Na forum abita były takie przypadki, więc u nas pewnie też może się to zdarzyć.

Tak? Trochę beznadziejna sytuacja. Jak producent może wypuszczać produkt tak niedopracowany? Czy problem "suszarki" objawia się od razu czy np. po 2 tygodniach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak? Trochę beznadziejna sytuacja. Jak producent może wypuszczać produkt tak niedopracowany? Czy problem "suszarki" objawia się od razu czy np. po 2 tygodniach?

Przewaznie objawia sie od razu, czesto rowniez po dlugim nie wlaczaniu kompa.

Musialbys poczytac bo bylo troche o tym na poczatku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie byl problem z zimnym startem. Ale ostatnio nie bylo prądu (jakas awaria na dzielnicy) i co chwile włączali i wylaczali prad to odlaczylem od gniazdka listwe. Juz myslalem ze znowu bedzie problem z odpalaniem. Ale nie zawiodła mnie moja IP35-E i ruszyła za pierwszym razem :) Takze nie zawsze jest problem z odpaleniem.

Edytowane przez Symbian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam komputer taki jak w sygnaturce i mam pewien problem. gdy wlaczam komputer piszczy mi .Podkrecam obroty wentylatora mocniej po pewnym czasie oklo 3 min tgeo juz nie ma . Idzie to jakos naprawic ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam komputer taki jak w sygnaturce i mam pewien problem. gdy wlaczam komputer piszczy mi .Podkrecam obroty wentylatora mocniej po pewnym czasie oklo 3 min tgeo juz nie ma . Idzie to jakos naprawic ??

Albo ustaw minimalna ilosc obrotow na 0, albo wylacz piszczenie jak jest za malo rpm na tym fanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co za różnica? Przestawisz ręcznie w razie czego.

Co do podwójnego startu to mówi się o tym od kilku stron - mógłbyś się troche wysilic i przeczytac chociaż kilkanaście ostatnich ;)

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi