psla Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 (edytowane) Kieruję pytanie tutaj, jako że na dziale laptopy i urządzenia przenośne się nie zawiodłem - przyjemna lektura :) Poszukuję urządzenia o możliwie dobrym sygnale (wrt54gx v1?), przyzwoitej cenie ~200-300zł Modem wbudowany raczej niet (zawsze można dokupić zewnętrzny za nieduże pieniądze) Router - mimo wszystko miło jakby był, chociaż podstawowym zadaniem tego urządzenia na najbliższych kilka kwartałów ma być jednak połączenie lanu z powietrzem. Wkazane: możliwie duży zasięg (mieszkam w szeregowcu, sufity jakieś kosmiczne nie są(płyty kanałowe), ale jedną - dwie kondygnacje zasięgu musi mieć) Wskazane: dhcp pass through, a dokładniej - wpinam, ustawiam szyfrowanie i komputery należą do tej samej klasy adresów co pozostałe w lanie, otrzymują adres z serwera. Tego chyba wskazany wrt54gx nie oferuje, ale ma przyzwoite tablice routingu, także w najgorszym wypadku mogę chyba stworzyć nową podsieć/klasę adresową i wtedy dhcp na AP Wskazane: QoS, ale bez niego też da się żyć Wskazane: nie wiem czemu, ale chyba linksys, żaden dlink, bo się złych rzeczy nasłuchałem Póki co w oko wpadł wrt54gc i wrt54gx (ze względu na mimo, którego i tak nie wykorzystam, ale ponoć lepszy zasięg ma) Oczywiście inne propozycje mile widziane, komentarzy odnośnie wymienionego sprzętu również. Z góry dziękuję za każdą okazaną pomoc, Piotr Edit: hmm, może lepiej powiedzieć 150-250 zł, będzie bezpieczniej Edytowane 27 Maja 2007 przez psla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Linksys WRT54GL i zmiana firmware na alternatywny. (Tomato=najlepszy, hyperwrt=superstabiny, Openwrt=dla tych co lubią dłubać przy skryptach, i inne...) Wskazane: dhcp pass through, a dokładniej - wpinam, ustawiam szyfrowanie i komputery należą do tej samej klasy adresów co pozostałe w lanie, otrzymują adres z serwera. Tego chyba wskazany wrt54gx nie oferuje, ale ma.. Że co ?? A czy wogóle jest jakiś router na rynku, który ustawia inny zakres adresów wewnętrznych dla wi-fi i dla Lan. ?? NIE MA !! WRT54GL po zmianie na firmware jeden z powyższych pozwala nawet na podział łącza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psla Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Ok, moja wina. Musiałem kiedyś spotkać się z urządzeniem, które coś takiego oferowało, ale faktycznie, teraz nic nie widzę. Mam jednak pytanko do użytkowników WRT54GL: jak się spisuje? (stabilność urządzenia jak i połączenia - typu: co godzinę zrywa połączenie (a słyszałem już takie rzeczy)) Jak z jego sygnałem? (zasięg) Router ten był wydany w tylko jednej wersji sprzętowej? (te linksysowe v1, v2 itd.) - tutaj akurat nie spotkałem się z róznymi oznaczeniami. Takie pytanie: czy WRT54GS v4 różni się od WRT54GL tylko speed booster(czy czymś takim). Czy mają jeszcze znaczące różnice? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 WRT54GL to w tej chwili najlepszy wybór. Poszukaj na forum, jest mnóstwo tematów opisującyh to urządzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psla Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Te tematy czytałem. Zdecydowałem się na WRT54GL. Mam nadzieję, że będę zadowolony :) Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psla Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Już mam ;) Konfiguruję drugą godzinkę, bo cały czas zastanawiałem się, jakby to zrobić żeby było dobrze. U mnie w sieci stoi serwer (Linux) który dzieli mi necik na komputery po kablu :) Jako że mam kilka podsieci wydzielonych, w tym na sąsiadów, to chciałem APka podpiąć tylko do swojego interfejsu, ale też do swojej podsieci. Chciałem po prostu scalić LAN z powietrzem. W końcu zrobiłem tak: WAN niestety disable się nie da, więc static IP, jakiś adres z innej podsieci, byleby tylko nie przeszkadzał. Firewall off, DHCP off. I tak wpiąłem APka jednym jedynym kabelkiem od lanu w switch :) Ustawiłem mu IP x.x.x.254 (w końcu jakiś adres musi mieć). Wystarczy. DHCP z serwera idzie do wireless klientów, oni widzą lan, lan widzi ich. Wszyscy się cieszą. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc w wyborze. Padło na WRT54GL. Alternatywny soft wrzucę, jak ten mnie zacznie drażnić :) Póki co mam 6 m-cy gwarancji, ale APek kosztował 150zł, więc relatywnie niedużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...