Jump to content
bazyliszek

Spadek Wydajności Grafiki Po Podkręceniu E6300

Recommended Posts

Panowie Liczę na wyrozumienie i pomoc!!!

Powiem w czy rzecz na P5B kręce e6300 pamiątki 800 i bez niczego idzie na @3000 Tagan 480 (wsio stabilne, temp ok) ale co go boli: drastycznie spada wydajność grafiki w 3dmark! (np przy stand fsb 266 3dmark 05 - 9920 a przy 430 spada do ok 5tyś!!!) PCI zablokowane na 100. Wydawało by sie że wszystko robie zgodnie z zamieszczonymi w sieci FAQ a tu lipa... Patrzyłem juz chyba wszędzie więc może poradzicie co zapewne robię źle...

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie spada Ci PCI-E z 16x na 4x albo 1x. Ten problem wystepuje czasem przy roznych wartosciach FSB. Sprawdz CPuz Link Width na Pci-E w zakladce Motherboard. Jesli jest tak jak mowie sproboj inne FSB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie Liczę na wyrozumienie i pomoc!!!

Powiem w czy rzecz na P5B kręce e6300 pamiątki 800 i bez niczego idzie na @3000 Tagan 480 (wsio stabilne, temp ok) ale co go boli: drastycznie spada wydajność grafiki w 3dmark! (np przy stand fsb 266 3dmark 05 - 9920 a przy 430 spada do ok 5tyś!!!) PCI zablokowane na 100. Wydawało by sie że wszystko robie zgodnie z zamieszczonymi w sieci FAQ a tu lipa... Patrzyłem juz chyba wszędzie więc może poradzicie co zapewne robię źle...

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Niczego nie robisz źle, poprostu po podkręceniu na P5B PCI Express czasem lubi wystartować na x1 i stąd spadek wydajności, podbij sobie PCI Express do 106MHz, może będzie ok.

Ja mam na 106 i zawsze mi startuje na x16. Problem powyższy nie występuje tylko na P5B, ale na wszystkich płytach z chipsetem i965.

Edited by enkoder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oki po testach zmieniłem PCI na 106 i 3dmark 05 pokazał 6099 więc troche lepiej ale to nie to prawda przy procku @3000 c2d

a CPUZ w zakładce Mainboard Link Width x1 - max. Supported x16.

Szczerze nie wiem jak sprawdzić z jakim ustawieniem wstaje... sorki i prosze jeszcze o podpowiedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadal masz x1 ("Link Width x1"). Popróbuj na niższym fsb (400 i poniżej) i na innej częstotliwości pcie. i nie zapuszczaj 3dmakka, bo szkoda czasu, wystarczy tylko sprawdzać Link Width i jak będzie 16 to wtedy sobie zapuść.

Problem powyższy nie występuje tylko na P5B, ale na wszystkich płytach z chipsetem i965.

Na niektórych, nie na wszystkich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A update biosu coś by dało?

Niestety, problem występuje w najnowszym BIOSie 1101, wrócić do wcześniejszego niestety nie da się. Nie obsługuje rollback (z tego co piszą).

 

U mnie zmiany FSB na cokolwiek innego jak nominalnie, powoduje przełączenie PCI-E na 1x. Jedynie pomogła zmiana napięcia na NB, dosłownie o oczko wyżej, wtedy komp wstaje z PCI-E 16x. Ale kosztem stabilności w 3D - zwiecha na amen po chwili pracy w 3D.

 

 

 

Pozdrawiam,

Tomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety, problem występuje w najnowszym BIOSie 1101,

To dziwne, bo wlasnie uzywam biosu 1101 i ten problem nagle zniknal, to na wczesniejszym mialem takie siupy.

U mnie V FSB na max, V NB na max, V SB na 1,6V i V ICH na 1,025V. PCI Express na 106MHz i zawsze wstaje na x16.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To dziwne, bo wlasnie uzywam biosu 1101 i ten problem nagle zniknal, to na wczesniejszym mialem takie siupy.

U mnie V FSB na max, V NB na max, V SB na 1,6V i V ICH na 1,025V. PCI Express na 106MHz i zawsze wstaje na x16.

V FSB na max i V NB na max? ;) zastanawiam się, czy tak nie zaeksperymentować. Jak wtedy z temperaturami? Co do wstawania z PCI-E na 16x to z tego co widzę, żadne ustawiania na 101, 106 czy 401 nie mają wpływu... ustawienie na sztywno napięcia na NB - owszem. Metodą eliminacji wczoraj sprawdzałem.

 

Aczkolwiek, ustawienie V NB na sztywno (btw, jakie jest nominalne napięcie NB w 965tce? ) powoduje zupełnie nieuzasadniony spadek stabilności... Orthos idzie od razu w krzaki po 2-3 sekundach, mimo że reszta rzeczy działa o dziwo dobrze.

 

Zawiedziony jestem tą P5B ... a miało być tak pięknie :)

 

Pozdrawiam,

Tomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...




×
×
  • Create New...