Skocz do zawartości
madmax57

Wc/lc By Madmax57

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

WC/LCet jak wiele innych na tym forum... w moim wykonaniu CPU+GPU czyli bez wodotrysków i oby tak zostało :) a przyszłościowo MOŻE dojdzie cos na NB i sekcje zasilania + wymiana pompki na jakiegoś Lainga ale do dalsze plany o ile w ogóle zostaną zrealizowane...

A napewno w planach jest wymiana wentyli 120mm bo jak na moj gust sa troche za glośne...

Zaznaczam jest to moj pierwszy WC/LCet jeśli znajdziecie jakieś błędy co można by było usprawnić/poprawić piszcie...

Czemu akurat takie części a nie inne?!? trudno powiedzieć w trakcie zbierania wszystkich części wiele razy zmieniała sie koncepcja ukladu i dostepne finanse wiec wyszlo jak wyszlo dla mnie efekt jest powiedzmy zadowalający.

[CZĘŚCI]

Buda: Chieftec MA-01B-D

Dołączona grafika

Stareńki poczciwy Chief... po wyciananiu zbędnych elementów i oklejaniu matami...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Składniki:

CPU: PowerX2 (by Ryba)

Dołączona grafika

GPU: Jeżyk (by Misiu15go + MOD by Pietach)

Oryginalnie był na CPU ale w trakcie zakupów części do WCta postanowiłem dać go na GPU (podobny blok mial luks__pl przy chlodzeniu grafiki z peltierem) wiec poprosiłem ładnie Pietach'a (THX) o zrobienie zapinki i topu z plexi do bloku.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pompka: Coolriver rev. 2 (RealityNet.pl - Samhain)

Dołączona grafika

Wydajność w układzie 16,5 Litra/h (spodziewałem sie troszke wiecej ale narazie daje rade)

Chłodnica: Alphacool NexXxoS Xtreme II Rev.1 (Alphacool.de)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Rezerwuar: Swiftech MCRES-MICRO (Cooling.pl)

Dołączona grafika

Wentyle:

W całej obudowie jest ich aż 8 i wiem że to dużo ale wszystkie chodzą na 5V wiec chałasu dużego nie czynią.

- 2x Arctic Cooling Fan Pro TC 80mm @~1350RMP (Allegro.pl) - przód nawiewy na koszyki HDD

- 2x Noiseblocker Ultra Silent S1 80mm @~900RMP (Angela.pl) - tył wylot

- 2x Arctic Cooling AF9225 @~1000RMP(MasterCom.com.pl) - bok nawiew na płytę + grafike

- 1x Noiseblocker 92mm @~1200RMP (Angela.pl) - tył nawiew (obecnie odpoczywa)

- 1x Akasa Amber 120mm @~1500RMP (Angela.pl) - chłodnica

- 1x Coolink AX12 120mm @~1500RMP (Angela.pl) - chłodnica

Węże: Innovatek PVC 8/10 (RealityNet.pl - Samhain)

Złączki: SK 8/10 (Innovatek i Camozii)

Chłodziwo: Borygo + Deminaralka w stosunku ~1:1 w układzie jest ~0,6L płynu

Dodatki:

- Termometr - Innovatek (PC-Tuning.pl)

- Przepływomierz - Innovatek FlowMeter 3.6 (BIG THX 2 Malik)

- CoolerMaster Aerogate3 (Angela.pl)

Kolejność elementów w układzie jest następująca:

Pompa OUT --> Chłodnica --> CPU -- GPU --> Rezerwuar --> Termometr --> Wskaźnik przepływu --> Pompa IN

Po złożeniu wygląda to tak (wiem ze bajzel w kablach ale mój zasilacz ma strasznie sztywne kable i ukryć się ich za bardzo nie da)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Temperatury (Idle/Load):

Temp. w pokoju 23 stopnie

Temp. chłodziwa [28/30 stopni]

CPU na AC [38/52 stopni]

CPU na WC/LC [32-33/42 stopni]

GPU na AC [35/55 stopni]

GPU na WC/LC [30/38 stopni]

Kosztorys:

- Bloczek CPU ~130zł

- Bloczek GPU ~150zł

- Pompka 119zł

- Chłodnica 199zł

- Rezerwuar 89zł

- Czujnik temp. 69zł

- FlowMeter 95zł

- Węże 20zł

- Złączki ~40zł

- Chłodziwo ~40zł

- Grill ~80zł

- Wentyle ~250zł

- Panel CM Aero3 150zł

- Drobiazgi ~70zł

------------------------

RAZEM = ~1500zł

Trochę dużo biorąc pod uwagę ze na chwile obecna za polowe tej kwoty można złożyć bardzo wydajne i ciche chłodzenie AC ale jest WC/LC i jestem bardzo zadowolony.

Edytowane przez madmax57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedy kupowałeś te części że tyle cie wyszło ?

na twoim miejscu wywalił bym te wentylatory 80mm z tyłu (miałem tą obudowe i wiem że kij dają) tak samo te z przodu jedynie na hdd bym zostawił jeśli sie grzeje

wywalił bym też ten koszyk na dole odrazu by sie troszke wiecej miejsca zrobiło

Dołączona grafika

nie myślałeś nad takim montażem dysku ? wtedy mógł byś wywalić jeszcze jeden koszyk pozatym bylo by znacznie ciszej

pozatym nie mów mi że zasiłka ma twarde kable tylko powiedz że ci sie nie chce układać :P

pozatym kabli sie nie czepiam bo masz zamkniętą bude ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

KABLE!!! pochowaj owiń w jakieś oploty. dużo wentyli, niby dobra wentylacja ale pytanie po co? Za długi waż rez-gpu. Rażąca cena całego układu. Kiedy nabywałeś te klocki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kamil2201: co do kabli bedzie mala modyfikacja i ukladanie ale to jak bede cos mieszal w kompie powaznego bo za bardzo potrzebje teraz kompa do pracy... SESJA :/

@KAMILcom: koszyki zostaja przygotowane do raid'a na wakacje a co do wentyli w tylu i przodu to jednak niezgodze sie daja troche zimna ale konieczne jest wycinanie kratek pozatym nie slychac ich bo 120stki sa glosniejsze

@wegorz91: pierwszy egzemplaz jaki zostal wydany jeszcze z miedziana przeplotka a nie mosiezna jak narazie mi pasuje chociaz cena jaka za niego zaplacilem juz jest mniej zadowalajaca (jakis czas temu wystawilem go na gieldzie ale nikt nie byl chetny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widze taki piekny bloczek na CPU to odrazu lezka sie w oku kreci :)

BTW. Przy tej pompce tak sie wezy nie zaklada :]

ojj kreci sie kreci... zawsze podobala mi sie ta konstrukcja a jak dostalem w lapki to bylem zachwycony wykonaniem (a ostatnio wysyp ukladow jest z tym bloczkiem)

a co do zalozenia wezy no cuz taka byla moja mysl :P

@kamil2201 co do dlugosci weza GPU-REZ jest to zamierzone zebym mogl bezproblemowo wyciagac grafike poza bude

Edytowane przez madmax57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

madmax, szkoda że nie dałeś na suficie chłodnicy 3x 120, bo miejsce aż się o to prosi. Zresztą zawsze możesz wyciąć otwór na jeszcze jeden wentyl i wejdzie bez problemu.

Ten grill na chłodnicy to A.C. Ryan / Alphacool? U Ciebie też jest miejscami pofalowany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bartolomius grilek z Alphacool'a i ogolnie to jest OK zadnych falowan nie widzialem a co do chlodnicy 2x120 teraz wystarczy moze w nastepnym kompie przyjdzie czas na jakiegos potwora 3x120 albo 4x120

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi