LCC Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Totalne wyciszenie TAGANa U15 Easycon Kilka tygodni temu robiłem spory upgrade już podczciwego sprzęt i między innymi zdecydowałem, że zmienię także zasilacz. Z racji tego, że wcześniej miałem "króla ciszy" sławną serię Tagana U01 420W to chęć dalszego życia z PC z tą prawdziwą ciszą było dla mnie priorytetem. Ze względu na to, że w najbliższych kilkunastu miesiącach nie mam zamiaru ponownie zmieniać zasilacza, gdy będzie okazja zmienić grafę, wybrałem ponownie Tagana, jednak tym razem serię U15 Easycon 580W. Skusiłem się na nią z powodu Watów ale i także tego, żę wiele osób opisywało go jako cichego, nawet pod dużym obciążeniem. Niestety już gdy za pierwszy razem odpaliłem kompa, a muszę powiedzieć, że PC mam wyciszonego do bólu, z nim w środku to szum i jakieś dziwne odgłosy przez niego wydawane, a dokładnie przez wentylator, tak mnie wnerwiły, że postanowiłem go wywalić za okno :) Chwilę później, gdy ochłonęłem zdecydowałem, że kupię "króla ciszy" ale tym razem w odmianie wentylatora... Fander i wszystko jasne :) Poniżej prezentuje w zdjęciach jak to zrobić i jak to wygląda. Nie będę opisywał bo zrobienie tego jest tak łatwe i oczywiste, jak zabranie dziecku lizaka :) Po przerobieniu zasiłki i użytkowaniu jej na co dzień co mogę powiedzieć... błoga CISZA !!! Przerabiana przeze mnie wersja to Tagan 580W U15 Easycon Umiejscowienie wiatraka na radiatorach i wyciągnięcie z tyłu zasiłki kabelka z regulatorem obrotów: Podłączenie kabelka do gniazda zasilania. Można je podłączyć w to samo miejsce gdzie był podpięty poprzedni wentyl lub wyciągnąć kabel na zewnątrz zasiłki i podłączyć go do gniazda fana na płycie głównej: No i jak to na koniec wygląda: Jeśli bedą jakieś problemy przy przeróbce to wystarczy trochę pokombinować, a wszystko się uda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@tEusz Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Szczerze powiem to nawet ładnie kontrastuje się ze sobą kolor czarny obudowy Tagana z białym Fandera. ;] PS: hmm... ja tam nigdy nie uważałem, że seria U15 była/jest cicha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Powiem tak: Tagan z białym wentylatorem wygląda naprawdę świetnie. Tylko szczerze mówiąc nie widzę sensu inwestowania ~500zł w zasilacz, który w tej półce cenowej jest przeciętniakiem, na dodatek jeszcze hałasuje i trzeba przy nim wymieniać wentylator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Nie tylko ty, za 500 zł mozna mieć duuuzo lepszy produkt, ale jak już kupił, to nic nie poradzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Za to co by dostał teraz za niego na allegro, to by też kupił lepszy zasialcz. BQ SP sa tanie patrząc pod każdym względem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pewin Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Tez mam Tagana i pod względem ciszy bardzo się zawiodłem.Mam ten model. Powiem tak od razu pomyslałem o wymianie wentyli, ale powstrzymuje mnie utrata gwarancji. Jaki inny polecacie za kwote jaką mogę otrzymać za tego. Myślałem o tym ewentualnie wersję mocniejszą po dopłacie. Tylko znów się pojawia temat ciszy/głośności. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Widzę, że masz wc... Także ten Amacrox nie będzie dla Ciebie cichy. No chyba, ze na chłodnicach masz dośc szybkie 12. BQ SP według Zenfista są cichsze od tego Amacroxa. Nie potrzeba Ci tyle watów... Ale wzorem ciszy jest Corsair, choć niektórzy narzekają na rozwiązania konstrukcyjne ich bliźniaczych Seasoniców, ale jak to się w praktyce przekłada na ich napięcia i zachowania pod optymalnym/duzym obciążeniem dla nich, to nie wiem. W sumie sam bym sie z chęcią dowiedział, o co w tym dokadniej chodzi, bo mnie samego jego cicha praca i inne rzeczy bardzo pchają w jego stronę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 (edytowane) Co do Seasoniców i wielokrotnych linii to tu kiedyś była dyskusja - LINKA A jeśli chodzi o to, czy pojedyncza linia 12V sama w sobie jest ble czy nie ble, to polecam rektulę rezencji tej zasikły (Boże, co ten człowiek pisze) - Silverstone Olympia A jak ktoś by chciał poszukać cichego zasilacza, to pozwoliłem sobie skleić dwie tabelki porwane z SPCR (chyba trudno o większy autorytet w sprawach cichości, co?) Brak BQ SP w zestawieniu oznacza tylko to, że SPCR jeszcze nie testowało tego zasilatora. Jednak opinie userów wyraźnie wskazują, że BQ SP (na pewnoe wersja 450W) może ostro zamieszać jak się pojawi na warsztacie zboków z Kanady. A tu jeszcze link do zestawienia zasiłek rekomendowanych przez SPCR. Edytowane 28 Maja 2007 przez kater Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pewin Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Ale ja lubię dużo watów :razz: A tak poważnie to szukam zasiłki która będzie miała zapas( nie wiadomo co gdzie i kiedy wpadnie) a pozatym pojedyńcza linia- nie mam nic przeciwko. Eh a jak nie to zmoduje tego Tagana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LCC Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 (edytowane) Ja nie narzekam na tego i poprzedniego mojego Tagana. Nigdy mnie nie zawiodły i to dla mnie jest najważniesze. A jeśli chodzi o cieszę to, żaden na świecie nie będzie cichszy od tego co teraz mam z Fanderem :) No i mogę regulować obroty. Edytowane 29 Maja 2007 przez LCC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pewin Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Tak tylko ja mam 2x80mm went-i tu jest problem. Hmm no i gwara-nie cierpie na nadmiar kasy :mur: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazzi Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 IMO zasilak za tyle kasy powinien byc cichy, a nie jeszcze rgzebac sie i wyciszac... sztuka dla sztuki, ale dobrze, ze odniosles sukces - choc troche okrezna droga :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Nie jest latwo znalezc dobra zasilke >500W, ktora jest cicha... a im wiecej W tym to zadanie jest jeszcze bardziej trudne... Skoro zasilka wydawala Ci sie (za)glosna, to trzeba bylo cos zrobic... Zrobiles cos, wyszlo niezle pod wzgledem estetycznym i jestes zadowolony - to najwazniejsze :idea: Tez swego czasu bylem bardzo pozytywnie zaskoczony wymiana wentyli w Chieftecu 360W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 No ejże, jak to nie jest łatwo? Corsair HX, Seasonic S12 Energy + i M12, Antec to co? Enermax Liberty do tego. BQ Straight Power. OCZ GameXStream też powinien być nieźle cichy. Poza tym, jak już w ogóle ktoś tyle watów faktycznie zużywa to raczej cichego sprzętu nie ma, więc zasiłka nie musi być już absolutnie super cicha bo i tak ją coolery zagłuszą. WC do takiego zestawu też musi być nieźle chłodzone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LCC Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 No w tej chwili mam kompa wyciszonego do bólu i wszystko na AC. Gdybym poszedł jeszcze dalej to musiłabym wymontować tylnią ściankę zasiłki. Dlaczego, a dlatego, że gdy jest chłodne powietrze tuż po odpaleniu kompa rano jest totalnie cicho, jednak gdy już się rozgrzeje po grach to rozrzedzone ciepłe powietrze przechodzące przez małe otworki w tylniej ściance zasiłki powoduje nasilenie szumu. Do tego same położenie Fandera na radiatorach zasiłki powoduje natężenie szumu, sprawa wyglądałaby inaczej gdyby był kilka centymatrów nad radiatorem. ALE TAK JAK MÓWIĘ to już trochę psychiczne wyciszanie i mi ono nie jest potrzebne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...