Skocz do zawartości
Bolo8888

Abit Ip35-e, Ip35 "dark Rider", Ip35-pro "snake"

Rekomendowane odpowiedzi

Tak ja pisałem już do nich i odpisali, że przekazali problem do centrali jednak dobrze by było żeby ludzie pisali o tym do nich aby uwiarygodnic problem.

Piszcie po angielsku na ten adres: support@u-abit.eu

To support Abita dla Europy.

Przykładowy tekst:

Hello,I have an IP35(E) mobo. I have been experiencing that whenever I unplug my computer from the wall (cut power), or come from a cold boot, my FSB OC settings aren't retained and go back to default. I'm using bios v.16. Lots of people have the same problems. Is there any new bios which solve that problem?RegardsTWOJE IMIE
Edytowane przez Tajfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie wlezie mi na Abita ip35 takie chłodzenie jak:

PENTAGRAM FREEZONE HP-120 AlCu

PENTAGRAM FREEZONE HP-120 AlCu KARAKORUM

PENTAGRAM FREEZONE HP-120 AlCu Vertical

???

Nie będzie przeszkadzać te chłodzenie mostka i sekcji zasilania procka na płycie głównej? Bo jest dość duże :(

ps. Nie bardzo jeszcze się orientuję ile mam odliczyć miejsca (odległość płyty głównej od obudowy .etc) w obudowie żeby to weszło mi chłodzenie...

A to wymiary poszczególnych chłodzeń:

122 x 124 x 137 (mm)

125 x 155 x 104 (mm)

123 x 155 x 103 (mm)

Jak by co to wejdą mi do tej budy?

Obudowa: 540mm x 205mm x 524mm

Za wszelkie odpowiedź dziękuję

Edytowane przez lock9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lock nie wiem jakie wymiary ma karakorum ale jesli podobne do Freezera 7 to obawiam sie ze bedziesz musial nieco przyciac lub wygiac dwa dolne finy bo 3mm nachodza na radiator mostka. Ja tego nie doczytalem i serce mi sie krajalo jak musialem nowy cooler ciac i giac :)

co do supportu abita - narazie nie zostawialem kompa na dluzej ale itak do nich napisalem :) ot tak zeby bylo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że tak powiem KARAKORUM jest nawet większe...

to jest FREEZER Wymiary: 136 x 136 x 67mm

to KARAKORUM 125 x 155 x 104 (mm)

Nie ma gdzieś listy kompatybilnych urządzeń?

Edytowane przez lock9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W związku z powyższym listem dostałem odpowiedź już, nic nowego ...

Dear Sir,

I have included Biosversion 17 in the attachement. Please try this biosversion and let us know if this could solve the problem wich you have with the settings wich get back to default mode.

Danke. / Thank You / Bedankt.

please reply with former messages included,

Bitte Antworten sie mit vollem Inhalt vorheriger Nachrichten,

Met vriendelijke groet,

Mit freundlichen Grüßen,

Best Regards,

Jos Mommersteeg

Technical Support Europe.

http://rapidshare.com/files/112942589/M630A_17.BIN.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom też taką dostałem tyle, że ten bios nic nie zmienia i jest dostępny na oficjalnej stronce Abita.

Trzeba wysłać im odpowiedź, że po fleshu tego biosu problem dalej istnieje:

Dear Sir,  I flashed bios 17 and nothing has changed I have still the same issue. When I unplug computer from the wall and plug it back FSB resets to default value. RegardsTWOJE IMIĘ

Wtedy powinni o tym poinformować gostków od biosu. W końcu na wersji PRO nie występuje ten reset więc się da to zrobić.

Edytowane przez Tajfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to jakaś mechaniczna niedoróbka? Może z baterią coś nie tak? Mam kumpli którzy mają ip35 i ip35-e, sam mam -e i żadna niczego nigdy nie zgubiła. Ja kupiłem płytę zaraz jak się ukazała. Kolega -e kupił w listopadzie/grudniu a drugi kumpel ip35 w lutym, więc naprawde mamy cały przekrój tych płyt i każda śmiga. Raz tylko napotkałem problem jak sflashowałem biosa z 1.4 nA 1.6 spod windy z odznaczoną opcja clear-cmos i kontroler j-micron za chiny się nie chciał uaktywnić. (Akurat zawsze temu kumplowi jak robię jakąś mega-banalną rzecz z kompem, to coś bez wyraźnego powodu sie musi spieprzyć i tym razem nie było inaczej. ;-) ) Kombinowaliśmy jak konie pod górę i w końcu wgraliśmy spowrotem 1.4 a potem 1.6 z opcją clear-cmos i jMicron ożył. ;-) Więcej przygód nie było. Wszyscy lubimy swoje abity.

A może to jakaś mechaniczna niedoróbka? Może z baterią coś nie tak? Mam kumpli którzy mają ip35 i ip35-e, sam mam -e i żadna niczego nigdy nie zgubiła. Ja kupiłem płytę zaraz jak się ukazała. Kolega -e kupił w listopadzie/grudniu a drugi kumpel ip35 w lutym, więc naprawde mamy cały przekrój tych płyt i każda śmiga. Raz tylko napotkałem problem jak sflashowałem biosa z 1.4 nA 1.6 spod windy z odznaczoną opcja clear-cmos i kontroler j-micron za chiny się nie chciał uaktywnić. (Akurat zawsze temu kumplowi jak robię jakąś mega-banalną rzecz z kompem, to coś bez wyraźnego powodu sie musi spieprzyć i tym razem nie było inaczej. ;-) ) Kombinowaliśmy jak konie pod górę i w końcu wgraliśmy spowrotem 1.4 a potem 1.6 z opcją clear-cmos i jMicron ożył. ;-) Więcej przygód nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy podlaczenie 4pin zasilania w miejsce 8pin na gorze w lewym rogu za wtyczka klawiatura/mysz moze znacznie ograniczyc mozliwosci OC plyty? (zasilacz nie ma takiej wtyczki) Pytam sie bo chociaz mam wszystkie inne kable od zasilania podpiete (molex, 20+4) to nie jestem zadowolony z mozliwosci OC tej plytki (problemy z ustawieniem szyny powyzej 350MHz na procu E2160 - 9x340OK ale np 7x400 juz nie). Zasilacz Hiper 580W - nawet dobry ma niezle napiecia.

Po za tym czy wam tez tak grzeje sie radiator na mostku?

Druga sprawa

Wydajnosc RAID 0 - czasem jest niezle a czasem to juz totalna tragedia. Sterowniki najnowsze ze strony intela system Vista x64. Przy kopiowaniu plikow czasem mam normalna szybkosc jak na mojego raida (70MB) a czasem ledwo 10MB (testowalem i kopiowalem ten sam duzy plik i raz dziala tak a raz tak) Czy tez spotkaliscie sie z takim problemem?

Edytowane przez mravel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to jakaś mechaniczna niedoróbka? Może z baterią coś nie tak? Mam kumpli którzy mają ip35 i ip35-e, sam mam -e i żadna niczego nigdy nie zgubiła. Ja kupiłem płytę zaraz jak się ukazała. Kolega -e kupił w listopadzie/grudniu a drugi kumpel ip35 w lutym, więc naprawde mamy cały przekrój tych płyt i każda śmiga. Raz tylko napotkałem problem jak sflashowałem biosa z 1.4 nA 1.6 spod windy z odznaczoną opcja clear-cmos i kontroler j-micron za chiny się nie chciał uaktywnić. (Akurat zawsze temu kumplowi jak robię jakąś mega-banalną rzecz z kompem, to coś bez wyraźnego powodu sie musi spieprzyć i tym razem nie było inaczej. ;-) ) Kombinowaliśmy jak konie pod górę i w końcu wgraliśmy spowrotem 1.4 a potem 1.6 z opcją clear-cmos i jMicron ożył. ;-) Więcej przygód nie było.

Hmm, chciałbym żeby to było mechaniczne wtedy wymieniłbym płytę i po problemie. Bateria też nie bo wszystkie inne ustawienia zostają. Podobno ta wada jest dobrze znana tak mi napisali na forum Abita i występuje na biosie powyżej 12 więc to nie tylko mój problem - moja płytka jest z lutego tego roku.

Porównałem tak na szybko biosy od IP35 i PRO i nie różnią się zbytnio może wystarczy np. podmienić sam boot block i będzie OK... Pobawie się tym jak dorwe programator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszło już tam gdzie trzeba z tym biosem.

Dear Sir,

I contacted our headoffice and will let you know as soon as we get a repsonse.

Met vriendelijke groeten,

Mit freundlichen Grüßen,

Kind regards,

Saludos cordiales,

Stefan Toonstra

FAE / Technical Support Europe

Dear Sir,

Our headoffice duplicated your problem and confirmed this issue. Our BIOS engineer will fix it with the next BIOS version.

Met vriendelijke groeten,

Mit freundlichen Grüßen,

Kind regards,

Saludos cordiales,

Stefan Toonstra

FAE / Technical Support Europe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszło już tam gdzie trzeba z tym biosem.

No to nic tylko teraz czekać na BIOS 18 :) Już się doczekać nie mogę. Jak to naprawią to płyta jak dla mnie idealna. Zresztą teraz też nie narzekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nasza akcja dotarła gdzie trzeba :) Myśle, że to kwestia 2 tygodni.

Jak widać jednak istnieje taki problem.

Super :)

Nie wiem jak Was, ale mnie taka troche duma podnosi ze to m.in. nam nasze zycie z abitami bedzie lajtowsze :) ...

Czy ktorys z wlascicieli Freezera 7 Pro moglby zrobic zdjecie jak go zamontowac ?? Bo ja zwojemu podcialem i odgialem dwa dolne skrzydelka a wentylator zaczepilem nieco wyzej tak ze optycznie jest niewygodnie ale nie ma wyjscia inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczepoxx - to co Ty masz na tej mobo że musiałeś kastrować Freezera ????? jateż mam Freezera 7 pro i nic w nim nie ucinałem siedzi sobie na luzie i niczemu nie zawadza

ps oczywiście wszyscy czekamy na nowy bios może oc pójdzie w górę :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zalezy jak tego Freezera skierowales bo mozna go montowac w 2 plaszczyznach. Jesli masz zgodnie z norma ATX obieg powietrza czyli wydmuch powietrza na tyl obudowy to Freezer moze zawadzac o radiator chipsetu. Ale jesli masz go w inna strone to wtedy nie zawadza tylko ze obieg masz nijaki.

Co do biosu to az tak bardzo mi nie zalezy bo i tak zadko kiedy wylaczam kompa z gniazdka ;) A co do OC to bym nie liczyl na poprawe. Lepiej miec nadzieje ze nie pojdzie w dol :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

norma ATX :) ... no nie doczytalem i musialem nowy cooler pociac i powyginac :) ... ale najgorsze jest to ze wentyl musialem dac nieco wyzej i przez to moze nie chlodzi tak jak powinien ... dlatego wlasnie chyba strone wczesniej pytalem sie o alternatywe chlodzenia chipsetu.

Aha ... i czy jest sens zmiany pasty termo pod coolerem ?? bo w sumie tempy nie sa takie zle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vaneck - mam tak samo jak Ty nie wiem jak on to zrobił :-)

Symbian - chciałbym zrobić te 3600mhz ale niestety 3510 wszystko przechodzi pod mniejszym obciążaniem ale orthos i gry już go łamią :-(

no i oczywiście trzeba by było kupić jakiegoś mugena a to już się lekko mija z celem bo lepiej chyba zmienić proca niż dawać ponad 100zł za coolera :-)

szczepoxx - u mnie bezproblemu lata na 3420mhz na tym chłodzeniu więc po co kombinować ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczepoxx coś ty z tym fryzjerem robił? Masz tu zdjęcia:

2993530[/snapback]

szczepoxx - u mnie bezproblemu lata na 3420mhz na tym chłodzeniu więc po co kombinować ???

ja myslalem nad chlodzeniem NB :D

Edytowane przez szczepoxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i oczywiście trzeba by było kupić jakiegoś mugena a to już się lekko mija z celem bo lepiej chyba zmienić proca niż dawać ponad 100zł za coolera :-)

Tymbardziej ze kolejna zmiana pewnie bedzie na 45nm ktore sa jeszcze chlodniejsze i Fryzjer tym bardziej wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a widzisz ... ja mam wiekszego klocka na NB i dlatego musialem kastrowac

Dołączona grafika

Dołączona grafika

ja myslalem nad chlodzeniem NB :D

Wyrazy współczucia. Może lepiej było jakiegoś zalmana na NB wsadzić i jemu kilka żeberek wyciąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi