vanbastek Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 (edytowane) A mnie ręce opadają. Nieważne który komplet ramów, nieważne w których slotach, osobno działają. Razem nie. Dziś nawet zmieniłem BIOS na 12. Nic nie dało. Czy ten mój ip35 może być uszkodzony? Edytowane 14 Listopada 2007 przez vanbastek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Zauważyłem pierwszą dużą różnicę in plus względem bety 04. Nie ma double boota po odłączeniu kompa od prądu. W 14.b04 i wcześniejszych po podłączeniu zasilania musiałem 1. Włączyć komputer 2. Wyłączyć bo był czarny ekran tylko 3. Włączyć jeszcze raz 4. Przeczekać double boota 5. Mogłem zobaczyć posta. Teraz: 1. Włączam 2. Widzę posta. Całkiem fajniusio. ;-) Potwierdzam ! Po wgraniu beta biosa 1.4-05 double boot nie występuje po włączeniu kompa, który nie miał dostępu do prądu. Dla mnie to wielka radość, bo zawsze wyłączałem listwę. Mam nadzieję, że to już się nie zmieni w następnych wersjach. Jak na razie więcej mi do szczęścia nie brakuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanbastek Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 I jeszcze takie pytanko o IP35, to normalne że po wyłączeniu kompa (ale bez całkowitego odcięcia zasilania) jest prąd w PS2? Bo myszka mi świeci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 ...Nieważne który komplet ramów, nieważne w których slotach, osobno działają. Razem nie. Dziś nawet zmieniłem BIOS na 12. Nic nie dało. Czy ten mój ip35 może być uszkodzony? Przy fsb 400 masz standardowe napięcie na MCH? Spróbuj podnieśc może pomoże. U mnie już od 360 musze podnosic V. Co do PS2 to o ile dobrze pamiętam zawsze było ciągle zasilane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 (edytowane) Ja przy 400 mam standardowe i smiga jak trzeba. Co do tego ze niektorzy w 1.4b05 maja double boota po odlaczeniu zasilania a niektorzy nie, to moze to zalezy od tego czy resetowaliscie cmos? Ja i inne osoby, ktorym problem zniknal pisaly ze resetowaly cmos po flashu. A ty ZONK000 OC ? Sprawdz i napisz czy pomoglo. Edytowane 15 Listopada 2007 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 (edytowane) Ja przy 400 mam standardowe i smiga jak trzeba. Co do tego ze niektorzy w 1.4b05 maja double boota po odlaczeniu zasilania a niektorzy nie, to moze to zalezy od tego czy resetowaliscie cmos? Ja i inne osoby, ktorym problem zniknal pisaly ze resetowaly cmos po flashu. A ty ZONK000 OC ? Sprawdz i napisz czy pomoglo. resetowałem resetowałem i dalej podwójny start <_< hmm może go wrzucę jeszcze raz i coś sie zmieni :D :D chociaż w sumie mi nie tyle przeszkadza ten podwójny start co start na zimnym kompie a to już ciężka sprawa niestety Edytowane 15 Listopada 2007 przez ZONK000 OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Wgralem 1.4 i na "dzien dobry" double boot :D Nie ma co, zmiany jak ch.. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Ja robiłem flash biosa z pendrive'a pod DOSem z plików przygotowanych przez abita. Po takim zabiegu zawsze resetuje CMOS zworką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanbastek Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Przy fsb 400 masz standardowe napięcie na MCH? Spróbuj podnieśc może pomoże. U mnie już od 360 musze podnosic V. Co do PS2 to o ile dobrze pamiętam zawsze było ciągle zasilane. FSB to ja akurat mam na 340MHz. Z siakiegoś dzielnika na ramy wychodzi wtedy 408MHz. Przestanę się przejmować. Zrodził się pomysł zakupu dwóch kompletów PDP 2x1GB :D Jedne z geili przełożę do kompa z brisbanem, a resztę pogonię :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paczka01 Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 U mnie do 495 jade na standardowym V dla MCH a dalej wall procka ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Wgralem 1.4 i na "dzien dobry" double boot :D Nie ma co, zmiany jak ch.. ;) nie ch... mi tutaj, bo to, że po flashu jest double boot to norma, tak samo jak przy zmianie timingow pamieci tego nie zmieni nawet bios v666. Na forum abita znalazłem troche cennych informacji o niektorych problemach z plyta. Jak znajde troche czasu to się podzielę, a może nawet jakieś FAQ skrobnę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 (edytowane) Dobra Panie mod. u mnie double boot zniknal i jest good. ;) Jakas rada co robic jak na drugim kompie (identyczny konfig) nadal sa double po wlaczeniu zasilania (listwa na noc off ale u mnie nie ma to wplywu) ? Edytowane 16 Listopada 2007 przez Piciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochin Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 Ostatnio postanowiłem zmodernizować kompa. Obecna konfiguracja Abit P35-e Dual Core E2140 Palit 8600GT 2x1GB Corsair XMS2 667 MHz CL4 Samsung 320 GB SATA + części ze starego kompa: Seagate 40 GB ATA LG DVD-RW ATA Sound Blaster Digital 5.1 Live Fortron 350W jakaś sieciówka na PCI. Stare części świetnie działały na poprzedniej konfiguracji: Epox 4BDA533 + 512 MB RAM noname + Gigabyte Radeon 9550 Przez 2 lata nie przypominam sobie żebym widział blue screena czy komp się sam zresetował... W nowej konfiguracji jest problem. Około 3 razy dziennie mam resety, blue screeny z komunikatem: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL http://img221.imageshack.us/img221/2995/img0001nf3.jpg http://img230.imageshack.us/img230/4347/img0002te0.jpg Wgrywałem już 3 Windowsy: XP bez SP XP z SP2 i Black XP 4.0 ważący ponad 4 GB. Na każdym ten sam problem. Temperatura proca w stresie nie przekracza 42C, wcześniej dochodziła do 56C ale była to moja wina, źle założyłem chłodzenie. Ramy MEMTESTEM przeszły 15 testów, więcej nie sprawdzałem bo raczej to nie ma sensu. Dysk 320 GB jest podzielony na 4 partycje. Problemem chyba nie jest użycie szybkiego formatowania NTFS przy takim dysku? Szkoda mi było całego dnia i dałem szybkie formatowanie... Napięcia sprawdzałem tylko programowo (wiem, że o ... można je rozbić ale nie mam miernika, zresztą na starym kompie FORTRON wyśmienicie się sprawował a w kalkulatorach nowy komp pobiera 300W). Zasialacz ma 20 pinowa wtyczkę zasiającą włożoną do 24 pinowej na płycie (przejściówka nic nie pomaga). Drugie wejście 4 pinowe zasilacza jest podłączone do 8 pinowego na płycie (przejściówki nie mam). W zasilaczu wszystkie wtyczki molex są wykorzystane, na jednym z ramieni są one podłączone do płyty głównej i do dysku sata. Używam też przejściówki z molex na złącze sata do dysku. Co dziwne komputer raczej nie resetuje się podczas grania. Raz się tak tylko zdarzyło. Głównie ma to miejsce przy oglądaniu filmów (film zwalnia na kilka sekund, dźwięk się tnie po czym blue screen i podczas ściągania torrentów przez Flashgeta). Szukałem w necie na temat błędu: ram, dysk, płyta, przegrzewanie proca.... Dużo tego... Przeczytałem wczoraj 49 stron tego tematu (ciekawa lektura...) ale rozwiązania swojego problemu nie znalazłem.... Miał ktoś podobny problem lub ma pomysł jak rozwiązać mój? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 1. Podbij napięcie ramu do 2.1v 2. Zflashuj biosa 1.4 b05 3. Miej najnowsze sterowniki. chipset lan dźwięk IDE/SATA grafika 169.09 moded by side Na razie tyle rad. Spróbuj, jak coś to będziemy myśleć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 Na próbe podbij też napięcie procesora o np dwa oczka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Witam Nie czytałem wszystkich 49 stron, ale ostatnie kilkanaście. Nie ma prawie żadnych komentarzy odnośnie wersji IP35 bez E/Pro. Zadam więc pytanie: Czy są jakiekolwiek problemy z tą płytą? Stabilność? Zimny start? Double post (to akurat może być, jest mi obojętnie) itp? 450zł za płytę to dużo więc chciałbym aby była dobra oczywiście również do OC (bez hardcore). pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Witam Nie czytałem wszystkich 49 stron, ale ostatnie kilkanaście. Nie ma prawie żadnych komentarzy odnośnie wersji IP35 bez E/Pro. Zadam więc pytanie: Czy są jakiekolwiek problemy z tą płytą? Stabilność? Zimny start? Double post (to akurat może być, jest mi obojętnie) itp? 450zł za płytę to dużo więc chciałbym aby była dobra oczywiście również do OC (bez hardcore). pozdrawiam Nie musisz ogrzewac suszarka wersji bez E zeby odpalila. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluebird Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 (edytowane) IP35 można dostać od 379zl http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/206213 problemów nie miałem double post zależy od wersji biosu Edytowane 18 Listopada 2007 przez Bluebird Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Nie musisz ogrzewac suszarka wersji bez E zeby odpalila. :P Nie byłbym taki pewien. Na forum abita były takie przypadki, więc u nas pewnie też może się to zdarzyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Nie byłbym taki pewien. Na forum abita były takie przypadki, więc u nas pewnie też może się to zdarzyć.Tak? Trochę beznadziejna sytuacja. Jak producent może wypuszczać produkt tak niedopracowany? Czy problem "suszarki" objawia się od razu czy np. po 2 tygodniach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Tak? Trochę beznadziejna sytuacja. Jak producent może wypuszczać produkt tak niedopracowany? Czy problem "suszarki" objawia się od razu czy np. po 2 tygodniach? Przewaznie objawia sie od razu, czesto rowniez po dlugim nie wlaczaniu kompa. Musialbys poczytac bo bylo troche o tym na poczatku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 (edytowane) U mnie byl problem z zimnym startem. Ale ostatnio nie bylo prądu (jakas awaria na dzielnicy) i co chwile włączali i wylaczali prad to odlaczylem od gniazdka listwe. Juz myslalem ze znowu bedzie problem z odpalaniem. Ale nie zawiodła mnie moja IP35-E i ruszyła za pierwszym razem :) Takze nie zawsze jest problem z odpaleniem. Edytowane 18 Listopada 2007 przez Symbian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zakinho Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 witam mam komputer taki jak w sygnaturce i mam pewien problem. gdy wlaczam komputer piszczy mi .Podkrecam obroty wentylatora mocniej po pewnym czasie oklo 3 min tgeo juz nie ma . Idzie to jakos naprawic ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 witam mam komputer taki jak w sygnaturce i mam pewien problem. gdy wlaczam komputer piszczy mi .Podkrecam obroty wentylatora mocniej po pewnym czasie oklo 3 min tgeo juz nie ma . Idzie to jakos naprawic ?? Albo ustaw minimalna ilosc obrotow na 0, albo wylacz piszczenie jak jest za malo rpm na tym fanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zakinho Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 (edytowane) ten wentylator jest od procka pentagram hp 100 przyczyna byl regulator obrotow . Edytowane 18 Listopada 2007 przez zakinho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zakinho Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Jest jakis sposob zeby zmniejszyc obroty wentylatora w windowsie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnaker Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 speed-fan? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cry$t4L Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Witam! Mam ochotę kupić płytkę Abit IP35. Czy jeżeli umieszczę w niej pamięci Kingmax 1066 MHz, to czy wykryje mi je jako 1066 MHz czy jako 800 MHz ? Został już wydany bios, który eliminuje podwójny start ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 (edytowane) A co za różnica? Przestawisz ręcznie w razie czego. Co do podwójnego startu to mówi się o tym od kilku stron - mógłbyś się troche wysilic i przeczytac chociaż kilkanaście ostatnich ;) Edytowane 18 Listopada 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Abity mają gołe mostki czy jest IHS ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...