Jump to content
Bolo8888

Abit Ip35-e, Ip35 "dark Rider", Ip35-pro "snake"

Recommended Posts

Dziś kupiłem IP35, i póki co poza podwójnym startem i wyłączaniem się kompa po wyjściu z BIOS-u (obie rzeczy strasznie mnie wkurzają), jest ok. Zobaczymy na dłuższą metę, no i jak bedzie w połączeniu z Wolfdale'm.

Wrzuc nowsza wersje bios to zniknie problem double boota.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokladnie bios 14 rozwiazuje ten problem, tak na marginesie mam ta plytke i juz jej nie chce. W zaden sposob nie moge osiagnac 1000MHZ 4.4.4.4.. Nastepny w kolejce Blood Iron, zobaczymy co DFI potrafi, no ale z tego co widzialem co userzy z niej wyciskaja to jest pieknie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zdaj relacje jakie sa roznice w OC przy tej DFI w stosunku do Abita :) W sumie DFI zawsze dawalo duzo opcji konfiguracji w BIOSie. Wczesniej mialem DFI Infinity na nForce4 i z tego co pamietam to tam sporo tego bylo. Ja poki co nie zmieniam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety mam kilka niemiłych spostrzeżeń już na początku.

 

Po pierwsze płyta nie chce bootować z USB-flasha. Pojawia się napis "FreeDOS" i na tym koniec. Co gorsza wciśnięcie "reset" powoduje wyłączenie kompa po czym następuje POCZWÓRNY boot, do tego na domyślnych ustawieniach SoftMenu.

Czyli swoją drogą zostaje tylko możliwość flashowania przez Windowsa, czego nie lubię. Duży minus.

 

Nie ma niestety boot menu (czyli menu pozwalającego na wybór podczas POST-u z czego chcemy bootować). Wielkie rozczarowanie, funkcja dostępna w praktycznie każdej płycie obecnie.

 

Raz także zawiesił mi się komp po spauzowaniu video. Wciśnięcie reset/power powodowało dokładnie to samo co opisałem wyżej, czyli poczwórny boot itd.

 

Sflashowałem BIOS do wersji 14. Podwójny boot chyba zniknał, choć po wyłączeniu zasilacza płyta niby wstała ale był czarny ekran. Wyłączyłem zasilacz, odpiąłem dysk (bo dziś już więcej razy się w(y)łączał niż przez chyba ostatnie pół roku), włączam zasilacz i komp odpala za pierwszym razem. Wyłączam kompa (ale nie zasilacz), podpinam dysk, włączam i także za pierwszym razem. Zobaczymy jak bedzie przy kolejnych uruchamianiach.

 

Ogólnie dziś się sporo nawkurzałem przy tej płycie, mam nadzieje że się to uspokoi, i jak sie nie bedzie grzebać już w BIOS-ie to nie bedzie mieć żadnych fanaberii.

 

Póki co najbardziej ubolewam nad bootowaniem z USB-flasha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ip35 i ip35-pro są wsród kandydatów do mojego nowego zestawu ale potrzebna jest mi informacja czy ta płyta wspiera Intel Virtualization Technology ( VT-x lub flaga VMX) - o ile oczywiście jest ono obsługiwane przez procesor

To juz jest od dawna wspierane...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety mam kilka niemiłych spostrzeżeń już na początku.

 

Po pierwsze płyta nie chce bootować z USB-flasha. Pojawia się napis "FreeDOS" i na tym koniec. Co gorsza wciśnięcie "reset" powoduje wyłączenie kompa po czym następuje POCZWÓRNY boot, do tego na domyślnych ustawieniach SoftMenu.

Czyli swoją drogą zostaje tylko możliwość flashowania przez Windowsa, czego nie lubię. Duży minus.

Jedyny problem z bootowaniem z Pendrive miałem na biosie ver12. Na pozostałych bootuje bez problemów. Kilka postów temu pisałem jak to zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyle że na poprzednich płytach ten sam pendrive bootował bez żadnych problemów, a tu sie wiesza po napisie "FreeDOS".

 

Znalazłem twojego posta z opisem i bym zrobił tą metodą ale linki nie działają, i o ile program znalazłem to tych bootowalnych plików znaleźć nie wiem jak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zdaj relacje jakie sa roznice w OC przy tej DFI w stosunku do Abita :) W sumie DFI zawsze dawalo duzo opcji konfiguracji w BIOSie. Wczesniej mialem DFI Infinity na nForce4 i z tego co pamietam to tam sporo tego bylo. Ja poki co nie zmieniam :)

Nie ma problemu jak tylko ja bede mial to sie pochwale co potrafi. No fakt jest tego sporo ale damy rade od czego ma sie kolegow z forum PPC. Pokladam naprawde duze nadzieje w DFI zobaczymy co bedzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jeszcze mam pytanie o AHCI.

 

Czy jak sobie stery wyciągnięte z obrazu dyskietki intelowskiej zintegruję z instalką Windowsa poprzez nLite, to podczas instalacji Windows wczyta te sterowniki i rozpozna dysk?

Proponowalbym jak cos zrobic z dyskietke ze sterami z plytki cd od abita, ale powinno to dzialac wg mnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak bym miał napęd FDD to bym nie miał żadnych problemów, i nie kombinował bym z bootowaniem z flasha itp itd. Jednak dla mnie FDD to przeżytek i nie zamierzam tego już montować.

Dziwię się że przez tyle lat nie zmienili nic w instalce XP-ka żeby obsługiwała pendrive-y.

 

Swoją drogą poczekałem trochę dłużej przy bootwaniu z USB-flasha, i po paru(nastu) sekundach po wyświetleniu napisu "FreeDOS", czy też "SYSLINUX bla bla bla" (GoldMemory), pojawia się napis "boot failed".

Tak poza tym to ten pendrive co mam to jest czytnik kart SD/MMC, ale to chyba nie ma znaczenia, skoro działało na kilku innych płytach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jeszcze mam pytanie o AHCI.

 

Czy jak sobie stery wyciągnięte z obrazu dyskietki intelowskiej zintegruję z instalką Windowsa poprzez nLite, to podczas instalacji Windows wczyta te sterowniki i rozpozna dysk?

Na pewno będzie działać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety mam kilka niemiłych spostrzeżeń już na początku.

 

Nie ma niestety boot menu (czyli menu pozwalającego na wybór podczas POST-u z czego chcemy bootować). Wielkie rozczarowanie, funkcja dostępna w praktycznie każdej płycie obecnie.

 

Sflashowałem BIOS do wersji 14. Podwójny boot chyba zniknał, choć po wyłączeniu zasilacza płyta niby wstała ale był czarny ekran. Wyłączyłem zasilacz, odpiąłem dysk (bo dziś już więcej razy się w(y)łączał niż przez chyba ostatnie pół roku), włączam zasilacz i komp odpala za pierwszym razem. Wyłączam kompa (ale nie zasilacz), podpinam dysk, włączam i także za pierwszym razem. Zobaczymy jak bedzie przy kolejnych uruchamianiach.

 

Ogólnie dziś się sporo nawkurzałem przy tej płycie, mam nadzieje że się to uspokoi, i jak sie nie bedzie grzebać już w BIOS-ie to nie bedzie mieć żadnych fanaberii.

Mam podobnie niestety. Brak boot menu rozczarowuje, wygodne to było.

 

Jednak najbardziej wkurzają problemy z startowaniem. U mnie wystarczy powyciągać wtyczki z tylnego panelu (usb, sieć, ps2) i już winda nie wstaje. Po wyłączeniu z sieci (tak żeby ta czerwona dioda obok pamięci zgasła) da się łaskawie uruchomić. Dziwne jest to mobo :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ostatnio kumpel myślał, że go szlak trafi przez IP35-E

 

memki patrioty KH, wsio w biosie na auto i bsody przy instalowaniu windy, jak już się udało to znowu bsody - co się okazało płyta przy auto dawała na memki 816 i memki już się sypały :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ostatnio kumpel myślał, że go szlak trafi przez IP35-E

 

memki patrioty KH, wsio w biosie na auto i bsody przy instalowaniu windy, jak już się udało to znowu bsody - co się okazało płyta przy auto dawała na memki 816 i memki już się sypały :)

A za niskiego napiecia nie dawala rowniez?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mnie denerwuje to że nie mogę swobodnie regulowac timingów pamięci, tzn nawet jak dam na def 800hhz 4-4-4-12 przy 2,3V, to komp jest niestabilny. Tylko jak dam na kontrole przez SPD jest wszystko OK...Ogranicza mnie to mocno w OC, trza pomyśleć nad innym mobo :|

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mnie denerwuje to że nie mogę swobodnie regulowac timingów pamięci, tzn nawet jak dam na def 800hhz 4-4-4-12 przy 2,3V, to komp jest niestabilny. Tylko jak dam na kontrole przez SPD jest wszystko OK...Ogranicza mnie to mocno w OC, trza pomyśleć nad innym mobo :|

O LOL. Jak czytam takie posty to az nie moge w to uwierzyc ze to sie tyczy Abitów. Normalnie ten post i te poprzednie to jakies zarty noworoczne chyba są. Ja swobodnie zmieniam timingi, nawet jak nie zmieniam to działa wszystko stabilnie i nie widze zadnych problemow. To są chyba jakies nieporozumienia :damage_wall:

Share this post


Link to post
Share on other sites

O LOL. Jak czytam takie posty to az nie moge w to uwierzyc ze to sie tyczy Abitów. Normalnie ten post i te poprzednie to jakies zarty noworoczne chyba są. Ja swobodnie zmieniam timingi, nawet jak nie zmieniam to działa wszystko stabilnie i nie widze zadnych problemow. To są chyba jakies nieporozumienia :damage_wall:

Żarty, pewnie że tak! Jaja jak berety!

 

Jak swobodnie zmieniłem timing na default (5-5-5-18) to po Save and Exit komp się wyłączył i za chwilę wstał ale nie do końca. Wszystkie wiatraki się kręcą, hdd stoi, monitor się nie włącza. Trzeba odciąć zasilanie, właczyć ponownie a nawet wtedy zdarzało się że jak już POST przeszedł to winda nie wstała - i od nowa :angry:

Jakiś walnięty egzemplarz mi się trafił? Płyta nówka, przyszła do mnie razem z resztą części między świętami a sylwestrem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez kitu, ale jak czytam Wasze posty, to nigdy bym tej płyty nie kupił, bo bał bym się jak diabli, że u mnie też będzie coś nie tak... A mój obecny Abit jest drugą płytą po IP35-E - z którą to miałem olbrzymie problemy z zimnym rozruchem. Ale mimo wszystko zdecydowałem się na kupno kolejnego Abita myśląc, że tym razem będzie wszystko jak należy - i się nie zawiodłem! Do tego mój nastrój polepszyło wydanie biosu bez double bootów. Teraz jestem w 100% zadowolony i nie zamienił bym jej na żadną DFI czy inną płytę (w tym przedziale cenowym oczywiście). Mój stary Abit jest jeszcze w serwisie - będzie już prawie miesiąc... Dobrze wykombinowałem, żeby kupić drugą płytę, bo inaczej tyle czasu bez kompa to tragedia nie do wyobrażenia :D .

A jak już przyjdzie, to złożę znajomemu na niej kompa i w ten sposób się jej pozbędę..... :-P

Pozdrawiam wszystkich !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba troszke pracy włożyc i wszystko działa dobrze. Od 4 lat mam same Abity i nigdy problemów nie miałem albo łatwo sobie z nimi poradziłem.

Najczęściej to nie wina płyt tylko użytkowników...jak ktoś nie ma zielonego pojęcia to albo sie pyta albo za to nie bierze a nie zaraz po sprzęcie jeździ... ;)

Edited by rafa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba troszke pracy włożyc i wszystko działa dobrze. Od 4 lat mam same Abity i nigdy problemów nie miałem albo łatwo sobie z nimi poradziłem.

Najczęściej to nie wina płyt tylko użytkowników...jak ktoś nie ma zielonego pojęcia to albo sie pyta albo za to nie bierze a nie zaraz po sprzęcie jeździ... ;)

Popieram, ja od lipca nie mialem z moja IP35-E zadnego problemu, teraz bede kumplowi skladal kompa, tez na IP35-E. Jak wiedzy brakuje to kazda plyta bedzie sie kaszanic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popieram, ja od lipca nie mialem z moja IP35-E zadnego problemu, teraz bede kumplowi skladal kompa, tez na IP35-E. Jak wiedzy brakuje to kazda plyta bedzie sie kaszanic.

Ja bym sie nie odważył żadnemu kumplowi na tej płycie kompa składać, raczej by nie był zadowolony z mojej pomocy przy wyborze części jeśli musiał by rano suszarką komputer odpalać :?

Oby ci się dobra trafiła :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym sie nie odważył żadnemu kumplowi na tej płycie kompa składać, raczej by nie był zadowolony z mojej pomocy przy wyborze części jeśli musiał by rano suszarką komputer odpalać :?

Oby ci się dobra trafiła :)

Oby :) Tak wlasciwie to odpalac nie chce tylko jesli odlacza sie kompa od zasilania, tak? U mnie zawsze listwa wlaczona, wiec tego problemu nie doswiadczylem :-P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popieram, ja od lipca nie mialem z moja IP35-E zadnego problemu, teraz bede kumplowi skladal kompa, tez na IP35-E. Jak wiedzy brakuje to kazda plyta bedzie sie kaszanic.

Tak sie składa że z kompami mam do czynienia od łądnych paru lat, a takiego czegoś co mam teraz nidgy jeszcze nie widziałem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak sie składa że z kompami mam do czynienia od łądnych paru lat, a takiego czegoś co mam teraz nidgy jeszcze nie widziałem...

A ludzie machają timingami w lewo i w prawo i nic sie nie dzieje - jestes pewien ze to wina plyty? Co maja pamieci w spd?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym sie nie odważył żadnemu kumplowi na tej płycie kompa składać, raczej by nie był zadowolony z mojej pomocy przy wyborze części jeśli musiał by rano suszarką komputer odpalać :?

Oby ci się dobra trafiła :)

Ja swoją niedawno kupiłem - pewnego razu ogrzewanie szwankowało i w pokoju było około 16*. Pomyślałem o tym problemie i stwierdziłem, że trzeba sprawdzić... Włączyłem i zaczął piszczeć jak głupi, chyba sygnał problemu z pamięciami. Wyłączyłem go przyciskiem na zasilaczu i po ponownym uruchomieniu komp działał bez problemu :D

 

Suszarka okazała się zbędna, a ja odetchnąłem z ulgą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...