Skocz do zawartości
starmaker

Athlon X2 3600+ I Abit Nf-m2s, Bios Settings

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem Athlona X2 3600+ Brisbane, płytę Abit NF-M2S i pamięci dual 2x 1GB 667 CL5 Kingstone.

Co w BIOS ustawić aby działało to tak jak powinno. Problem jest np. z taktowaniem procesora.

Usawiłem na razie:

Advances BIOS Features:

CPU Features:

mnożnik: NPT Fid control x9 (1800MHz)

napięcie: NPT Vid control Auto (działa według CPUz na 1.3V)

Advanced Chipset Features:

PMU

CPU Frequency 200.0 (mozna wybrac 200-300)

K8<->NB HT Speed Auto (mozna wybrac 1x - 5x)

K8<->NB HT Width Auto (mozna wybrac 8-8 lub 16-16)

DRAM Configuration

Timing Mode Auto (mozna wybrac Auto lub MaxMemClk)

Nenory CLock value or Limit: 533 (jest domyslnie dla timing Auto, mozna wybrac 533, 667, 800)

Nie znalazlem ustawien Timingow dla pamieci, wyglada ze ustawiaja sie w jakis sposob same ale nie zawsze

poprawnie.

CPUz pokazuje mi ze procesor pracuje z predkoscia 1800MHz co jest zgodne z powyzszymi ustawieniami.

Dla mnoznika x10 ma 2000MHz ale wiesza sie dosc szybko. Nie ma mnoznika 9.5 wiec nie da sie ustawic

dokladnie takiej predkosci jak w specyfiokacji procesora.

Za co odpowiadaja parametry:

K8<->NB HT Speed

K8<->NB HT Width

Ht Spread Spectrum

TPM Control

Ew czy znacie jakas strone gdzie bylyby wyjasnione utawienia BIOSu dla plyt Abita ?

Na co ma wplyw predkosc parametr CPU Frequency ? Jesli ustawie go na 300 i mnoznik na 6 to

tez osiagne predkosc procesora 1800MHz. Wyglada ze plyta niezaleznie dobiera predkosc dla procesora,

pamieci i kart PCI.

pozdrawiam,

Stanisław

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgraj najnowszsy bios co powinno poprawić współpracę z Brisbane.

Jeśli szukasz informacji o BIOSie to polecam :google:

ad 1 Miałem bios w wersji 11, wgrałem 15. Jest lepiej, mnoznika nie da sie wogole ustawic ale za to bios ustawia automatycznie na 9.5 a wczesniej co prawda moglem recznie ale tylko 9 lub 10. Nie trzeba tez wylaczac cool'n'quite zeby pod windows pokazal pelna predkosc procesora.

ad 2 Nadal nie znalazlem odpowiedzi na pytanie ale w obecnej sytuacji nie za bardzo moge modyfikowac mnoznik wiec jedyne podkrecanie to przez zmiane cpu frequency >200. Nie wiem tylko

jak w takiej sytuacji dobrac to do predkosci pamieci - timingow dalej nie da sie ustawiac tak jak w starym biosie.

pozdrawiam,

starmaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi