Skocz do zawartości
Bolo8888

Abit Ip35-e, Ip35 "dark Rider", Ip35-pro "snake"

Rekomendowane odpowiedzi

Instalujesz program, rozpakowujesz plik z biosem i zmieniasz jego rozszezenie na .bin, potem wybierasz w programie "update from file" i czekasz kiedy program poprosi o restart. Wszystko powinno dzialac.

Dzięki :) Takiej odpowiedzi potrzebowałem.

Już po flashu ale double boot nie zniknął a to jest mój 4 bios :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :) Takiej odpowiedzi potrzebowałem.

Już po flashu ale double boot nie zniknął a to jest mój 4 bios :(

Powiedz mi jaką metodą flasciach!esz, to coś wymyślimy.

BTW. Widzę, że bios się podoba. ;-)

EDIT: Zauważyłem, że nowe dzielniki mają coś wspólnego ze strapem. Nie bardzo wiem co to jest i jak działa, ale pzy dzielnikach jest opisane jaki strap jest do nich dopasowany. Dla tego są 2 dzielniki 1:2.00 jeden ustawia strapa 800mhz a drugi 1066.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki problem. W core temp pokazuje mi napiecie na procku 1,325V i takie mam w biosie, a w abit eq pokazuje mi 1,29V, a w CPU-z natomiast 1,288V :D

OCB ? e1s i to drugą opcje do oszczedzania energi mam wylaczone. Proc chodzi teraz na 3000mhz stabilnie, na najmniejszym napieciu jakie mam do ustawienia(1,325V).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie właśnie zrobiłem ocieplacz na płytę :lol2:

Dołączona grafika

Mam nadzieję, że nie będzie problemu z odklejeniem tego w przyszłości ;-) Takie coś powinno wystarczyć, żeby móc sobie wywietrzyć pokój przy otwartej obudowie jak będzie zimno. Sprawdzę dzisiaj wieczorem i zdam relację czy działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym nowym biosie ma problem z mnożnikiem. Po prostu jak bym go nie ustawił w biosie to jest domyślny dla e2180 (10). Jak coś to jest Abit IP35.

P.S.

Jakiś czas temu miałem IP35-e i wszystko ładnie chodziło, ale na starszym biosie na nowym niestety nie testowałem.

P.S.2

Na starszym biosie jest to samo.

Edytowane przez delekta87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tego jeszcze nie widziałem :D ew podgrzewacz elektryczny :)

Nie jesteś pierwszym z pomysłem podgrzewania tego wadliwego cosia. ;-) Jeden koleś na forum.abit-usa sobie podlutował kabelek od +5VSB do tego elementu, żeby go trzymać w ciepełku. Ale to już lekki hardkor jest, dla tego stwierdziłem, że pięciodrażetkowy ocieplacz izolacyjny z gumy do żucia powinien starczyć. ;-)

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem, że nowe dzielniki mają coś wspólnego ze strapem. Nie bardzo wiem co to jest i jak działa, ale pzy dzielnikach jest opisane jaki strap jest do nich dopasowany. Dla tego są 2 dzielniki 1:2.00 jeden ustawia strapa 800mhz a drugi 1066.

A czy wiadomo cos na ten temat ale w biosach do PRO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jesteś pierwszym z pomysłem podgrzewania tego wadliwego cosia. ;-) Jeden koleś na forum.abit-usa sobie podlutował kabelek od +5VSB do tego elementu, żeby go trzymać w ciepełku. Ale to już lekki hardkor jest, dla tego stwierdziłem, że pięciodrażetkowy ocieplacz izolacyjny z gumy do żucia powinien starczyć. ;-)

jakiego smaku uzyles?:DDD

podst pytanie, czy dziala ten ocieplacz?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy wiadomo cos na ten temat ale w biosach do PRO?

Biosy pro są bardziej wypasione i tam sobie strapa możesz ustawiać niezależnie od wszystkiego. Po prostu jest do tego osobna opcja. B-) Choć na dobrą sprawę nawet nie wiem co to strap i z czym się to je. :P

jakiego smaku uzyles?:DDD

podst pytanie, czy dziala ten ocieplacz?:)

Na pewno w jakimś stopniu tak, tylko jakim? ;-) Teraz nie sprawdzę bo kompa używam i nie mam czasu go wyłaczać i czekać aż go przymrozi wystarczająco. Poza tym pogoda już nie sprzyja takim testom, bo dzisiaj się naprawdę ciepło zrobiło.

Guma to Migros Budget miętowa. Identyczna jak orbit w drażetkach. ;-)

PS. Właśnie się zorientowałem że to był średni pomysł bo guma nie twardnieje w temperaturze "komputerowej" czyli ok 30* zawsze myślałem, że to od kontaktu ze śliną się robi miękka a nie z ciepłem. Zobaczymy co będzie rano.

PS2. A teraz dla odmiany pomyślałem, że jak już ten mały piedzielniczek zmarznie to dotykanie paluchem nie wystarczy, żeby go ogrzać. Heh. Chyba jak przyjadę do PL to wezmę płytę na gwarę...

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi czy na Abicie IP35 (tym bez -E) występuje problem przy wstawaniu w zimnie, oraz czy są problemy z dual bootem. I czy są jeszcze jakieś inne problemy z tą płytą.

Dostałem Abita zamiast uwalonego Foxconna P35A i zastanawiam się czy go sobie zostawiać, czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi czy na Abicie IP35 (tym bez -E) występuje problem przy wstawaniu w zimnie, oraz czy są problemy z dual bootem. I czy są jeszcze jakieś inne problemy z tą płytą.

Dostałem Abita zamiast uwalonego Foxconna P35A i zastanawiam się czy go sobie zostawiać, czy nie.

1. Nie stwierdziłem problemu ze wstawaniem w zimnie.

2. Dual boot występuje w momencie odłączenia dostępu prądu z sieci do kompa oraz po dużych zmianach ustawień w biosie.

Przy używaniu dzielnika 2:3 przy częstotliwościach pamięci powyżej 550MHz występuje problem z utrzymaniem alpha timingów ustawionych w biosie. Bez względu co sie ustawi, to po boocie alpha timingi wracają do tych zapisanych w SPD. Ale nie jest to jakiś znaczący problem, bo wystarczy chwila zabawy z memsetem i po sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rowniez nie widze problemow z zimna plyta. Poza tym teraz bedzie sie robic coraz cieplej wiec mysle ze problem sie sam rozwiąze :) Dual boot nie wystepuje tez jak odlaczysz zasilanie na chwile i potem spowrotem podlaczysz. Z grubsza to tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Ja ostatnio jak zmieniałem grafe to na jakieś 15-20 minut odłączyłem zasilanie i double boot się nie pojawił, tak więc nie wiem od czego to zależy, bo czasami sie trafia quad boot i start na domyślnych ustawieniach proca/mem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem kilka dni temu tą płytę i na biosie 15 dual boot występuje tylko gdy zmienisz FSB z tego co pamiętam przy zmianie napięcia płyta normalnie startuje tak samo po odłączeniu zasilania rano płyta normalnie bootuje - może wyszła jakaś nowa rewizja tych płyt i mi się trafiła. Aha jak jest zimno też normalnie startuje.

Jak narazie największą wadą jest niedokładny bios jeśli chodzi o napięcie proca, czyli jeśli ma być np. 1,25 musisz ustawić w biosie 1,305 -> nowy bios to chyba prprawi bo na becie 16 widze, że już w miarę dokładnie napięcie ustawia.

Druga wada to po podkręceniu losowo np. co drugi dzień FSB się zeruje nawet kiedy przeglądasz tylko neta i powraca do def. trzeba zrestartować OS i znów wszystko gra -> taka mała niestabilność. Poza tym wszystko gra (jak narazie).

Edytowane przez Tajfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga wada to po podkręceniu losowo np. co drugi dzień FSB się zeruje nawet kiedy przeglądasz tylko neta i powraca do def. trzeba zrestartować OS i znów wszystko gra -> taka mała niestabilność. Poza tym wszystko gra (jak narazie).

To wina biosu 15.

Wróć do 14 i będzie OK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwierz mi te 76 stron topiku zawiera wszystkie te informacje ;)

Tylko wiesz, musiałem podjąć na szybko decyzję co zostawiam. W ciągu 30min raczej nie przeczytam 76 stron topiku.

Narazie zostaje Abit - pobawię się nim trochę, zobaczę co mi bardziej będzie pasować. ale chyba jednak abit wygra :).

Będę miał trochę wolnego czasu to może skrobnę FAQ o IP35, coś w stylu tego co pisałem o Foxie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ładnie pięknie , ale dbajcie o swoje mobaski ,bo serwis ABITA to żenada ;/ . Przynajmniej chłopaki z apollo wypożyczyli mi asusa p5b dopóki łaskawie nie naprawi mi serwis mobo. Chyba jeszcze poczekam z 2 tygodnie ;/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gregor1230 - nie strasz nas nie każdy katuje mobo Crysisem przez 8h :-P

moja chodzi 24/7 na ustawieniach w sigu i problemów nie ma . zaczęła dokładnie od 26 stycznia czyli już miesiąc :-P

ale szacunek dla chłopaków z Apollo że dali zastępczą mobo :-)

ps jak ustawić patrioty llk 800 żeby latały na 4-4-4-12 wystarczy walnąć im 2,2v ??? bo teraz chodzą mi na 5-5-5-16 :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps jak ustawić patrioty llk 800 żeby latały na 4-4-4-12 wystarczy walnąć im 2,2v ??? bo teraz chodzą mi na 5-5-5-16 icon_sad.gif

Oto jest pytanie - mam ten sam problem - ogólnie kupa te pamiątki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi