Gość mariush190 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 Witam!! Mam zamiar na allegro wystawić mojego maca mini. Lecz kilka osób stanowczo mi to odradza. Mówią, że przyczepi się US. Jak to jest? maka chcę wystawić na aukcji od złotówki. Pójdzie napweno ponad 2000zł. Będe musiał się rozliczyć z US? Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 afaik to kupujacy musi zaplacic 2% podatku od czynnosci prawnych. nie wiem tylko czy nie potraktuja tego jako dochod i nie bedziesz musial zaplacic dochodowki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 maka nie kupiłem przez allegro. Kupiłem go osobiście z drugiej ręki, nie mam żadnego pokwitowania zakupu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 Przyczepic sie moga jesli kupiles przedmiot i w przeciagu max pol roku sprzedales go z zyskiem. Jak nie brales przez allegro, to oni nie maja zadnego dowodu na to za ile i kiedy go kupiles. Poza tym, nie masz sie co martwic, gosiem ktory wystawi niepotrzebny komputer to oni raczej sie nie zajma, maja duzo grubsze ryby na celowniku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 (edytowane) powiedz to np. Mojej Mamie. jej "mądry" """księgowy""" nawciskał jej kitu, że US mocno obserwuje allegro i żadna "sciema" nie przejdzie :D EDIT: W sumie to nie mam czym się martwic? Edytowane 1 Czerwca 2007 przez mariush190 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|Falcon| Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 Gdybys sprzedawal 20 tych maczkow to owszem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 Stary, sprzedajesz swoj prywatny sprzet, jakim cudem ktos ma sie do Ciebie przywalic i za co ?? Ja rozumiem jeszcze jak bys sprzedal, tak jak kolega wyzej napisal ze 20 "makow", ale jak sprzedajesz swoj prywatny sprzet, bo Ci nie jest juz potrzebny, to o co tu sie dowalac. Chociaz pewnie i tak by sie znalazl jakis paragraf, bo tak naprawde, to na niemal kazda czynnosc jaka wykonujemy w tym kraju, jest jakis paragral. Troche pesymistycznie to brzmi, ale naprawde tak jest, ze dziennie kazdy z nas lamie kilkakrotnie prawo, nawet o tym nie wiedziac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Do czego to dochodzi, zeby bas sie wystawic cos na Allegro.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regaciarz Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 gdzieś w necie widziałem, że jest jakiś podatek od przedmiotów wartych powyżej 1000zł, a mianowicie tutaj: http://www.aukcje-internetowe.net/art4_aukcje.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Ten pierwszy trzeba zapłacić, jeśli cena na aukcji wyniesie lub przekroczy 1 tys. zł. Może być odprowadzony przez sprzedawcę lub nabywcę. Uwaga: jeśli fiskus go nie otrzyma, ma prawo domagać się jego zapłaty od tej strony, od której wygodniej jest mu pobrać podatek. Zawsze uwazalem, ze ten kraj jest chory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Ten pierwszy trzeba zapłacić, jeśli cena na aukcji wyniesie lub przekroczy 1 tys. zł. Może być odprowadzony przez sprzedawcę lub nabywcę. Uwaga: jeśli fiskus go nie otrzyma, ma prawo domagać się jego zapłaty od tej strony, od której wygodniej jest mu pobrać podatek. Zawsze uwazalem, ze ten kraj jest chory. no co za hieny - szkoda, ze dla nabywcy jeszcze od wzbogacenia nie naliczą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maly83 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 ale jakos wszyscy przeoczyli fragmet Podatek dochodowy od osób fizycznych dotyczy sytuacji, gdy transakcja jest dokonywana przed upływem pół roku licząc od końca miesiąca, w którym przedmiot został kupiony oraz gdy sprzedający osiągnął w jej wyniku jakiś zysk czyli bardziej po ludzku jak masz cos dluzej niz pol roku to nie trzeba placic podatku jak to sprzedasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 co nie zmienia faktu, ze ktoras ze stron musi zaplacic 2% podatku od czynnosci cywilno prawnych jak wartosc byla > 1k PLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) Czyli jak kupisz sobie 8800GTX i po paru tygodniach uznasz, ze karta jest za mocna, nie potrzebujesz takiej i wrzucisz na allegro, to Cie moze scignac fiskus. Niezle. A tak nawiasem mowiac, to bardzo mnie ciekawi, w jaki sposob oni moga ustalic, ze sprzedalem akurat ta plyte co kupilem wczesniej. Tzn. np. kupuje plyte za 100zl i sprzedaje ja za 120zl. Ale przeciez "oni" (ach ci oni ;) ) nie maja zadnego numeru seryjnego plyty, ktora spylilem, albo kupilem, a ja moge powiedziec, ze to nie ta plyta, tylko inna (a takich jest tysiace), ktora juz mam troche czasu, a tamta wywalilem, bo mi sie znudzila. Przeciez takie rzeczy sa nie zweryfikowania, czy moze zle kombinuje ? Ja rozumiem, jak ktos ma firme, wystawia gwarancje i tam jest napisany numer seryjny itp., ale przeciez osoba prywatna czegos takiego nie wystawia, wiec jak to niby mozna zweryfikowac, czy to ten sprzet, czy nie ten. Edytowane 3 Czerwca 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...