Cazares Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Witam. Problem taki: procek mi sie grzeje od trzech tygodni, w BIOS'ie zaraz po włączeniu kompa ma powiedzmy 45 stopni, a po wejściu w windę - bez niczego uruchomionego - nagle dochodzi do 50-55 stopni (w/g instrukcji średnia powinna być około 39 stopni). Ustawiłem w BIOSIE auto wyłączanie przy 85 stopniach i parę razy w ciągu tych 3 tygodni już sie zdążył wyłączyć. W tym momencie ma 56-60 stopni, sprawdzane FanSpeedem. Nie wiem, czy mam się bać, czy jestem przewrażliwiony, ale wole na zimne :) dmuchać. Nie mam miernika, nie wiem jak mierzyć napięcia, nie mam też nikogo pod łapą, kto mógłby mi to zrobić (a tak mi sugerowano, m.in. to, że rdzeń proca dostaje za duże napięcie). Config: Elitegroup P4M800PRO-M mobo Celeron D 352 3.2GHz Seagate Barracuda 120Gb ATA Maxtor Diamond 250Gb ATA 2 x 512 PC3200 DDR 400MHz Trust 370W zasiła WinXp Home Jeśli jestem w którymkolwiek miejscu nieścisły - wybaczcie. Czekam na pomoc. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 a od keidy celerony nie sa grzalkami ?:D Ewentualnei sprawdz przewiew w budzie. i docisk Radiatora, i czy wystarczajaco pasty jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cazares Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 No dobra, ale co, będzie mi się tak wyłączał tylko dlatego, że celek? :D Z przewiewem kombinuję, przy otwartej budzie j.w., przy zamknietej (wiatrak wywiew, bo na dod. nawiew nie mam juz gniazda w mobo) - temp. wzrasta do 60 stopni. Docisk jest, pasta nowa wczoraj. :mur: Co dalej?... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 (edytowane) jak pasta nowa to czekaj, bo potrzebuje kilka dni na "dotarcie" Edytowane 2 Czerwca 2007 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 otworz bude i odpal stress prime . moze procek uwalony :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Ja myślę, że to może być uwalony procek. Kiedyś na Athlonie XP 2400+ (dobrze wentylowana buda, AS5, radiator dobrze założony) też miałem takie temperaturki, włączyłem Torture test, po chwili monitorek zgasł i lipa :) Procek na szrot :D Stare dzieje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cazares Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Dzięki wielkie, dam mu parę dni, potem będę próbował stressa, a póki co czekam na inne ewentualne możliwości. A jest taka możliwość, że w systemie coś siedzi i obciąża (reinstalka?)? Ale to bym chyba widział w Menadżerze, a on pokazuje standardowo 3, 4% zużycia proca... :? (...)włączyłem Torture test, po chwili monitorek zgasł i lipa :) Procek na szrot :D Stare dzieje :)Czekaj, bo nie robiłem jeszcze tego typu testów; czy to znaczy, że Torture Test Ci zwalił procka do końca, czy tylko pokazał, że proc już długo nie pociągnie? Sorry, jeśli to lamerskie pytanie... :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Powiedzmy, że go dobił. Procek widocznie wypalał się(za wysoka temp.) A jak zapuściłem tortury to go obciązyło i spalił się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cazares Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Powiedzmy, że go dobił. Procek widocznie wypalał się(za wysoka temp.) A jak zapuściłem tortury to go obciązyło i spalił sięNo tak, kumam. A jeszcze jedno pytanie - kumpel sugerowal, zebym zresetowal BIOSa, bo moglem pozmieniac ustawienia i dlatego moze sie tak dziac. Ale chyba raczej nie, co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 No tak, kumam. A jeszcze jedno pytanie - kumpel sugerowal, zebym zresetowal BIOSa, bo moglem pozmieniac ustawienia i dlatego moze sie tak dziac. Ale chyba raczej nie, co?Kto ma wiedzieć lepiej czy grzebałeś w biosie jak nie Ty? :) Zresetować możesz, ale wątpię żeby to coś dało poprostu napisz jakie jest vcore (choćby odczytaj ze speedfana). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cazares Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Kto ma wiedzieć lepiej czy grzebałeś w biosie jak nie Ty? :) Zresetować możesz, ale wątpię żeby to coś dało poprostu napisz jakie jest vcore (choćby odczytaj ze speedfana). Nie, no zgadzam się :rolleyes: , ale jedyne co zmieniałem w BIOSie, to ustawiłem na shutdown przy 85 st. - to przynajmniej działa bez zarzutu :wink: Vcore1: 1,23 volta, Vcore2: 2,62 volta. Jednakże nic mi to nie mówi, bom lamer, tyle tylko, że pierwszy woltaż jest zbliżony do ustawowego na Celce D. Cóż zrobić ja mam?? :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 ~1,25V to dobre napięcie, stawiam na źle założony radiator, za dużo pasty, krzywy ihs (blaszka na procesorze), dioda może też oszukiwać więc nic nie zastąpi organoleptycznego pomiaru u podstawy radiatora :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cazares Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 ~1,25V to dobre napięcie, stawiam na źle założony radiator, za dużo pasty, krzywy ihs (blaszka na procesorze), dioda może też oszukiwać więc nic nie zastąpi organoleptycznego pomiaru u podstawy radiatora :DWięc tak: radiator powinien być okej, luzów żadnych, pasty wedle mego rozeznania powinno być akurat (cienki "film", nie wiem, jakaś 1/10 mm?), ihs prosty, jedyne z tego, co mówisz - to dioda. Można to sprawdzić? Organoleptycznie - nie parzy :D Wydaje się być wręcz BARDZO niewiele wyższa niż temperatura ciała. Jakieś 2700 rpm wentyla, z tego co pamiętam z biosu (bo SpeedFan, nie wiedzieć czemu pokazuje 1350000RPM :blink: ) nie wiem, czy nie za mało, z tego co wyszperałem na forach. Nie wiem, czy można zwiększyć (?), ale znajom polecił mi kapnąć odrobinę oleju pod nalepkę na wentylu. What 'bout that? A na marginesie - dzięki wielkie za dotychczasową pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 predkosc wentyla jest ok . moze jednak troche za malo pasty , sam nie wiem. a ihs to moze byc prosty, ale zle dolegac do rdzenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 (edytowane) ihs prosty Chodziło mi o to że ihs jest krzywy i nie przylega zbyt dobrze do rdzenia (gruba warstwa pasty), skutkiem tego radiator może być dużo chłodniejszy od samego procesora. Objawem tego jest to że temperatura jest bardzo wysoka już chwile po włączeniu komputera. jedyne z tego, co mówisz - to dioda. Można to sprawdzić? Organoleptycznie - nie parzy :D Wydaje się być wręcz BARDZO niewiele wyższa niż temperatura ciała. Jakieś 2700 rpm wentyla, z tego co pamiętam z biosu hmm takie obroty powinny być raczej wystarczające... znajom polecił mi kapnąć odrobinę oleju pod nalepkę na wentylu. What 'bout that? A na marginesie - dzięki wielkie za dotychczasową pomoc :) To sposób na zatarte łożysko, tu jednak na nic się nie zda. Edit: xacti był szybszy Edytowane 2 Czerwca 2007 przez WestCoach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cazares Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Okej, mam dwie nowe opcje, które otrzymałem po wyjściu z chaty. Pierwsza: jeden znajomy potwierdził możliwość wersji WestCoacha - błędne wskazanie czujnika, co daje sygnał systemowi do wyłączenia (jest jakakolwiek możliwość sprawdzenia i naprawienia tego badziewia? :? ). Druga: kolejny kumpel spytał mnie z głupia frant, czy po złożeniu kompa do kupy z tych nowo zakupionych części wrzuciłem CD instalacyjne mobo. Nie zrobiłem tego, wystartowałem od razu z instalką Windy i cieszyłem się, że poszło, bo to mój pierwszy złożony pecet. Wtopa?... :oops: Wgrać CD od mobo? :blink: WestCoach: skąd mam wiedzieć, czy ihs przylega do rdzenia? Z zewnątrz wygląda jak najbardziej prawidłowo (płaski jak lustereczko), a wolę go nie zdejmować. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) Wgrać CD od mobo? :blink:Jasne, na pewno nie zaszkodzi, być może pomoże też update biosu. WestCoach: skąd mam wiedzieć, czy ihs przylega do rdzenia? Z zewnątrz wygląda jak najbardziej prawidłowo (płaski jak lustereczko), a wolę go nie zdejmować. <_<W tym rzecz że nie możesz tego do końca sprawdzić. Tak jak napisałem jeżeli proc po powiedzmy 3-5min od uruchomienia (w spoczynku) ma 40-50*C to może to na to właśnie wskazywać. Chociaż nigdy nie miałem cedar milla, więc ciężko mi powiedzieć jakie miewa temperatury, co nie zmienia faktu że więcej niż 60*C w stresie nie powinien mieć. Edytowane 3 Czerwca 2007 przez WestCoach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cazares Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Jasne, na pewno nie zaszkodzi, być może pomoże też update biosu. W tym rzecz że nie możesz tego do końca sprawdzić. Tak jak napisałem jeżeli proc po powiedzmy 3-5min od uruchomienia (w spoczynku) ma 40-50*C to może to na to właśnie wskazywać. Chociaż nigdy nie miałem cedar milla, więc ciężko mi powiedzieć jakie miewa temperatury, co nie zmienia faktu że więcej niż 60*C w stresie nie powinien mieć. A co z czujnikiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cazares Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 I jeszcze jedno. Właśnie odkryłem: http://www.soft-pc.pl/index.php?module=sub...ge&pageid=8 Wprawdzie chodzi o celkę 2.4GHz na sockecie 478, gdy ja mam 3.2 giga, LGA775 (nie wiem, jak ma się jedno do drugiego w kwestii grzania), ale zaskoczyły mnie te 82 stopnie! :blink: W podkręcanie się jeszcze nie bawiłem, więc tu TEŻ jestem zielony... :oops: Ktoś jeszcze coś może?...... :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Ta celinka to był prescott, i na pewno jest on cieplejszy od cedar mill`a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cazares Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Na razie nic nie zrobiłem, ale utrzymuje mi się na poziomie 48-55 stopni. Innych efektów ubocznych wciąż nie stwierdzono... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burczga28 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Na razie nic nie zrobiłem, ale utrzymuje mi się na poziomie 48-55 stopni. Innych efektów ubocznych wciąż nie stwierdzono... :rolleyes:To rzeczywiście temperaturke masz sporą!!! Ja mam prescota 2,8@3,22 ghz i z pentagramem w IDLE bez grama pasty mam niższą od Twojej. Coś tu rzeczywiście nie gra. Możliwe że czujnik rzeczywiści daje w czadu. Porównaj temperatury w biosie i w windowsie. Np. odczytaj temp w windzie szybki reset wskok do biosu i zobacz tam. poszukaj czy Twoja płyta nie miała jakiś problemów z biosem może jest jakiś niedorobiony??? Albo proc walnięty???? Nic innego mi na myśl nie przychodzi. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Ja bym proponowal updatowac bios na najnowszy, ot taka moja mala rada :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cazares Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Ja bym proponowal updatowac bios na najnowszy, ot taka moja mala rada :)Trochę się boje... :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...