Skocz do zawartości
xxxqqqccc

Podkręcanie Radeona X1900 Pod Windows Viśta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wszystko zaczęło się od tego, że przesiadłem się na viste, jakieś 5 miesięcy temu. Z początku do podkręcenia karty używałem atitool w wersji 0.27 beta 1 jednak działa on niestabilnie tj. raz załaduje profil, raz nie rozpozna karty, a czasem wywali błędy. Postanowiłem więc, że nie powróce do xp przez jakąś głupi program i postanowiłem pobawić się programem o nazwie RaBiT (2.2.1), jakby ktoś nie wiedział, jest to program do modyfikowania biosów GPU. Ustawiłem sobie wszystko tak jak trzeba i zrobiłem flasha... następnie zrobiłem ich jeszcze kilkadzieścia, bo zawsze wartość zegara 2d była inna niż chciałem. Okazało się że wartość zegara 2d = wartość performance 2d - ~115mhz, co już mnie ździwiło, bo w standardzie karta ta ma 2d = 500/600; perf. 2d = 500/600; perf. 3d = 600/774

W każdym razie pomijając to, bo to nie ma większego znaczenia, doszedłem wkońcu do żądanych wartości czyli 260/374/668 dla rdzenia i 828 dla pamięci na stałe.

No dobra wszystko pięknie, ale... gdy zapuszam feara to działa on dziwnie wolno przez jakieś 2 minuty po czym fps spada z 40-50 na 15-30!! Pomaga dopiero restart komputera, jednak po restarcie sytuacja jest ta sama... 3dmark niby działa poprawnie, ale w 3dmarka nie gram raczej smilies/smile.gif

Czy może mi ktoś powiedzieć o co tu do cholery chodzi? Co ustala wybór tego profilu "ati power play" - jak to everest mówi? Czy jest może jakiś zewnętrzny sterownik do tego? A może jakiś program...?

A może ktoś ma lepszy sposób na podkręcenie tego g*wna pod viśtą vio, tylko tak, aby działało stabilnie, a nie żeby sie waliło jak ten ati tool... Ati tray tools, już próbowałem tak samo jak riva tuner, ale ani tu ani tu nie ma opcji zmiany napięcia! Pomocy, na to MUSI być jakiś sposób...

P.S. Jak włączam ati toola to wywala mi jeszcze na starcie komunikat który w przedłumaczeniu znaczy ati tool wykrył, że sterownik zażądzający profilami 2d/3d nie został załadowany, karta działa najlepiej kiedy ten sterownik jest uruchamiany przy starcie systemu - albo coś takiego nie wiem dokładnie bo pisze z pamięci

Problem ten dotyczy zarówno wersji visty x64 jak i x86...

Na pclabie "szpecialiśći" nie byli w stanie mi pomóc, więc licze na was...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na podkrecanie karty pod vista jest jeszcze za wczesnie.. mialem podobny problem z tym "dodatkowym" sterownikiem i att/atitool.. tyle ze ja mialem mozliwosc zmiany napiec..i Ty zapewne tez masz tylko jej nie widzisz ;) ale nic to nie dawalo.. restart albo czarny ekran przy zmianie taktow nawet o 1 mhz.. co do spadku fps w grze to ja widze 2 mozliwosci - karta sie przegrzewa albo dostaje freeza - za mocno wykrecona - vgpu w gore albo mniej mhz.. sprobuj.. nie zaszkodzi.

ja wrocilem do starego poczciwego xp.. na viste jeszcze czas - jak to ludzie pisali przed premiera "wrzyce viste gdy wyjdzie do niej sp1.. conajmniej" :lol:

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"W każdym razie pomijając to, bo to nie ma większego znaczenia, doszedłem wkońcu do żądanych wartości czyli 260/374/668 dla rdzenia i 828 dla pamięci na stałe."

- te ustawienia zegarów są dla obu trybów 2d i 3d?

- zmieniłeś też napięcie dla GPU w trybie 3d na stałe??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi