Skocz do zawartości
deek

Napięcia Mch I Ichio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chiałbym sie dowiedzieć za co sa odpowiedzialne wyżej wymienione napiecia. Mam jeszcze pytanie miałem proca na 3,0ghz na napieciu 1,3500 przeszedl 9h w orthosie potem stress cpu i ram 2 godz w orthosie. i było OK. Teraz gram w R:VEGAS i wystarczy że pogram może z 10 min i sie wysypuje gra wiec zwiekszylem napiecie na 1,4500 pochodził troche dużej ale dalej to samo. Czy to jest wina procesora?? czy może co innego trzeba zwiekszyc. ??

ram mam ustawiony na 4:5 833mhz

strap na 1066.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na vcore 1,4000 wedlug coretemp mam 68 orthos chodzi juz 45 min. piorytet 1. A znajac zycie wlacze VEGAS i sie wysypie , hmm czemu ????????? ponoc vegas jest swietny jako tester proców po oc.

A napiecia nie siadaja ?

Orthosa możesz ustawić z większym priorytetem - spróbuj :D

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, że gry są nierzadko lepszym testerem stabilności od orthosa, dlatego nie należy sie ograniczać do wyłącznie orthosa.

Żeby wyeliminować ram, może ustaw najpierw 1:1.

Vmch nie musisz podnosić, nie przy takim fsb.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale jaja ,cuda jakieś niedawno grałem 3,0ghz na 1,4000 i sie wysypywał dość często po jakiś 20 min gry ,nawet sie wypieprzało w 1,4500.

yyy teraz z powrotem wziąłem na 3,0ghz i 1,4000 ........ gra chodzi !! grałem jak narazie jakieś 30 min. Dziwne . Za jakiś czas pogram z godzinke i zobacze co sie bedzie działo. Jak sie wysypie to zobacze te ramy na 1:1 .Chociaż watpie że to ramy , domyślne to 667mhz a teraz chodza na 833 wiec to moim zdaniem norma.

OK potem dam znać co i jak .dzieki za wszelkie porady i sugestie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko bedzie problem :oops: niewiem jakie timingi maja te moje ramy. a jeszcze pytanie jeśli te ramy ustawie na 1:1 to nie strace nic na wydajnosci ,teraz mam na 4:5.

Podaj linka do tych pamięci, to się dowiesz. Jak można nie znać domyślnych timingów pamięci i napięcia przy danym taktowaniu i zabierać się za podkręcanie? W ogóle to od d... strony zaczynasz. Przecież lepiej, jak będziesz znać granicę taktowania pamięci i osobno procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok właśnie znów wysypała mi sie gierka nie pograłem nawet 20 min. A wiec tak przestawiłem na 1:1 czyli ddr2 533 666mhz. te opóźnienia zostawiłem narazie na auto. Napięcie pamięci mam jak w standardzie nic nie ruszałem czyli 2,0v. Dawniej jak miałem pamieci na 4:5 czyli 833 to te opóźnienia miałem 5.0 bo patrzyłem w cpu z a piszesz że powinny być 4.0. OK sprawdze teraz czy sie wysypie mam 1:1 reszte auto. Oczywiście dam znać tak czy siak :)

aha w cpu z pisze teraz 4-4-4 12 -2t na 533 (666) 1:1 i tak mam ustawione nie trace nic na wydajności ??

ps. Jak sugerujesz ustawic ramy żeby było wydajnie i opytmalnie.

Edytowane przez deek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw może potestuj ile te ramy, ile idą na 2,0V-2,1V (i nie dawaj napięć na auto, bo nie wiadomo czy jest 1,8, czy 2,0V) i potem pytaj. Już pisałem, że chcesz wszystko na raz, a tak nigdy nie dojdziesz do ładu ze stabilnością?

W kwestii wydajności: 667 CL5<667 CL4<800 CL5<800 CL4<1000 CL5<900 CL4 ale zależy od aplikacji

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok właśnie skończyłem grać w vegasa ,jednak wyglada że to była wina ramu teraz chodzi na 533(666) cl4 i grałem godzinke i było wszystko ok. Wiec wyglada że to nie wina proca wiec zostawie go na 3,0ghz@1,4000v. Jutro jeszcze dłużej pogram i bede pewny juz na 100%.

co do overclokingu to nie znam sie na nim zabardzo a już na pamieci to kompletnie. Wiec co mam zrobić z tymi ramami zostawic je na te 666 ?? nie dało by rady na to 800?? wczesniej jak miałem to 833 to sypało błedami. ale może dlatego ze te cl były źle ustawione.

jak byś mógł to napisz mi na ile ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> ram i te cl na ile zapodac w biosie.

z góry dzieki za pomoc. dobranoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to teraz jest niezła motka. wczoraj grałem na 3,0ghz 1,4000 pamieci 1:1 i było OK. Myślałem że to wina ramu była. Dzisiaj zaczałem grać ,pograłem na tych ustawieniach może z 20 min i sie znowu wysypało ,już tak z 3 razy wiec zwiekszyłem vcore na 1,45000 i dalej to samo........... Teraz zmniejszyłem z 3,0 ghz na 2,9ghz ale napiecie zostawiłem 1,45000 ramy na 1:1 .Zobacze czy teraz sie wysypie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi