Puchacz1 Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Mam takie małe pytanie. Czy dysk twardy a raczej jego nieprawidłowe działanie (zepsucie :D) może powodować lagi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 W grach? W systemie? Moze, chociaz w grach to pewnie raczej doczytywanie z dysku gry ramu za malo. Sprawdz smarta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 smartem sprawdzałem. Dysk jest w stanie fatalnym. Ale chodzi mi o to czy w grach mogę mieć przez to wysokie pingi :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 smartem sprawdzałem. Dysk jest w stanie fatalnym. Ale chodzi mi o to czy w grach mogę mieć przez to wysokie pingi :/ NIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Wysokie pingi to nie to samo co lagi (chociaz te drugie moga byc spowodowane pierwszymi) wiec nastepnym razem badz troche bardziej precyzyjny ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 (edytowane) wytłumacz mi więc tą zależnośc a raczej czym różni się wysoki ping od laga. Bo w moim rozumowaniu wysoki ping to duże opóźnienie do serwera a lag to nic innego jak wysoki ping :D ale pewnie się myle :) i jeszcze jedno : Czy przez ten problem z dyskiem może występować problem skaczącego pingu. NIE wysokiego ale skaczącego z 30 do np. 500 Edytowane 27 Maja 2007 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Nie mylisz. Tylko, ze lag (czyli opoznienie/zacinka) moze byc spowodowany nie tylko pingami, ale tez bledem dysku, doczytywaniem z dysku, przerwa w polaczeniu, przegrzewaniem procesora i tak dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 przerwa w polaczeniu odpada przegrzewanie proca - odpada, zostaje ten dysk i doczytywanie :/. No nic zrobiłem grontowne odśmiecanie zobaczę co teraz będzie się działo. btw. dysk jest w tak fatalnym stanie, że kopiowanie 700 MB zajeło mu 20 minut ... (z dysku na pendrive) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Ehhhh rozumiesz co czytasz? ;-) Wysokie pingi nie moga byc powodowane przez dysk, juz masz odpowiedz na gorze. Moj post mial Ci tylko pokazac jaka jest roznica miedzy lagiem, a wysokimi pingami. A kopiowanie 700mb na pendrive'a to raczej wina pendrive'a niz dysku chyba ze on juz naprawde umiera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 (edytowane) może masz rację ale... wskazania ze smarta mówią co innego. pozatym u koolegi zgranie pliku z aparatu na dysk trwało około 1-2 minut a u mnie tylko 9 minut :) wyczyściłem dysk i chyba chodziło o to doczytywanie pamięci bo teraz juz tego nie ma. (tzn podbijania pingu) Edytowane 27 Maja 2007 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 (edytowane) Puchacz, zanim zaczniesz rozbierać dysk na części to sprawdź czy pracuje w trybie DMA. Był podobny temat całkiem niedawno, poszukaj. Praca dysku w trybie PIO dość mocno obciąża CPU i to może być źródłem Twoich problemów. Edytowane 27 Maja 2007 przez Armo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 wcale nie mam zamiaru rozbierać dysku na części :) ale sprawdzić mogę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...