JaX_CCC Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Witam Lato idzie a dysk mi się lubi czasem zagrzać. jak zamontować wiatraczek 80x80 który będzie docelowo chłodził HDD. Zamontować: a) tak aby wiał od góry na dysk - na tą metalową pokrywę. b) tak aby wiał od dołu - na elektronikę. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 (edytowane) Najlepiej z przodu obudowy. Bedzie wial od gory i od dolu. Jak sie nie da to lepiej zeby wial od dolu. Pozatym moglbyc chwile pomyslec i sprawdzic czy mniej sie grzeje jak wieje z gory czy z dolu. Edytowane 24 Maja 2007 przez manieq1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinz90 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 c) od przodu, aby owiewał cały dysk :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Najpierw front - bedzie ruch powietrza w okol calego dysku. Pozniej mozesz interesowac sie minimalnym nawiwewem na spodnia czesci. Pozatym :arrow: Chłodzenie I Wyciszanie Hdd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 c) zapomniałem :lol: jest możliwość oczywiście tylko 80x80... szkoda że nie 120 :sad: Dysk przykręcić w 1/2 wysokości wentylatora? czy lepiej trochę bardziej do dołu, do góry - jest sens? sprawdziłem, u góry od strony pokrywy jest wyraźnie cieplejszy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Nie ma sensu kombinowac, do ochlodzenia dysku wystarczy minimalny ruch powietrza wokol niego (dysku), maly wentylatorek na niskich obrotach i po problemie. Ewentualnie mozesz zrobic tunel i umiescic w nim dysk, jeden koniec tunelu zostawiasz bez scianki a na drugim koncu montujesz wentyl i masz super obieg powietrza wokol dysku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 tunel? ma ktoś zdjęcie jak powinien wyglądać - może zrobię :) I ostatnie. Mam podobny radiator: http://www.night-modders.com/arts/tbl/tb1.jpg tylko ma wyższe żeberka ponad 2 razy i jest ich 8 a nie 6. Czy można go użyć do schłodzenia dysku? Np. przyklejając pastą termoprzewodzącą do górnej jego częsci (pokrywy dysku) + owiewanie go i całego dysku wiatraczkiem 80x80 np. Arcitc Fan Pro TC (ten oparty na termistorze co sam reguluje prędkość) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...