Ram1rez Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Witam specjalistów od C :D Mam malusi problem... Sesja za pasem a ja jestem JESZCZE noobem <_< Napisałem jeden z programików jaki mieliśmy na laboratoriach, niby ok w zapisie jednak po kompilacji (Borland C++ Builder 6.0) wyskakuje mi sqrt DOMAIN error po czym builder zawiesza się <_< Moglibyście rzucić okiem na kod? I powiedzieć gdzie popełniam bład? #include <iostream.h> #include <conio.h> #include <math.h> void main (void) { double a,b,c,d,x1,x2,x; cout<< "program do obliczania miejsc zerowych trojmianu kwadratowego y=ax^2+bx+c\n"; cout<< "podaj a:"; cin>> a; cout<< "podaj b:"; cin>>b; cout<< "podaj c:"; cin>>c; d=sqrt(b*b-4*a*c); if (d>0) x1=(-b+d/2*a); x2=(-b-d/2*a); cout<<"x1:"<<x1<<endl; cout<<"x2:"<<x2<<endl; else if (d==0) x=(-b/2*a); cout<<"x:"<<x<<endl; else if (d<0) cout<<"nie ma miejsc zerowych"; getch(); } Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 (edytowane) #include <iostream.h>#include <conio.h>#include <math.h>void main (void){double a,b,c,d,x1,x2,x;cout<< "program do obliczania miejsc zerowych trojmianu kwadratowego y=ax^2+bx+c\n";cout<< "podaj a:";cin>> a;cout<< "podaj b:";cin>>b; cout<< "podaj c:";cin>>c;d=b*b-4*a*c;if (d>0){d=sqrt(d);x1=(-b+d/2*a);x2=(-b-d/2*a);cout<<"x1:"<<x1<<endl;cout<<"x2:"<<x2<<endl;}else if (d==0){x=(-b/2*a);cout<<"x:"<<x<<endl;}else if (d<0){cout<<"nie ma miejsc zerowych";}getch();} Po pierwsze naucz się korzystać z { } będzie wszystko bardziej przejrzyste. Druga rzecz - nie dziwie się, że wyskakuje błąd... po co pierwiastkujesz [^(1/2)] wartość < 0 ? Tyle lamentu - włącz debuggera... Edytowane 27 Maja 2007 przez Prog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Programista musi być przede wszystkim dobry z matmy, w przeciwnym wypadku powstają właśnie tego typu błędy ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Tak wiem wiem <_< Umknęło mi jakoś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Tak wiem wiem <_< Umknęło mi jakoś a co studjujesz?:P Ja na elektronice mam trudniejsze programy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 taki program to był chyba pierwszy jaki pisaliśmy na laborce z C... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...