Skocz do zawartości
edwin

Amd Athlon 64 3200+ Ponad 50c W Spoczynku Na Arctic Cooling Freezer 64 Pro?!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio dokonałem dwóch modyfikacji mających na celu wyciszenie komputera:

1. wymieniłem wiatrak w zasilaczu na: Scythe S-FLEX SFF21D (800 RPM) 120 mm

2. wymieniłem chłodzenie karty grafiki na: Revoltec VGA Cooler Graphic Freezer Pro

Problem polega na tym, że teraz najgłośniejszym komponentem w komputerze stało się chłodzenie mojego procesora, które non stop chodzi na max obrotów (2500), a temperatura procka i tak wynosi 50-55C bez stresu!

Wczoraj nawet od nowa zainstalowałem to chłodzenie, użyłem pasty Arctic Ceramique - nic nie pomogło :(

Oczywiście rozumie że teraz są upały, ale to nie zmienia faktu że nawet w zimie temperatura 47-50C w stanie spoczynku to norma...

Co zatem mogę zrobić, aby zmniejszyć temperaturę procesora, a co za tym idzie - zmniejszyć hałas generowany przez maksymalne obroty Arcitc Coolinga? Absolutna cisza trwa tylko jakieś 5 min od włączenia komputera, potem temperatura proca wynosi juz magiczne 50C i płyta główna podkręca obroty do maksimum, co i tak nie powoduje znaczącego spadku temperatury :(

Może powinienem zainstalować jakieś dodatkowe wentyle? Mam 2 miejsca z tylu, jedno z boku (tunel) i jedno z przodu wykonane pod wiatraki 92mm.

Wydaje mi się, że brak cyrkulacji powietrza powoduje że wytworzone ciepło pozostaje w budzie cały czas nagrzewając wszystkie komponenty.

Chciał bym jednak poznać opinie tych którzy znają się lepiej.

Na koniec podaje pełną konfiguracje mojego kompa:

PSU: COOLER MASTER IGREEN 430WATT

PSU Cooling: Scythe S-FLEX SFF21D (800 RPM) 120 mm

MoBo: ASUS A8N32-SLI Deluxe

DDR: Corsair TwinX PC3200 XL Pro (2-2-2-5)

CPU: AMD Athlon 64 3200+

CPU Cooling: ARCTIC COOLING Freezer 64 Pro

GPU: Galaxy GF 7600GS 256MB Zalman 1.4ns 128Bit PCI-E DDR3

GPU Cooling: Revoltec VGA Cooler Graphic Freezer Pro

HDD: Samsung Spin Point P80SD HD160JJ

Buda: zwykła, tania

Dzięki, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd wiesz że tam jest 50st, mierzyłeś termometrem? Czujniki kłamią, przy 50C podstawka ta miedziana od freezera przylegająca do proca powinna parzyć, sprawdź paluchem, nie ufaj czujnikom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim kompie nic nie jest podkrecone bo zależy mi na ciszy, a nie wydajnosci.

Temperaturę pokazuje mi bios, a fakt że wentylator pracuje bez przerwy na 2500rpm jakby to potwierdza. No i oczywiście ocena "organoleptyczna", a wiec dotykam radiator oraz heatpipe`y i po prostu czuje że 50C to jest luzem (a myślę ze więcej) co odzwierciedla się w stanie palca/ów po takiej akcji ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim kompie nic nie jest podkrecone bo zależy mi na ciszy, a nie wydajnosci.

Temperaturę pokazuje mi bios, a fakt że wentylator pracuje bez przerwy na 2500rpm jakby to potwierdza. No i oczywiście ocena "organoleptyczna", a wiec dotykam radiator oraz heatpipe`y i po prostu czuje że 50C to jest luzem (a myślę ze więcej) co odzwierciedla się w stanie palca/ów po takiej akcji ; )

Jeśli nie OC-ujesz to:

1. wejdź w bios i zmniejsz V dla procka, im więcej V tym większa temperatura. Przykładowo mój A64 potrafi pracować przy 2.6GHz @ 1.28v i być chłodzony przez Freezera pasywnie w Idle nie przekraczając 32*C. Dla porównania zwiększając napięcie do defaultowego 1.4V temperatura potrafi skoczyć do 40*C na pasywnym freezerze. Szukaj najniższego z możliwych napięc dla których procek chodzi stabilnie, jeśli jest dobry to powinien chodzić nawet i na 1-1.1 V przy defaultowym taktowaniu a da mu to dużo niższą temperature.

2. jak ktoś wspomniał zaopatrz sie w wentylatory do obudowy jeśli ich nie masz. Nie chłodzona buda a chłodzona to nawet kilkanaście stopni mniej dla procka tym bardziej dla Freezera jak ktoś zauważył.

--Edit--

Dla uzyskania dodatkowej ciszy warto zainteresować się opcją Cool n Quiet, procesor jeśli sie nie gra to i tak w 99% czasu chodzi poniżej 50% możliwości, więc spokojnie może chodzić z niższymi taktami. Oszczędność dla ucha i kieszeni, bo prądu mniej bierze. Zaglądnij do przylepionego tematu o A64, tam pisze jak zrobić własne CnQ przy pomocy np. programu RMClock które jest lepsze niż to orginalne.

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie OC-ujesz to:

1. wejdź w bios i zmniejsz V dla procka, im więcej V tym większa temperatura. Przykładowo mój A64 potrafi pracować przy 2.6GHz @ 1.28v i być chłodzony przez Freezera pasywnie w Idle nie przekraczając 32*C. Dla porównania zwiększając napięcie do defaultowego 1.4V temperatura potrafi skoczyć do 40*C na pasywnym freezerze. Szukaj najniższego z możliwych napięc dla których procek chodzi stabilnie, jeśli jest dobry to powinien chodzić nawet i na 1-1.1 V przy defaultowym taktowaniu a da mu to dużo niższą temperature.

2. jak ktoś wspomniał zaopatrz sie w wentylatory do obudowy jeśli ich nie masz. Nie chłodzona buda a chłodzona to nawet kilkanaście stopni mniej dla procka tym bardziej dla Freezera jak ktoś zauważył.

--Edit--

Dla uzyskania dodatkowej ciszy warto zainteresować się opcją Cool n Quiet, procesor jeśli sie nie gra to i tak w 99% czasu chodzi poniżej 50% możliwości, więc spokojnie może chodzić z niższymi taktami. Oszczędność dla ucha i kieszeni, bo prądu mniej bierze. Zaglądnij do przylepionego tematu o A64, tam pisze jak zrobić własne CnQ przy pomocy np. programu RMClock które jest lepsze niż to orginalne.

A wiec przy otwartej budzie i wiatraku na tyłach, radiator na procu stał się w ciągu paru sekund całkiem zimny. Problem polega na tym że bios pokazuje, że temperatura wynosi 47C! Może czujnik jest uszkodzony, chociaż było by to dziwne i źle świadczyło o firmie ASUS, tym bardziej że mobo nie kosztowało 200 czy 300zl :(

Czy zmniejszanie napiecia dla procesora może mieć jakies drastyczne skutki?

Mogłbyś wkleić link do tego posta o własnym lepszym cool and quiet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może czujnik jest uszkodzony, chociaż było by to dziwne i źle świadczyło o firmie ASUS, tym bardziej że mobo nie kosztowało 200 czy 300zl :(

:lol2:

Czy zmniejszanie napiecia dla procesora może mieć jakies drastyczne skutki?

najwyżej nie wystartuje procesor, nie ma możliwości nic uszkodzić

Mogłbyś wkleić link do tego posta o własnym lepszym cool and quiet?

Przepraszam najmocniej, że nie podałem linka zły ja.

wszystko znajdziesz O TU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi