Skocz do zawartości
tomasir

Padnięta kość ramu na grafie

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie wczoraj prawdopodobnie (na 99 % :wink: ) padła jedna z kości na moim kyro. Karta działa stabilnie w 2d i 3d (open gl i d3d). Która nie mam zielonego pojęcia (sprawdzanie organoleptyczne nic nie dało). Jak sprawdzić która to z kości i czy da się cosik z tym zrobić. Dokładnie oglądałem kartęi żadnych przerwanych ścieżek czy przep[alonych układzików nie dojrzałem. No i proszę o sugestie.

Sam naprawiać nie zamierzam (bo i tak karta na gwarancji), tylko chciałbym się dowiedzieć jak poznać która to z kości i co może być tego przyczyną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej uszkodzenia eliminuje się poprzez dokładny pomiar temperatury. Można kupić w sklepach elektronicznych zmrażacze. Psikniesz podczas pracy na wszystkie kości takim zmrażaczem i obserwujesz, mniej więcej w tym samym czasie powinien zniknąć szron, jeżeli na jednej z kostek będzie się utrzymywał za długo, lub zniknie bardzo szybko to to najprawdopodobniej ta kość.

Napisz jak doszedłeś do wniosku że poszła pamięć i to jedna kość. We właściwościach pokazuje inną ilość ramu na karcie, czy coś innego?

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej uszkodzenia eliminuje się poprzez dokładny pomiar temperatury. Można kupić w sklepach elektronicznych zmrażacze. Psikniesz podczas pracy na wszystkie kości takim zmrażaczem i obserwujesz, mniej więcej w tym samym czasie powinien zniknąć szron, jeżeli na jednej z kostek będzie się utrzymywał za długo, lub zniknie bardzo szybko to to najprawdopodobniej ta kość.

Napisz jak doszedłeś do wniosku że poszła pamięć i to jedna kość. We właściwościach pokazuje inną ilość ramu na karcie, czy coś innego?

Pozdr.

dMark 2001 se nawet nie rusza (zbyt mało pamięci) a z tego co pamiętam to 64 mb ramu na grafie sąpotrzebne. Sprawdziłem od razu sandrą i paroma innymi progsami i wszędzie jak byk stoi że moja karta ma tylko 56 mb (czyli wychodzi że jedna kość nie działa).

A co do sprawdzenia takiego jak mówiłeś to niestety nie ma pewności czy to zadziała. Chciałem sprawdzić dokładnym termopmetrem elektronicznym, ale nie mam jeszcze swojego zrobionego. Zauważ też że pamięć teoretycznie może sięnormalnie grzać(podobnei jak inne) a nei będzie działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważ też że pamięć teoretycznie może sięnormalnie grzać(podobnei jak inne) a nei będzie działać

Tak też może być, ale można najpierw spróbować ustalić to w ten sposób (najtańszy), taki spray kosztuje 10-15 zł.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...