Skocz do zawartości
tomasir

2 dyski - proszę o szybką odpowiedź.

Rekomendowane odpowiedzi

Są 2 dyski 30 gb i 10 gb. 10 będiz w kieszeni. Da się jakośzrobić tak by:

Jak 10 gb. jest w kieszeni z niej system statował a jak nei jest to z 30gb. Chodzi mi o poprawne ustawienie zworek. I nei może to nic być w biosie. Ma byćtak 2 -dyski - 10 gb jest masterem

gdy 1 dysk 30 gb jest masterem. Może byćtak, że kieszeń będzi na primary master i jak jej nie ma włączonej to rusza z secondary master system?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile dobrze zrozumiałem : system startuje z 10GB a jak go nie ma , to z 30GB?

jeśli o to chodzi , to na jedną tasiemkę : 10 na master , 30 na slave i w opcjach biosu "boot sequence" : hdd0 (ten 10GB) hdd1 (ten 30GB)

oraz enabled dla "try to boot other devices"

jak nie znajdzie 10GB to się uruchomi z 30GB jako następnego dysku bootującego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile dobrze zrozumiałem : system startuje z 10GB a jak go nie ma , to z 30GB?

jeśli o to chodzi , to na jedną tasiemkę : 10 na master , 30 na slave i w opcjach biosu "boot sequence" : hdd0 (ten 10GB) hdd1 (ten 30GB)

oraz enabled dla "try to boot other devices"

jak nie znajdzie 10GB to się uruchomi z 30GB jako następnego dysku bootującego

A inaczej niż biosie nie da się?

Bo to wiedziałem. Chce to zrobić przez jedynie skonfigurowanie zworek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak przez zworki??? przecież bios musi wiedzieć , który jest bootujący - na samych zworkach się nie da - przynajmniej ja nie znam takiego sposobu . A poza konkursem : co ci bios przeszkadza , jeśli mu podasz kolejność bootowania ? W sumie jeden kij , czy 10 na master czy na slave - zmienisz tylko w biosie . Zawsze hdd0 jest masterIDE1 w przypadku więcej niż 1 dysku , a jak jest jeden , to nieważne jak ustawiony i na której tasiemce .

Jakoś tak do końca chyba nie rozumiem twojego planu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak przez zworki??? przecież bios musi wiedzieć , który jest bootujący - na samych zworkach się nie da - przynajmniej ja nie znam takiego sposobu .  A poza konkursem : co ci bios przeszkadza , jeśli mu podasz kolejność bootowania ? W sumie jeden kij , czy 10 na master czy na slave - zmienisz tylko w biosie . Zawsze hdd0 jest masterIDE1 w przypadku więcej niż 1 dysku , a jak jest jeden , to nieważne jak ustawiony i na której tasiemce .

Jakoś tak do końca chyba nie rozumiem twojego planu...

Chodzi o to, ze sprzęt będzie w formie. Część oprogramowania będzie z niewiadomego źródła :wink:

Chce by jeden dysk miał jeden system, drugi drugi system. No i tu jeszcze jedno pytanko. Czy w rejestrze nie będzie śmieci by wykryć, że regularnie się korzysta z tego drugiego dysku (10 gb), który to będzie leżał w szafie a tylko w razie potrzeby będzie używany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaaaaaaaaaaaa.......... no teraz jestem w domu

No to stary - tak jak napisałem jest ci najwygodniej :

IDE1 - 10GB master

- 30GB slave

BIOS - kolejność bootowania : hdd0 , hdd1 + "try to boot other devices"

Po zabawie 10GB do szafy i masz "oficjalny" komputer...

Systemy se zainstaluj tak

- np. win98 na 10GB ale żeby nie było podpiętego 30GB

- np. XP na 30GB ale żeby nie było 10GB

Chodzi o to , że zawsze system się odpowiednio "układa" zależnie od konfigu - jeśli zainstalujesz to tak jak powyżej , to NA PEWNO żaden spec nie będzie w stanie ci udowodnić korzystania z drugiego systemu - co najwyżej udowodni ci posiadanie i używanie 2 dysku w kompie , a za to nie karzą... i mogą cie w d...ę pocałować , tylko jak se wcześniej dziób umyją

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie tak chciałem zrobić, tylko myślałem czy nie zrobić tak by w biosie nie było nic też znać...

Na 10 ma właśnie być 98, a na 30 win2000 bo taki jest orginał. Dzięki za zainteresowanie. Oczywiście ja będę czysty, bo ja tylko pomagam jak zrobić by nie wpaść, a oni i tak by na nielegalnym oprogramowaniu jechali...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konfiguracja biosu jest TYLKO twoim widzi mi sie - też cię mogą cmoknąć w człona...

Bedziesz miał kaprys , to se puścisz P4 3,06 na fsb 100... i co ci mogą? kary nie dostaniesz za puszczenie procka na 2,3 GHz - tak samo z tym biosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...