radas Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 (edytowane) Witam Do tej pory używałem dysku WD800JD ATA. Teraz kupiłem WD3200AAKS SATA . Stary (tymczasowo) odłączyłem , pozostawiając tylko ten SATA. Chciałem porobić partycje (4) i zainstalować na nowo system , a właściwie zainstalować 2x Xp ( na partycji "C" , a także na "D" - miałem tak wcześniej na starym dysku i odpowiadało mi to - osobno gry , osobno programy) Problemy moje zaczęły się przy robieniu partycji. Zacząłem od fdiska - widział on jedynie coś ok. 131 GB z 320 dostępnych. Potem postanowiłem partycję porobić Partition Magicem (dos`owskim - z płyty Hirens Boot) . Wszystkie cztery chciałem mieć sformatowane jako NTFS . PM ładnie porobił (jedna podstawowa - aktywna , dysk rozszerzony i na nim trzy logiczne ) , ale jak już było porobione , to tylko Partition Magic widział te partycje , gdy np. wchodziłem poprzez DOS Navigatora (Hirens Boot) , partycje nie były widoczne wcale. Podobnie fdisk też nie pokazywał tych partycji. Wobec tego zrobiłem tak ,że fdiskiem utworzyłem partycję podstawową o wielkości 60 GB (FAT32) , na niej zainstalowałem XP i z pod poziomu windowsa , przy pomocy Partition Magica (windowsowskiego) z wolnego miejsca zrobiłem partycję rozszerzoną i 3 dyski logiczne (partycje D E i F) - wszystko przekonwertowałem na NTFS. Niby wszystko teraz stało sie tak jak chciałem , ale... uff. do rzeczy... 1) po pierwsze , chciałem zainstalować na "D" XPka - płyta ładnie się "zbotowała" ale przy wyborze partycji do zainstalowania widać już tylko "C" o wielkości ok 160 GB ?! 2) po drugie , mam cały czas wyświetloną ikonkę w tray`u koło zegarka - Bezpieczne usuwanie sprzętu (1) , a po rozwinięciu , wygląda to tak (2) - we właściwościach brak jest rozwijanego pola wyboru - użyte urządzenia , a tak być chyba nie powinno - zarówno po pierwsze jak i po drugie ? Dlaczego tak sie dzieje ? Czy Komuś chciało się to przeczytać i zna odpowiedź na moje problemy ? BTW. Posta tego umieściłem w tym dziale forum , bo mam wrażenie ,że mój problem to prędzej wina hardware niż software :wink: Edytowane 29 Maja 2007 przez radas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 A mozesz wytłumaczyc po co uzywasz Fdiska i PM do robienia czegoś co mozna zrobic z poziomu instalatora XP jak i samego systemu? 2. Wszystko jest dobrze. Windows z Service Packami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radas Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 (edytowane) service pack`i zainstalowane , poprawki także. gdy bootuje XP i chcę go zainstalować na innej partycji , to tak jak juz pisałem , widzi on jedynie partycję C i mówi ,że system jest już zinstalowany (ble ,ble, ble...) i czy chcę go usunąć . Nic więcej nie ma. Zreszta zaraz dam screen. A tak mój dysk widzi Partition Magic Edytowane 29 Maja 2007 przez radas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Następny, z windowsem bez servicepacka..... Zintegruj SP2 z płytą to bedzie widział wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radas Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 (edytowane) Następny, z windowsem bez servicepacka..... Zintegruj SP2 z płytą to bedzie widział wszystko. hmm. mówisz , że to wystarczy ? zrobię , wypróbuję i napiszę. Edytowane 29 Maja 2007 przez radas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 http://www.purepc.pl/node/881 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radas Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 zzrobiłem XP , dodałem servicepacka i... chyba cos z dużo jeszcze namieszałem , bo nie chce się bootować tzn. zaczyna i komp się restartuje. nie ważne. wierzę na słowo , że to pomoże :lol: , bo próbowałem Linuxa zainstalować i o dziwo - on widzi wszystkie partycję ................... ale dlaczego mam ta ikonkę [1] ciągle i nie mogę rozwinąć [2] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 grrr, bo masz dysk sata, a rozwinąc nie mozesz bo nie mozna wyłaczyc dysku na którym jest system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radas Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Dzięki . JAk zwykle mozna liczyć na purepc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...