-=virus=- Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 (edytowane) Cześć, Mam taki problem: Aktualnie komp chodzi mi bez innych napędów tylko HDD. Chodził wcześniej z dvd ale oddałem je na gwarancje bo się zepsuło... Potrzebując jakiś napęd wyjąłem z szafki nagrywarkę cd LG 52x 32x 52x... Podłączam ją i tak: w biosie wszystko widzi ładnie ale jak xp zacznie bootować to dochodzi do momentu z logo i tak stoi... Ten pasek co przelatuje lata tak cały czas bez końca i nie chce iść dalej... W czym problem? Nagrywarka na 100% sprawna. Taśmy kontrolery również. Mam abita nf7 i coś mi się wydaje że jest to wina sterowników do IDE. Wiecie o co chodzi zawsze była dyskusja czy je instalować czy nie. Ja je mam zainstalowane. A nie chcę usuwać bo boję się że os nie wstanie... Niezależnie jak podłączę cd to nie wstaje. Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 29 Maja 2007 przez -=virus=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Na którym kanale IDE podpinasz CD-ROM ? Najlepiej będzie jak podłączysz go na drugim, zakładając ze na pierwszym masz HDD. Jeśli nic to nie daje, podłącz CD-ROM do innego kompa i sprawdź czy tam działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=virus=- Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 (edytowane) Pisałem już w pierwszym poście że podłączałem na wszystkie możliwe możliwości i że cd jest w 100% sprawne - sprawdzane jeszcze na dodatek na innym kompie i 0 problemów. Nagrywarka w biosie jest widziana bez problemu mogę z niej bootować, linux na cd też się z niej odpala. Tutaj jest błąd ewidentnie po stronie windowsa... Edytowane 29 Maja 2007 przez -=virus=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 a zworkami sie bawiles?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=virus=- Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Tak. Nie ma znaczenie czy jest na secondary, primary czy ma master czy na slawe... Na każdej z możliwych kombinacji tak się dzieje... Zapomniałem dodać że nawet od kumpla pożyczyłem takie samo dvd co mam teraz na gwarancji i z tym dvd nie było problemów zabotował bez niczego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 moze zmien kolejnosc bootowania w biosie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=virus=- Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Pierwszy jest HDD więc co tutaj zmieniać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 np wylaczyc cd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Zobacz czy sie odpali w trybie awaryjnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=virus=- Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 W awaryjnym to samo. Ten taki prostokącik cały czas miga. Zmiana bootowania nic nie pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uosiu Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 odpal kompa z jakiegos linuksowego livecd, zobacz czy dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=virus=- Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 ...Nagrywarka w biosie jest widziana bez problemu mogę z niej bootować, linux na cd też się z niej odpala... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 (edytowane) odinstaluj kontroler i restart. jesli nie pomoze to zrob u kumpla update firmware-u cdromu. Edytowane 29 Maja 2007 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=virus=- Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 (edytowane) No ok zrobiłem backup systemu. Odinstalowałem sterowniki, poprosiło o restart, więc zrestartowałem. I włącza się ponownie. :) Ale po włączeniu znajduje jakoś sam z siebie ten sam sterownik i go automatycznie instaluje. :mur: Edytowane 29 Maja 2007 przez -=virus=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 no i dobrze :) ma sobie sam spowrotem zainstalować kontroler. Widzę, że jednak to nie pomogło. :/ taśma, molex, bios ? a jaki zasilacz ? może nie wytrzymuje cdromu ;)(joke) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...