starmaker Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Witam Kupiłem Athlona X2 3600+ Brisbane, płytę Abit NF-M2S i pamięci dual 2x 1GB 667 CL5 Kingstone. Co w BIOS ustawić aby działało to tak jak powinno. Problem jest np. z taktowaniem procesora. Usawiłem na razie: Advances BIOS Features: CPU Features: mnożnik: NPT Fid control x9 (1800MHz) napięcie: NPT Vid control Auto (działa według CPUz na 1.3V) Advanced Chipset Features: PMU CPU Frequency 200.0 (mozna wybrac 200-300) K8<->NB HT Speed Auto (mozna wybrac 1x - 5x) K8<->NB HT Width Auto (mozna wybrac 8-8 lub 16-16) DRAM Configuration Timing Mode Auto (mozna wybrac Auto lub MaxMemClk) Nenory CLock value or Limit: 533 (jest domyslnie dla timing Auto, mozna wybrac 533, 667, 800) Nie znalazlem ustawien Timingow dla pamieci, wyglada ze ustawiaja sie w jakis sposob same ale nie zawsze poprawnie. CPUz pokazuje mi ze procesor pracuje z predkoscia 1800MHz co jest zgodne z powyzszymi ustawieniami. Dla mnoznika x10 ma 2000MHz ale wiesza sie dosc szybko. Nie ma mnoznika 9.5 wiec nie da sie ustawic dokladnie takiej predkosci jak w specyfiokacji procesora. Za co odpowiadaja parametry: K8<->NB HT Speed K8<->NB HT Width Ht Spread Spectrum TPM Control Ew czy znacie jakas strone gdzie bylyby wyjasnione utawienia BIOSu dla plyt Abita ? Na co ma wplyw predkosc parametr CPU Frequency ? Jesli ustawie go na 300 i mnoznik na 6 to tez osiagne predkosc procesora 1800MHz. Wyglada ze plyta niezaleznie dobiera predkosc dla procesora, pamieci i kart PCI. pozdrawiam, Stanisław Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Wgraj najnowszsy bios co powinno poprawić współpracę z Brisbane. Jeśli szukasz informacji o BIOSie to polecam :google: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starmaker Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Wgraj najnowszsy bios co powinno poprawić współpracę z Brisbane. Jeśli szukasz informacji o BIOSie to polecam :google: ad 1 Miałem bios w wersji 11, wgrałem 15. Jest lepiej, mnoznika nie da sie wogole ustawic ale za to bios ustawia automatycznie na 9.5 a wczesniej co prawda moglem recznie ale tylko 9 lub 10. Nie trzeba tez wylaczac cool'n'quite zeby pod windows pokazal pelna predkosc procesora. ad 2 Nadal nie znalazlem odpowiedzi na pytanie ale w obecnej sytuacji nie za bardzo moge modyfikowac mnoznik wiec jedyne podkrecanie to przez zmiane cpu frequency >200. Nie wiem tylko jak w takiej sytuacji dobrac to do predkosci pamieci - timingow dalej nie da sie ustawiac tak jak w starym biosie. pozdrawiam, starmaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Pierw poczytaj sobie to: A64 i nie tylko Po drugie takie pytania to TU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...