Qur'aK Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Witam. Mam problem z ktorym borykam sie i ciezko mi dojsc do przyczyny! Mianowicie, kupilem sprzecik ostatnio. Kupujac go mialem na mysli granie:P... plynne i przyjemne a kupilem: Asusa A8N32-SLI Deluxe, X-Fi Fatal1ty FPS PRO, Athlon 64 3200 1MB Cache, Geil 2x512+ASTAK 2x512(geile mialem juz z wczesniejszego kompa a astaki kupilem okazyjnie) i Galaxy GF7600GS 256mb 128bit. Sprzecik calkiem, calkiem ale... ale robi mi na zlosc!!! :angry: Odpalam np Battlefielda 2 w ktorego wciagniety jestem juz od czasow jedynki wiec porownania wykonuje na niej akurat. Ustawiam w grze detalem wysoko co nie powinno stanowic problemu(miale AthlonaXP 2200, 768mb i MSI GF6600GT AGP i gralo sie o wiele plynniej). Dzwiek w BF'ie ustawie na wykorzystywanie x-fi z eax(bardzo wysoka jakosc) i... i szarpie, zgrzyta, przeskakuje poprostu gotuje sie biorac pod uwage ile wydalem pieniedzy!! Klatek pokazuje mi caly czas 100(!!) a obraz zachowuje sie jak wyzej wspomnialem. Drga, przeskakuje jak bym mial 20-30 klatek a jest stale 100! Przelacze dzwiek na PROGRAMOWY bez eax na wysoka jakosc i lepiej aczkolwiek tez nie za plynnie! Odpalame samymi ASTAKAMI 2x512 na 1T to samo, na Geilach to samo, bez x-fi tez jakos nie tak. Wpinalem na inne sloty... nic, biosy rozne wgrywalem i tez nic! Kolega na podobnej konfiguracji nie ma problemow, nawet bylem z x-fi u niego i dziala jak nalezy(mam na mysli Bf2 chociaz tak jest w kazdym przypadku). Sprzet mam podkrecony do 2.71ghz z pamieciami 218mhz i ogolnie powinie zamiatac zamiast tego odechciewa mi sie patrzec na monitor. Co mam robic?! Pamieci sie kloca czy x-fi z asusem(duzo ludzi ma asusa, x-fi i nie maja problemow aczkolwiek nie jestem sam z tym zjawiskiem z tego co czytalem), moze cos w biosie trzeba ustawic o czym nie wiem. Eeeh, PROSZE O POMOC, PODPOWIEDZ co mogl bym zrobic aby bylo tak jak powinno. :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taimons Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 (edytowane) wyłączyłeś "wbudowaną" dźwiękówke? możesz też od niej stery wywalić a najlepiej postaw system od nowa i wbudowany dźwięk sobie odpuść - tylko stery do x-fi. (nie pisałeś żebyś próbował format zrobić) x-fi z asusem bardzo sie lubi - wiem z autopsji =) do jakiego zasilacza masz to wszystko podłączone? aa i przypomniało mi sie w panelu od x-fi dźwięk na 75%, 80% max - tak jest najlepsze brzmienie (kilka osób to potwierdza) i nie przesadzaj z wszystkimi suwakami na max'a ;) Edytowane 26 Maja 2007 przez taimons Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qur'aK Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Heh, robiłem tak jak mowisz :-| . Płeny format bez x-fi(wyjeta calkowicie) z wlaczona dzwiekowka na plycie i podobna sytucja! Zasilke mam Chiefteca 400/450W. Sugerujesz ze asus z x-fi maja konflikt ? Kurde specjalnie kupilem x-fi fatal1ty pro fps z 64mb x-ramu zeby miec dobry dzwiek(plus Logitech Z5500:P) bez obciazania nim kompa i wychodzi na to ze wydalem 500zl na marne ??!! Trafi mnie zaraz :angry: . Z reszta probowalem bez niej i podobnie jest! Co do sterow, instalacji windy przy roznych konfiguracjach biosu i zestawem urzadzen to robilem wszystko tak wiec software tu nie ma nic do gadania. Dla tego chce rozwiazac ten problem w jakis sposob i jak na razie nie mozna dojsc! Chce lada dzien pamieci wrzucic dobre i mysle o Geilach PATRIOT 2x1024 500Mhz i od razu moze jakas porada jesli ktos sie orientuje jak te pamiatki beda dzialac w ASUSIE A8n32 bo sie jeszcze okaze ze tez nie beda dzialac wlasciwie. Moze jakies wskazowki odnoscie pamiatek jakie najlepiej wrzucic do mnie(tylko 500Mhz mnie obchodzi) takie co dobrze sie kreca :D . Wtedy pamieci(i tak mialem zmienic) juz bede mial zglowy i podejrzenia co do pracy RAMU bo wydaje mi sie ze moje RAMy moga byc nieodpowiednie. Tylko co z ta X-fi?! Czekam na dalsze podpowiedzi :sad: ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taimons Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 hmmm bardzo dziwna sytuacja... x-fi na moim mobo (asus a8n sli deluxe) śmigało elegancko (co prawda gamer edition)... jeśli u znajomego x-fi działa bez problemu to możliwe że masz coś z mobo....? tym bardziej że piszesz że z różnymi pamięciami to samo jest... nie chce nic mówić ale a8n32 sli-deluxe nie jest za dobrym mobo... miałem z nim styczność i siadło po tygodniu użytkowania.... więc w twoim też może być coś walnięte... posprawdzaj pozostałe podzespoły u znajomych (pamięci chociaż a najlepiej i procka) i ew pożycz sobie od kogoś markowy zasilacz i zobacz jak config wtedy będzie się sprawować.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qur'aK Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 O kurcze... co to jest "mobo" ? Bo mnie zagiołes teraz :-P . Sproboje tak jak mowisz czyli podejde z pamieciami do kolegi u ktorego juz bylem z x-fi(ma plyte DFI). Tylko ze ASTAKI kupilem wlasnie od niego i dzialay bez problemow z kolei GEILE doslownie pare dni temu pozyczalem koledze w celu wlasnie sprawdzenia jak sie zachwuja u niego a ma tez swoje kosci GEIL'a takie same jak moje(2x512) i nie bylo problemow aczkolwiek nie robilismy glebszych testow. Trzymal je dwa dni i stwierdzil ze dzialaja tak jak powinny dzialac czyli ogolnie fajnie mu sie gralo ze tak podsumuje. Dalem mu je postanowile ze po raz ostatni sformatuje dysk i zainstaluje winde na ASTAKACH 2x512 z timingami(robilem to tez przy ustawieniach biosu AUTO juz wczesniej) CL2 - 5-3-3-3 i 1T bez podkrecania procka. Stery ktorych uzywam(wydaja mi sie najleprze z tym ze nie zauwazam zbytnich roznic bo sprzet sam w sobie zly nie jest) to: nForce 9.35 Unified Remix, X-Treme 93.71(update directx'a) tym razem z X-Fi i sterazmi z plyty do niej. Odpalam BF2 z wlaczona oblsuga X-Fi w grze i EAX'em... jak by lepiej ale dalej podobnie bylo a jak zmienie na PROGRAMOWE odtwazanie bez EAX jest duzo lepiej ALE jak sie laduje w zadymke to obraz zachowuje sie tak jak by mi klatki drastycznie spadaly(szarpania ekranu) chociasz Fraps pokazuje prawie stale 100 FPS'ow(v-sync wlaczony). Pisalem wyzej ze przed kupnem A8N32 mialem MSI K8N Neo4-F z Geilami 2x512, plikiem stronicowania wlaczonym i wrzuceniu x-fi(wczesniej Audigy 2) od razu poczulem roznice pod wzgledem wydajnosci! Zadnych szarpan poprostu pelna plynnosc. Czulem ze zmienilem sprzet B-) i bylem happy. Jesli to X-Fi to jest jakies rozwiazanie problemu? Moze wymiana poprostu na inny egzemplaz bo jak wiadomo kazda czesc nawet tego samego modelu moze inaczej dzialac czy sprzedac ja w p......! A CO DO ZASILACZA TO MOJ "CHIEFTEC 400/450W" jest nieodpowiedni?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 (edytowane) Qur'aK napisał(a): Heh, robiłem tak jak mowisz :-| . Płeny format bez x-fi(wyjeta calkowicie) z wlaczona dzwiekowka na plycie i podobna sytucja! Może i głupi jestem, ale właśnie ja to bym spróbował z wyłączoną. I jak Qroń Qur'aKowi powiem Ci - sprawdzaj co piszesz, albo niech chociaż FF to za Ciebie robi. MOBO - płyta główna (motherboard) Edytowane 27 Maja 2007 przez -=Qroń=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qur'aK Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Z wlaczona lub wylaczona z x-fi i bez x-fi wszystkie kombinacje wyprobowane. Co jakie bledy porobilem tekscie?:P Pisze poprostu wszystko co w miare szczegolowo co juz robilem i co wiem zeby oszczedzic niepotrzebnych pytan. Moje "MOBO" watpie aby bylo padniete aczkolwiek nie wykluczone ze tak jest. Moze byc tak ze gdybym wymienil plyte na ten sam egzemplaz(moze tez ma cos w sobie ze tak jest) czy tez zrobil bym podobnie z x-fi to moglo by to rozwiazac problem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mari0o Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 (edytowane) ja bym zrobił tak: rozłożył kompa od nowa, poskładał baardzo powoli... zrestartował biosa, wyłączył zintegrowany dzwięk w biosie. Później pełen format, instalacja windy,sterowniki: nforce, grafika, x-fi później battelfield 2 i przetestować. jeśli nie pomogło to spróbuj pograć offline, ewentualnie inna gra, z autopsji wiem że punk buster powoduje wiele problemów.. np w Americas Army po update zawsze jest padaka bo tnie, zwalnia itp. Jakiś czas temu dodali aplikacje działającą w tle która zużywa 100% procka.. wiec o płynnej grze można było zapomnieć. może to samo tyczy się battlefield? odpal services.msc i szukaj punkbstrA i punkbstrB Edytowane 28 Maja 2007 przez mari0o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qur'aK Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Walcze i dalej nic. Zrobilem jak pisal "mari0o" i dalej to samo. Jak odpale jaka kolwiek gre(oczywiscie skupiam sie na BF2) bez dzwieku czyli wyjeta x-fi i wylaczona w biosie dzwiekuwka to chodzi jak marzenie nie odmawiajac sobie dodatkowych detali... tylko ze bez dzwieku :angry: . Doloze x-fi, odpale BF2(przykladowo) i lipa znowu ! ! ! Szarpie jak diabli :mad: . Juz nie wiem co robic. Chyba blad ze kupilem ta karte. X-Fi Fatal1ty PRO FPS X-Treme Gamer... szybkie zakupy czasem nie poplacaja. Znalazlem artykuly [ http://forums.creative.com/creativelabs/bo...&format=all ] gdzie pisali aby wpiac grafe w PCI exp 2, dzwiek w PCI Slot 1 i tez to samo. Musze sie bardziej wtajemniczyc albo ktos z was mi podpowie o co chodzi z IRQ w slotach PCI. Bo ponoc ma to znaczenie duze z tego co zrozumialem i wiele osob ktore maja ta sama plyte A8N32-SLI Deluxe i poradzili sobie z tym problemem... RADZCIE MI! ! ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 (edytowane) Qur'aK napisał(a): Walcze i dalej nic. Zrobilem jak pisal "mari0o" i dalej to samo. Jak odpale jaka kolwiek gre(oczywiscie skupiam sie na BF2) bez dzwieku czyli wyjeta x-fi i wylaczona w biosie dzwiekuwka to chodzi jak marzenie nie odmawiajac sobie dodatkowych detali... tylko ze bez dzwieku :angry: . Doloze x-fi, odpale BF2(przykladowo) i lipa znowu ! ! ! Szarpie jak diabli :mad: . Juz nie wiem co robic. Chyba blad ze kupilem ta karte. X-Fi Fatal1ty PRO FPS X-Treme Gamer... szybkie zakupy czasem nie poplacaja. Znalazlem artykuly [ http://forums.creative.com/creativelabs/bo...&format=all ] gdzie pisali aby wpiac grafe w PCI exp 2, dzwiek w PCI Slot 1 i tez to samo. Musze sie bardziej wtajemniczyc albo ktos z was mi podpowie o co chodzi z IRQ w slotach PCI. Bo ponoc ma to znaczenie duze z tego co zrozumialem i wiele osob ktore maja ta sama plyte A8N32-SLI Deluxe i poradzili sobie z tym problemem... RADZCIE MI! ! ! jaki masz BIOS ? - proponuję zupgradować do 1303 (najlepiej poprzez DOS a nie winde - opis jak zrobić na stronie ASUSa) rozkładasz kompa, resetujesz BIOS zworką (z wyjęciem bateryjki włącznie, jest opisane w instrukcji od pg.), składasz kompa z powrotem, km. SB XFI włóż w drugi slot PCI od dolnej krawędzi pg. pamięci proponuję na początek włożyć 2x 512MB geil. (te astaki zostaw na później) wchodzisz do BIOSu, wyłączasz wszystkie porty COM/LPT/GAME oraz wyłączasz dzwięk zintegrowany Jak już będziesz miał wszystko ustawione w BIOS, instalujesz XP + service pack 2. NIE KRęCISZ NIC NA RAZIE Póżniej instalujesz w kolejności : stery od nForce4SLI - http://www.nvidia.pl/object/nforce_nf4_win2k_6.86_pl.html - tutaj zwróć uwage aby NIE instalować sterownika do dźwięku zintegrowanego, tylko same stery od kontrolera IDE/LAN itp. reset kompa stery od kg 7600GS na PCIe - http://www.nvidia.pl/object/winxp_2k_94.24_pl.html reset kompa stery od dzwięku - instalujesz SAM STEROWNIK od km. bez żadnego dodatkowego softu typu DTS itp. [ciach!]ły (najlepiej najnowszy WHQL ze strony Creative - oczywiście ster musi być pod dany konkretny model karty którą masz) - możesz jeszcze poszukać ewentualnie sterów Youp-PAX , http://www.youp-pax.org/forumdisplay.php?fid=13 (oczywiście również do danego modelu km. jaką posiadasz) reset kompa instalujesz te swoja gre battle 2 reset kompa i sprawdź jak działa A tak w ogóle to bym sprawdził na defaultowych ustawieniach czy masz cpu dobre (program ORTHOS się kłania), czy masz pamięci dobre (program MemTest86+ pod DOS się kłania) i czy zasilacz jest sprawny (miernik sie kłania) Tak czy inaczej po prostu zwracaj dokładnie uwage na to jakie stery, w jakiej kolejności i z jakimi opcjami instalujesz Edytowane 7 Lipca 2007 przez woland78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qur'aK Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Wiec tak(SORKA za slimaczenie sie z tym postem ale mialem mini urlop). Zrobie teraz jak "woland98" mi radzi:). Radzisz wydaje mi sie metode sprawdzona juz przeze mnie aczkolwiek mam luke w pamieci co do biosu 1303 bo juz prubowalem naprawde wszystkiego a i jak to nie zadziala to zmieniam mobo na DFI LanParty bo tak byc nie moze. Moja X-Fi sparwuje sie na innych sprzetach prawidlowo bo sprawdzalem ale zaraz zrobie jak podpowiadasz. Flash biosu na 1303(teraz mam 1403 bo ponoc cos tam poleprza... ponoc),CLEAR CMOS(restart biosu) rozmotuje wsio, zamontuje i zainstaluje windowsa na ASTAKACH na razie bo pozyczylem GEILE koledze... Ogolnie to juz zamowilem PATRIOT PC3500 433 2x1GB LLK CL2 DDR ktore ponoc ida spokojnie ponad 500 bo juz cezko trafic cos dobrego na z taktowaniem 500(chodzi o pamieci) w dobrej cenie a jak sie ktos wystawia to ja z kolei sie spozniam z kupnem :-| . Wracajac do X-FI B-) jak operacja ta nie pomoze to poprostu zmiana mobo... DFI only. No dobra, nie chce mi sie ale zrobie ten manewr juz ostatni raz. AAA! BYM ZAPOMNIAL O SZCZEGOLE <_< !! Ogolnie te zamolenia o ktore mi chodzi(szarpania, przeskoki) maja miejsce jak odpale jaki kolwiek dzwiek. Czy to dzwiekowka ALC650 na plycie czy tez AUDIGY2 ktore tez pozyczalem by sprawdzic i zawsze jest tak #$%^&^ ...lipnie jak mam dzwiek!!!! Wystarczy ze wylacze dzwiekowke, odinstaluje, wyczyszcze ladnie i odpale sobie np BF2 bo to moja priorytetowa gra i jest plynnie, gladko az nie moglem sie napatrzec :? . Człowiek kupil sobie Logitecha ZX5500 i nie oszczedzajac na luksusie x-Fi Fatal1ty RPO FPS po to by bylo cudownie a zamiast tego trafia mnie! Doslownie. Flash, format...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...