Skocz do zawartości
Ditz

Gran Turismo 5

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.gamersyde.com/news_5372_en.html

obejrzałem wszystko...

Plusy:

+ ładne samochody

+ widok z kokpitu

+ ładne AA (przynajmniej na filmikach)

Minusy:

- właściwie cała reszta

- otoczenie

- odbicia w lusterkach

- cienie

- model jazdy

- kolizje - samochody dalej odbijaja sie jak gumowe zabawki

- mam wrażenie, że jest to GT4 z ładniejszymi samochodami w w wyższej rozdzielczości

no ale ja nie grałem - oceniam tylko to co widzę na filmikach z gameplay'a

niech ktoś kto grał się wypowie ;)

Edytowane przez MacOSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak by ktoś szukał GT Prologue Demo to leży na japońskim PSS.

Miałem okazję zagrać na szybko dzisiaj z rana. Po ok 15minutach:

- brak AA

- czasami poszarpane cienie (ale znacznie lepiej niż to co widziałem na poprzednich filmikach)

- brak zniszczeń

+ sterowanie (bardziej nadaje się do dłuższej jazdy po torze, w GT:HD było idealne do driftu)

+ odbicia w lusterkach w końcu odbijają to co jest za samochodem)

+ płynniejsze powtórki mimo znacznie większej liczby pojazdów

+ jakość generowanej grafiki + nowe efekty

+ jeszcze lepiej wymodelowane pojazdy

+ bardzo ładnie wymodelowane wnętrza

+ pisk opon znany od początku serii :)

Jak na razie jestem na +. Dzisiaj podepnę kierownicę i pojeżdżę z godzinę to może naskrobę coś więcej. Ale jest lepiej. :)

Dziwi mnie tylko ten AA. Po co wypuszczają filmiki z devkitów skoro w grze i tak jest wyłączony? Wiem, że lepiej wygląda taki filmik ale człowiek później zbyt wiele oczekuje. To samo było z GT:HD.

Edytowane przez kojak_ct

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwi mnie tylko ten AA. Po co wypuszczają filmiki z devkitów skoro w grze i tak jest wyłączony? Wiem, że lepiej wygląda taki filmik ale człowiek później zbyt wiele oczekuje. To samo było z GT:HD.

jak bys przeoczyl-to sony i ich wazniejsze produkcje maja to juz w standarcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś odwiedził mnie kolega, który jeździ na wyścigi 1/4mili no i nie mogłem nie włączyć demka dema. ;) Po 2 przejazdach przyznał, że gra wygląda świetnie, spodobała mu się praca zawieszenia oraz przeciążenia, które działają na samochód podczas hamowania czy wjeżdżania w zakręty. Postanowiłem zapytać go o dręczący pisk opon. Wiecie co mi odpowiedział? Że nic dziwnego w tym dźwięku nie ma. Powiedział, że jak kupił slicki od MarGum i je rozgrzał to piszczały dokładnie tak jak w GT. Wystarczy lekki skręt i już słychać miałczenie opon. :) Dla tego opony daję na "+". ;)

Edytowane przez kojak_ct

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kojak, nie kwestionuję, że masz kolegę startującego na 1/4 mili, ale kurczę te piszczące przy byle skręcie slicki jakoś do mnie zupełnie nie trafiają, jeździłem jako pasażer po Nordschleife, na którym w weekend co drugi wóz ma slicki i żadnego piszczenie nie słyszałem. Przecież gumy piszczy na granicy utraty przyczepności, a ta jak wiadomo dzięki slickom właśnie przesuwa się ku nieskończoności ;) A u kolegi lekki skręt i piszczenie? Hmmm...

Ci, którzy nie mieli bliższego kontaktu z motosportem niech sobie włączą cokolwiek z wyścigów płaskich w TV- czy tam też słychać nonstop pisk opon? Albo w racesimach na pc (plus FM)? Ten upiorny dżwięk opon przeszkadzał już za czasów GT3 i 4, które to jako jedyne kręciły się w mojej pstwo. Dla mnie ten dźwięk nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, choć na margumach nie jeżdzę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 Czerwca na King of Europe w klasie STREET FWD zajął (system pucharowy) 3 miejsce (miał 2 czas). ;)

Zastanawiać by się można: czemu dźwięk opon nie zmienili od powstania GT? Sądzę, że gdyby było z nim coś nie tak to wywalili by go już jakiś czas temu. No i muszę się z Tobą zgodzić. Opony piszczą na granicy przyczepności. Tak też jest w GT:5Prologue. Nie będę się spierał w jakich warunkach jakie gumy piszczą ale nie mam powodów nie wierzyć staremu kumplowi, dla którego konsola to zbędny gadżet. ;)

Jeśli chodzi o GT5 to prawdopodobnie zrezygnuję z Prologue i poczekam na full chyba, że trafi się okazja w atrakcyjnej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, kończąc o/t ;), że GT to jedyna gra, w której tak popiskują gumy- myślisz, że producenci prawdziwych simów się mylą, a jedynie skośnoocy bracia mają rację? :D Tym bardziej, że w GT każda opona tak piszczy, łącznie z gumami drogowymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro PS3 jest takie słabe to jak wyczarowano Uncharted: Drake's fortune i okrzyknięto go nową jakością GFX?

Gdzie okrzyknięto? Przez kogo? Źródło proszę...

Czemu takie GT:5 działa w 60FPS w FullHD + 16 aut na trasie

Bo otoczenie wygląda jak na PS2, do tego brak AA + kijowe cienie i odbicia w lusterkach ;)

Jedynie modele aut wyglądają nieźle, reszta jest mocno przeciętna.

a samochody wyglądają jak ze zdjęcia? :)

Kłóciłbym się:

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wymieniać mógł bym wiele.

Czekam... ;) Może być na PW jak nie chcesz tutaj.

edit:

poprawiona 1 fotka

Pierwsza fotka nie działa ;) I co to za paskudztwo jest- 1ka coupe?

BMW Concept 1 tii Edytowane przez MacOSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie okrzyknięto? Przez kogo? Źródło proszę...

Na każdej stronce poświęconej konsolom. ;) Nawet na takiej stronniczej polygamii tak uważają w każdnym newsie nt. Uncharted. :)

Bo otoczenie wygląda jak na PS2, do tego brak AA + kijowe cienie i odbicia w lusterkach ;)

Jedynie modele aut wyglądają nieźle, reszta jest mocno przeciętna.

Może zagrał byś u jakiegoś kolegi a nie opowiadasz bajki? :) Cienie poprawione a w lusterkach w końcu odbicia. Jak widać dało się i to poprawili więc jest sznasa, że i tory w pełnym demku/fullu będą dokładniejsze.

Kłóciłbym się:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jeśli to nie wygląda realnie (oprócz braku AA ofcourse) to sorki. Przecież nawet podobnie załamuje się światło na karoserii. Model samochodu jest prawie ideał a Ty jeszcze chcesz się kłucić? No sorki. :) To ja już nie wiem co by Cię usatysfakcjonowało. A Ty draak co sądzisz o tym porównaniu? :)

Czekam... ;) Może być na PW jak nie chcesz tutaj.

Jak mnie chęć najdzie i trochę czasu to spox. ;)

ale coz posiadacze X'a nie musza sie pocieszac kazda cyferka sprzedanych konsol,oni poprostu graja i czekaja na swoje nastepne gry a fani ps3 zbieraja kazde info o sprzedazy-bo przeciez na wojnie potrzebne sa morale :lol2:

To teraz strzeliłeś sobie w piętę. :) Przynajmniej raz na jednej stronie o X są podawane wyniki sprzedaży w USA gdzie w miarę dobrze się sprzedaje. A w temacie o PS3 ile razy ktoś coś podał? :)

A te stronki to faktycznie żal.pl

Edytowane przez kojak_ct

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie też ta koszmarna bejca jest świetnie wymodelowana (choć może to tylko moje widzimisię, ale coś z proporcjami obręczy do reszty nadwozia oraz długością maski jest coś nie tak)- dziwi jednak, że nawet w menu nie ma AA oO, no ale ponoć w demie, tym normalnym, ma już być i dodatkowo stała ramka 50fp/s... hmmm.

BTW, kojak, czemu poly jest stronnicza? Przykłady poproszę. To, że wiekszość redaktorów gra głównie (choć niektórzy z nich posiadają i PS3) na x360 jest na chwilę obecną równie oczywiste, jak nie przymierzając- żenująco niski poziom intelektualny niektórych posłów z pis ;)

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na każdej stronce poświęconej konsolom. ;) Nawet na takiej stronniczej polygamii tak uważają w każdnym newsie nt. Uncharted. :)

Źródło = konkretny link

Cienie poprawione a w lusterkach w końcu odbicia.

Jakoś na żadnym dostępnym w necie gameplay'u nie zauważyłem poprawy cieni, a odbicia w lusterkach owszem są, ale dalej kiepskie - patrz otoczenie

Jeśli to nie wygląda realnie (oprócz braku AA ofcourse) to sorki. Przecież nawet podobnie załamuje się światło na karoserii. Model samochodu jest prawie ideał a Ty jeszcze chcesz się kłucić? No sorki. :) To ja już nie wiem co by Cię usatysfakcjonowało.

Nie mówię, że to nie wygląda realnie, ale na pewno nie wygląda "jak na zdjęciu". Ja tam nie widzę jakiegoś mega skoku jakościowego względem innych gier. Tu masz np. Forze 2, która wyszła pół roku temu. IMHO ten model nie ustępuje tym z GT5:P.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Plusem GT5 jest tylko i wyłączenie realistyczne oświetlenie (choć z tego co widzę jest tylko jeden rodzaj oświetlenia/pory dnia/pogody/etc). Modele są porównywalne z innymi grami, a otoczenie jest wręcz żałosne ;)

Jak dodadzą różne warunki pogodowe, poprawią oświetlenie otoczenie, dźwięk i model jazdy to wtedy będzie można mówić, że gra jest rewelacyjna.

Edytowane przez MacOSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze (poza tym, iz kto daje takie pip do porownania - to nie aluzja do osoby, lecz do samochodu), to te BardzoModneWozy sa ledwie podobne:

1. Screen w GT5 zrobiony delikatnie od tylu (moze dla tego maska wydaje sie krotsza)

2. Na fotce ma nizsze zawieszenie

3. Inny bodykit

Wiem, iz wypisuje rzeczy oczywiste, lecz osobiscie nie widze sposobu, by ocenic realizm wykonania samochodu, gdy porownuje go z - prawdopodobnie - innym modelem.

Tak czy inaczej beczka z GT5 wyglada jak niedorobka wzgledem zdjecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwię się, że nikt o tym nie napisał. :) Pojawiło się kilka fotek z nowych torów. ;) Przypomina mi to PGRa. ;)

Sporo fotek. Sorry modemowcy. Są jeszcze tacy? ;)

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Gra oceniona została przez famitsu na 39/40pkt. Cena prologa ma wynieść ok. 100zł. Chyba jednak się skuszę. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej podrasowany. ;)

No i doczekaliśmy się filmiku z londynu. ;)

http://www.ps3site.pl/gt5prologue-w-londynie-pierwsze-wideo

Z dnia na dzień GT5 nabiera rumieńców. I co panowie? Dalej narzekacie na lusterka i otoczenie? :)

Czy też zauważyliście, że metoda Polyphony jest taka, że dają nam po kawałku kodu do testowania (GT:HD, GT5:Prologue Demo, GT5:Prologue,GT:5)?

Edyta

Intro

Stream

MP4 720p

60FPS London

Stream

MP4 960x540

London

Stream

MP4 720p

Edytowane przez kojak_ct

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że jest to raczej wyróżnienie japońców, że ich rynek jest najważniejszy, później USA i EU. :(

ladne mi wyroznienie ;d po prostu tworcy wiedza gdzie normalni ludzie by im wepchneli gre bez multi itp ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi