Balrog Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 Czy warto w jednym domu podłączyć 2 kompy do sieci internetowej? Z tego co wyczytałem na forum to komp1 musi być ciągle włączony aby komp2 miał dostep do internetu.Chodzi mi o to ,że chce aby komp1(strary) ciągle coś ściągał(używam eMule, a tam jest prze...bane z tymi kolejkami)i prawie wogóle go nie wyłączać a na kompie2(nowszy) grać przez sieć i przez internet. Czy to co planuje jest głupie 8) :!: Czy połączenie przez karty sieciowe jest najtańsze i najlepsze? P.S. Te dwa kompy są od siebie w odległości nie przekraczającej 1,5m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 1. zalezy czy potrzebujesz inet na obu kompach (sam na dwoch siedziec nie bedziesz a wiec pewnie brat/siostra/tata/mama/wujek teofil bedzie korzystal) 2. komp routujacy musi byc stale wlaczony co chyba jest zrozumiale :? 3. predkosc - zalezy od lacza 4. czy jest glupie ? - glupie pytanie 5. najwygodniejsze i stosunkowo najtansze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 Jak nie chcesz mieć jednego kompa na ON przez cały czas to możesz kupić sobie ruter sprzętowy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 [...]Chodzi mi o to ,że chce aby komp1(strary) ciągle coś ściągał(używam eMule, a tam jest prze...bane z tymi kolejkami)i prawie wogóle go nie wyłączać[...]z tego wynika ze jednak chce miec kompa na ON przez caly czas....czytajcie dokladnie ...2 sieciowki i kabel wychodza duzo taniej niz nawet najprostszy ruter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balrog Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Dokładnie PIT, jeden z kompó będzie chodził non stop(z drobnymi wyjątkami) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 o.k jasne że taniej, w zasadzie to już nie wiem po co to pytanie"czy warto". Możesz sobie odpalić na starym kompie cokolwiek do ciagnięcia, ale zapomnij o graniu w necie np: w quake (lagi) chyba że na nowym kompie masz win2000server, lub linuxa, lub cokolwiek co pozwoli na ograniczanie przepustowości. Taka KaZa wyciągnie ci z łącza 1M wszystko!! i zamiast ping 10 będziesz miał 200 (pozostanie gra w lania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 to wszystko zalezy od ustawien.....nie mozna tak wszystkiego uogolniac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 czym udostepniacie lacze na linuxie wiem ze na windzie to jest wingate lub winroute a na linuxie :)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 ipfwadm/ipchains/iptables zależy od wersji linuxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 ipfwadm/ipchains/iptables zależy od wersji linuxa. kurcze wpisalem w konsoli kazde polecenie i nic command not found wpisywalem nawet z poziomu su a linuxa mam rh 7.3 jesli bym mogl prosic o dokladne ustawienie tego badziewia ping na drugiego kompa mam 192.168.0.2 na ten moj niby serwerek tez mam 192.168.0.1 ale z tamtego kompa niestety mi na 192.168.0.1 nie dochodza a co za tym idzie nie mam neta :evil: na tamtym mam ustawienia takie ip 192.168.0.2 maska 255.255.255.0 brama 192.168.0.1 dns 192.168.0.1 na tym gdzie mam 2 karty to w pierwszej nic nie zmienialem a w drugiej mam tak ip 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 bramy nie wpisywalem pod windowsem na takich ustawieniach wszystko dziala za pomoc z gory dziekuje :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 A którą masz wersję linuxa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 A którą masz wersję linuxa? red hat 7.3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Pytam się o wersję linuxa a nie dystrybucję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 no to napisalem 7.3 no chyba ze zle rozumiem co oznacza WERSJA :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Chyba źle zrozumiałeś. To jest wersja dystrybucji. Linux to jest kernel - potocznie jajko. I pytam cię o wersję kernela. Wpisz 'uname - a' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 dzieki za poprawke w linuxie jestem noga dopiero zaczynam wiec tak wersja - 2.4.18-3 znowu mi nie zadzialalo twoje polecenie musialem sprawdzic w centrum sterowania :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Ech. Co to jest centrum sterowania? Nie używasz konsoli? Powinieneś mieć iptables. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 uzywam konsoli ale nie wszystko czasem umie ustawic za pomoca samej konsoli wynik wpisywania polecenia iptables [miecio@sharki miecio]$ iptables bash: iptables: command not found [miecio@sharki miecio]$ su Password: [root@sharki miecio]# iptables bash: iptables: command not found [root@sharki miecio]# Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 To masz jakąś dziwną tę dystrybucję. Ściągnij iptables z http://www.netfilter.org/ (btw: a masz dobrze zmienną $PATH ustawioną?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 a co to jest ta zmienna :D?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 'echo $PATH' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 [root@sharki miecio]# echo $PATH /usr/kerberos/sbin:/usr/kerberos/bin:/bin:/usr/bin:/usr/X11R6/bin:/usr/local/bin:/home/miecio/bin [root@sharki miecio]# Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Nie widzę np. /usr/local/sbin, /usr/sbin, /sbin. Poszukaj tam iptables. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 [root@sharki iptables-1.2.8]# ls COPYING ip6tables-restore.c iptables.d KNOWN_BUGS extensions ip6tables-save.8 iptables-restore.8 libipq include ip6tables-save.c iptables-restore.c libiptc INSTALL ip6tables-standalone.c iptables-save.8 Makefile ip6tables.8 ippool iptables-save.c Rules.make ip6tables.c iptables.8 iptables-standalone.c ip6tables-restore.8 iptables.c iptables-standalone.d [root@sharki iptables-1.2.8]# jaka komenda to zainstalowac?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 ok jutro juz poszukan spadam jakby ktos by mial jakis pomysl to prosze pisac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Polecam komendy: rtfm, cat README|less, http://www.google.com/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Nie widzę np. /usr/local/sbin, /usr/sbin, /sbin. Poszukaj tam iptables. nie ma ip tables musze chyba doinstalowac tylko nie wiem jaka komenda bo instal cosa mi nie dziala w tym co sciaglem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 nie ma ip tables. Są iptables. Proponuję zapoznać się z plikiem README. To naprawdę nie boli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 nie ma ip tables. Są iptables. Proponuję zapoznać się z plikiem README. To naprawdę nie boli. chodzilo mi o iptables spacja mi sie wcisla przez przypadek :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...