Skocz do zawartości
Beowulf

Brak CD-Romu pod Windowsem

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnego dnia zauwazylem ze w kompie mojego ojczulka nie ma cd-romu. w biosie pieknie go wykrywa, a pod winda ani sladu, ani w moim komputerze, ani sandra go nie pokazuje. wlozylem moj cd-rom i to samo, takze to nie wina samego napedu. tasmy tez sa w porzadku, a winda to 98. jaka moze byc tego przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź czy w dosie działa. jesli tak to masz pewnie problem z dma albo sterownikiem kontrolera dysków... wywali je, wgraj standardowy kontroler a potem jeszcze raz wrzuć stery od mobo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cd-rom napewno podpięty jest do ata 66/100/133, masz zainstalowane sterowniki (dla intela to jest Intel Ultra ATA storage driver, dla via to jest jakiś via service pack.

Jeżeli masz podpięty cdrom razem z twardzielem na taśmie to misisz to zmienic i podpiac do innego kanału, w systemie sterownik pomocniczego kontrolera IDE wywalasz i instalujesz standardowe sterowniki, powinno działać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem podobny problem z LG x52 pod WinXP... Częso mi znikał z systemu. Napęd był podpięty jako MASTER na osobnym kontrolerze. Via 4 in 1 wgranie... Niestety do dzisiaj tego problemu nie udało mi się rozwiązać... myślę że to wina tego LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym spróbował wejść w awaryjnym wywalić kontrolery dysków i od nowa instalować same kontrolery najpierw std a potem VIa pack ( chyba że to intel albo SiS) i powinno być wszystko ok. a to ze jest podpięty do taśmy 66/100/133 nie ma żadnego znaczenia ja tak mam bo łatwiej jest ją ułożyć w budzie i wszystko chodzi ok. Oczywiście na osobnym Kanale niż HDD ale to w związku z czym innym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...