mjaniszewski2 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 witam chcialbym sie dowiedziec, do czego jeszcze, poza kartami graficznymi mozna wykorzystac nowoczesne zlacze pci-e? po krotkich poszukiwaniach w google dotarlem do adresu shopping.yahoo.com, gdzie niby byly jakies karty usb i firewire, jakies sieciowki tez, ale tak naprawde na allegro ani nigdzie indziej tego nie ma... zlacze na rynku jest chyba ponad dwa lata, a zadnej dzwiekowki, sieciowki praktycznie nic. po co sa zlacza pci-e 1x i 4x na plytach glownych w takim razie? moze wie ktos, czy creative zamierza cos z tym fantem zrobic? albo najchetniej jakies karty mpeg albo dvb :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Jak da się zauważyć, poza PCI-Express X16, reszta praktycznie zajmuje tylko miejsce na płycie głównej.Pod PCI-Express X16 zastaniesz karty graficzne, oraz odświętnie akceleratory fizyki w grach i nic poza tym. Na pozostałe złącza PCI-E można znaleźć to co wymieniłeś, plus jeszcze jakieś skromne karty graficzne. Generalnie, jak widać, dalej przoduje klasyczne PCI i choć coraz mniej ich na coraz to nowszych płytach głównych, to producenci różnorakich kart rozszerzeń nie zanoszą się na zmianę tegoż interfejsu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 zlacze na rynku jest chyba ponad dwa lata, a zadnej dzwiekowki, sieciowki praktycznie nic. po co sa zlacza pci-e 1x i 4x na plytach glownych w takim razie?... no właśnie, dobre pytanie, czyżby numerek vendor ID był za drogi dla chińczyków/tajwańczyków/malezyjczyków? :lol2: A trochę poważniej: większość mobo ma zintegrowane wszystko co potrzebne przeciętnemu użytkownikowi, czyli LAN, USB, dźwięk, a nawet RAID. Sporo (jeśli nie większość) płyt PCI-E ma przynajmniej 1 złącze PCI które wystarczy do wrzucenia tunera TV albo lepszej dźwiękówki. Dlatego puki co producenci wolą klepać PCI - tchnologia opcykana zarówno pod względem HW jak i Softu - a w międzyczasie spokojnie sobie rozwiązywać problemy z nowym busem (oczywiście to tylko domysły). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 ja spodkalem sie z karta TV na PCI-expres wiec nie jest zle podejrzewam ze jakby dokladnie przeszukac oferty to wiecej rzeczy by sie znalazlo:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjaniszewski2 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 produkty dostepne na naszym rynku do ktorych udalo mi sie dokopac po intensywnych poszukiwaniach: http://www.allegro.pl/item195165933_kontro...ss_nowy_fv.html http://www.allegro.pl/item199146370_techto...s_x1_gw_fv.html oraz link do shopping.yahoo.com: http://shopping.yahoo.com/s:Network%20Adap...e=PCI%20Express http://shopping.yahoo.com/s:Storage:06-Cat...ZXN0bmF2?clink= i to chyba juz wszystko. co do zintegrowanego dzwieku - no coz, najlepszej jakosci to on nie jest, poza tym firmy takie jak creative raczej powinny o to zadbac, zeby klient mial szanse wykorzystac zlacze na swojej plycie kiedy ciagle jest ono zachwalane jako 'nowoczesne' chyba dlatego, ze nie ma jeszcze dla niego zadnego sprzetu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 mnie tez to denerwuje - zlacz pcie1 na mobo wiecej niz pci a karty na nie ani jednej... tak samo jak po jednym zlaczu ata na plytach, co im to drugie przeszkadzalo? wiekszosc nagrywarek na ata, duzo ludzi ma dyski na ata, a tu zonk :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Prawdę mówiąc, większość sprzętu, poza kartami graficznymi, wystarcza stare poczciwe PCI, nie potrzebują takiej przepustowości jaka jest na PCI-E, wiec po co zmieniać coś co dobrze działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mari0o Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 imo powinni dawać maks 1 pcie x1.. np u mnie na płycie mam 2 tradycyjne PCI z czego 1 nadaje się do użytku (chłodzenie karty graficznej trochę przysłania) drugi PCI mam zajęty przez Audigy.. jak mi przyszło kiedyś włożyć dodatkową sieciówkę to było problem.. (musiałem zamontować boczny nadmuch bo grafika nie miała czym oddychać) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Armo idea PCIE nie bylo zwiekszenie wydajnosci pojedynczego zlacza (bo fakt, 133MB na urzadzenie inne niz grafa czy kontroler raid wystarcza). Problem ze zwykle PCI mialo te 133MB dzielone na wszystkie zlacza. Wiec przy kilku urzadzeniach mozna bylo PCI zapchac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...