kain Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 (edytowane) Dostalem w urodzinowym prezencie stare radio Mazur Lux niestety w stanie maarnym. W srodku jak utrzymywala jego byla wlascicielka kiedys gniazdo mialy myszy. Co jest dosc realne sadzac po wydobywajacym sie z niego zapachu. Rozbebeszylem je radosnie, usunalem paskudny (niestety przyklejony) material ktory pokrywal przedni panel. I ostaly mi sie nastepujace 'czesci' - obudowa z bardzo grubej sklejki, przedni panel, ladna szybka z czestotliwosciami i to wlasciwie tyle, reszta sie rozpadla. Po pierwszej bardzo wstepnej obrobce panelu (pare godzin szlifowania zeby usunac ten &*%*^ klej) okazalo sie, ze wykonany jest on z zywicznego drewna z ta radosna wlasciwoscia, ze nie sciagnieto z niego zywicy. Zabraklo mi slow jak to odkrylem. Ale mniejsza o historie. W tym momencie wygladalo toto tak: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Dwa zdjecia srodka przed czyszczeniem (cudo, prawda?): » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Znalazl sie na komorce i panel po samym zdjeciu materialu: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Od tamtej pory napracowalem sie naprawde solidnie nad szlifowaniem i czyszczeniem tego drewna. Usunalem dobre 1,5-2 mm sklejki. Okazalo sie niestety, ze tak jak na zewnatrz jest nadgnila tak w srodku sucha na pieprz. Takze zostala poddana na razie jednemu lakierowaniu (jeszcze ze dwa razy przed nia). Ale juz teraz wyglada to duzo lepiej: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « "Obrobka" srodka skonczy sie na jeszcze przynajmniej dwukrotnym polakierowaniu. Nic wiecej z nim nie bede robil z tego prostego powodu ze i tak po zrobieniu calej konstrukcji w srodku zostanie on oklejony pianka/korkiem/mata bitumiczna (jeszcze nie wiem ktore ;) ) takze cala ta zabawa glownie po to by bylo czysto, w miare rowno i trwale. Zewnetrzna czesc panelu zostanie jak w oryginale obciagnieta materialem. W srodkowa dziure pojdzie szybka z jakims ladnym, delikatnym podswietleniem, w ta po glosniku wentylator 140 mm Evercoola. Problemem jak sadzilem bedzie zewnetrzna okleina ktora ma wiecej plam niz naturalnego koloru. Tu jednak niespodzianka mila mnie spotkala. Po doslownie minucie szlifowania wodnym papierem 1000 plamy zaczely znikac, a pojawila sie ladna powierzchnia. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Na drugim zdjeciu nierownomiernosc odcienia wynika z lampy z bliska. Oczywiscie jak sadze po dlugim i solidnym szlifowaniu, polakierowaniu i kolejnym szlifowaniu bedzie duuuzo lepiej. I to powinno mi wystarczyc. Problemem do ktorego odnosci sie to "ale poki co potrzebna pomoc" jest to: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Na gornej i bocznych powierzchniach dzieki ktoremus bogowi brak jakichkolwiek uszczerbkow, ale przod ma kilka takich kwiatkow z ktorych ten na zdjeciu jest najpowazniejszy. Reszte widac na pierwszym zdjeciu. I tu sa schody, nie mam zadnej koncepcji co z tym zrobic :? Szpachla do drewna? Zdarcie calej okleiny z przodu i naklejenie nowej? Za kazda sugestie kogos obeznanego w temacie bede wdzieczny. Edytowane 2 Czerwca 2007 przez kain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfh13 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Po pierwsze ! Świetna Robota :D Na zdjęciu za bardzo nie widać głębokości tego, ale : 1. Jeśli nie głębokie to zastosować wosk stolarski. 2. Jeśli głębokie to zeszlifować lub zheblować WSIO do "poprawnie" wyglądającej warstwy. 3. Zeszlifować lokalnie i zaaranżować jakiś detal np. listwa, logo, guziki, nazwa itd. To tyle co moja ograniczona wyobraźnia napłodziła :cry: Mam pytanka ! Czy dołożysz na przedni panel taką tkaninę i listwy jak w oryginale (dałeś link) ?? Jak zamierzasz zamaskować wentylator ?? Czy obudowa będzie w stylu "PC w oryginalnym radiu" czy użycie obudowy do uzyskania stylu retro ?? Czy dopasowywałeś wstępnie PeCeta, czy na pewno on tam cały wejdzie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 (edytowane) Dziekuje :-) 1 A coz to jest i gdzie to dostac? ;-) Podejdzie pod kolor i jest trwale? 2 Nie da sie zeszlifowac do poprawnie wygladajacej warstwy bo to okleina grubosci jakies 0,8 mm. Pod spodem widac warstwy sklejki. Ktora nijak bez tej okleiny nie bedzie wygladac ladnie :/ 3 W zbyt wielu miejscach jest taki ubytek chociaz pomysl jest dobry zeby zamaskowac najwiekszy. Jakies ladne, szklane badz stalowe logo rozwiazalo by problem tej najwiekszej dziury. Co do pytan to material bedzie na pewno inny bo takiego jaki byl po pierwsze nigdzie nie dostane raczej, a po drugie to byl syf ;-) Ale dobiore jakis inny, mam nadzieje ladniejszy. Wentylator o ile uda mi sie dobrac odpowiedni material bedzie po prostu za nim. Tyle, ze za pojedyncza warstwa, a grubsza pojdzie na drewno. Tak byl w oryginale zamaskowany glosnik. Jesli nie znajde odpowiednio estetycznego i przepuszczalnego materialu to po pierwsze dam ladny wentyl, a po drugie wystrugam jakis ladny grill ;-) Komp wejdzie spokojnie, wlasciwie jakby sie postarac to zmiescily by sie i dwa :] A pytania o styl nie rozumiem szczerze mowiac. Bede sie staral zeby obudowa w jak najwiekszym stopniu przypominala oryginalne radio. Te listewki szlag trafil bo byly przyklejone, przybite od spodu malymi gwozdzikami i strasznie suche i lamliwe. Ale mam juz fajny material na wykonanie nowych :) Edytowane 2 Czerwca 2007 przez kain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubi_89 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 no no zapowiada sie zaje****ie :D życze powodzenia :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 zatem widzimy się za rok? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 No PelzaK po kim jak po kim, ale po Tobie sie nie spodziewalem takiej zlosliwosci, a raczej jakiegos ciekawego patentu na ubytki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfh13 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Skoro to są głębokie ubytki to wosk się nie nadaje...on raczej służy do korekt niż wypełniania szczelin. A dostać go jest obecnie trudno (era MDFu itd.) :sad: ostatnio to bezpośrednio od zakładu stolarskiego kupowałem, bo nigdzie nie mogłem znaleźć. Co do jego trwałości....zachowuje się jak miękki lakier, czyli całkiem całkiem. Jest dostępny (albo był) we wszystkich kolorach drewna. Dodam że jest to taka sztywna kostka, która roztapia się pod wpływem ciepła (nawet świeca da radę) i w ten sposób zasklepia ubytki. Może zerwij całą wierzchnią warstwę kup formir i naklej. Trochę będzie z tym zabawy i kosztów ale efekt gwarantowany. Na koniec lakier i masz pikny panel :D @Pelzak zastanawia mnie jakie będą pierwsze słowa brzdąca :D -dremiel :D -motek -modzik -multiszlifiereczka B-) -żywica :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 No PelzaK po kim jak po kim, ale po Tobie sie nie spodziewalem takiej zlosliwosci, a raczej jakiegos ciekawego patentu na ubytki :)to nie była złośliwość... :) ino taka mała ironia... zresztą w topiku stoi napisane że termin ukończenia za rok... no to wpadnę coby rzucić okiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 pokombinuj z aluminiowymi katownikami ;) naprawde niektore bardzo ladnie wygladaja, a jak sie wykazesz tworczoscia to uda Ci sie go ladnie wkomponowac w ten zniszczony rant zaslaniajac ubytki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 A ja proponuje zrobić na tą całą podziadowany fragment jakąś stylową metalową grawerowaną blaszkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 KvaNfield i to jest koncepcja ktora rozwazam, chyba nawet wiem kto moglby mi ja zrobic i mam pare pomyslow (ktore niedlugo zaprezentuje), a poki co ide lakierowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 No ciekawe co wyjdzie z tego. A te 2 okna to w sam raz zeby wstawić w nie » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « OCZY! :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) o takie? :blink: :D Edytowane 3 Czerwca 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 SGJ b-a-r-d-z-o zabawne, bardzo ;] Ale doceniam ze nie wkleiles obrazka. Czekam switu by isc szlifowac dalej, porobilem tez pomiary i jak znajde chwile to pojade szukac listewek pod wewnetrzna konstrukcje. Tylko gdzie to w Wawie dostac? Castorame zaatakuje poki co bo mam w miare blisko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr1maN Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 No to jest coś. Robi wrażenie, ale z niecierpliwoscia poczekam na efekt końcowy. Zycze powodzenia! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...