Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od 7 lat siedze w grach FPP (q3, teraz glownie ut2004) i szukam karty muzycznej oferujacej pozycjonowanie dzwieku na najwyzszym poziomie. Wypusty Creative oferujace aktualnie EAX 5.0 troche mnie smiesza bo EAX nigdy nie byl systemem pozycjonowania dzwieku a po prostu zestawem efektów rewerbacji (pogłosów). Osobiscie uwazam ze znakomitym produktem oferujacym swietne pozycjonowanie dzwieku byl SoundStorm, niestety z tego co zauwazylem jego rozwoj zakonczyl sie na chipsetach nforce2. Aktualnie nie za bardzo sie orientuje co sie pozmienialo, w nowych plytach poza High Definition Audio, oraz wspomnianym EAX5.0 oraz X-Ramem na kartach x-fi fatal1ty.

Ale mniejsza z tym:)

Chcialbym sie was zapytac czy ktos sie orientuje odnosnie dobrych kart muzycznych oferujacych wysokiej jakosci pozycjonowanie dzwieku.

Aktualnie przesiadlem sie ze zintegrowanego ALC650 na MSI K7N na Audigy SE i musze przyznac ze w grac wypada gorzej! a reklamowany system SMSS to po prostu pic na wode, nie mowiac juz o EAX;P

Do odsluchu uzywam sluchawek Planntronics Audio 90.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientuję to z systemów pozycjonowania najbardziej realistyczny był Aureal A3D. Ale jego epoka zakończyła się już niestety dawno temu kiedy Creative zjadł Aureala :mur: Nie wiem czy właśnie w X-Fi nie użyto osiągnięć firmy Aureal (coś tak mi sie o uszy obiło). Poza tym to jest jeszcze jeden system pozycjonowania ale wspierany przez niewiele gier -> mowa o Sensaura 3D :) Mam taki system w Santa Cruz ale jak wspomniaęłm niewiele gier go wspiera. SS obsługuje jako chyba jeden z nielicznych pod XP poprawnie A3D (mam go na mobo) ale jak napisałeś jego era skończyła się na NF2 :cry:

Chyba pozostaje ci tylko X-Fi jeżeli myślisz o karcie do gierek... Niestety takie prawo giganta Creativa, że wszystko co nawet jest lepsze od EAX-ów i teraz jakichś nowych szmelc-bajekrów nie ma wystarczającego przebicia. A nawet jak się zacznie przebijać to Creative wykłada kaske na stół i to po prostu wykupuje :mur: (jak w przypadku Aureal Semiconductors)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi