Skocz do zawartości
killah

Problem z tasmami IDE....

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm mam dość dziwny problem z taśmami ide...

Kupiłęm sobei 3 okrągłe ATA133 po 17 zł w NTT w biąłymostoku(może komuś to coś powie) teraz skromny rysuneczek może to jest istotne...

- tu pisało slave albo master.... nie pamiętam bo naklejek się pozbyłem

|

-tu tez slave albo master

|

|

- a tu na pewno system board

i jak podączam wg tego schematu to wszystko działa.... ale chciałbym tym krótszym końcem do płyty bo wtedy moge podłaczyć cd-hdd wypalara-hdd na jednej taśmie... to bede mógł on the fly nagrywac płyty....

jak robie to na 3 taśmach czyli 2 dyski i cdomy oddzielnie to wsyztko działa ale wygada słabo bo mnóstwo kabla wisi luzem.... a jak podłącze tak jak chcę to mi bios niczego nei wykrywa :/

mam nadzije że ktś zrozmie o co chodzi... :)

może cable selct ustawić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie możesz podłączyć hdd+hdd, cd+cdrw :?: ja tak mam u siebie i zero problemów, nagrwara pali w locie aż miło :) Najwyraźniej nie bez powodu producent zaznaczył który koniec taśmy ma być podłączony do płyty, a chodzi tu głównie o tzw dopasowanie impedancyjne kabla, płyty i urządzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o włąśnei o to mi chodizło... "dopasowanie..." to pewnie to.... pali w locie mówisz.... ? u mnie kiedyś nero krzyczało ze nie morze... ale moze to starszy soft itd... a jaką wypalare masz ?

ja mama lg 12 8 32 ... następne były już duzo lepsze... zabezpieczenia buforu itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie u mnie dyski i napędy optyczne podłączone są następująco:

IDE1

|--MASTER: Barracuda ATA-V 120GB

`--SLAVE: Barracuda ATA-IV 80GB

IDE2

|--MASTER: Asus DVD-E616

`--SLAVE: Plextor PX-W1610A

Nie miałem najmniejszych problemów z takim podłączeniem, płytki w locie kopiują się szybko i pewnie (bez opróżnień bufora). Robiłem próby z inną nagrywarką (Liteon 40x) i też ładnie śmigało w locie. Napędy oczywiście działają w trubie DMA. Używam Nero v5.5.9.0 (wiem, trochę już starawa wersja, ale działa ok). Jeśli interesują Cię inne szczegóły mojego konfigu, to kliknij na linku poniżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzięki :)

To juro sobie wejde pod stół i przeczyszcze turbinki przyokazji bo jak zaglądałem dzisiaj to syfik się zrobił... dzisiaj już mi się nie chce... mam nadzieje że zadziała...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie u mnie dyski i napędy optyczne podłączone są następująco:

IDE1

|--MASTER: Barracuda ATA-V 120GB

`--SLAVE: Barracuda ATA-IV 80GB

IDE2

|--MASTER: Asus DVD-E616

`--SLAVE: Plextor PX-W1610A

Nie miałem najmniejszych problemów z takim podłączeniem, płytki w locie kopiują się szybko i pewnie (bez opróżnień bufora). Robiłem próby z inną nagrywarką (Liteon 40x) i też ładnie śmigało w locie. Napędy oczywiście działają w trubie DMA. Używam Nero v5.5.9.0 (wiem, trochę już starawa wersja, ale działa ok). Jeśli interesują Cię inne szczegóły mojego konfigu, to kliknij na linku poniżej.

mam dokładnie tak samo podpięte i wsio w locie zgrywa i wszystko chodzi extra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W konfiguracjach, o ktorych pisza lechoo i pretorian na kanale IDE 1 wszystko OK. Natomiast na IDE 2 poprawniejsze jest polaczenie nagrywarki jako master, a dvd jako slave.

pozdrawiam, doss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W konfiguracjach, o ktorych pisza lechoo i pretorian  na kanale IDE 1 wszystko OK. Natomiast na IDE 2 poprawniejsze jest polaczenie nagrywarki jako master, a dvd jako slave.

pozdrawiam, doss

Teoretycznie może masz rację, ale u mnie praktycznie nie ma żadnej róznicy, czy nagrywara jest na master czy na slave.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...