Skocz do zawartości
Bolo8888

Abit Ip35-e, Ip35 "dark Rider", Ip35-pro "snake"

Rekomendowane odpowiedzi

ok, juz wiem, ze to raczej nie wina procesora ani plyty... wyjelam karte graficzna i sie wlaczyl, wlazylam starego gf7300gt i uruchomil sie bez problemu :/ (z tym, ze pojawil sie napis "CPU is unworkable or has been changed", co to moze byc?) no i jak wlozylam nowa karte graficzna do starego kompa to tak samo zaczal piszczec :/ (przez kilka sekund non stop pisku i reset) co to moglo sie stac? moze cos zle podlaczam? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podlączyłaś molex'a do płyty?

bo u mnie np na starym x1800xl smigala bez niego bez problemu (zapomnialem podlaczyć) natomiast jak zmienilem grafe na 9600gt to podobne cos sie dzialo tez mysle wtf. no i patrze ze molex nie wpiety w plyte i to rozwiazalo problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Ja nie miałem żadnych problemów bez podpięcia tego molexa, a używałem już 8800 GT, 8800 GS i teraz długo 9600 GT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, wszystko juz ladnie dziala :) dziekuje wszystkim za pomoc :)

mam tylko jeden problem :/ chce zainstalowac viste i jak w biosie zaladuje optymalne ustawienia to instalator sie nie uruchamia (tzn uruchamia sie, wczytuje system itp, ale nie pojawia sie okno z wyborem jezyka, klawiatury itp, zadne okno w ogole sie nie pojawia, ale nie zawiesza sie bo normalnie myszka moge ruszac), natomiast jak zaladuje z trybu safe-mode to wszystko ladnie chce sie instalowac :/ podejrzewam, ze jest to jakos zwiazane z dyskiem sata, ale kompletnie nie wiem dlaczego tak sie dzieje :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Panowie mam problem z dźwiękiem a dokładnie z lewą stroną.Na początku myślałem że padł kabel albo wzmak ale jak podłączyłem słuchawki prosto do płyty głównej dalej było to samo :mur:.Słychać tylko charczenie i to w momencie basu i gdy jest dobrze podkręcone.Włożyłem starego Creativa i jest wszystko ok.Czy można coś z tym zrobić lub sprawdzić czy to aby na pewno nadaje się tylko na gwarę,bo zostanę bez kompa na co najmniej miesiąc a to jest nie do przyjęcia!! :mur: :angry: .

Edytowane przez ZielonyTBG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko.

Czy warto teraz wziąć Abita ip35 albo ip35-E czy może coś innego ??

Bo z tego co widze to dość dużo z nimi problemów.

Są jakieś znaczące różnice że lepiej zainwestować w ip35 zamiast w ip35-E ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka

Miał ktoś z Was taką sytuację, że sieciówka znika z kompa (mobo IP35-E, karta Marvell 88E8056)? (czytałem wątek, Sysak miał podobny problem, ale rozwiązania nikt nie podał)

Sprawa wygląda tak: mniej więcej od 3 dni sieciówka znika z systemu w kilku-kilkunastu godzinnych odstępach czasu. Połączenie LAN w tym momencie zmienia status na ''ograniczona łączność", w menedżerze urządzeń wywala komunikat 'Nie udało się uruchomić urządzenia (kod 10)'. Jak usunę wpis w menedżerze, to zamiast pojawić się spowrotem jako nieznane urządzenie po prostu znika (sic!), jakby karty fizycznie nie było wbudowanej w mobo. Jedyny sposób, żeby karta znów pojawiła się w systemie jest restart, wyłączenie sieciówki w biosie, restart, włączenie spowrotem w biosie i powrót do windy. Wtedy łaskawie karta się pojawia. Po zmianie sterów na najnowsze ze strony Marvella wystarczy restart i wyjęcie/włożenie kabla od LAN'u. W sumie problemy zaczęły się po tym jak podłączyłem do kompa zewnętrzną obudowę na HDD po USB (Techtop Y-3360US) wraz z dyskiem WD 250 GB na PATA.

Wydaje mi się, że mostek ATA/USB zaczął współdzielić przerwanie z Sieciówką (w tej chwili IRQ 18) i stąd takie jaja, ale takie jaja dzieją się nawet gdy obudowa nie jest podłączona do kompa.

Co radzicie w takiej sytuacji? Wywalić z systemu sterowniki od obudowy i podłączyć pod inny port USB? W Biosie w PnP mogę zarezerwować tylko IRQ dla slotów PCI i niczego więcej. Czy może dać na gwarę i niech się martwią?

pozdro, czapla_pl

Edytowane przez czapla_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lemar owszem ja mam pentagrama KARAKORUM na IP-35 ,ale temp. mam cholera cos za wysokią procesor E7200 chodzi obecnie na 3500mhz przy napieciu 1,25 i w stresie osiaga 72 st ,tak pokzuje core temp,speed fan pokazuje natomiast 65 st i sam nie wiem ktory program mowi prawde.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj poskładałem kompa, ale nie mogłem go jeszcze sprawdzić, bo nie miałem możliwości podłączenia monitora klawy i mychy. Spróbowałem tylko czy się uruchamia podłączając kabel zasilający. Komp bootuje (Doubleboot) ale za chwilę wydaje długie 3 sek dźwięki.

Czy bez podłączania czegokolwiek powinien normalnie bootować, czy zawsze będzie piszczał?

Płyta Ip35-e

pamięć OCZ Platinum

C2Q 6600

Chieftec 450W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

google nie boli prawda ?

Czyzby pamiątki sie gryzly z mobo ?

Swoja droga ciekawy zestaw. Quadzik do IP35-E :) Jak wstanie to poprosze o relacje OC tego cpu. Jeszcze zdało by się wiedziec jaka karta grafiki ?? Moze nie podpiales zasilania mobo (tego obok proca).

Edytowane przez Symbian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się zdawało że pamięci. Dzisiaj spróbuję pokombinować.

Mam nadzieję że wstanie bez aktualizacji biosu, bo inaczej będę musiał szukać C2D do odpalenia.

Grafa na razie 6600GT Gigabyta, bo potrzebuję VIVO. Może później odłożę na lepszą do giercowania.

Z kręceniem nie będę przesadzał bo do tego proca zdałoby się WC. Jest to wprawdzie rewizja G0 więc teoretycznie powinien pójść powyżej 3,5ghz, ale ja go mam na Pentaku Karakorum (wszedł spokojnie ponad radiator mostka północnego).

Zasilanie do proca podpiąłem, z tym że jest tam miejsce na wtyczkę 8pin a ja podpiąłem 4pin. W instrukcji piszą że tak też może być.

EDIT:

No i okazało się że jedna kość jest uwalona. Zamówiłem Geile Ultra. Na jednej kości komp odpalił.

Edytowane przez kqba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom bawie się tym biosem ale niestety stwierdziłem fsb reset. Hmm coraz bardziej wierze w to, że ta płyta ma poprostu błąd konstrukcyjny i żaden bios tego nie naprawi.

Narazie jest to nieoficjalna wersja (nie wiadomo nawet czy pochodzi od Abita tak wyczytałem u źródła) więc czekamy na oficjalną wersję beta albo final...

W odpowiedzi od Abita można wyczytać, że stwierdzili tą usterkę w losowych przypadkach lub losowo (czasami). Może poprostu niektóre egzemplarze mają słabą baterię skoro to nie u wszystkich występuje? Jeśli ten bios nie pomoże to wymienie baterię a potem bye, bye...

Edytowane przez Tajfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm. Ja też go wrzuciłem, ale ciężko mi cokolwiek powiedzieć, bo jest to moj pierwszy bios po seryjnym.

Wogóle dopiero dziś odpaliłem kompa i mam mały problem. Co jakiś czas w momncie jak "chodzę" po internecie następuje samoczynny reset. Miałem tak 3 razy w ciągu 2h. Zawsze w tym czasie miałem załączonego Firefoxa. Czy to może mieć jakiś związek, a może coś innego mam źle ustawione? W tle mam załączone abitEQ, może to to mi resetuje? Temperatury ok. Nie przekroczyłem jeszcze 50*. Jutro się wezme za podkręcanie procka.

Płyta Ip35-e

pamięć GHeil Ultra 2x1gb

C2Q 6600

GF6600GT VIVO

Chieftec 450W

Edytowane przez kqba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze dalej się resetuje. Właśnie jak obciążam pamięć. Głównie jak otwieram dużo okienek w Firefoxie. Spróbuję manualnie poustawiać pamięć w biosie.

No chyba że spróbować zejść na niższy bios - 17 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrałem bios 17.

Powiedzcie mi jakie mam w biosie ustawić napięcie na procka, bo najniższe jakie mogę ustawić 1,325V ?

Po drugie. Ustawiłem pamięci na 1000MHz, czy timingi zostawić by SPD bo tak mam teraz? Bo jak zmieniłem wartości drugą, trzecią, czwartą i piątą odpowiednio 55515 (pozostałe wartości na auto) i napięcie dałem 2.1 to nie wstały.

Które opcje w biosie jeszcze warto pozmieniać, wyłączyć, włączyć?

aha.. Którego programu stresującego używać do testu stabilności quada - Orthos odpalony 1raz czy 4 razy SP2004?

Edytowane przez kqba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbował ktoś z Was bootować coś z pendrive? Ja mam z tym mały problem. Kiedyś próbowalem własnoręcznie przerobionego Ubuntu, ale przy starcie wyskakiwał tylko napis "boot error". Teraz to samo mam na dystrybucji specjalnie przygotowanej na pendrive. W BIOSie uistawiłem na bootowanie z USB ZIP, inne opcje z USB w nazwie nie działają.

//EDIT

OK przekopałem pół BIOSu i już wszystko wiem :rolleyes:

Podłączamy pendrive - > wchodzimy do BIOSu ->Integrated peripherals -> OnChip PCI Device -> USB Device Setting -> tutaj na dole powinien być widoczny nasz pendrive (USB Disk) -> wchodzimy i zmieniamy na HDD Mode. Zapisujemy ustawienia BIOSu i konieczny jest restarcik komputera. Wchodzimy jeszcze raz do BIOSu i ustawiamy-> Advanced BIOS features -> First boot device -> Hard Disk. Potem jeszcze wchodzimy w Boot Device priority i mamy tam liste dysków. Zaznaczamy naszego pendrive'a i klwiszami +/- ustawiamy na samym początku listy.

Edytowane przez Marrrcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,, zlozylem kumplowi komputer na tej plycie (IP35-E) z pamieciami 2x1G ocz platinium rev.2 no i jest problem bo windows nie chce sie zainstalowac kiedy pamieci sa w dualu, wyskakuja jakies bledy plikow podczas instalacji a mianowicie ze nie mozna skopiowac,

kiedy przeloze je na single to idzie wszystko bez problemu, nie pomaga tez dodawanie napiecia w dual channel do 2.2V, pamieci nie byly by az tak padaczne bo sam posiadam takie,

spotkal sie ktos z tym ?

Edytowane przez peve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Memtest i jedziesz. Moze pamieci zdupczone. Mialem podobna akcje z Geilami. Osobno szlo , razem - za nic. :)

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem najlepszym biosem jest 1.6. 1.7 właśnie pogorszył oc pamięci. Nie wiem co wniósł 1.8, ale jeśli nic konkretnego to 1.6 wciąż jest tym biosem, który powinno się zarzucić na ruszt.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po flashu v18 Winda wykryła nowy sprzęt więc zmiany są chyba znaczące. Jednak wciąż czasami występuje fsb reset. Chyba jutro zapodam nową bat cmos bo to dziwne, że po odłączeniu zasilania i opróżnieniu kondensatorów płyta nie umie wstać poprawnie pomimo, że pamięta ustawienia...

Wymieniłem baterię i to samo. :mur: :wisielec:

Edytowane przez Tajfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się dalej komp resetuje!

Przechodzi wszystkie testy na 9x333: 3dmark, SP2004 (1h). Temperatura max 56*C.

Wystarczy że uruchomię firefoxa i otwieram wiele okien, albo ściągam pliki i nagle mały blok i reset.

Jeszcze dziś spróbuję puścić neta przez skrętkę, bo do tej pory miałem na USB, ale wszystko śmigało (4mb/s).

Ktoś ma może jakieś inne pomysły? Może coś w biosie pozmieniać? Może przez to że mam wszystko (HDD i DVDR) puszczone przez IDE a nie SATA? Kontroler i lan są powyłączane w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi