Skocz do zawartości
BTK_BLR

Komp Za Ok. 2500zl

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupic nowego kompa. Chce przeznaczyc na ten cel ok. 2500zl.

Komputer bede uzywal do grania, sluchania muzy i obrobki audio.

Ulozylem taki konfig:

AMD A64 X2 3600+ Brisbane 245zl

Pentragram Freezone HP-100AlCu 75zl

DFI Infinity NF Ultra II-M2 309zl

2x1GB DDR2 OCZ Platinum PC800 CL4 379zl

Galaxy 7900GS CM 600/1600 lub X1950PRO 550zl

Seagate 7200.10 320GB 285zl

Jakas buda

Huntkey HK-350AP 200zl

Revoltec Lightboard XL2 80zl

A4tech X-718BF 65zl

razem- 2188zl (na bude zostanie jeszcze sporo hajsu)

1) Nie wiem jaka grafe wziac- jesli 7900GS to na pewno od Galaxy z CM. Ale moze lepszy bedzie X1950PRO? Sa wersje z 512MB na pokladzie za ok. 600zl. A moze poszukac X1900XT albo X1950XT?

2) Budy tez nie moge wybrac odpowiedniej- jest to inwestycja na lata, wiec chce kupic cos porzadnego. Musi byc duza, aby nie okazalo sie, ze kupie sobie 8800GT/GTX albo HD2900XT i sie nie zmiesci. Co mozecie polecic?

3) Zasilka napewno poradzi sobie z tym konfigiem, ale moze lepiej wziac cos mocniejszego? Nowe karty maja spory apetyt na energie...

4) Jaki sklep mozecie mi polecic? Ja ceny bralem z esc.pl, wolalbym kupic wszystko w jednym sklepie z uwagi na koszty przesylki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu sie nie zgodzę, zasilacz jest ok, dopóki nie zmienisz na bardziej prądożerną kartę graf. (ale to nie ten dział).

Grafikę jednak lepiej wziąć 7900. Galax jest na starcie podkręcona i ma jeszcze spory potencjał OC, więc powinna być wydajniejsza. Co do pamięci 512MB, zastanów się w jakich grasz rozdzielczościach. Do, powiedzmy 1280x960, pewnie nie odczujesz różnicy (poza ceną).

Pamięci wybrałeś sobie trochę za drogie. W AMD ważne są timingi. Możesz rozważyć np 2x1GB Corsair XMS2 675 CL4. W komputroniku były za 273, czyli prawie 100zł taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Ten zasilacz nie poradzi sobie z tą kartą graficzną

poszukaj mim 450 W

Wierzysz w waty wypisane na tabliczce? Jeżeli tak to nie znasz sie/nie znasz huntkeya 350AP. Ten zasilacz wytrzyma również oc tego sprzętu.

Ale skoro Twoim zdaniem minimum 450W to be quiet straight power 450W poradzi.

Zostaw huntkeya a jak już zmieniać to na to co wyżej bq sp 450W.

Dysk bierz od wd 320aaks a płytę abit kn9-tańsza a niczym nie ustępuje dfi.

W sumie za 2500 lepiej coś zlożyć na c2d. Pomyśl nad tym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wierzysz w waty wypisane na tabliczce? Jeżeli tak to nie znasz sie/nie znasz huntkeya 350AP. Ten zasilacz wytrzyma również oc tego sprzętu.

Ale skoro Twoim zdaniem minimum 450W to be quiet straight power 450W poradzi.

Zostaw huntkeya a jak już zmieniać to na to co wyżej bq sp 450W.

Dysk bierz od wd 320aaks a płytę abit kn9-tańsza a niczym nie ustępuje dfi.

W sumie za 2500 lepiej coś zlożyć na c2d. Pomyśl nad tym ;)

1) W takim razie zostawie tego Huntkeya. A Amacrox Warrior nie bedzie lepszy?

2) Czemu polecasz dysk WD? Wzialem Barracude, bo Seagate to firma do ktorej mam pelne zaufanie, a glownie zalezy mi na bezawaryjnosci. Roznica w wydajnosci nie jest zapewne duza, wrecz niezauwazalna dla zwyklego uzytkowanika.

3) Plytke biore DFI, bo mam zamiar wlozyc pozniej do niej Phenoma etc. i ostro krecic, zreszta lubie DFI a na allegro DFI juz za 270zl mozna kupic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

1) W takim razie zostawie tego Huntkeya. A Amacrox Warrior nie bedzie lepszy?2) Czemu polecasz dysk WD? Wzialem Barracude, bo Seagate to firma do ktorej mam pelne zaufanie, a glownie zalezy mi na bezawaryjnosci. Roznica w wydajnosci nie jest zapewne duza, wrecz niezauwazalna dla zwyklego uzytkowanika.3) Plytke biore DFI, bo mam zamiar wlozyc pozniej do niej Phenoma etc. i ostro krecic, zreszta lubie DFI a na allegro DFI juz za 270zl mozna kupic.

Co do amacroxa to nie wiem, wd 320aaks jest ciut lepszy (wydajność), w seagacie ponoć głowica lubi chrupnąć (test na naszym portalu). Abit również osiąga wysokie fsb (czy tam htt, jak to tam jest [; ) i do niej również włożysz nowe proce od amd.

BTW: Sam mam dfi i seagate [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak to wyglada:

AMD A64 X2 3600+ Brisbane 245zl

Pentragram Freezone HP-100AlCu 55zl

DFI Infinity NF Ultra II-M2 309zl

2x1GB DDR2 OCZ Platinum PC800 CL4 379zl

Galaxy 7900GS 1,4ns 400zl

Seagate 7200.10 320GB 285zl

Jakas buda

Huntkey HK-350AP 200zl

Revoltec Lightboard XL2 80zl

A4tech X-718BF 65zl

Grafe wezme raczej Galaxy 7900GS za 400zl- ma pamieci 1,4ns i slabsze taktowania, ale mysle ze je nadrobie przy OC. A zawsze 150zl w kieszeni.

Mysle zeby wziac jakiegos WD Raptorka i postawic na nim winde. To dobry pomysl?

Jak tak to jakiego polecacie?

Co do budy fajna opcja jest Antec Sonata III bo za 500zl mam bude + zasilka Antec Earth Watts 500W. A sama zasilka kosztuje 380zl, czyli buda wychodzi za 120zl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi