Skocz do zawartości
radas

Problemy Z Parycjami (a Może Nie Tylko) Na Sysku Sata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Do tej pory używałem dysku WD800JD ATA. Teraz kupiłem WD3200AAKS SATA .

Stary (tymczasowo) odłączyłem , pozostawiając tylko ten SATA.

Chciałem porobić partycje (4) i zainstalować na nowo system , a właściwie zainstalować 2x Xp ( na partycji "C" , a także na "D" - miałem tak wcześniej na starym dysku i odpowiadało mi to - osobno gry , osobno programy)

Problemy moje zaczęły się przy robieniu partycji.

Zacząłem od fdiska - widział on jedynie coś ok. 131 GB z 320 dostępnych.

Potem postanowiłem partycję porobić Partition Magicem (dos`owskim - z płyty Hirens Boot) . Wszystkie cztery chciałem mieć sformatowane jako NTFS . PM ładnie porobił (jedna podstawowa - aktywna , dysk rozszerzony i na nim trzy logiczne ) , ale jak już było porobione , to tylko Partition Magic widział te partycje , gdy np. wchodziłem poprzez DOS Navigatora (Hirens Boot) , partycje nie były widoczne wcale. Podobnie fdisk też nie pokazywał tych partycji.

Wobec tego zrobiłem tak ,że fdiskiem utworzyłem partycję podstawową o wielkości 60 GB (FAT32) , na niej zainstalowałem XP i z pod poziomu windowsa , przy pomocy Partition Magica (windowsowskiego) z wolnego miejsca zrobiłem partycję rozszerzoną i 3 dyski logiczne (partycje D E i F) - wszystko przekonwertowałem na NTFS.

Niby wszystko teraz stało sie tak jak chciałem , ale...

uff. do rzeczy...

1) po pierwsze , chciałem zainstalować na "D" XPka - płyta ładnie się "zbotowała" ale przy wyborze partycji do zainstalowania widać już tylko "C" o wielkości ok 160 GB ?!

2) po drugie , mam cały czas wyświetloną ikonkę w tray`u koło zegarka - Bezpieczne usuwanie sprzętu (1) , a po rozwinięciu , wygląda to tak (2) - we właściwościach brak jest rozwijanego pola wyboru - użyte urządzenia , a tak być chyba nie powinno - zarówno po pierwsze jak i po drugie ?

Dołączona grafika

Dlaczego tak sie dzieje ?

Czy Komuś chciało się to przeczytać i zna odpowiedź na moje problemy ?

:damage_wall:

BTW.

Posta tego umieściłem w tym dziale forum , bo mam wrażenie ,że mój problem to prędzej wina hardware niż software :wink:

Edytowane przez radas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

service pack`i zainstalowane , poprawki także.

gdy bootuje XP i chcę go zainstalować na innej partycji , to tak jak juz pisałem , widzi on jedynie partycję C i mówi ,że system jest już zinstalowany (ble ,ble, ble...) i czy chcę go usunąć . Nic więcej nie ma.

Zreszta zaraz dam screen.

Dołączona grafika

A tak mój dysk widzi Partition Magic

Dołączona grafika

Edytowane przez radas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następny, z windowsem bez servicepacka.....

Zintegruj SP2 z płytą to bedzie widział wszystko.

hmm. mówisz , że to wystarczy ?

zrobię , wypróbuję i napiszę.

Edytowane przez radas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zzrobiłem XP , dodałem servicepacka i...

chyba cos z dużo jeszcze namieszałem , bo nie chce się bootować tzn. zaczyna i komp się restartuje.

nie ważne.

wierzę na słowo , że to pomoże :lol: , bo próbowałem Linuxa zainstalować i o dziwo - on widzi wszystkie partycję :damage_wall:

...................

Dołączona grafika

ale dlaczego mam ta ikonkę [1] ciągle i nie mogę rozwinąć [2]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi