Skocz do zawartości
maca

Tuner Tv Pcmcia Czy Usb, Jak Jakośc Obrazu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio postanowilem tanim kosztem zrobic sobie "telewizorek" ze swojego laptopa (AMD turion 2.0, 512 DDR2, 60GB, Rdeon Xpress 1100, 15,4'', DVD). TV mam zwykłą naziemną antene.

1. Jaka wogóle bedzie jaośc obrazu? Taka jak filmy w formacie Dvix czy DVD czy moze jak na telewizorku? to pytanie do osób które korzystaja z takiego wynalazku

2. Czy lepszy bedzie pod PCMCIA czy USB?

3. Jesli kupno tunera do dobry pomysł to co byście polecili do 200zł MAX.

Allegro jak najbardzień wchodzi w gre

Pytam bo nie mam pojecia która firma jest lepsza na rynku.

Głównie chodzi mi o oglądanie ale zgrac jakis filmik albo program tez bym chciał jesli jest taka mozliwośc. ( radia nie musi miec ale może)

Z góry dziekuje za odpowiedzi :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telewizorek w laptopie fajna sprawa

Jeśli bym już kupował tuner to PCMCIA ze względu na gabaryty,

Między tunerami usb i PCMCIA nie będzie różnicy w odbiorze, ważny jest sygnał z anteny.

Odbiór będziesz miał ładny.

http://allegro.pl/item197598444_karta_tv_t...nstrukcja_.html

http://allegro.pl/search.php?string=tuner+tv&p=1

Musisz wziąć pod uwagę, że szybkość twojego laptopa może nie pozwolić na zgrywanie w pełnej rozdzielczości materiałów wideo , będziesz musiał się zadowolić rozdzielczością 512x384 (maksymalnie) w większej będzie gubił klatki, generalnie powinieneś być zadowolony z laptokotelewizora

To tak na szybko

Edytowane przez Dziuby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to bym klnął na tv w lapie ze względu na kąty widzenia.

Nie wyobrażam sobie oglądania czegokolwiek na matrycy laptopa z odległości 2 metrów.

Wolałbym raczej tuner na usb służący głownie do stacjonarki i czasem jako w miarę mobilny to laptopa.

Ale to już zależy od użytkownika czy nie będzie mu to przeszkadzać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o jakosc obrazu - jest cienka bo niby jakim cudem mozna z analogowej telewizji osiagnac dvd. jesli twoj laptop jest panoramiczny to bedziesz mial grubasy (mozna sie przyzwyczaic) w trybie pelnego ekranu chyba ze pasuja ci czarne paski po bokach.

tuner na usb jest jak najbardziej wskazany. sam posiadam + 1pcmcia pinnacle hybrid + 1pcmcia avertv. efekt pcmcia jest taki ze moge ogladac tv tylko na laptopie dziewczyny bo po przesiadce laptopa z acera mam juz tylko slot kart ekspresowych.

zalety usb:

1. nie siedzi w laptopie i go nie grzeje (pcmcia sie straaaasznie nagrzewa)

2. pasuje do stacjonarki i laptopa

3. w przyszlosci po zmianie laptopa zawsze znow mozesz korzystac z tunera jesli nowy laptop pcmcia miec nie bedzie (znikniecie standardu usb jest bardzo malo prawdopodobne :P)

4. wielkosc nie ma specjalnie znaczenia - z pcmcia i tak odstaje kabel telewizyjny. Jaki problem kupic kabel przedluzajacy usb i podpiac do niego tuner.

5. korzystam ze wzmacniacza sygnalu ze wzgledu na niski sygnal tv z anteny, ale i tak im ktorszy masz kabel tv tym lepszy sygnal. z pcmcia nic nie zrobisz a w przypadku usb zawsze mozesz zastosowac 5m przedluzke by zminimalizowac dlugosc kabla

Jesli chodzi o sam tuner - nie wiem co doradzic. pinnacle i aver maja taka sama jakosc i tu uwaga NIE KUPUJ TUNEROW tych firm jesli masz grafike intela - nie wiem co wykorzystuja te karty z grafiki, ale na ekranie sa dziwne czarne paski (poziome), przez ktore telewizji po prostu nie da sie ogladac. testowalem to na kilku laptopach z grafika intela i problem zawsze byl. laptopy z grafika ati nie mialy problemu. problem ten wystepuje tylko w przypadku telewizji analogowej (nie przejmuje sie bo mam freeview w uk).

aha - te paski wystepuja tylko jesli uzywasz wejscia tv, w przypadku chinch (zgrywalem filmy z vhs) problemu nie ma. sterowniki producenta grafiki/karty nic nie rozwiazuja a baaardzo dlugo sie tym bawilem. Minimalny efekt przyniosl program christv w ktorym po zmianie rozdzielczosci paskow bylo wystarczajaco malo zeby dalo sie tv ogladac.

przypominam, ze pisze o tym tylko gdybys mial grafike intela...

aver

jesli chodzi o sama telewizje - jest troche meczaca na dluzsza mete. od ogladania wersji analogowej rozbolala mnie glowa po dwoch godzinach. obraz jest nieostry i smuzy (ustawienia programu niewiele dawaly, ale to chyba jego wina bo w przypadku nagrywania smuzenia nie bylo)

pinnacle (rowniez dziwne paski przy analogu i grafice intela)

na freeview wszystko chodzi jak trzeba, jakosc lepsza od divx (dvd to bym tego nie nazwal), paskow nie ma a odswiezanie natywne windowsa (jakby mialo byc inaczej skoro karta lapie mpega)

obie karty dostarczone byly z pilotem ktory uwazam za zbedny dodatek. w obu uzytkowanych laptopach posluguje sie bezprzewodowa myszka BT ze scrollem

obecnie przymierzam sie do katy usb hybrid i wybor padnie na avera chyba (ze wzgledu na wejscie chinch ktorego uzywam do zgrywania vhs'ow)

http://www.allegro.pl/item198032767_tuner_...usb_laptop.html

karta wydaje sie przyszlosciowa - moze w Polsce bedzie kiedys telewizja cyfrowa ogolniedostepna jak w pozostalych krajach Europy

pozdrawiam,

P.S. stare karty tv (wieksze pudelka na kablu usb) radzily sobie lepiej z telewizja analogowa w Polsce. Mialem taka karte w 2000 roku i pieknie smigala na mojej toshibie z celeronem 550MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim bardzo mi pomogliscie teraz z waszymi wskazówkami napewno sobie poradze

pierszy raz kozystam z waszego forum szukalem pomocy w wielu miejscach ale tylku tutaj trafilem na kompetentnych forumowiczów

DZIEKI B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie w sprawie tunera na USB do laptopa

jak w takim tunerze http://allegro.pl/item201090732_wyprzedaz_...e_przegap_.html

jesli sie go podlaczy pod USB slychac dzwiek? na fotkach widac wyjscie z tunera AUDIO L/R

ale te kabelki z tego wyjscia pod co sie podlacza w laptopie jak tam nie ma AUX ?? jak bede slyszla dzwiek z TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi