Skocz do zawartości
Zulik

C466@ klopot z podkreceniem mobo A-trend

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o pomoc !

mam Celerona 466 na plycie A-Trend ATC6240V-01

Celeron ten chyba ma mnoznik 7 a magistrale mam ustawioną na 75

Wiec procek jest podkrecony do 525 ale ! ja chce jeszcze wiecej z niego wyciagnac ! bo mam jeszcze jedna opcje do ustawienia a mianowicie mobo na 83 ! no ale na tym juz nie chce ruszyc :( co mam zrobic czy oprocz zmiany napiecia moge cos zrobic jeszcze ?

a poza tym jak to mozliwe ze mam tylko zakres od 66 do 83 ! a plyta pisze ze jest max 133 !! moze jakas zworka na plycie !?

p.s.

bo w sumie wiatrak mam dobry to Celerona 700 pewno by sie z tego zrobilo a jak nie to przynajmniej te 581 chcial bym miec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam troche inna wersje tej plyty no ale w biosie moge zmieniac od 66 do 133, ja mam zworke do przejscia na fsb 100 na JP 11, mysle ze skoro twierdzisz ze chlodzenie masz dobre to moze Ci pomoc jedynie zmiana napiecia, ponadto te celerony (466) nie naleza do najlepiej podkrecalnych wiec twoje aspiracje na 700 Mhz sa troche przesadzone ;)

Powodzenia !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

83 to najgorsza rozdziałka - jeżeli nie masz wymuszenia dzielników PCi i AGP w BIOSie to masz aż 41,5 na PCI. Nie wiem co znaczy nie rusza, ale spróbuj na 90.. mozę byc łatwiej.. wtedy PCI powinno być 30 -zwykle przy 90 przeskakują na 1/3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze być jeszce prostsza przyczyna.. Generalnie podkręcanie procków udaje sie w granicach osiagów procków wykonanych w danej technologii.. korygowanych rozrzutem statystycznym.. co daje mozliwosci konkretnego egzemplarza. Jest to truizm.. ale tak to wygląda. Pomijam Peltiery, WC i inne wynalazki, bo piszesz wyraźnie o chłodzeniu wiatrakiem.

Najwyzszym modelem z tej serii -chyba Katmai??- był chyba 533 (bo był 533 i 533A -mialęm takiego Coppermine i chodzil na 800 Mhz (czyli na 8x100 zamiast 8x66) na zwykłym Golden Orbie.

A najwyzej 566. Więc po prostu moze nie dac sie dalej podkręcić.

Ale zawsze warto spróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OKi, dołaczę soe tdo tego tematu! :)

Mam celka 433, idzie na magistrali 83, ale przy 100fsb juz są problemy, napięcie w takim przypadku mam powiedzmy ze 2.3 votla. Gdy dochdzi do np. urucamiania windy następuje zwis...

Co jest poodem tego?? Ustawiałem tez napięcia 2.5 volta i było to samo.. :/

ps. startuhje tez jako 669 mhz.. :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwyzszym modelem z tej serii  -chyba Katmai??- był chyba 533 (bo był 533 i 533A -mialęm takiego Coppermine i chodzil na 800 Mhz (czyli na 8x100 zamiast 8x66) na zwykłym Golden Orbie.

Wiem, czepiam sie, moze sie na Baleronach nie znam ale Katmai to pierwszy Pentium III - powinienes to wiedziec... :roll: Ten procesor jest na jadrze Mendocino, nie myle sie?

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OKi, dołaczę soe tdo tego tematu! :)

Mam celka 433, idzie na magistrali 83, ale przy 100fsb juz są problemy, napięcie w takim przypadku mam powiedzmy ze 2.3 votla. Gdy dochdzi do np. urucamiania windy następuje zwis...  

Co jest poodem tego?? Ustawiałem tez napięcia 2.5 volta i było to samo.. :/

ps. startuhje tez jako 669 mhz.. :>

Ewidentnie wskazuje to na niewyrabiajace sie chlodzenie

(chce ale nie moze ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...