killah Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 Hmm mam dość dziwny problem z taśmami ide... Kupiłęm sobei 3 okrągłe ATA133 po 17 zł w NTT w biąłymostoku(może komuś to coś powie) teraz skromny rysuneczek może to jest istotne... - tu pisało slave albo master.... nie pamiętam bo naklejek się pozbyłem | -tu tez slave albo master | | - a tu na pewno system board i jak podączam wg tego schematu to wszystko działa.... ale chciałbym tym krótszym końcem do płyty bo wtedy moge podłaczyć cd-hdd wypalara-hdd na jednej taśmie... to bede mógł on the fly nagrywac płyty.... jak robie to na 3 taśmach czyli 2 dyski i cdomy oddzielnie to wsyztko działa ale wygada słabo bo mnóstwo kabla wisi luzem.... a jak podłącze tak jak chcę to mi bios niczego nei wykrywa :/ mam nadzije że ktś zrozmie o co chodzi... :) może cable selct ustawić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 A nie możesz podłączyć hdd+hdd, cd+cdrw :?: ja tak mam u siebie i zero problemów, nagrwara pali w locie aż miło :) Najwyraźniej nie bez powodu producent zaznaczył który koniec taśmy ma być podłączony do płyty, a chodzi tu głównie o tzw dopasowanie impedancyjne kabla, płyty i urządzeń. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killah Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 o włąśnei o to mi chodizło... "dopasowanie..." to pewnie to.... pali w locie mówisz.... ? u mnie kiedyś nero krzyczało ze nie morze... ale moze to starszy soft itd... a jaką wypalare masz ? ja mama lg 12 8 32 ... następne były już duzo lepsze... zabezpieczenia buforu itd... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 Obecnie u mnie dyski i napędy optyczne podłączone są następująco: IDE1 |--MASTER: Barracuda ATA-V 120GB `--SLAVE: Barracuda ATA-IV 80GB IDE2 |--MASTER: Asus DVD-E616 `--SLAVE: Plextor PX-W1610A Nie miałem najmniejszych problemów z takim podłączeniem, płytki w locie kopiują się szybko i pewnie (bez opróżnień bufora). Robiłem próby z inną nagrywarką (Liteon 40x) i też ładnie śmigało w locie. Napędy oczywiście działają w trubie DMA. Używam Nero v5.5.9.0 (wiem, trochę już starawa wersja, ale działa ok). Jeśli interesują Cię inne szczegóły mojego konfigu, to kliknij na linku poniżej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killah Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 ok dzięki :) To juro sobie wejde pod stół i przeczyszcze turbinki przyokazji bo jak zaglądałem dzisiaj to syfik się zrobił... dzisiaj już mi się nie chce... mam nadzieje że zadziała... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black Raider Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 Tylko pamietaj jak bedziesz podlaczal te kabelki to ustaw wypalare na Master. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 Obecnie u mnie dyski i napędy optyczne podłączone są następująco: IDE1 |--MASTER: Barracuda ATA-V 120GB `--SLAVE: Barracuda ATA-IV 80GB IDE2 |--MASTER: Asus DVD-E616 `--SLAVE: Plextor PX-W1610A Nie miałem najmniejszych problemów z takim podłączeniem, płytki w locie kopiują się szybko i pewnie (bez opróżnień bufora). Robiłem próby z inną nagrywarką (Liteon 40x) i też ładnie śmigało w locie. Napędy oczywiście działają w trubie DMA. Używam Nero v5.5.9.0 (wiem, trochę już starawa wersja, ale działa ok). Jeśli interesują Cię inne szczegóły mojego konfigu, to kliknij na linku poniżej. mam dokładnie tak samo podpięte i wsio w locie zgrywa i wszystko chodzi extra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doss Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 W konfiguracjach, o ktorych pisza lechoo i pretorian na kanale IDE 1 wszystko OK. Natomiast na IDE 2 poprawniejsze jest polaczenie nagrywarki jako master, a dvd jako slave. pozdrawiam, doss Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 W konfiguracjach, o ktorych pisza lechoo i pretorian na kanale IDE 1 wszystko OK. Natomiast na IDE 2 poprawniejsze jest polaczenie nagrywarki jako master, a dvd jako slave. pozdrawiam, doss Teoretycznie może masz rację, ale u mnie praktycznie nie ma żadnej róznicy, czy nagrywara jest na master czy na slave. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...