deek Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Witam Chiałbym sie dowiedzieć za co sa odpowiedzialne wyżej wymienione napiecia. Mam jeszcze pytanie miałem proca na 3,0ghz na napieciu 1,3500 przeszedl 9h w orthosie potem stress cpu i ram 2 godz w orthosie. i było OK. Teraz gram w R:VEGAS i wystarczy że pogram może z 10 min i sie wysypuje gra wiec zwiekszylem napiecie na 1,4500 pochodził troche dużej ale dalej to samo. Czy to jest wina procesora?? czy może co innego trzeba zwiekszyc. ?? ram mam ustawiony na 4:5 833mhz strap na 1066. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 a temperatury? napieciami odczytywanymi z programow sie nie przejmuj ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 na vcore 1,4000 wedlug coretemp mam 68 orthos chodzi juz 45 min. piorytet 1. A znajac zycie wlacze VEGAS i sie wysypie , hmm czemu ????????? ponoc vegas jest swietny jako tester proców po oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 (edytowane) na vcore 1,4000 wedlug coretemp mam 68 orthos chodzi juz 45 min. piorytet 1. A znajac zycie wlacze VEGAS i sie wysypie , hmm czemu ????????? ponoc vegas jest swietny jako tester proców po oc. A napiecia nie siadaja ? Orthosa możesz ustawić z większym priorytetem - spróbuj :D Edytowane 2 Czerwca 2007 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 (edytowane) Potwierdzam, że gry są nierzadko lepszym testerem stabilności od orthosa, dlatego nie należy sie ograniczać do wyłącznie orthosa. Żeby wyeliminować ram, może ustaw najpierw 1:1. Vmch nie musisz podnosić, nie przy takim fsb. Edytowane 2 Czerwca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 no ale jaja ,cuda jakieś niedawno grałem 3,0ghz na 1,4000 i sie wysypywał dość często po jakiś 20 min gry ,nawet sie wypieprzało w 1,4500. yyy teraz z powrotem wziąłem na 3,0ghz i 1,4000 ........ gra chodzi !! grałem jak narazie jakieś 30 min. Dziwne . Za jakiś czas pogram z godzinke i zobacze co sie bedzie działo. Jak sie wysypie to zobacze te ramy na 1:1 .Chociaż watpie że to ramy , domyślne to 667mhz a teraz chodza na 833 wiec to moim zdaniem norma. OK potem dam znać co i jak .dzieki za wszelkie porady i sugestie. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Oczywiście timingi ręcznie ustaw (poza trfc, ten może być auto jak nie znasz optymalnego), bo tu może być pies pogrzebany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 tylko bedzie problem :oops: niewiem jakie timingi maja te moje ramy. a jeszcze pytanie jeśli te ramy ustawie na 1:1 to nie strace nic na wydajnosci ,teraz mam na 4:5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 tylko bedzie problem :oops: niewiem jakie timingi maja te moje ramy. a jeszcze pytanie jeśli te ramy ustawie na 1:1 to nie strace nic na wydajnosci ,teraz mam na 4:5.Podaj linka do tych pamięci, to się dowiesz. Jak można nie znać domyślnych timingów pamięci i napięcia przy danym taktowaniu i zabierać się za podkręcanie? W ogóle to od d... strony zaczynasz. Przecież lepiej, jak będziesz znać granicę taktowania pamięci i osobno procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 ok ok już podaje to są te http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C4310036 niby pisze cl 5.0 ale weś rzuć okiem :) .Dzieki za pomoc. Dobra a ja ide tłuć w Vegas i zobacze czy sie wywali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 (edytowane) Domyślnie 5-5-5-15 2T na 667 przy 1,8V. Przy 2,0V zwykle podkręcają się do około 800 4-4-4-12 i nieco więcej na piątkach. I to nie Vitesty, porównaj sobie zdjęcie z tym co dostałeś. Edytowane 2 Czerwca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 (edytowane) ok właśnie znów wysypała mi sie gierka nie pograłem nawet 20 min. A wiec tak przestawiłem na 1:1 czyli ddr2 533 666mhz. te opóźnienia zostawiłem narazie na auto. Napięcie pamięci mam jak w standardzie nic nie ruszałem czyli 2,0v. Dawniej jak miałem pamieci na 4:5 czyli 833 to te opóźnienia miałem 5.0 bo patrzyłem w cpu z a piszesz że powinny być 4.0. OK sprawdze teraz czy sie wysypie mam 1:1 reszte auto. Oczywiście dam znać tak czy siak :) aha w cpu z pisze teraz 4-4-4 12 -2t na 533 (666) 1:1 i tak mam ustawione nie trace nic na wydajności ?? ps. Jak sugerujesz ustawic ramy żeby było wydajnie i opytmalnie. Edytowane 2 Czerwca 2007 przez deek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 (edytowane) Najpierw może potestuj ile te ramy, ile idą na 2,0V-2,1V (i nie dawaj napięć na auto, bo nie wiadomo czy jest 1,8, czy 2,0V) i potem pytaj. Już pisałem, że chcesz wszystko na raz, a tak nigdy nie dojdziesz do ładu ze stabilnością? W kwestii wydajności: 667 CL5<667 CL4<800 CL5<800 CL4<1000 CL5<900 CL4 ale zależy od aplikacji Edytowane 2 Czerwca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 ok właśnie skończyłem grać w vegasa ,jednak wyglada że to była wina ramu teraz chodzi na 533(666) cl4 i grałem godzinke i było wszystko ok. Wiec wyglada że to nie wina proca wiec zostawie go na 3,0ghz@1,4000v. Jutro jeszcze dłużej pogram i bede pewny juz na 100%. co do overclokingu to nie znam sie na nim zabardzo a już na pamieci to kompletnie. Wiec co mam zrobić z tymi ramami zostawic je na te 666 ?? nie dało by rady na to 800?? wczesniej jak miałem to 833 to sypało błedami. ale może dlatego ze te cl były źle ustawione. jak byś mógł to napisz mi na ile ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> ram i te cl na ile zapodac w biosie. z góry dzieki za pomoc. dobranoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 to teraz jest niezła motka. wczoraj grałem na 3,0ghz 1,4000 pamieci 1:1 i było OK. Myślałem że to wina ramu była. Dzisiaj zaczałem grać ,pograłem na tych ustawieniach może z 20 min i sie znowu wysypało ,już tak z 3 razy wiec zwiekszyłem vcore na 1,45000 i dalej to samo........... Teraz zmniejszyłem z 3,0 ghz na 2,9ghz ale napiecie zostawiłem 1,45000 ramy na 1:1 .Zobacze czy teraz sie wysypie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...