Skocz do zawartości
Peter_82

Gigabyte GA-7VAX rev.1.1 na rev.1.2

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. Czy oplaca sie wymieniac plyte GA-7VAX rev.1.1 na nowsza wersje rev.1.2 bez doplaty, bo mam taka mozliwosc. Wiem ze podobno nie da sie ustawic na niej powyzej 165 MHz, ale sa wieksze mnozniki. I jak bede mial w przyszlosci Xp na FSB 333 to bedzie spoko i wtedy bedzie mozna ustawic powyrzej 166 MHz. Czekam na propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie opłaca się zamieniać 1.1 na 1.2 ponieważ:

- co z tego że 1.2 ma możliwość ustawienia wyższych mnożników skoro przy podkręcaniu i tak zwykle trzeba zmniejszyć mnożnik a zwiększyć FSB

- 1.1 wykrywa wyższe mnożniki niż 12.5 automatycznie więc powiedzmy że mam Athlona z mnożnikiem 15 to kręcąc szyną i tak szybko dochodzimy do dość dużych wartości zegara procesora

Ja mam AXP1700 ustawionego na 10x166 a pomyśl sobie jakbym miał Athlona z mnożnikiem 15 i chciałbym go puścić na 166 co daje 2490Mhz czyli wartość dość sporą, a przecież tak naprawdę FSB166 jest mało opłacalne ponieważ podkręca tylko proca , PCI zostaje na 33Mhz AGP66Mhz więc masz wydajnieszy procesor a nie cały komputer

Jedyną wadą 1.1 jest to że mając Athlona z mnożnikiem 15 nie da się go opuścić do np 14 ale wydaje mi sie ze to nie jest duży problem bo podejrzewa że żeby Athlona XP2600 puścić na szynie 190Mhz to i tak mnożnikiem trzeba zjechać do tych 12(ale tego nie wiem bo nie sprawdzałem jak tojest na takich fajnych procesorkach :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...