wamak Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) Po zmianie ustawień w biosie komputer się wyłącza i włącza i to jest normalne na chipsetach intela. Odnośnie reszty, po clear cmos wejdź do biosu i wczytaj "load optimized defaults", potem ustaw ręcznie napięcie i timingi pamięci i jeszcze bootowanie z napędu. Jak nadal coś będzie nie tak, sprawdź na jednej kostce pamięci. Jak możesz, wgraj nowy bios. Co jeszcze widzę, to nie wykrywa dysku, sprawdź w biosie odnośnie tego. Chwilowe taktowanie 1,2Ghz jest prawidłowe. Edytowane 6 Lipca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Jakie macie temp. na tym oryginalnym radiatorze NB? @DEVILEK O jakimś biosie do "E" nic tam nie słychać? @dia8el Pomachaj troszkę pamięciami - zmień gniazda. Podepnij inaczej dysk/i. Tego gniazda nie musisz podpinać, jest to dodatkowe V dla grafiki mające poprawić stabilność pracy - mocne GPU lub OC. @kamil2201 Pisałem parę stron wcześniej, że stabilne OC kończy się na FSB ~505, potem są regularne zwiechy systemu. Temp. Thermalright-a (full passiv) jest cały czas na poziomie ~48st (idle/steres). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) Fotka pierwsza - wszystko w porządku. Masz uruchomione zarządzanie energią więc komp "oszczędza". Co do gniazda do którego wpina się molex to służy ono do ustabilizowania napięć na szynie PCI-E w przypadku podpiecia dwóch kart w trybie SLI albo CF. Normlnie się tego nie używa. Co do instalki to abit jest dość wybredną bestią jesli chodzi o napędy optyczne. Przynajmniej taki jest quadGt którego mam. Może się niestety nie pozbyli tego problemu ? Rozwiązania w twoim przypadku niestety nie znam. Edit: się choroba rozpisałem i mnie ubiegli ;) Edytowane 6 Lipca 2007 przez Madness Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dia8el Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) potem ustaw ręcznie napięcie i timingi pamięci Dziękuje WDK Niestety ww. zadanie już przerasta moją wiedzę. :( Jakie napięcia ustawić? Dodałem załącznik z oknem biosu z książeczki. Ponumerowałem poszczególne wiersze. Może mógłbyś (ktoś) wpisać mi jakie zapodać napięcia? PS- niestety komp teraz jest w domu. Piszę z pracy więc nie mogę looknąć od razu... Dziękuje [EDIT] -dzięki Madness - bede tez probowal podpiac inny cd [EDIT] Boxster - ale podpina się tam molexa? tego samego co daje np prąd do dvd-rw? bo inny wtyk tam nie pasi. Czy jak inne opcje zawiodą, to mogę bezpiecznie sprawdzić, czy podpięcie tam molexa coś pomoże? Nie mam oczywiście bardzo "ciężkiego GPU" (7900GS 600/1600 Zalman), ale muszę sprawdzić wszystko, jeśli inne zmiany nie pomogą... Edytowane 6 Lipca 2007 przez dia8el Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1Sweet Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) co do 1 fotki, to jest chyba dobrze ;) jest 6 x 200 bo proc jest praktycznie nie uzywany i mniejsza energie wtedy zuzywa... jak bedzie obciazony to bedzie 9 x 200 :D sproboj jeszcze raz kompa złozyc moze pomoze... moze jest cos nie docisniete dobrze czy cus... edit: i znów myslalem ze jestem na ostatniej stronie... a to 8 była :D Edytowane 6 Lipca 2007 przez S1Sweet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dia8el Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 moze jest cos nie docisniete dobrze czy cus... ns to nie ma szans -sprawdzone wczoraj 3 razy. Przemontowane od podstaw. Jak na razie to wiem ze popowrocie do domu musze sprawdzic czy pojdzie z: - jedna koscia ram - innym cd-romem - po uprgrade biosu a moze przede wszystkim z innymi napieciami (ustawionymi recznie) -ale jak ktos mi nie zapoda podpowiedzi w tej kwestii to nic nie zdzialam :] pozdrawiam :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 wydaje mi się że 6x 200 nie jest w porządku - po przejściu biosu nie ma problemu że działa EIST ale nie na ekranie POST procek powinien być wykryty bezproblemowo jako 9x200 może grzebiąc w biosie ustawiłes mnożnik 6x ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nytalith Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Dziękuje WDK Niestety ww. zadanie już przerasta moją wiedzę. :( Jakie napięcia ustawić? (...) PS- niestety komp teraz jest w domu. Piszę z pracy więc nie mogę looknąć od razu... Dziękuje [EDIT] -dzięki Madness - bede tez probowal podpiac inny cd [EDIT] Boxster - ale podpina się tam molexa? tego samego co daje np prąd do dvd-rw? bo inny wtyk tam nie pasi. Czy jak inne opcje zawiodą, to mogę bezpiecznie sprawdzić, czy podpięcie tam molexa coś pomoże? Nie mam oczywiście bardzo "ciężkiego GPU" (7900GS 600/1600 Zalman), ale muszę sprawdzić wszystko, jeśli inne zmiany nie pomogą... Napiecia zmieniasz w Soft Menu. Najlepiej ustaw 2,1-2,2V. Timingi w Advanced Chipset Features. A tego molexa jak dla mnie lepiej podlaczyc, a noz widelec to cos z nim. Widze tez ze Twoj dvd jest na ATA, dobrze go podpiales? Tj. Zworka wybrales Master lub cable select i podlaczyles do czarnego gniazdka na tasiemce? Wie ktos jak wylaczyc ta funkcje oszczedzania energi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) a moze przede wszystkim z innymi napieciami (ustawionymi recznie) -ale jak ktos mi nie zapoda podpowiedzi w tej kwestii to nic nie zdzialam :] pozdrawiam :mur: W SoftMenu w biosie ustawiasz "DDR2 Voltage" i sprawdzasz "Dram Speed". W "Advanced Chipset Features" ustawiasz pierwsze 4 timingi ręcznie (tCL, tRCD, tRP i tRAS). Zalezy jakie rev. masz tych pamięci. Pierwsze miało timingi 4-5-4-15 i DDR2 V. 2,1V Drugie 4-4-4-15 -- 1,9-2,0V Dram Speed żeby było 400Mhz- DDR800. Ale najpierw "Load optimized defaults". Edytowane 6 Lipca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterpeter Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) dia8el - na tym screenie z biosa widzę, że masz pamięci ddr na 1.8v, mam te same tylko że rev2 płytę abita ip35 i też nie mogłem postawić windowsa, dałem napięcie ddr 2.0v i jest ok, jeszcze lekko podniosłem napięcie MCH. A jak nadal nie pójdzie to zmniejsz taktowanie ddrów. EDIT: WDK szybszy i bardziej precyzyjny :) Edytowane 6 Lipca 2007 przez masterpeter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dia8el Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Widze tez ze Twoj dvd jest na ATA, dobrze go podpiales? Tj. Zworka wybrales Master lub cable select i podlaczyles do czarnego gniazdka na tasiemce? te podłączenia mam na pewno dobrze. sprawdzone. zresztą nie ruszyła by mi instalka windy, gdyby były źle prawda? Odnośnie podpowiedzi od WDK oraz masterpeter: dzięki Wam bardzo. Spróbuję to zmienić. A'propos danych do mojej pamieci, mam te: Standard: DDR2 PC-800 Pojemność pamięci: 2 x 1024 MB Częstotliwość pracy: 800 MHz Opóźnienie: CL4 Timingi: 4-5-4-15 Radiator: tak Obsługa ECC: nie Technologia produkcji: FBGA INfo Stąd (tu teżkupiłem): http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=6133 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Dobrze wiedzieć na przyszłość, bo akurat mam podobne memy OCZ :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dia8el Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 wydaje mi się że 6x 200 nie jest w porządku - po przejściu biosu nie ma problemu że działa EIST ale nie na ekranie POST procek powinien być wykryty bezproblemowo jako 9x200 może grzebiąc w biosie ustawiłes mnożnik 6x ? Mnożnika nie zmienialem. problem chyba tkwi gdzie indziej, bo po zmianie w biosie na default po restarcie pokazuje np kompunikat, ze cpu is inoperative or not set czy cos w tym stylu. Reset cmos od razu wszystko przywraca, ale nie moge zmienic tego boot device na cd (zeby rozpoczac nowa instalke windy) bo po wyjsciu z biosu -resecie - na pierwszym ekranie zwiecha. Tak wiec zostaje sprawdzic chyba przede wszystkim te napiecia no i podlacze moze tego molexa do gniazda ATX4P1 :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 I tu zaczyn się mój ból (a może brak wiedzy).Po pierwsze to na dzień dobry dostałem taki screen (obrazek "zonk1" w załączniku) Skąd ten zegar i mnożnikNie przejmuj się komputer działa o 33% wolniej gdy nie jest obciążony ale gdy odpalisz gre, włączysz kompresowanie itd. błyskaiwcznie zwiększa mnożnik na nominalny czyli x9. PLEASE - dajcie znać co to może być i co sprawdzić przy takim dziwnym zachowaniu się kompa. Nigdy wcześniej nie widziałem, zeby PC robił RESET w taki sposób, że na 2 sek całkowicie się wyłącza...To normalne w płytach na Core2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 wejdź do biosu i ustaw funkcje C1E oraz EIST na DISABLED - żeby mieć na stałe te 1,8GHZ :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterpeter Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 powie mi ktoś czy wartość CPU GTLREF ma jakieś znaczenie w podkręcaniu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 i do tego na systemie po A64? blehh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dia8el Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Dobra panowie. W kwestii technicznej ostatecznie proszę jeszcze o rzut okiem na załącznik i info: co wpisać (co zaleca się) do pól z gdzie zaznaczyłem czerwone znaki zapytania? Chcę OCować tego proca załóżmy na te 2,4, więc mnożnik x fsb (9*266) i już powinno być oki... ale co do reszty, to nie mam zielonego pojęcia. Te wartości wpisane za zielonymi strzałkami to dane zebrane dziś na forach i w rozmowach. Mam zamiar je wypróbować w domu, jeśli nie pomoże wciśnięcie molex'a w mobo. :mur: WDK pisałeś też: "W "Advanced Chipset Features" ustawiasz pierwsze 4 timingi ręcznie (tCL, tRCD, tRP i tRAS)" Masz na myśli wpisanie tam timingów nominalnych z moich pamięci, tak? czyli kolejno 4-5-4-15 (zgodnie z opisem na stronie http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=6133) dzieki czekam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 dia8el a ty masz opcje w biosie: N/B strap cpu i DRAM spec? ja ich nie widziałem. ps nie zminiaj w ostatnich nic, w tych co wyzej napisałem podaj czy i co masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dia8el Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) dia8el a ty masz opcje w biosie: N/B strap cpu i DRAM spec? ja ich nie widziałem. ps nie zminiaj w ostatnich nic, w tych co wyzej napisałem podaj czy i co masz. sprawdze i odpisze jak bede w domu (za jakies 2 godz) Tym czasem odnosnie porady WDK: TIMINGI RAMÓW RECZNIE USTAWIC TAK? (patrz rys w zalaczniku) Edytowane 6 Lipca 2007 przez dia8el Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Napięcie na 2,1V, timingi 4-5-5-15 tam gdzie podałes załącznik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dia8el Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) Napięcie na 2,1V, timingi 4-5-5-15 tam gdzie podałes załącznik. Ok. a więc rozumiem, że tak jak teraz w walaczniku.... (ddr timing + ddr vol) Edytowane 6 Lipca 2007 przez dia8el Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Przepraszam, 4-5-4-15 miało być, tak jak w specyfikacji. Podkręcanie zostaw na później. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dia8el Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 A więc dziękuje Wam wszystkim za pomoc:) Szczególnie Tobie WDK :razz: ! Zastosowałem się do Twoich (Waszych) rad i wszystko zadziałało. Natychmiast! Po prostu pikuś! :) -Pierwszy załączony screen po clear cmos -potem ustawiłem v na cpu oraz timingi ram (załączone obrazki) -ustawiłem boot na cd -zapisz i wyjdź. Komp zresetował się, uruchomił bez problemów i po 30 minutach instalacji xp pro sp2 wszystko było gotowe:) Następnie stery mobo -> gpu -> sound oraz LAN no i można powiedzieć że jest COOOOOL :D. Posłuchałem tylko chwilę dźwiękówki i jest o niebo lepsza od mojej poprzedniej (tez integry). Dużo ustawień, mixerów a dźwięk zadowalający :D Zostawiłem nowy sprzęt na razie w takim stanie i przełączyłem się na starego kompa, żeby zdać relację ;P Jest git! ABIT IP35-E póki co ujarzmiony :P Teraz weekend i testy... może z początkiem przyszłego tygodnia coś napiszę. Jakby ktoś miał pytania spoko - tylko w tym wątku lub PW. Pozdrawiam! :banana: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Panowie dajcie znać jakie macie temp. PWM w AbitEQ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 czyli nie ma ustawień strapa ??? miał byc na abicie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) czyli nie ma ustawień strapa ??? miał byc na abicieJest na Pro :) Rzeczywiście, może w nowym biosie będzie, w Pro też na jakimś biosie opcja zniknęła. W takim wypadku ciekawe, kiedy się przełącza na 1333 w pozostałych. Edytowane 6 Lipca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 czyli nie ma ustawień strapa ??? miał byc na abicie Był - nie ma - będzie (chyba ograniczony, tak to interpretuję) tylko w wersji PRO. Tak wynika np. z dyskusji rozpoczętej przez naszego kolegę tutaj http://ocxtreme.org/forumenus/showthread.p...1025&page=2 Znając życie znowu coś przycieli, żeby był sens kupna IX38 QuadGT. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nytalith Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Panowie dajcie znać jakie macie temp. PWM w AbitEQ?51st pod orthosem. Moja plytka poszla fsb 410 - podejzewam ze dalej juz ram nie wyrabia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchyb Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Więc z tego całego tematu co wyczytałem lepiej brać tego Abita IP35-e niż Ab9 Skoro IP35-E robi spokojnie 500FSB to chyba z 2160 400FSB (przypuśćmy że proc nie ogranicza) będzie osiągalne? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...