Undofen Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 Udalo mi sie postawic w koncu ten server, w miedzyczasie troche sie z tym zapoznalem. Interesuje mnie czy sie da, a raczje jak bo sie musi dac takie ustawienie dhcp zeby podawal do lanu ipki dnsow ktore neostrada dostaje dynamicznie przy kazdym polaczeniu. Dystrybucja to slackware 8.1 Bede wdzieczny jak ktos mi odpowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris23 Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 Do Neostrady wyznaczone sa specjalnie dwa serwery dns. Dopisz to w dhcpd.conf i bedzie oki:) option domain-name-servers 217.98.63.164, 193.110.120.5; Tym niemniej polecam na serwerze postawic dns cache, te dwa adresy dac w resolv.conf i postawic binda (i otworzyc port 53 na siec lokalna;>) oraz "option domain-name-servers ip_twojego_serwera;" Jesli szukasz wiecej informacji, to interesuja cie generalnie 3 hasla: bind, named, dns-cache. Pozdrawiam, kris23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 Prawdopodobnie zainteresuje cię http://www.isc.org/products/BIND/ i http://www.isc.org/products/DHCP/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Oskar Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 Pamietaj tez o tym ze nie musisz wpisywac akurat tych dns`ow, ktore dostales od providera mozesz wpisac jakie chcesz recznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 1) co to ma do rzeczy? 2) jak można inaczej wpisać? 3) pytanie dotyczy zupełnie innego tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Oskar Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 ... Interesuje mnie czy sie da, a raczje jak bo sie musi dac takie ustawienie dhcp zeby podawal do lanu ipki dnsow ktore neostrada dostaje DYNAMICZNIE przy kazdym polaczeniu.... Nie trzeba wpisywac dynamicznych DNS`ow, wystarczy wpisac jakies stale np. TPSA i nie musi ich podawac DHCP, mozna je przeceiz wpisac recznei u klienta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 ... Interesuje mnie czy sie da, a raczje jak bo sie musi dac takie ustawienie dhcp zeby podawal do lanu ipki dnsow ktore neostrada dostaje DYNAMICZNIE przy kazdym polaczeniu.... Nie trzeba wpisywac dynamicznych DNS`ow, wystarczy wpisac jakies stale np. TPSA i nie musi ich podawac DHCP, mozna je przeceiz wpisac recznei u klienta. Pytanie było o dhcp więc nie rozumiem twojej idei wpisywania ręcznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...