Skocz do zawartości
Bolo8888

Abit Ip35-e, Ip35 "dark Rider", Ip35-pro "snake"

Rekomendowane odpowiedzi

Po zmianie ustawień w biosie komputer się wyłącza i włącza i to jest normalne na chipsetach intela.

Odnośnie reszty, po clear cmos wejdź do biosu i wczytaj "load optimized defaults", potem ustaw ręcznie napięcie i timingi pamięci i jeszcze bootowanie z napędu.

Jak nadal coś będzie nie tak, sprawdź na jednej kostce pamięci.

Jak możesz, wgraj nowy bios.

Co jeszcze widzę, to nie wykrywa dysku, sprawdź w biosie odnośnie tego.

Chwilowe taktowanie 1,2Ghz jest prawidłowe.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie macie temp. na tym oryginalnym radiatorze NB?

@DEVILEK

O jakimś biosie do "E" nic tam nie słychać?

@dia8el

Pomachaj troszkę pamięciami - zmień gniazda.

Podepnij inaczej dysk/i.

Tego gniazda nie musisz podpinać, jest to dodatkowe V dla grafiki mające poprawić stabilność pracy - mocne GPU lub OC.

@kamil2201

Pisałem parę stron wcześniej, że stabilne OC kończy się na FSB ~505, potem są regularne zwiechy systemu.

Temp. Thermalright-a (full passiv) jest cały czas na poziomie ~48st (idle/steres).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotka pierwsza - wszystko w porządku. Masz uruchomione zarządzanie energią więc komp "oszczędza".

Co do gniazda do którego wpina się molex to służy ono do ustabilizowania napięć na szynie PCI-E w przypadku podpiecia dwóch kart w trybie SLI albo CF. Normlnie się tego nie używa. Co do instalki to abit jest dość wybredną bestią jesli chodzi o napędy optyczne. Przynajmniej taki jest quadGt którego mam. Może się niestety nie pozbyli tego problemu ? Rozwiązania w twoim przypadku niestety nie znam.

Edit:

się choroba rozpisałem i mnie ubiegli ;)

Edytowane przez Madness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WDK napisał(a):

potem ustaw ręcznie napięcie i timingi pamięci

Dziękuje WDK

Niestety ww. zadanie już przerasta moją wiedzę. :(

Jakie napięcia ustawić?

Dodałem załącznik z oknem biosu z książeczki.

Ponumerowałem poszczególne wiersze.

Może mógłbyś (ktoś) wpisać mi jakie zapodać napięcia?

PS- niestety komp teraz jest w domu. Piszę z pracy więc nie mogę looknąć od razu...

Dziękuje

[EDIT] -dzięki Madness - bede tez probowal podpiac inny cd

[EDIT] Boxster - ale podpina się tam molexa? tego samego co daje np prąd do dvd-rw? bo inny wtyk tam nie pasi. Czy jak inne opcje zawiodą, to mogę bezpiecznie sprawdzić, czy podpięcie tam molexa coś pomoże? Nie mam oczywiście bardzo "ciężkiego GPU" (7900GS 600/1600 Zalman), ale muszę sprawdzić wszystko, jeśli inne zmiany nie pomogą...

post-149435-1183705932_thumb.jpg

Edytowane przez dia8el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do 1 fotki, to jest chyba dobrze ;) jest 6 x 200 bo proc jest praktycznie nie uzywany i mniejsza energie wtedy zuzywa... jak bedzie obciazony to bedzie 9 x 200 :D

sproboj jeszcze raz kompa złozyc moze pomoze... moze jest cos nie docisniete dobrze czy cus...

edit: i znów myslalem ze jestem na ostatniej stronie... a to 8 była :D

Edytowane przez S1Sweet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S1Sweet napisał(a):

moze jest cos nie docisniete dobrze czy cus...

ns to nie ma szans -sprawdzone wczoraj 3 razy. Przemontowane od podstaw. Jak na razie to wiem ze popowrocie do domu musze

sprawdzic czy pojdzie z:

- jedna koscia ram

- innym cd-romem

- po uprgrade biosu

a moze przede wszystkim z innymi napieciami (ustawionymi recznie) -ale jak ktos mi nie zapoda podpowiedzi w tej kwestii to nic nie zdzialam :]

pozdrawiam

:mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dia8el napisał(a):

Dziękuje WDK

Niestety ww. zadanie już przerasta moją wiedzę. :(

Jakie napięcia ustawić?

(...)

PS- niestety komp teraz jest w domu. Piszę z pracy więc nie mogę looknąć od razu...

Dziękuje

[EDIT] -dzięki Madness - bede tez probowal podpiac inny cd

[EDIT] Boxster - ale podpina się tam molexa? tego samego co daje np prąd do dvd-rw? bo inny wtyk tam nie pasi. Czy jak inne opcje zawiodą, to mogę bezpiecznie sprawdzić, czy podpięcie tam molexa coś pomoże? Nie mam oczywiście bardzo "ciężkiego GPU" (7900GS 600/1600 Zalman), ale muszę sprawdzić wszystko, jeśli inne zmiany nie pomogą...

Napiecia zmieniasz w Soft Menu. Najlepiej ustaw 2,1-2,2V. Timingi w Advanced Chipset Features.

A tego molexa jak dla mnie lepiej podlaczyc, a noz widelec to cos z nim.

Widze tez ze Twoj dvd jest na ATA, dobrze go podpiales? Tj. Zworka wybrales Master lub cable select i podlaczyles do czarnego gniazdka na tasiemce?

Wie ktos jak wylaczyc ta funkcje oszczedzania energi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dia8el napisał(a):

a moze przede wszystkim z innymi napieciami (ustawionymi recznie) -ale jak ktos mi nie zapoda podpowiedzi w tej kwestii to nic nie zdzialam :]

pozdrawiam

W SoftMenu w biosie ustawiasz "DDR2 Voltage" i sprawdzasz "Dram Speed".

W "Advanced Chipset Features" ustawiasz pierwsze 4 timingi ręcznie (tCL, tRCD, tRP i tRAS).

Zalezy jakie rev. masz tych pamięci.

Pierwsze miało timingi 4-5-4-15 i DDR2 V. 2,1V

Drugie 4-4-4-15 -- 1,9-2,0V

Dram Speed żeby było 400Mhz- DDR800.

Ale najpierw "Load optimized defaults".

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dia8el - na tym screenie z biosa widzę, że masz pamięci ddr na 1.8v, mam te same tylko że rev2 płytę abita ip35 i też nie mogłem postawić windowsa, dałem napięcie ddr 2.0v i jest ok, jeszcze lekko podniosłem napięcie MCH. A jak nadal nie pójdzie to zmniejsz taktowanie ddrów.

EDIT: WDK szybszy i bardziej precyzyjny :)

Edytowane przez masterpeter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nytalith napisał(a):

Widze tez ze Twoj dvd jest na ATA, dobrze go podpiales? Tj. Zworka wybrales Master lub cable select i podlaczyles do czarnego gniazdka na tasiemce?

te podłączenia mam na pewno dobrze. sprawdzone. zresztą nie ruszyła by mi instalka windy, gdyby były źle prawda?

Odnośnie podpowiedzi od WDK oraz masterpeter:

dzięki Wam bardzo. Spróbuję to zmienić.

A'propos danych do mojej pamieci, mam te:

Standard: DDR2 PC-800

Pojemność pamięci: 2 x 1024 MB

Częstotliwość pracy: 800 MHz

Opóźnienie: CL4

Timingi: 4-5-4-15

Radiator: tak

Obsługa ECC: nie

Technologia produkcji: FBGA

INfo Stąd (tu teżkupiłem):

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=6133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raptor napisał(a):

wydaje mi się że 6x 200 nie jest w porządku - po przejściu biosu nie ma problemu że działa EIST ale nie na ekranie POST procek powinien być wykryty bezproblemowo jako 9x200 może grzebiąc w biosie ustawiłes mnożnik 6x ?

Mnożnika nie zmienialem. problem chyba tkwi gdzie indziej, bo po zmianie w biosie na default po restarcie pokazuje np kompunikat, ze cpu is inoperative or not set czy cos w tym stylu. Reset cmos od razu wszystko przywraca, ale nie moge zmienic tego boot device na cd (zeby rozpoczac nowa instalke windy) bo po wyjsciu z biosu -resecie - na pierwszym ekranie zwiecha.

Tak wiec zostaje sprawdzic chyba przede wszystkim te napiecia

no i podlacze moze tego molexa do gniazda ATX4P1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

I tu zaczyn się mój ból (a może brak wiedzy).Po pierwsze to na dzień dobry dostałem taki screen (obrazek "zonk1" w załączniku) Skąd ten zegar i mnożnik

Nie przejmuj się komputer działa o 33% wolniej gdy nie jest obciążony ale gdy odpalisz gre, włączysz kompresowanie itd. błyskaiwcznie zwiększa mnożnik na nominalny czyli x9.

Cytat

PLEASE - dajcie znać co to może być i co sprawdzić przy takim dziwnym zachowaniu się kompa. Nigdy wcześniej nie widziałem, zeby PC robił RESET w taki sposób, że na 2 sek całkowicie się wyłącza...

To normalne w płytach na Core2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra panowie.

W kwestii technicznej ostatecznie proszę jeszcze o rzut okiem na załącznik i info:

co wpisać (co zaleca się) do pól z gdzie zaznaczyłem czerwone znaki zapytania?

Chcę OCować tego proca załóżmy na te 2,4, więc mnożnik x fsb (9*266) i już powinno być oki...

ale co do reszty, to nie mam zielonego pojęcia.

Te wartości wpisane za zielonymi strzałkami to dane zebrane dziś na forach i w rozmowach. Mam zamiar je wypróbować w domu, jeśli nie pomoże wciśnięcie molex'a w mobo.

WDK pisałeś też:

"W "Advanced Chipset Features" ustawiasz pierwsze 4 timingi ręcznie (tCL, tRCD, tRP i tRAS)"

Masz na myśli wpisanie tam timingów nominalnych z moich pamięci, tak?

czyli kolejno 4-5-4-15 (zgodnie z opisem na stronie http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=6133)

dzieki

czekam

post-149435-1183729051_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma1y napisał(a):

dia8el a ty masz opcje w biosie: N/B strap cpu i DRAM spec? ja ich nie widziałem.

ps nie zminiaj w ostatnich nic, w tych co wyzej napisałem podaj czy i co masz.

sprawdze i odpisze jak bede w domu (za jakies 2 godz)

Tym czasem odnosnie porady WDK:

TIMINGI RAMÓW RECZNIE USTAWIC TAK? (patrz rys w zalaczniku)

post-149435-1183730843_thumb.jpg

Edytowane przez dia8el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WDK napisał(a):

Napięcie na 2,1V, timingi 4-5-5-15 tam gdzie podałes załącznik.

Ok. a więc rozumiem, że tak jak teraz w walaczniku.... (ddr timing + ddr vol)

post-149435-1183731734_thumb.jpg

post-149435-1183731831_thumb.jpg

Edytowane przez dia8el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:damage_wall:

A więc dziękuje Wam wszystkim za pomoc:) Szczególnie Tobie WDK :razz: !

Zastosowałem się do Twoich (Waszych) rad i wszystko zadziałało. Natychmiast! Po prostu pikuś! :)

-Pierwszy załączony screen po clear cmos

-potem ustawiłem v na cpu oraz timingi ram (załączone obrazki)

-ustawiłem boot na cd

-zapisz i wyjdź.

Komp zresetował się, uruchomił bez problemów i po 30 minutach instalacji xp pro sp2 wszystko było gotowe:) Następnie stery mobo -> gpu -> sound oraz LAN no i można powiedzieć że jest COOOOOL :D. Posłuchałem tylko chwilę dźwiękówki i jest o niebo lepsza od mojej poprzedniej (tez integry). Dużo ustawień, mixerów a dźwięk zadowalający :D

Zostawiłem nowy sprzęt na razie w takim stanie i przełączyłem się na starego kompa, żeby zdać relację ;P

Jest git!

ABIT IP35-E póki co ujarzmiony :P

Teraz weekend i testy... może z początkiem przyszłego tygodnia coś napiszę. Jakby ktoś miał pytania spoko - tylko w tym wątku lub PW.

Pozdrawiam! :banana:

post-149435-1183749326_thumb.jpg

post-149435-1183749335_thumb.jpg

post-149435-1183749353_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma1y napisał(a):

czyli nie ma ustawień strapa ??? miał byc na abicie

Jest na Pro :) Rzeczywiście, może w nowym biosie będzie, w Pro też na jakimś biosie opcja zniknęła.

W takim wypadku ciekawe, kiedy się przełącza na 1333 w pozostałych.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma1y napisał(a):

czyli nie ma ustawień strapa ??? miał byc na abicie

Był - nie ma - będzie (chyba ograniczony, tak to interpretuję) tylko w wersji PRO. Tak wynika np. z dyskusji rozpoczętej przez naszego kolegę tutaj http://ocxtreme.org/forumenus/showthread.p...1025&page=2

Znając życie znowu coś przycieli, żeby był sens kupna IX38 QuadGT. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc z tego całego tematu co wyczytałem lepiej brać tego Abita IP35-e niż Ab9

Skoro IP35-E robi spokojnie 500FSB to chyba z 2160 400FSB (przypuśćmy że proc nie ogranicza) będzie osiągalne?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi