Sh4de Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 (edytowane) Witam, Mam zamiar zrobić upgrade mojego wysłużonego już komputerka ,a mam kilka wątpliwości. Komputer przeznaczony do OC,gier(max 1600x1200 rozdzielczość,głównie 1280x1024),kompilacji softu i codziennego użytku oczywiście :) Starałem się wybrać coś z zestawów zamieszczonych już na forum , ale nic nie odpowiadało moim oczekiwaniom, a więc wybrałem coś sam: Procesor Intel Core2 Duo E6600 2.40 GHz (S775) BOX 842,00 zł Płyta główna Asus P5K Deluxe / WIFI-AP Intel P35 831,00 zł Dysk twardy IDE/SATA WD Caviar SE-16 320 GB 16MB cache SATA-II 298,00 zł Obudowa Antec Performance One P182 571,00 zł Wentylator procesora Thermalright Ultra 120 Extreme + Scythe S-FLEX SFF21F (28 dB) 274 Napędy optyczne Pioneer DVD+/-RW DVR-212 bulk black (Serial ATA) 146,00 zł Karta graficzna EVGA e-GeForce 8800GTX ACS/3 768MB DDR3 PCI-E TV/2xDVI HDCP 2166,00 zł Pamięć RAM G.Skill DDR-2 F2-6400PHU2-2GBHZ x2 1238,00 zł Zasilacz Zasilacz Zalman ZM600-HP 462,00 zł W sumie wyszło 6828 zł. Jestem otwarty na propozycje. Oczywiście komp będzie rozbudowywany/modernizowany max 2 lata i wymiana na nowszy model. Z góry dzięki za pomoc. Edytowałem zestaw i myślę , że przy tym już zostanę. Edytowane 3 Czerwca 2007 przez Sh4de Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Hmm, skoro modernizujesz za 2 lata (czytaj kupujesz nowy, zapewne beda nowe złącza :) ) kup sobie, najlepszy z podanych na forum. Będziesz miał high endowy PC, co kolwiek lepszego nie kupisz za 2 lata i tak da [gluteus maximus], że się tak wyraże. W szczególności wątpliwie wydajne (w dx 10) karty. 2 tysiaki w kieszeni będziesz miał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaDiQ Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Chłodziwo cepa zmień na Thermalright Ultra-120 eXtreme + fander. Corsair 620 W - bardzo solidny i cichy zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) Jak na dwa lata to weź więcej ramu i zapoluj na Quada(w sensie proca). Edytowane 3 Czerwca 2007 przez KvaNfield Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość blackhole Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) Witam, Mam zamiar zrobić upgrade mojego wysłużonego już komputerka ,a mam kilka wątpliwości. Komputer przeznaczony do OC,gier(max 1600x1200 rozdzielczość,głównie 1280x1024),kompilacji softu i codziennego użytku oczywiście :) Starałem się wybrać coś z zestawów zamieszczonych już na forum , ale nic nie odpowiadało moim oczekiwaniom, a więc wybrałem coś sam: Procesor Intel Core2 Duo E6600 2.40 GHz (S775) BOX 895,00 zł Płyta główna Asus P5K Deluxe / WIFI-AP Intel P35 862,00 zł Dysk twardy IDE/SATA WD Caviar SE-16 320 GB 16MB cache SATA-II 298,00 zł Obudowa Antec Performance One P182 599,00 zł Wentylator procesora Thermaltake V1 216,00 zł Napędy optyczne Pioneer DVD+/-RW DVR-212 bulk black (Serial ATA) 155,00 zł Karta graficzna GeForce 8800 GTS EVGA 640MB TV & 2x DVI (PCI-E) KO ACS3 1 699,00 zł Pamięć RAM G.Skill DDR-2 F2-6400PHU2-2GBHZ 619,00 zł Zasilacz Zasilacz Zalman ZM600-HP 462,00 zł W sumie wyszło 5805 zł. Ceny głównie z komputronika(Wiem , że tam jest drożej ). Mam do wydania ok 7 tys. zł , mogę przekroczyć tę kwotę aczkolwiek wolałbym się zmieścić w tych granicach. Zastanawiam się nad tym czy opłaca się wziąć 2xG.Skill DDR-2 F2-6400PHU2-2GBHZ zamiast jednego kompletu.Nie jestem pewien także co do chłodziwa na procka , może jakiś ciekawy zestaw wc polecacie? Nie jestem pewien co do zasilacza , może wziąć Corsaira 620 W (Zalman ciekawie się zapowiada) ?? Jestem otwarty na propozycje. Oczywiście komp będzie rozbudowywany/modernizowany max 2 lata i wymiana na nowszyy model. Z góry dzięki za pomoc. Dodam jeszcze , że mogę poczekać z upgradem max do 05.07.(A więc nie mogę poczekać na obniżki cen procków Intela ;( ). a ja mam lepsze rozwiazanie zaoszczedz kase na phenom x4 badz x2 od amd a na przeczekanie pyknij sobie abit kn9 athlon x2 5000+ na dniach bedzie tez athlon x2 be-2300 45W pozniej strzelisz sobie jakiegos phenom x4 i bedziesz mial zestaw na dluzej niz 2 lata - nie wspominajac ze bedziesz kozaczyl w calej okolicy. A takim intelkiem to wrazenia specjalnego nie zrobisz za kilka miesiecy to bedzie chlopiec do bicia przez amd k10 a u intela nie ciagla wymiana plytek sprzedawania za pol darmo na allegro - bawi cie taki interes jezeli planujesz platforme na lata to intel nie jest najlepsza perspektywa - mysl perspektywicznie Edytowane 3 Czerwca 2007 przez blackhole Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4de Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Hmm, skoro modernizujesz za 2 lata (czytaj kupujesz nowy, zapewne beda nowe złącza :) ) kup sobie, najlepszy z podanych na forum. Będziesz miał high endowy PC, co kolwiek lepszego nie kupisz za 2 lata i tak da [gluteus maximus], że się tak wyraże. W szczególności wątpliwie wydajne (w dx 10) karty. 2 tysiaki w kieszeni będziesz miał... Mówiąc szczerze to ten najlepszy z predefiniowanych zestawów z tego forum , nie zabardzo mi odpowiada.Właśnie dlatego złożyłem coś sam. A jeżeli bym zdecydował się na modernizację za rok to mój zestaw powinien wystarczyć. Chłodziwo cepa zmień na Thermalright Ultra-120 eXtreme + fander. Corsair 620 W - bardzo solidny i cichy zasilacz. Myślałem o Ultra-120 X , wg. testów jest to jedno z najwydajniejszych rozwiązań na rynku. Jakie wentylki do tego polecacie?? Może być : scythe Sharkoon a może Papst co polecacie?? A co do zasilacza czy jest sens dopłacać ponad 130 zł do Corsaira?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taimons Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 skoro masz tyle pieniędzy to może warto zastanowić się nad dobrą kartą dźwiękową? np. x-fi platinium albo "chociaż" x-fi extreme gamer ? do tego jakieś głośniczki 2.1 albo 5.1 najlepiej z thx'em.... dźwięk miodzio ^^ warto pomyśleć o dobrym dźwięku..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 IMO zestawy sysaka będą najlepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4de Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 skoro masz tyle pieniędzy to może warto zastanowić się nad dobrą kartą dźwiękową? np. 2635349[/snapback] IMO zestawy sysaka będą najlepsze. To prawda , są bardzo dobre ale jednak czegoś im brakuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Mam całkiem niezły zestaw muzyczny : X-Fi Xtreme Gamer-Fatal1ty Pro Edition ze starego kompa i Logitechy z-5500 z thx-em , także tego akurat niepotrzebuję. To prawda , są bardzo dobre ale jednak czegoś im brakuje. No to mówię dorzuć ramu i zmień proca na Quadcore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4de Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 No to mówię dorzuć ramu i zmień proca na QuadcoreMój konfig przeszedł małą aktualizację i niestety albo 4 gb ramu albo quad , w przeciwnym wypadku nie zmieszczę się w 7 tys. . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 4GB ramu :) bez tego quada nie wykorzystasz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Mój konfig przeszedł małą aktualizację i niestety albo 4 gb ramu albo quad , w przeciwnym wypadku nie zmieszczę się w 7 tys. .Nikt Ci nie każe kupować 2GB ramu za 1200zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) IMHO wymień ram na tańszy i jak się dobrze postarasz to starczy Ci na ram oraz na Quada. Edytowane 3 Czerwca 2007 przez KvaNfield Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 wlasnie, po kiego Ci tak drogi ram. roznice powmiedzy 2 giga za 600 a za 1300 to sory nie wiem gdzie zobaczysz a miedzy 2 giga a 4 to juz jest roznica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) za ok 550zł kupisz już 4GB ramu Goodram/Kingston 667Mhz spokojnie na te 800Mhz je wykręcisz i masz zaoszczędzone na ramie 700-800zł!!!!, po kiego taki drogi ram kupować liczy się ilość a nie szybkość, tzn to drugie też się liczy ale bardziej w benchmarkach itp, na pewno będzie wydajniej z memkami 4GB 800-900Mhz niż 2GB te powiedzmy 1100Mhz... Edytowane 3 Czerwca 2007 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4de Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Nikt Ci nie każe kupować 2GB ramu za 1200zł. IMHO wymień ram na tańszy i jak się dobrze postarasz to starczy Ci na ram oraz na Quada. wlasnie, po kiego Ci tak drogi ram. roznice powmiedzy 2 giga za 600 a za 1300 to sory nie wiem gdzie zobaczysz a miedzy 2 giga a 4 to juz jest roznica. za ok 550zł kupisz już 4GB ramu Goodram/Kingston 667Mhz spokojnie na te 800Mhz je wykręcisz i masz zaoszczędzone na ramie 700-800zł!!!!, po kiego taki drogi ram kupować liczy się ilość a nie szybkość, tzn to drugie też się liczy ale bardziej w benchmarkach itp, na pewno będzie wydajniej z memkami 4GB 800-900Mhz niż 2GB te powiedzmy 1100Mhz... Zauważyłem , że jest problem z poprawnym odczytem : Pamięć RAM G.Skill DDR-2 F2-6400PHU2-2GBHZ x2 1238,00 zł (To jest 2 x (2x1gb 619 zł) ) Wyraźnie jest napisane x2 może powinienem to bardziej zaznaczyć ,ale wydawało mi się , że tak wystarczy. A jeżeli macie konkretne propozycje odnośnie pamięci to chętnie je zobaczę. Chciałbym i quada i 4gb ramu ale muszę się zmieścić w 7 tys. zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 no to juz nie jest tak zle, ja bym jednak przyoszczędził troche na ramach, kupil tez firmowe ale troche tansze.. twoja decyzja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4de Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 no to juz nie jest tak zle, ja bym jednak przyoszczędził troche na ramach, kupil tez firmowe ale troche tansze.. twoja decyzja W takim razie jakie?? Tak na szybko wybrałem : OCZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skibi Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Ja bym wstawił szybszy dysk np Raptora ( lub 2 Raptopry w RAID 0 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Te OCZ są ok, poszukaj jeszcze jakiś Goodramów bo one są teraz w większości robione na Micronach D9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaDiQ Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Proponuję zostawić te 4Gb HZtek i wziąć e4300 [; za miesiąc cena q66 idzie o 50% w dół, więc sprzedaż e43 i kupisz quada :-P Sam tak zrobiłem (tzn. sprzedałem e66), ino że teraz czekam na e2160 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4de Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 (edytowane) Proponuję zostawić te 4Gb HZtek i wziąć e4300 [; za miesiąc cena q66 idzie o 50% w dół, więc sprzedaż e43 i kupisz quada :-P Sam tak zrobiłem (tzn. sprzedałem e66), ino że teraz czekam na e2160 :wink:Ciekawa propozycja mogę jeszcze poczekać z zakupem dokładnie 1 miesiąc i 1 dzień , może coś się zmieni na rynku. Hz-ty zostają póki co , nad procesorem pomyślę. A co do raptorów to rozważałem tą opcję , czyli raptorki na system a wd na resztę , warte rozważenia. Edytowane 4 Czerwca 2007 przez Sh4de Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Czy moglby mi ktos powiedziec czy pod przednia klapke w Antecu P182 wchodzi jakis kontroler wiatrakow?Mam na mysli taki z galkami wystajacymi.Sam sobie takiego Antka zamowilem i dopiero potem pomyslalem ze nie wiem czy moj Sunbeam rheobus wejdzie pod klapke ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 innego GTxa za 1900 dostaniesz i masz 260 w kieszeni a różnicy nie odczujesz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 innego GTxa za 1900 dostaniesz i masz 260 w kieszeni a różnicy nie odczujesz . To jest temat z czerwca. ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...