emka0 Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Witam Czy warto inwestować w laptop z express card, co jest bardziej przyszłościowe, ale jak na razie tego nie widać, czy kupić jednak laptop z pcmcia na co jest dużo sprzętu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Warto. Na PCMCIA nie dostaniesz X-Fi. Trudno, żeby od razu było więcej kart na coś, co jest na naszym rynku od niedawna. Poza tym sporo laptopów ma oba gniazda, więc problem odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skibi Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 Kup taki co ma oba rozwiązania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hooded man Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 (edytowane) X-Fi jest na PCIexpress ??? :blink: edit. O cholera jest :-) kurde jak nie wyjdzie na PCMCIA to sie powaznie zdenerwuje :/ Edytowane 2 Czerwca 2007 przez hooded man Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) ja sie przekonałem na włsnej skórze ze brak PCMCIA w nowym lapku to poważna wtopa!! brałbym albo lapka z oboma gniazdami albo z PCMCIA... Edytowane 3 Czerwca 2007 przez welyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 No na chwilę obecną bezpieczniejsza PCMCIA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepano Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 (edytowane) Troszkę nie na temat ale w myśl idei "nie zaśmiecaj"... Krótkie pytanko: "Gniazdo PC Card przeznaczone na jedną kartę typu II" to chodzi o Express Card ??? A jak pisze: "PC Card Slot (typ I/II)" to znaczy że w ten sam slot można włożyć albo PCMCIA albo Express Card ??? Edytowane 10 Czerwca 2007 przez Szczepano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 PCMCIA googli nie znaju ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepano Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 No znaju, znaju ale z tego wniosek ze nie mam Express Card a w to mi ciezko uwierzyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skibi Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Wg specyfikacji Toshiby masz Express Card Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepano Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) Gdzie Ty to znalazleś bo ja znajduje tylko te "typ I" i "typ II" (Nielicząc stron sklepów). Nie widzialem nigdzie slowa "Express". Byłbym wdzięczny za jakiegos linka. Edytowane 12 Czerwca 2007 przez Szczepano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skibi Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Mówisz i masz :D http://eu.computers.toshiba-europe.com/cgi...ODUCT_ID=120560 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepano Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Mówisz i masz :D http://eu.computers.toshiba-europe.com/cgi...ODUCT_ID=120560 Dzięki. Chciałem mieć 100% pewność! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Dzięki. Chciałem mieć 100% pewność! Trochę temat popchnę do przodu. Zapewne kupię model Toshiby gdzie będzie Expreess Card 34. Chodzi mi o karty WiFi dobre na Orinoco czy Atherosie ale z tego co widzę są nadal na PCMCIA czy są w planie aby owe karty były na EXcard? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaBa Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 Troszkę nie na temat ale w myśl idei "nie zaśmiecaj"... Krótkie pytanko: "Gniazdo PC Card przeznaczone na jedną kartę typu II" to chodzi o Express Card ??? A jak pisze: "PC Card Slot (typ I/II)" to znaczy że w ten sam slot można włożyć albo PCMCIA albo Express Card ??? Więc za przeproszeniem szanownych adminów którzy tu pilnują porządku. Kolego "Szczepano" wypowiadasz się obficie na tematy takie jak awaryjność Acer-ów, jaki to badziew i szrot a tym czasem sam nie wiesz czym sie różni PCMCIA od ExpressCard?? Moze jak ktoś wspomniał google pomoże Ci poszerzyć Twoją jaksze ogromną wiedzę na temat notebook-ów. Bowiem ExpressCard jest następcą PCMCIA, standard ten wszedł nie tak dawno i na nasz rynek. Ponoć jest lepsze (choć przyznam że nie wiem w czym jak na razie bo nie miałem kontaktu z urządzeniami na to gniazdu) a PCMCIA to po prostu PCMCIA I/II oznacza że pierwszej i drugiej generacji. Jak dla mnie proste, niestety większość lapków posiada albo to gniazdo albo ExpressCard rzadko oba na raz. Pozdrawiam Cie kolego Szczepano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markom Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 Sorry, ze podnosze temat po pol roku, ale zawiera sporo informacji. Czy kupie gdzies w sieci za rozsadne pieniadze karte wi-fi do laptopa, pod expresscard? rozsadne pienidze to dla mnie okolo 100zl Czy zostanie mi jedynie kupic karte pod pcmcia i do tego adapter, za co w sumie wydam okolo 400zl ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liptonti Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 nie lepiej kartw na pod usb? masz slot ex a nie masz wi fi w lapku ? dziwne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markom Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Asus Z96Jm - taki model specyfikacja tutaj: http://store.agearnotebooks.com/asusz96jm.html W opisie plyty napisane jest, ze jest wi fi nie zamontowane. Znaczy to, ze moze w serwisie wstawili by mi wewnetrzna karte taka wi fi ? Czy moze jednak lepiej nie bawic sie w to i kupic pod USB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) Jak to nie ma wbudowanego WiFi ??? Przecież w opisie jest to wyraźnie zaznaczone : Built-in Intel/Pro Wireless 3945 802.11(a/b/g) LAN Card. Edytowane 10 Maja 2008 przez japa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markom Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Jak to nie ma wbudowanego WiFi ??? Przecież w opisie jest to wyraźnie zaznaczone : Built-in Intel/Pro Wireless 3945 802.11(a/b/g) LAN Card. no nie ma:) w innym opisie jest napisane no included,a pozatym po odkreceniu dolnej klapki zobaczylem pusty slot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Ja u siebie mam PC Card Slot type II, czyli PCMCIA typ II. Jak dobierac do tych slotów karty. Na allegro pisze przewaznie tylko PCMCIA. Czy jestto ze soba kompatybilne? To mnie interesuje: http://www.allegro.pl/item510148936_4in1_c...ms_nowy_gw.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3mo Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 @dayus Dobieranie jest proste: -typ I ignorujesz (już praktycznie nie istnieje). -Typ II to 80% wszystkich dostępnych kart, czyli 5mm grubości i 3.3V -Typ III to po prostu karty o podwójnej grubości (10mm) - pasują tylko do podwójnych slotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...