redjohnny Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Witam. Stoję przed zakupem karty mini-pci do notebooka IB T40. Blokadę producenta zdejmę samemu. Zastanawiam się jaką kartę kupić. Kryteria: *duży zasięg *bezawaryjna praca (żadnego zrywania połączenia, duszenia się itp.) *nie może wydzielać dużych ilości ciepła (niektóre karty mają tendencję do grzania się) *standardy to b/g, może być też a Rozważam między tymi kartami. INTEL (droższe) INTEL 2200 b/g - 89zł: http://www.allegro.pl/item200228514_karta_..._gwarancja.html INTEL 2100 b/g - 69zł: http://www.allegro.pl/item198903922__karta...intel_2100.html ATHEROS (tańsze) GIGABYTE GN-WI01GS – ATHEROS – 50zł http://www.allegro.pl/item198541632_wifi_n...it_gwar_fv.html GIGABYTE GN-WIAG02 108MBIT – 75zł http://www.allegro.pl/item198541009_wifi_n...it_gwar_fv.html Zastanawiam się na jakim chipie karta będzie najlepsza. Będę wdzięczny za odpowiedzi posiadaczy podobnych kart. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1401 Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Karty na Atherosie są najlepsze. Którą weźmiesz to już twój wybór. PS Gigabyte WiFi > złe doświadczenia... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 kumpel ostatnio kupił Atherosa (nie wiem dokładnie jaki model, ale czytał o tym 2 tygodnie) bo myślał, że ściągnie wszystkie sieci bezprzewodowe z całego Dublina ;) a okazało się, że karta tylko troszeczkę wyprzedza Intela 3945 więc ogólnie nie spodziewaj się cudów, ale oczywiście jakbym miał wybrać to zdecydowanie Atheros [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Karty na Atherosie są najlepsze. Którą weźmiesz to już twój wybór. PS Gigabyte WiFi > złe doświadczenia... :mur: Jakie złe doświadczenia? Karta kosztuje 50zł, więc jest bardzo ciekawą propozycją. Jeżeli chodzi o atherosy to ciężko jest dostać coś w rozsądnej cenie innego niż GIGABYTE <_< W razie czego do rozwazenia pozostają jeszcze BROADCOMY i INTELE :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 polecam cos z atherosa AR500X np. WL500 dobrym zakupem jest tez Orinoco + rozebrac ja i odzyskac miniPCI :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Witam ponownie. Zamówiłem karę GIGABYTE GN-WI01GS. Karta jest na gwarancji, więc nawet jak będą problemy to można ją zwrócić lub wymienić na nową :) Jak już przetestuje to dam znać jak karta się sprawuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andi Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Skoro wiedziales co kupisz, to po co nas meczyles pytaniami? Zobaczysz, ze wrocisz do Atherosa lub Intela :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 (edytowane) W mojej bylej Toshi A75 siedzial jakis Atheros, naprawde sciagal ladnie sieci jednak obluga szyfrowan WEP2 itp. bardzo kulala i o ile nowsze karty na Intelu ladnie sie laczyly z ruterami to on zawsze na zlosc musial miej jakies waty. A najgorsze bylo to, ze producent nijak wywiazywal sie z wypuszczeniem nowych sterownikow przez co bylem skazany na slabsze szyfrowanie WEP :( Edytowane 31 Maja 2007 przez Shantillas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 (edytowane) Skoro wiedziales co kupisz, to po co nas meczyles pytaniami? Zobaczysz, ze wrocisz do Atherosa lub Intela :P Nie widziałem :D Poleciliście atherosy, więc wziąłem tego GIGABYTA. Karta jest na atherosie, jest tania i łatwo dostępna. Zobaczymy co z tego będzie. O intelach nikt nie wspomniał, więc sobie odpuściłem. EDIT: W mojej bylej Toshi A75 siedzial jakis Atheros, naprawde sciagal ladnie sieci jednak obluga szyfrowan WEP2 itp. bardzo kulala i o ile nowsze karty na Intelu ladnie sie laczyly z ruterami to on zawsze na zlosc musial miej jakies waty. A najgorsze bylo to, ze producent nijak wywiazywal sie z wypuszczeniem nowych sterownikow przez co bylem skazany na slabsze szyfrowanie WEP :( O tym nie słyszałem :mur: Mam dwa AP i chyba z 5 kart Wi-Fi (USB, PCI, PCMCIA). WPA2 działa różnie na dwóch APkach. Część kart działa bezproblemowo na 1 AP a część bezproblemowo na 2 <_<. Dzięki za odpowiedź. Karta powinna przyjść jutro, więc jak przetestuję to dam znać. Edytowane 31 Maja 2007 przez AK-105 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Z WEP2 jest roznie w zaleznosci czy uzywa sie kreatora w XPeku czy nie ;P Jesli zainstalujesz soft od Atherosa to nie ma zadnych problemow! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 (edytowane) Witam po długiej przerwie :D Karta przyszła dziś po południu. Przetestowałem ją w moim starym dellu. 1. GIGABYTE i szyfrowanie (WEP/WPA/WPA2) - wszystko działa bez problemu zarówno na routerze EDIMAX jak i na SMC. Na innych nie testowałem, ale myślę że też nie powinno być problemu. 2. Sygnał/Zasięg - ciężko tu cokolwiek powiedzieć. Dla mnie porównywalny do kart intela. 3. Wydzielanie ciepła - karta jest raczej chłodna, po dłuższym czasie nie nagrzewa się zbytnio. Osobiście uważam, że karta jest godna polecenia. W cenie 50zł nic lepszego się nie znajdzie :) Mam nadzieję że komuś się te informacje przydadzą. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Edytowane 4 Czerwca 2007 przez AK-105 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...