CatchMe Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Norton Ghost - tworzenie kopi partycji/dysku Norton Ghost umożliwi sporządzenie kopii bezpieczeństwa całego dysku lub partycji a następnie nagranie jej. Program potrafi archiwizować duże partycje i bardzo szybko je odzyskiwać z backup`u. :arrow: Instrukcja: 1) Ściągamy program Norton Ghost 2003 2) Instalujemy program 3) Tworzymy dyskietkę startową: http://lp33.de/wprow/p7.htm#ghos Po przygotowaniu dyskietki z Norton Ghost uruchamiany z niej komputer. W celu wykonania kopii partycji klikamy kursorem myszy w opcję Local/Partition/To Image. Backup dysku wygląda bardzo podobnie z tą różnicą, że wybieramy opcję Disk. Następne okno zawiera wykaz dysków twardych zainstalowanych w naszym systemie. Musimy wskazać to urządzenia na którym znajduje się partycja przeznaczona do archiwizacji. Wystarczy kliknąć w nazwę dysku kursorem myszy a następnie w przycisk OK. Nowe okno pozwala nam na wskazanie partycji, którą chcemy archiwizować. Na liście wyświetlone są nazwy poszczególnych partycji oraz ich całkowity rozmiar jak i zajęte miejsce. Wybór następuje w taki sam sposób jak to miało miejsce w przypadku wskazania dysku. Obrazek powyżej przestawia kolejne okno z którym będziemy mieli styczność po wskazaniu partycji. W polu File name program automatycznie zasugeruje nam nazwę obrazu. Proponuje by pozostawić ją bez zmian gdyż tak naprawdę nie ma to znaczenia. Powyższe okno ma jednak inną ważna opcję - Look in. W tym polu musimy wskazać napęd naszej nagrywarki z której będziemy korzystać. Na liście powinny być widoczne wszystkie partycje dostępne w komputerze, napęd dyskietek oraz urządzenie przed nazwą którego znajduje się znak małpy - @. W ten sposób oznaczona jest nagrywarka. Wystarczy, że wybierzemy ją z listy i klikniemy przycisk Save. W następnym oknie klikamy kursorem myszy w przycisk High w celu włączenia najmocniejszego stopnia kompresji. Kolejne pytanie dotyczy tego czy chcemy utworzyć płytę startową. Oczywiście klikamy kursorem myszy w przycisk Yes. Proszę pamiętać, że w napędzie dyskietek powinna znajdować się dyskietka z programem Norton Ghost którą utworzyliśmy za pomocą kreatora i opcji CD-ROM Boot Disk. Ostanie okno dialogowe zawiera dane na temat tego ile czystych płyty CD będzie nam potrzebne do wykonania backupu wskazanej partycji. Po kliknięciu przycisku Yes program rozpocznie przygotowania do archiwizacji a po chwili dioda nagrywarki zacznie migać co sygnalizuje zapis danych. Norton Ghost automatycznie podzieli archiwizowane dane na płyty i w odpowiednim momencie poprosi o umieszczenie następnego nośnika w nagrywarce. Czas jaki musi upłynąć zanim zakończy się archiwizacja jest zależny od ilości posiadanych danych oraz szybkości zapisu. Oczywiście po pomyślnym wykonaniu kopii partycji na ekranie zostanie wyświetlone odpowiednie okno zawierające stosowny komunikat. Teraz możemy przeładować komputer i schować nagrane płyty na wszelki wypadek. Przywracanie danych z backupu :arrow: Przywracanie kopi. W celu przywrócenia danych z kopii jakie wykonaliśmy nieco wcześniej wystarczy uruchomić komputer z pierwszej płyty CD. Po pojawieniu się graficznego interfejsu wybieramy opcję Local/Partiton/From Image. W polu Look In musimy wskazać napęd CD-ROM i plik obrazu który się na nim znajduje. Kolejnym krokiem jest wybór dysku i partycji na którą chcemy przywrócić dane z kopii bezpieczeństwa. Po wykonaniu tych czynności zostaniemy poproszeni o numer seryjny swojej wersji programu i rozpocznie się proces przywracania danych. Koniec odzyskiwania danych z kopii bezpieczeństwa zostanie oznajmiony stosownym komunikatem. ps. Jakby kto przykleił... :) było by świetnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 "Sciagamy"? ;> To on juz jest za darmo? :) Raczej kupujemy cos czuje. I dlaczego dyskietki? Sa juz wersje ktore robia obraz spod windowsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 hmmm, ciekawe. W czasie kiedy 1/3 nowych komputerów nie osiada FDD, a ~98% systemów uzywanych w domach to Windows NT, uzywać do obrazów przestarzalego programu, ktory w dodatku pracuje w DOSie. Sa juz wersje ktore robia obraz spod windowsa.Tak, 9, 10, 11 i najnowsza 12. Ale są tez inne fajniejsze programy jak np. Acronis True Image. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 W czasie kiedy 1/3 nowych komputerów nie osiada FDD Zawsze można posłużyć się pendrivem. Ale są tez inne fajniejsze programy jak np. Acronis True Image. A coś porównywalnie dobrego ale darmowego ?? Bo osobiście żaden nie przypadł mi do gustu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clooney Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 wolałbym Acronisa, ale na użytek domowy wystarcza mi darmowy: http://www.runtime.org/dixml.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CatchMe Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Oj tam... NGH jest rewelacyjny a co najważniejsze bez awaryjny... :) Sami spróbujcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Używałem i zdarzało mu się "zamotać" - pisał, że robi obraz, ale na końcu żadnego pliku nie było. Wersja OEM od Epoxa. Poza tym IMO lepiej mieć darmową alternatywę. W końcu nie każdy ma dolary zamiast piór w poduszce. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zawsze można posłużyć się pendrivem.Za pomocą UltraISO łatwo można sobie zrobić z dyskietki płytkę bootowalną. Jak na razie większość komputerów ma CD ROM. W następnym oknie klikamy kursorem myszy w przycisk High w celu włączenia najmocniejszego stopnia kompresji.IMHO wystarczy FAST. Jest sporo szybszy a stopień kompresji jest niewiele mniejszy. Trzeba pamiętać o tym, że niestety Ghost nie kopiuje ustawień MBR a więc jak spróbujemy skopiować dysk z ukrytą partycją na drugi dysk to niestety nasza ukryta partycja nie ruszy spod przysłowiowego dosa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Korzystam do dzisiaj z obu programów (Norton Ghost 2003 i Acronis True Image 9 PL) oba są równie dobre i bezawaryjne. Aktualnie oczywiście z Acronisa na płytce startowej, choć to naprawdę bez znaczenia czy program ma rozbudowany interfejs graficzny czy prosty pod dosem, LICZY się to czy nie generuje błędów przy tworzeniu kopii i w jakim czasie to robi. Ostatnim czasem pokusiłem się o porównanie czasu tworzenia kopii przez NG 2003 i Acronis TI 9PL. Partyjcę 25GB NG 2003 zarchiwizował w 40 minut, Acronis w 1,5 godziny. Więc nigdy nie mówię nigdy, zawsze może przyjść czas na powrót do starego sprawdzonego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowiutka Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Za pomocą UltraISO łatwo można sobie zrobić z dyskietki płytkę bootowalną. Jak na razie większość komputerów ma CD ROM. IMHO wystarczy FAST. Jest sporo szybszy a stopień kompresji jest niewiele mniejszy. Trzeba pamiętać o tym, że niestety Ghost nie kopiuje ustawień MBR a więc jak spróbujemy skopiować dysk z ukrytą partycją na drugi dysk to niestety nasza ukryta partycja nie ruszy spod przysłowiowego dosa. Witam :) . Mam problem i potrzebuje rozwiązania: Zrobiłam obraz partycji systemowej z 3 letniego laptoka Della i wrzuciłam image na nowy laptop (także dell ). Niestety gdy odpalam kompa pojawia mi się (po BIOSie) czarny ekran z komunikatem: No operating system found Send Ctrl+Alt+Delate Zastanawiam się czy ma to coś wspólnego właśnie z MBRem lub też dotyczy to nowszej wersji BIOSa. Będę wdzięczna za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Daj z płyty fixmbr i fixboot. Moze zadziała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Nie rozumiem, jaki był sens tego działania. Obydwa komputery różnią się zapewne na tyle, że stary system nie ruszy na nowym kompie. Konieczna będzie naprawa systemu, co wiąże się z czasem podobnym do instalacji systemu od nowa, podawaniu seriala i ponownej aktywacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Ja robilem walek polegający na przerzuceniu systemu z jednego dysku ( padającego ) na drugi - ale na tym samym kompie. Jak jest inna płyta główna to nie ma sensu robic tak, bo pewnie i tak nie zadziała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy88 Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 mam pytanie,mam xp,system plikow ntfs,wgrałem elegancko winde,wszystkie sterowniki itp itd,wlaczam kompa z dyskietka z ghostem,robie kopie na dvd,potem chcialem sprawdzić czy dobrze zrobiło ....no wiec dalem odtworzenie partycji z obrazu ghost...wszystko jest pięknie smiga itp itd ale. ....jak daje wyczysc historie w przegladarce albo wyczysc ostatnio otwierane dokumenty to w tym momencie zwiecha systemu ... Może mi to ktoś wytłumaczyć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 W awaryjnym też? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy88 Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 w trybie awaryjnym jest wszystko ok,co może być powodem tego wszystkiego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hooded man Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 zawsze trzeba sprawdzic po zrobieniu obrazu ghostem czy plik rzeczywiscie fizycznie znajduje sie w lokalizacji wskazanej podczas robienia obrazu. Podczas kilkuletniej mojej zabawy z ghostem, kilkanascie razy okazalo sie ze pliku z obrazem po prostu nie ma na dysku, mimo tego ze operacja archiwizacji przebiegla bezroblemowo i nie przyszlo mi do glowy sprawdzac tego pozniej wchodzac do katalogu. Dziwna sprawa z tym, - trzeba uwazac. Ogolnie polecam ghosta lub inny program do backupu - nie wyobrazam sobie zycia bz tego, jest to najbardziej przydatny soft zaraz po samym windowsie :-) Co do DriveImage XML - ten soft jest jakis lewy - napewno nie polecam, - omijac szerokim lukiem. Kilka razy robilem obraz ktorego pozniej DriveImage XML nie mogl rozpoznac i odmowil odzyskania - mega ROTFL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy88 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 :mur: No u mnie jest na płytkach nagrany obraz i po jego wgraniu wychodzi lipa :/,wszystko działa jak trzeba ale komp sie wiesza jak chce wyczyścić historie w przeglądarce :mur: nie rozumiem tego !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy88 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 już wiem co było powodem,zamknołem aplikacje z traya takie jak : sterownik myszki,urządzenia wielofunkcyjnego,karty tv,region kiler,nokia pc suite i nie pamiętam co tam jescze .....wtedy wszystko śmiga,czyszcze historie w 0.5sekundy. Zwracam honor ghostowi,problemy są winą jakiejś niekompatybilności z oprogramowaniem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Ja używam ghosta już jakiś 5 lat, jak do tej pory zero problemów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy88 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 (edytowane) Okey już wiem co jest powodem problemów,sterownik od mojego HP C3180 ;/,po jego wyłączeniu już jest wszystko ok,nie wiem co robić ;/,sterowniki oryginalne z płyty ;/ a na www są te same i nie ma nowszych od 06.2006 :mur: Edytowane 2 Sierpnia 2007 przez badboy88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.mb Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Czy Norton Ghost 2003 działa poprawnie na dysku SATA i partycjach NTFS?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 zdecydowanie polecam acronis - szybszy i wygodniejszy - malo ktoma teraz dyskietke by bawic sie nortonem pozatym acronisa i spod systemu mozna odpalic bez klopotu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 zdecydowanie polecam acronis - szybszy i wygodniejszy - malo ktoma teraz dyskietke by bawic sie nortonemGhosta mozesz miec na cd/dvd, jakims pendrivie czy karcie pamieci z cyfrowki - nie musisz miec dyskietek :) pozatym acronisa i spod systemu mozna odpalic bez klopotuGhosta tez mozesz spod systemu odpalic :idea: @marcin.mbNa moim kompie niestety nie udalo mi sie odpalic Ghosta aczkolwiek na lapku ktory zamierzam nabyc (Santarosa z dyskiem SATA) dziala poprawnie... Hmmm » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « // poprawiłem cytaty // ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...